Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Japanse winkelier is bang voor virus, hangt bord op: ‘Verboden voor Chinezen’

  •  
22-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
coronavirusjapan
Een Japanse winkeleigenaar is onder vuur komen te liggen nadat hij een bordje had opgehangen waarmee hij Chinezen verbood om zijn snoepwinkel binnen te komen. Tegenover de krant Asahi verklaarde de winkeleigenaar dat zijn actie was ingegeven door angst voor het coronavirus dat ernstige longproblemen kan veroorzaken.
Het virus, dat in december voor het eerst aan het licht kwam in de Chinese stad Wuhan, is inmiddels ook opgedoken in Japan, Taiwan, Zuid-Korea, Thailand en de Verenigde Staten. Er zijn tot nu toe ruim 400 patiënten geregistreerd, en negen mensen overleden. De mensen die aan het virus zijn overleden, waren vaak al ziek of zwak.
Coronavirussen komen veel voor bij dieren en springen af en toe over op mensen. Het virus dat nu rondwaart, kan ook van mens op mens overspringen, maar hoe makkelijk die overdracht verloopt, is nog onduidelijk.
Het Chinese coronavirus veroorzaakt luchtwegproblemen en lijkt op het SARS-virus dat in 2002 en 2003 tot honderden doden leidde. Antibiotica werken niet bij de bestrijding van het virus. Woensdag komt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bijeen voor spoedberaad.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Ced11215
Ced1121522 jan. 2020 - 20:42

Ik snap wel dat die Japanner angstig reageert. Het blijkt dat de CCP de gewoonte heeft epidemieën de doofpot in te stoppen. En zeker nu Chinees Nieuwjaar om de deur is, zit de CCP niet te wachten op chaos. En dit allemaal door lage hygiënische standaarden op een traditionele Chinese markt in miljoenenstad Wuhan. Voor de mensen die een minuutje of 8 de tijd hebben, hier een video van China Uncensored (vanaf 0:20). https://youtu.be/mAYIAM3WnKg Foute boel als je mij vraagt. Ik hoop maar dat in Europa zware maatregelen worden genomen.

Sam V
Sam V22 jan. 2020 - 14:25

Wel bijzonder dat Japan geen wetten kent tegen discriminatie. Maar dat ieder die zich gediscrimineerd voelt naar de rechter moet stappen om de discriminatie in zijn/haar specifieke geval (jaren later) over te laten oordelen op basis van internationaal recht. Dat zal de klagers wel ontmoedigen. In dit geval win-win. De Japanse eigenaar ontmoet geen gevaarlijk Chinezen en de Chinezen vallen niet in de "tourist traps" van Hakone.

Leontrotsky
Leontrotsky22 jan. 2020 - 13:14

Er moet een wereldwijd vaccinatieprogramma worden opgezet door de WHO. Bill Gates zou dit kunnen gaan coördineren. Het vaccin tegen corona ligt al op de planken. Het virus kan een groot probleem worden en voor veel angst en paniek gaan zorgen onder de wereldbevolking als het straks ook in andere landen zorgt voor besmettingen. Ik hoop dat de politici dit gaan beseffen en wereldwijde maatregelen gaan eisen. Volgens mij ligt de oplossing in het preventief vaccineren van de gehele wereldbevolking. Het voordeel is dat het vaccin al ontwikkeld is dus dit kan snel gedaan worden.

Leontrotsky
Leontrotsky22 jan. 2020 - 13:11

Chinezen zijn altijd al door japanners gediscrimineerd en als minder gezien, dit is al duizenden jaren gaande.

I am Legion
I am Legion22 jan. 2020 - 12:05

Snotterende en hoestende Chinese toeristen in je directe nabijheid zullen, hoe onwaarschijnlijk het risico ook is, wel meer mensen een beetje zenuwachtig maken. Maar voor wie daar geen last van zegt te hebben mag ze zaterdag aanstaande een gelukkig Chinees nieuwjaar wensen met ieder drie smokken op de wangen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 jan. 2020 - 11:45

Opvallend vind ik dat dit soort uitbraken vaak in China plaatsvinden.

3 Reacties
Marinus C.
Marinus C.22 jan. 2020 - 12:22

1 op de 6 mensen woont in China. statistisch gezien is het daarom alleen al logisch dat ze meer kans hebben.

Jerry Bidet
Jerry Bidet22 jan. 2020 - 12:50

Veel mensen en een slechte hygiëne.

Sam V
Sam V22 jan. 2020 - 14:13

Inderdaad opvallend. Statistisch zou je ze ook vanuit India mogen verwachten. Zal dus meer zijn dan alleen aantallen.

Joop den Uil
Joop den Uil22 jan. 2020 - 11:39

inenten, pillen, de deur dichthouden ... we zijn allemaal voorzichtig met de gezondheid. laatst in de super liep er ook persoon te hoesten kuchen en niesen. Ben toen toch maar weggegaan .

Freek3
Freek322 jan. 2020 - 11:23

Het zal niet zo lang duren voordat hij een update moet doen "verboden voor chinezen en japanners".

JasDon
JasDon22 jan. 2020 - 10:24

Gelukkig hebben de meeste overheden in die regio nu wel door hoe dit soort uitbraken aangepakt moeten worden, de afgelopen jaren waren bij mijn bezoeken aan Azië de faciliteiten n.a.v. de eerdere uitbraak nog steeds aanwezig Ik neig dan ook in te schatten, los van biologische factoren, dat deze uitbraak sneller onder controle is.

Marin Cielo
Marin Cielo22 jan. 2020 - 9:58

Als er op het bord had gestaan, verboden voor mensen recent afkomstig uit het risicogebied uit China had het misschien minder ophef veroorzaakt. Beetje een dom bord.

de Boer2
de Boer222 jan. 2020 - 9:51

Hij zal een Han chinees toch niet verwarren met een Koreaan?

2 Reacties
Gefaald
Gefaald22 jan. 2020 - 11:16

Is Han een Chinees ?

Kaviaar2
Kaviaar222 jan. 2020 - 14:25

Hij had zich beter specifiek tot Wu Han Chinezen kunnen richten.