Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Je computer is niet meer alleen van jou

  •  
30-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
politiekijktmee.jpg
Nieuwe wet geeft politie het recht om in al onze computers te kunnen inbreken ... Privacywaakhonden en ict-experts: 'De aanslagen in Parijs worden gebruikt om een politiestaat in te voeren'
Ministers Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken hebben vrijdagmiddag vier wetsvoorstellen uit het actieprogramma Integrale aanpak Jihadisme ingediend bij de Tweede Kamer. Een van de conceptwetten geeft de politie verregaande bevoegdheden om in al onze computers te kunnen inbreken, de geheime diensten AIVD en MIVD konden dit al. Hoewel de naam van het wetsvoorstel niet vermeld werd in het persbericht, blijkt uit navraag van het Algemeen Dagblad bij het ministerie van Veiligheid en Justitie dat het gaat om de omstreden wet Computercriminaliteit III, die al sinds 2013 in de maak is.
De wet zou de politie ongekend veel bevoegdheden geven, zoals stiekem inbreken in computers, data kopiëren, toevoegen en wissen. Ook mag de politie dan meekijken met webcams, afluisteren via de microfoon van een computer en live meekijken wat iemand typt. En daarbij gaat het dus niet alleen om potentieel gevaarlijke terroristen. De politie zou zelfs bij de computers van onschuldige derden mogen inbreken om bij een verdachte uit te komen.
Volgens privacywaakhond Bits of Freedom (BOF) is het ‘de meest verregaande wet ter wereld op dit gebied’. Technische burgerrechtenonderzoeker Rejo Zengers van BOF:
Als de overheid te weten komt dat in veelgebruikte software een lek zit, kan ze dat geheim houden zodat de politie dat lek eerst mag misbruiken. Daarmee maakt de minister de hele maatschappij onveiliger, in plaats van veiliger. Het is absoluut ongepast dat de minister van Veiligheid en Justitie de aanslagen in Parijs gebruikt voor het doordrukken van zijn wetsvoorstel. De minister wil al lang de bevoegdheden van de politie uitbreiden. Dat verdient een grondig debat in het parlement, zonder dat dit heel erg wordt gestuurd door de gebeurtenissen in Parijs.”
Voorzitter Bas Filippini van Privacy First gaat nog een stapje verder: 
Na de aanslagen in Parijs wordt jacht gemaakt op snotneuzen van tussen de 20 en 30 jaar. In plaats van dat politie- en inlichtingendiensten zich schamen dat ze die mannen niet beter in beeld hadden, stelt Nederland voor om 16 miljoen burgers onder de knoet te houden. Een politiestaat, daar moeten we niet naartoe willen.
Ook Lotte de Bruijn, voorzitter van branchevereniging Nederland ICT, is bezorgd:
Een overheid die mag inbreken in systemen en computers om zo aan informatie te komen, begeeft zich op glad ijs. Stel dat de politie het recht zou hebben om zich zonder toestemming toegang te verschaffen tot woningen, zouden we dat accepteren? Ook al zouden ze daarmee verdachte buren kunnen afluisteren? Ik denk het niet.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.