Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Je kunt overdrijven

  •  
28-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Ik misgun niemand zijn of haar boterham, maar de marktwerking in de zorg is echt te ver doorgeschoten
Soms gaat er een nieuwe wereld voor je open. De afgelopen week was dat voor mij de wereld van de onderhoudsbeurten. Niet van de verwarmingsketel of de auto, maar van de ijzeren strip die achterblijft na het dragen van een beugel.
Toen ik jong was, zag je nauwelijks kinderen met een beugel. Ik herinner me er slechts één: Brent Spekman, een achterneef. Hij werd er mee gepest.
Het is goed dat die tijd van het pesten om een beugel achter ons ligt. Nu krijgen de meeste kinderen vroeg of laat een beugel. Als ouder wil je het beste voor je kind en als je hoort dat het belangrijk is voor de gezondheid, dan geef je toe.
Gelukkig voor veel ouders zijn de kinderen meeverzekerd met de best verzekerde ouder. Het plaatsen van de beugel, het eindeloos aandraaien van de slotjes en het eruit halen van de beugel: de verzekeraar betaalt het.
Nu de nacontrole. Ik kreeg deze week de rekening thuisgestuurd: zesendertig euro. Dat is twaalf euro meer dan voor het aandraaien van een slotje. Mond open, ijzertje zit nog goed en mond dicht. Orthodontisten hebben het goed voor elkaar. Ik misgun niemand zijn of haar boterham, maar je kunt overdrijven. Daarbij kan het geld in de zorg echt wel beter worden besteed. De marktwerking in de zorg is te ver doorgeschoten, zoveel is inmiddels duidelijk. We moeten af van het efficiencydenken als heilig doel.
Dat we niet op onze handen zitten, laat onze fractie in de Tweede Kamer zien. Die sloot deze week de landelijke zorgtour af. Kamerleden gingen de verschillende regio’s in om met eigen ogen te zien hoe de langdurige zorg in elkaar steekt en wat er verbeterd kan worden. De ervaringen die ze in de praktijk zijn tegengekomen nemen ze weer mee in hun dagelijks werk als volksvertegenwoordiger.
Dit artikel verscheen eerder op de website van de PvdA

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (53)

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet28 mrt. 2013 - 11:47

Een beugel is in de meeste gevallen helemaal niet belangrijk voor de gezondheid. Die hele beugelgekte is ons aangepraat door tandartsen die een pact hebben gesloten met orthodontisten. Zo gauw er een tandje ietwat uit het lood staat, wordt ouders meteen een beugel aangepraat. En tsja, je wil toch het beste voor je kind hè? Wat mij betreft gaat er geen rooie cent verzekeringsgeld meer naar orthodontische ingrepen die strikt kosmetisch zijn.

Jouster2
Jouster228 mrt. 2013 - 11:47

Onnozel verhaal. 1. Orthodontie zit niet in het verzekeringspakket - is daar al in 1995 uitgegooid door de regering. Het is allemaal particulier geld of aanvullend verzekerd. 2. Orthodontie in Nederland is het goedkoopste van Europa en de prijzen liggen vast omdat ze centraal worden vastgesteld door de NZa. Leg maar eens uit hoe je een eerste consult kunt doen voor €20,52 als je daar het dossier 15 jaar voor moet bewaren. 3. Als de PvdA tandheelkunde echt belangrijk vindt, waarom worden er dan in ons land PER JAAR 200 tandartsen te weinig opgeleid? Doe daar eens iets aan in plaats van die roeptoeteren voor de bühne.

Zjenny
Zjenny28 mrt. 2013 - 11:47

Om onder de kop; "je kunt overdrijven", marktwerking in de zor; met het voorbeeld van beugels voor kinderen te komen...lieveheregod. Al die beugels zijn sowieso onnodig.

AnneMarieMineur
AnneMarieMineur28 mrt. 2013 - 11:47

Leuk verhaal van Hans Spekman. En wat gaat er met al deze wijsheid gebeuren? Is dat ook weer iets voor gezellig thuis bij de open haard, of gaat de PvdA er voor de verandering ook werk van maken?

Joris1966
Joris196628 mrt. 2013 - 11:47

Had iets uitgebreider mogen zijn, in de GGZ, waar ik werk en ook patient van geweest ben, en dus bekend met alle zorg eromheen, vraag ik me wel eens af; houdt de zorgmachine de patient aan de praat of andersom? want patienten zijn tegenwoordig ook voor een heel belangrijk deel werkvoorziening

JacquesDanzig
JacquesDanzig28 mrt. 2013 - 11:47

Erg veel mooie woorden, weinig tot geen wol... Dat de marktwerking in de zorg een puinhoop is, ziet de spreekwoordelijke blinde. Als partij kun je daar inderdaad een "zorgtour" aan besteden, of je kunt echt iets doen tegen de marktwerking in de zorg, het enig zinvolle: haar ongedaan maken. "Plain and simple". (Oh ja, en nu volgen er natuurlijk reacties, dat dit niet zo "plain and simple" is: het afschaffen van die vermaledijde marktwerking in de zorg is heel erg "plain and simple". Gewoon doen! Het verzinnen van een zinvol alternatief kost ongetwijfeld wat meer moeite. Maar daar heeft de PvdA heus een genoeg knappe koppen voor – en er zijn nog wel een paar partijen, die bereid zouden zijn, daaraan mee te denken, vermoed ik.)

msj_meijerink
msj_meijerink28 mrt. 2013 - 11:47

Beste Hans, dit lijkt me een schoolvoorbeeld van goedkopere zorg die juist expliciet door de Ziektekostenverzekeraar uitonderhandeld kan/moet worden. Schijnbaar heeft de verzekeraar geen moeite met dit soort rekeningen. Laat hem dit maar uitleggen aan ons.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder28 mrt. 2013 - 11:47

Gezondheidszorg is handel. Dat betekent concurrentie. Dat merken we aan de ziekenhuizen die zich nu moeten profileren door wanprestaties van andere ziekenhuizen te laten reclameren. Competitie moet er volgens de liberale handelsgeest nu eenmaal zijn. Je zou denken dat marktwerking betekent je bedrijf zo positief mogelijk te profileren om daarmee de bedrijfstak te stimuleren. In de gezondheidszorg is dat averechts. Als gezondheidszorgconsument om ziek van te worden. En vooral ook boos.

Irmaatje
Irmaatje28 mrt. 2013 - 11:47

Overdrijven? Beugels? Jeetje meneer Spekman..... Marktwerking in de zorg heeft er voor gezorgd dat van onze premies enorme reclamebudgetten betaald worden, miljarden winst wordt uitgedeeld aan de aandeelhouders, domme PBC's worden afgesproken, etc. etc. In de praktijk betaal je dus met een minimaal loon een premie van 50 - 100 euro per maand. Betaal je de tandarts zelf want in het pakket is te duur, betaal je bril, hulpmiddelen, fysio, etc. zelf. Bovendien nog 350 E p.p. eigen risico. Je krijgt een gratis bevolkingsonderzoek maar wanneer ze slechte cellen vinden dan moet je de afweging maken om die maand te eten of toch maar te laten behandelen. Gek dat dat je als eerste door je hoofd gaat he? Heb je de pech, zoals ik, dat je net in november dat nieuws krijgt betaal je dus kort achter elkaar (december en februari) 2 x 350 euro. Kost zo'n uitstrijkje dan zoveel? Nee hoor, maar bij dat uitstrijkje hoort volgens de PBC een bloedonderzoek, labonderzoek, etc. Dat alles is bij de huisarts gratis.....maar ja....hoort erbij. Je wilt ook niet dat je 3 kinderen alleen achter blijven. Marktwerking in de zorg meneer de liberaal, gaat over heel iets anders dan beugeltjes.

JoopSchouten
JoopSchouten28 mrt. 2013 - 11:47

Zeg Hans, waarom werk je samen met 'marktdenkers'? Links lullen met rechtse knullen.

ElChe
ElChe28 mrt. 2013 - 11:47

Marktwerking in de zorg heeft niets met de patiënt van doen,het gaat alleen maar om winst maken, graaien, de patiënt en de maatschappij een zo groot mogelijke financiële poot uitdraaien. De patiënt is daarbij het ondergeschikte middel om dat te bereiken.

steppewolf
steppewolf28 mrt. 2013 - 11:47

Ik vrees dat het het zoveelste pvda voorbeeld is van links lullen en rechts handelen. Hans gaat lekker door met schaalvergroten, gepensioneerden beroven, goedkope, onder het minimumloon, arbeidspool opbouwen van bijstandsgerechtigden. De armsten nog verder de stront in duwen en als klap op de vuurpijl een mooi 7 jarig glijbaantje voor arme overbetaalde bestuurders die naar de balkenendenorm moeten. Ongetwijfeld hebben deze uitgeknepen bestuurders het juiste partijlidmaatschap. trek die trui uit Hans en doe een stropdas om, dan ben je makkelijker te herkennen als oplichter

Sternenstaub
Sternenstaub28 mrt. 2013 - 11:47

"Donald Duck, do 28 maart 2013 15:14 Reageer op Donald "Ik misgun niemand zijn of haar boterham, maar de marktwerking in de zorg is echt te ver doorgeschoten" Haha marktwerking. Het is zelfs wettelijk verboden reclame te maken voor medische behandelingen en de prijzen van de behandelingen worden centraal vastgesteld door de staat. 100% communistisch systeem. Zelfs in het oostblok hebben ze dat niet meer." Hahaha wat nog grappiger is, is dat het Oostblok als een blok is gevallen voor het kapitalistische systeem van het Westsblok, wat ondertussen als één blok een monetaire, economische, neoliberale dictatuur is geworden, een ondemocratisch, centralistisch, autoritair, totalitair systeem, wat dus niet zoveel verschilt van de Sovjet-Unie, en wat, net als toendertijd het Oostblok, zolangzamerhand weer uit elkaar aan het vallen is door een ingebouwd domino-effect. Dát is nou ironie op wereldschaal, die groter is dan je vanuit je eendenvijver kunt overzien, of zelfs maar bevroeden. Je bent in een rechts-populistische fuik gezwommen, meer niet, en je vergeet waartoe zo'n fuik eigenlijk dient, welk doel het eigenlijk dient. Een eend-onvriendelijk doel, kan ik je vertellen, en het enige wat je kunt doen om je eruit te bevrijden, is een zwaan worden.

Sternenstaub
Sternenstaub28 mrt. 2013 - 11:47

Mc. William, do 28 maart 2013 16:44 U neemt me menig woord uit de mond, maait me het gras onder de voeten weg, finisht terwijl ik nog bij de startlijn stond! Bravo en bis!

tomaatnet
tomaatnet28 mrt. 2013 - 11:47

Spekkoper, jouw verhaal zit vol met krokodillentranen en kan absoluut niet door (jouw) de BEUGEL.

lembeck
lembeck28 mrt. 2013 - 11:47

Dit lijkt me meer een luxeprobleem. Luxe die heel veel ouders zich absoluut niet meer kunnen veroorloven, mede dankzij de PvdA, Hans. Nog bedankt voor die 180º draai in september 2012. Waarmee ik uiteraard het tegendeel bedoel. Wat een geweeklaag om 36 euries die jij zo uit je zak kunt schudden met je inkomen van 7300 euro per maand bruto. Ohnee, daar is 170 euro al van af.... Tssss

Jan Jansen2
Jan Jansen228 mrt. 2013 - 11:47

Je kunt inderdaad overdrijven. http://www.fnv.nl/themas/sociale-zekerheid/nieuws/gemeenten-maken-misbruik-van-werklozen/ Doe hier wat aan i.p.v. te zeuren over €36.00.

Joeri2
Joeri228 mrt. 2013 - 11:47

De PvdA kan heel goed overdrijven. Zo noemen ze een systeem waar huurders de hypotheek schuld gaan betalen "Eerlijker". idd. je kunt overdrijven, heeft de zorg van de PvdA geleerd.

Sternenstaub
Sternenstaub28 mrt. 2013 - 11:47

"Erik B, do 28 maart 2013 19:17 in reactie op Joop Schouten We betalen niet naar leefstijl, er is geen eigen verantwoordelijkheid Er is geen concurentie. Er is geen keuze vrijheid, ik wordt verplicht een verzekering af te sluiten ect.. ect... De vraag WIL je echte marktwerking in de zorg hebben, is een hele andere." Als er naar leefstijl en verantwoordelijkheid betaald zou moeten worden, dan zouden de relatief grotere milieubelasters en -vervuilers, zoals bezitters van één of meer (grote, zware) auto's, eigenaren van één of meer (grote) panden, waardoor meer energieverbruik, meer uitstoot, meer overlast, meer afval, etc, veel meer moeten gaan betalen, want het milieu is overal, en de ergste vervuilers ervan laten andere mensen dus geen keuze om niet ongezond of ziek te worden van hún buitensporige vervuiling. En dan moet je naar ziekmakend werk gaan kijken, ziekmakende praktijken van bedrijven, van de overheid, etc, etc. Dus hoe rijker, gepriviligeerder en machtiger, hoe hoger de premie dan in feite zou moeten zijn. Dat is elementaire logica, als je ten minste objectief naar leefstijl en verantwoordelijkheid kijkt in dit grotere verband. Vrije marktwerking maakt de samenleving overigens juist ónvrij, dat is wat verbazend veel mensen nog moeten leren inzien.

Sternenstaub
Sternenstaub28 mrt. 2013 - 11:47

"Jan Jansen, do 28 maart 2013 19:07 Je kunt inderdaad overdrijven. http://www.fnv.nl/themas/sociale-zekerheid/nieuws/gemeenten-maken-misbruik-van-werklozen/ Doe hier wat aan i.p.v. te zeuren over €36.00." Precies. De PvdA is door en door verrot zolangzamerhand. Haast geen integriteit meer te bekennen. Moreel zo goed als failliet, aan de top vooral hypocriet. Totaal niet solidair met de doelgroepen die nota bene eens de partij hebben gemaakt, d.w.z. bestaansreden en bestaanrecht gaven. Integendeel, men verraadt deze doelgroepen of het niks is. Maar het is wel wat, en er wordt t.z.t. heus wel politiek afgerekend met deze liegende demagogen zonder ruggegraat of eer.

trujac
trujac28 mrt. 2013 - 11:47

Wat seur je nou Spekman? Jouw partij was en is toch een aanhanger van het neoliberalisme met de daarbij behorende marktwerking. Hou toch eens op met dat gejammer, stel een daad trap die Samson en consorten uit de partij en als dat niet lukt stel dan een daad. Zeg gewoon barsten jullie maar zooitje carriere politici ik treed af! Maar nee nu laat je de verdenking op je dat je zelf een carriere politicus bent.

Anonimus2
Anonimus228 mrt. 2013 - 11:47

Als ik de reacties zo lees, is het als PvdA'er erg moeilijk om bij wie dan ook nog iets goed te doen tegenwoordig. Rechts vindt altijd alles te links, en links vindt altijd alles niet links genoeg. Maar wat is het alternatief?

mheij
mheij28 mrt. 2013 - 11:47

Geachte heer Spekman, Mede dankzij de uw partij is het experiment Vrije prijzen ten einde gebracht op een discutabele wijze. Ook nu bent u in staat om niet gehinderd door enige kennis een uitspraak te produceren dat getuigt van geen tot weinig feitenkennis over de tarieven in de tandheelkunde. Heeft u enigszins een idee wat de kostenstructuur is, hoe onevenwichtig de tariefopbouw is? Voor het gecompliceerd verwijderen van een kies mag ik €40 euro rekenen max., €65 daar ben ik dan 50 minuten voor actief met stoelassistente €15 per uur idem een steri assistente €15 pr uur, stoel wen apparatuur 1 kamer € 600 per dag instrumentarium aanschaf en afschrijving, en zo kan ik nog wel even doorgaan, Het verwijderen van dezelfde kies kost poliklinisch €350, u ziet de zaken liggen iets genuanceerder. Betreurenswaardig dat u uw positie op deze wijze misbruikt , een degradatie van de politiek . Ik adviseer u slechts uitlatingen te doen over zaken die op kennisniveau beheerst, beter voor u en uw collegae politica.

DBC123
DBC12328 mrt. 2013 - 11:47

Heel fijn dat Spekman zich kwetsbaar opstelt. Nu nog zijn eigen partij die toegeeft een verkeerde beslissing te hebben genomen om voor het huidige zorgstelsel te stemmen.

BertF2
BertF228 mrt. 2013 - 11:47

Meneer Spekman, deze oproep lijkt een beetje op die van voor de verkiezingen, toen de meer linkse koers werd beloofd. Ik ben nog steeds blij dat ik niet op de PvdA heb gestemd, want het regeerakkoord is onversneden neoliberal geworden. met als hoogtepunt het volledig gunnen van de marktwerking in de zorg aan de VVD. Dat was een welbewuste keuze, die alle uitspraken over een meer linkse koers heeft gedegradeerd tot teveel van weer hetzelfde. Ik denk dat voor de PvdA nu het CDA-scenario is begonnen; de prijs betalen voor eenzijdige gerichtheid op bestuurlijke macht. De groepen die u zo vaak noemt als u over uw drijfveren spreekt, de kwetsbaren, zijn door de PvdA al te lang in de steek gelaten.

Marc Marc
Marc Marc28 mrt. 2013 - 11:47

Het volk krijgt de politici die het verdiend en toch vraag ik mij af waar ik dit aan verdiend heb.

bruces
bruces28 mrt. 2013 - 11:47

Willen wij naar lagere prijzen, dan zal het aanbod groter moeten worden dan de vraag. Meer orthodontisten. Meer tandartsen. Meer ....... Plus vrije vestigingen en controle op de kwaliteit.

Miesje3
Miesje328 mrt. 2013 - 11:47

Eigenlijk manipuleren we ons lichaam wat af.. zo'n beugel trekt jouw tanden op een onnatuurlijk wijze naar achteren. Staat mooier of eigenlijk beschaafder. We willen onszelf zo beschaafd en zo los mogelijk van de dierenwereld tentoonstellen. Mannen scheren hun baarden elke dag.. ja dat is normaal denk je, maar elke man heeft dus een baard van de natuur maar dat lijkt te wild en de dierlijk, dus afscheren. Of gewoon je haren kort knippen, elke man heeft van nature lang haar. Vrouwen scheren zich ook wat af.. een vrouw heeft van nature haar op de benen en onder haar oksels etc. En wat dacht je van make-up, je hele gezicht onder smeren om er maar zo mooi en beschaaf mogelijk uit te zien. Dan nog de kleding die jouw natuurlijke lichaam bedekt, de nagels die je knipt en wat voor aanpassingen nog niet allemaal meer zodat jij zo min mogelijk op een wild dier lijkt. Maar uiteindelijk is het de boel alleen maar maskeren van wat er werkelijk achter jouw gezicht zit.. een wezen dat is vervaardigd door de natuur en zich gedraagt als een dier. Alleen hebben we ons eigen bewustzijn voor onszelf gemaskeerd en gemanipuleerd. Maskeer wat je wilt, de natuur hou je nooit tegen!

leeuwenvanj
leeuwenvanj28 mrt. 2013 - 11:47

Nog een manier om de kosten te verhogen. Mijn moeder woont in Den Haag en huurt bij een bedrijf een ziekenhuisbed en bedtafeltje. Na een half jaar huur moet de huur verlengd worden. Ohra heeft geen contract met het bedrijf in Den Haag maar wel met een bedrijf in Roermond. Bed moet worden opgehaald door het bedrijf in Den Haag en een ander bed wordt uit Roermond gebracht. Den Haag -Roermond, hoeveel kilometers is dit, hoeveel uur is dit en hoeveel vervuiling en benzine ? Waarom niet regionaal ?

Reiger2
Reiger228 mrt. 2013 - 11:47

Wat een walgelijk, ongenuanceerd, demagogisch stuk. Zoals Martin Heij terecht stelt: enig zicht op de kosten (materiaal, personeel, gebouw), Spekman? Of een indruk van de uren die een orthodontist (tandarts, arts, fysiotherapeut, ...) besteedt aan het schrijven van behandelplannen, personeelsbeleid, administratie? Of zullen we je al politicus ook gaan afrekenen op de minuten die je in de Kamer aan de microfoon doorbrengt? (En dan ook die minuten alleen, want de rest van de tijd zit je in je blauwe stoeltje of werkkamer toch alleen maar dit soort zwartmakerij te typen. Als je geen Angry Birds speelt, that is. Want controleren kunnen we het allemaal niet. Toch?)

eeweew
eeweew28 mrt. 2013 - 11:47

5 minuten medisch specialist: volledig eigen risico...

BasVV
BasVV28 mrt. 2013 - 11:47

Kijk. Dit is nu precies wat politici constant doen. Denken voor en vooral over een ander. Meneer Spekman verdiept zich niet in wat een orthodontist moet verdienen om zijn praktijk in te richten, draaiende te houden, personeel te betalen en de laatste technieken toe te kunnen passen. Nee. Hij heeft meteen een oordeel. Ik ben benieuwd hoeveel euro het gekost heeft aan tijd om dit stukje te schrijven. En dat met alleen een, waarschijnlijk al afgeschreven, computer als lasten.

lembeck
lembeck28 mrt. 2013 - 11:47

Hans, je komt met neuzelverhaaltjes, omdat je het niet meer aandurft om te schrijven waar de PvdA nu voor staat en waarom jullie zo'n enorm kiezersbedrig, c.q. verraad gepleegd hebben. Alleen maar om in vak K te komen. Ik ben van Fb weg, maar hoor genoeg, Waar jullie volop aanwezig waren in juli en augustus 2012, werd dat na de verkiezingen steeds minder. Ben je dan zo bang voor negatieve kritiek? Klaarblijkelijk wel. Hoe ik dat vind? ZIELIG

Patrick Faas
Patrick Faas28 mrt. 2013 - 11:47

Geachte heer Spekman, Koop wat je aantrekkelijk vindt, maar pas op niet genaaid te worden. Dat is de commerciële realiteit die iedere vorm van zorg vervangen heeft. Rampzalig voor wie afhankelijk of hulpbehoevend is. Het volk zou in opstand moeten komen. De “poll tax” van Margaret Thatcher was vergelijkbaar, als niet-inkomens-afhankelijke belasting (hoewel minder erg, want belastingen zijn nog geen commercie), aan de Nederlandse dwang tot zorgpremie, maar de poll tax sneuvelde uiteindelijk, tezamen met de carriere van Thatcher, door grote volksopstanden. Waarom laten Nederlanders zich gedwongen afpersen door commerciëlen? Wat is dit voor labbekak? Hoe lang nog? PS Hoe het wel moet met nationale gezondheidszorg kunnen we ook leren van de Britten: http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/20169_geen_vergoeding_voor_te_dure_zorgvrager/

Cinema2
Cinema228 mrt. 2013 - 11:47

"de marktwerking in de zorg is echt te ver doorgeschoten" Kopt de heer Spekman in. Ik ben het met de heer Spekman eens, ook ik schrik mij zo nu en dan rot als ik een rekening zie voor een medische ingreep. "Nu de nacontrole. Ik kreeg deze week de rekening thuisgestuurd: zesendertig euro. Dat is twaalf euro meer dan voor het aandraaien van een slotje. Mond open, ijzertje zit nog goed en mond dicht." Gaat helemaal nergens over, helemaal eens!. Maar is dit de schuld van de marktwerking binnen de zorg?. Is er überhaupt enige marktwerking te vinden binnen de zorg?. Ik vind van niet... Men spreekt over een vrije marktwerking als de consument een keuze heeft tussen prijs en kwaliteit. Deze keuze is er domweg niet voor de consument/ lees de afnemer van de zorg!. Goed een ieder is vrij om zijn of haar eigen zorgverzekeraar te kiezen. Maar vadertje staat gaat over de invulling van het basispakket, niemand anders!. Dit is toch iets wat veel politici (zoals de heer Spekman) "vergeten" te vermelden. Jaar in jaar uit stijgen de kosten voor de zorg, een collectief probleem en een zorgelijke ontwikkeling!. Het helpt niet als politici maar wat roepen voor politiek gewin. Ook voor de heer Spekman (en voor een ieder die van mening is dat er sprake is van marktwerking binnen de zorg) een aantal vragen. - Heeft een zorgafnemer (een individu) invloed op de/ een prijs voor een bepaalde behandeling?. Hier volgt een njet, ik zal het u (de heer Spekman en JOOP bezoekers) sterker vertellen. Prijs is nauwelijks een selectiecriterium bij de selectie van een behandeling voor de zorgafnemer. Immers de rekening wordt collectief opgehoest, het zal de zorgafnemer (een individu) een rotzorg zijn of een bepaalde behandeling 1000 Euro of 1500 Euro kost. -Kan men als consument kiezen voor kwaliteit?. Ook hier volgt een njet. Kwaliteit wordt nauwelijks gemeten en openbaar gemaakt binnen de zorg!. Als consument binnen de zorg heb je maar te vertrouwen op... Wellicht een chirurg die er gewoon een potje van maakt. Tot slot toch een persoonlijke noot hier; De beste zorg voor een ieder woonachtig in een Nederland, rood geel of paars, een ieder heeft recht op de best mogelijke zorg! Alle politieke partijen (van links tot rechts binnen het politieke spectrum) hebben niet het vermogen om over zijn of haar eigen schaduw heen te stappen... Zorg is van ons allemaal, gaat iets veder als het "links"/ "rechts" geleuter. De kosten voor de zorg zullen stijgen, omdat er vergrijzing is, meer technische mogelijkheden en geen prijsprikkel voor de consument. Ik verwacht van de heer Spekman het eerlijke verhaal...Dit laat de heer Spekman hier zeer nadrukkelijk na. Net als IEDERE ANDERE politieke partij. De beste zorg voor een ieder woonachtig in een Nederland, gaat niet over politiek gewin....

[verwijderd]
[verwijderd]28 mrt. 2013 - 11:47

Mooi geprobeert maar de PvdA laat in de 2e kamer en in de regering zien waar ze voor staat: neo-liberalisme. Alle mensen die op de PvdA hebben gestemt bij de laatste verkiezingen zijn een oor aangenaaid. Dit zie ik als een poging tot damage-control.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 mrt. 2013 - 11:47

[Alle mensen die op de PvdA hebben gestemt bij de laatste verkiezingen zijn een oor aangenaaid.] Helemaal niet, iedereen die PVDA, D66 en VVD gestemd heeft kon vantevoren uitrekenen dat paars met of zonder D66 de enig mogelijke uitkomst van de verkiezingen zou worden als deze 3 conform of beter dan de peilingen zouden scoren. Iedereen die daadwerkelijk zo gestemd heeft heeft gekregen wat ie wilde, of is een oor aangenaait door zijn of haar eigen desinteresse. Niet zeuren dus.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mrt. 2013 - 11:47

Het voorbeeld van de orthodontist illustreert juist het gebrek aan marktwerking. Echte marktwerking betekent namelijk concurrentie; in dit geval dus een andere orthodontist die zegt "ik doe die controle wel voor de helft van de prijs".

1 Reactie
ElChe
ElChe28 mrt. 2013 - 11:47

Marktwerking betekent voor jou dus terug naar de slavernij. Al die zzp-ers in de bouw die voor bijna niets werken. Met jouw visie over marktwerking wil ik mijn achterwerk nog niet schoon vegen.

rbakels
rbakels28 mrt. 2013 - 11:47

Spekman snapt er niets van. Echte marktwerking betekent dat de aanbieders van de zorg "de tucht van de markt" voelen: geen klanten meer als de prijs te hoog is of de prestaties niet goed zijn.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 mrt. 2013 - 11:47

[Spekman snapt er niets van.] Goed dat er nog mensen zijn die het hele, echte verhaal in 1 zin kunnen samenvatten. Mijn compliment!

[verwijderd]
[verwijderd]28 mrt. 2013 - 11:47

dit is eigenlijk een moeilijk punt een deel van de beugels is puur uit cosmetische overweging, ijdelheid zou niet op kosten van een verzekering moeten betaald worden. Echter in een groot aantal gevallen gaat het om aanpassingen die toekomstige problemen moeten voorkomen, nu corrigeren voorkomt later veel ingrijpender aanpassingen. dat er in het verleden geen mensen in uw omgeving waren die er 1 hadden kan best, veel zaken zijn veranderd, wie kwam er vroeger in contact met mensen met ALS? ik ken er 2, deels omdat de diagnose nu beter gesteld word deels omdat men er bekender mee is geworden de vraag is": is dit marktwerking? immers als het betaald wordt zou het ook onder het oude ziekenfonds systeem zo zijn, het enige wat er is is dat de prijs nogal verschilt een pleister door een verpleegster is goedkoper dan 1 door een chirurg maar dat heeft niets met marktwerking te maken, alles met tarieven, marktwerking zou zijn als je als patient van te voren kan kijken (en kiezen) op basis van prijs en kwaliteit, marktwerking zou zijn als je vrijheid had jezelf te verzekeren zelfs voor een basis pakket. Of marktwerking in de zorg een zegen is, ik betwijfel het maar of dit nu het voorbeeld is, meer een voorbeeld hoe het geheel van de zorg van politiek, beleidsmakers,verzekeraars en uitvoerders het systeem hebben opgezet en wij hebben niets te kiezen

1 Reactie
Joeri2
Joeri228 mrt. 2013 - 11:47

Markt werking met een persoon waar je een vertrouwensband mee hebt is ronduit ziek. Het gaat volledig voorbij aan de emotionele waardes. Dijselbloem liet zien hoe goed de PvdA daarin is geworden. Een goed gebit is wel belangrijker geworden nu we 80 worden ipv 35. Dus idd is dit een slecht voorbeeld van overdreven marktwerking. En slecht uitgelegd ook nog.

Thom Holterman
Thom Holterman28 mrt. 2013 - 11:47

Beste heer Spekman Een goed geluimde neoliberaal kan u vertellen dat het systeem nog niet goed werkt omdat het marktmechanisme in de gezondheidszorg niet optimaal is in- of doorgevoerd. De marktwerking kan in die optiek dus nooit ‘te ver zijn doorgeschoten’. De sociaaldemocratie is geheel in het neoliberale marktgeloof mee gegaan (mevrouw Royal, Franse socialistische presidentskandidaat in 2007, verwoordde het zelfs zo: ‘De markt zit in ons bloed.’). Natuurlijk is het mogelijk dat de zorgtour, waarover u spreekt, aanleiding is om op uw schrede terug te keren om eindelijk de socialistische ‘missie’ uit te voeren zoals die midden negentiende eeuw werd opgetuigd. In dat beeld hoort u te zeggen: de marktwerking moet de ‘zorg’ uit, want het betreft een publieke taak. Dat zal tegen het zere been van menigeen, ook in de PvdA zijn, wel dat moet dan maar.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 mrt. 2013 - 11:47

Scherpzinnig. ; )

madwim
madwim28 mrt. 2013 - 11:47

Meneer Spekman U kunt een hele krant vol schrijven, een site bedelven onder Uw klaagliederen, in alle mogelijke bochten wringen .........te laat, te weinig, opportunistisch geneuzel. Niemand met het verstand en het hart op de juiste plaats zal U nog geloven laat staan volgen. De teerling is geworpen. Bereid U voor op harde klappen, eerst de gemeenteraads verkiezingen dan de kamer verkiezingen, en dat allemaal omdat U en cs. de neo liberale agenda uitvoert. Marktwerking in de zorg te ver doorgeschoten?! Waar was U toen de SP dat al járen geleden van de kansel schreeuwde?

1 Reactie
JongLinks
JongLinks28 mrt. 2013 - 11:47

Spekman was daar was iets kon gebeuren en heeft gestreden in de gemeente al die jaren dat de SP alleen maar bleef roepen en verder niets deed.

Grozny
Grozny28 mrt. 2013 - 11:47

Er is geen marktwerking in de zorg....

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 mrt. 2013 - 11:47

Geen marktwerking in de zorg? Lees dit eens.: 'Iedereen wordt beter van marktwerking in de zorg, behalve de patiënt' Bron.: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6185/SciencePalooza/article/detail/3108294/2012/01/06/Iedereen-wordt-beter-van-marktwerking-in-de-zorg-behalve-de-patient.dhtml En? Blijf je bij je opvatting?

RvDugt
RvDugt28 mrt. 2013 - 11:47

Zeg Hans hoeveel van die 36 euro gaat naar de staatsruif?

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus28 mrt. 2013 - 11:47

Oeps,daar heeft Hans even niet bij nagedacht,zou best wel eens 52% kunnen zijn.

robheus2
robheus228 mrt. 2013 - 11:47

Probleem van de zorg is: ze zijn LEVERINGS gericht, niet KLANT gericht. We hebben ons jarenlang voor de gek laten houden dat "zorg niets kost" en we denken dan dat de medici er in ons belang zijn, en alleen medisch noodzakelijke zorg verstrekken. Maar dat is dus niet zo, ook daar spelen commerciële belangen een grote rol. Ziektes worden de mensen aangepraat (schimmeltenen) etc. Maar het huidige zorgstelsel keert het wel helemaal om, de premies en eigen risico zijn nu zo groot dat voor zaken die WEL medisch van belang zijn, zoals hartpatienten die medicijnen moeten gebruiken, dit gebruik wordt teruggedrongen. De kosten zijn verkeerd verdeeld, want wie een hoger inkomen heeft, betaald minder kosten (men kan immers op jaarbasis betalen, scheelt al gauw een paar procent aan kosten, en men kan het risico lopen om een hoger eigen risico te nemen voor lagere premiekosten). Omgerekend naar ratio van inkomen betalen hogere inkomens dus een schijntje, en omgerekend naar VRIJ besteedbaar inkomen (voor lagere inkomens vrijwel nihil tot negatief) is het onbetaalbaar. Gevolg: de kosten van het eigen risico kan men niet meer betalen, dus wordt noodzakelijke zorg niet meer afgenomen, met alle risico's vandien!

1 Reactie
JongLinks
JongLinks28 mrt. 2013 - 11:47

U legt het probleem bij anderen neer dat is volgens mij het grootste probleem. Iedereen is verwent geraakt en verwacht van alles van medicijnen bij de griep tot het eeuwige leven. De zorg komt te gemoed aan deze eisen, dan zitten de zorgverleners niet alleen fout maar ook de zorgvragers.