Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Japanse oud-premier na draai van 180 graden nu tegen kernenergie

  •  
03-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koizumi300.jpg
Junichiro Koizumi schafte subsidies op zonnepanelen af en pleitte voor nog meer kernenergie
De voormalige minister-president van Japan, Junichiro Koizumi, heeft onlangs wel heel opmerkelijke uitspraken gedaan over kernenergie. Tijdens zijn premierschap toonde hij zich er een fel voorstander van. Zo zei hij van Japan een land te willen maken dat volledig gebouwd is op kernenergie. Nu, tweeënhalf jaar na de Fukushima-kernramp, zegt Koizumi dat Japan er juist naar zou moeten streven alle kernenergie juist af te schaffen.
Tijdens zijn premierschap van 2001 tot 2006 wilde Koizumi van Japan een land maken dat volledig gebouwd zou zijn op kernenergie, omdat kernenergie niet alleen goedkoop maar ook nog eens schoon zou zijn, aldus Koizumi. En dus maakte hij een einde aan subsidies voor zonnepanelen en focuste hij zijn beleid volledig op nucleaire centrales. Afgelopen dinsdag, ruim tweeënhalf jaar na de kernramp in Fukushima, toont Koizumi zich van een compleet andere kant.
“Er is niets prijziger dan kernenergie”, zei de oud-premier na een draai van 180 graden. “Japan zou nul kerncentrales moeten hebben en streven naar een meer duurzame samenleving.” Koizumi hield een toespraak voor zakenlieden, die overwegend pro-kernenergie zijn, in Nagoya, op dezelfde dag dat zijn zoon Shinjiro Koizumi, werd benoemd in een commissie die het herstel van het noordoosten van Japan, na de drievoudige kernramp van maart 2011, moet monitoren. Zijn uitspraken kwamen voor velen als verrassing.
Hoewel iets meer dan de helft van de Japanners volgens peilingen tegen de herstart van de kerncentrales is, is het protest wat afgezwakt. Tijdens de verkiezingen december 2012 speelde kernenergie ook nauwelijks een rol; de pro-kernenergie Liberale Democratische Partij won de verkiezingen overtuigend.
Koizumi riep in zijn toespraak de huidige premier en zijn voormalige protégé, Shinzo Abe, om toch een anti-nucleair beleid te voeren. Dat zou de stemming in Japan in een oogwenk doen stijgen, aldus Koizumi.
cc-foto: Jennifer Yin

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

ShabatzGoy
ShabatzGoy3 okt. 2013 - 12:30

Zoals Bobby Fischer zo welsprekend zei: "This criminal idiot Koizumi, this bastard... This man...is mentally ill."

dino_radja
dino_radja3 okt. 2013 - 12:30

kernenergie is schoon en veilig... zolang het goed gaat. Maar als er iets echt fout gaat, zoals bij fukushima, dan blijkt dat het in de praktijk niet mogelijk is de rommel goed op te ruimen of zelfs maar onder controle te krijgen. En dat is nog los van de (on)mogelijkheid om afval meer dan 1000 jaar veilig op te slaan.

Hazmat Guy
Hazmat Guy3 okt. 2013 - 12:30

Wijsheid komt altijd achteraf. Nu Minister Kamp nog. "Er is niets prijziger dan kernenergie", Geen subsidie voor kernenergie - petitie Petitie op http://wisenederland.nl/ http://www.my-voice.eu/en http://wisenederland.nl/node/3436 Van de laka site leuk om weer eens achteraf te lezen. http://www.laka.org/docu/boeken/pdf/1-01-8-20-49.pdf Maatschappelijke kosten van verlengde opening. Als het huidige overheidsbeleid ten aanzien van kernenergie wordt voortgezet, komen veel van de maatschappelijke kosten van verlengde opening van de kerncentrale Borssele niet voor rekening van de exploitant (EPZ). Ten eerste komen sommige kosten en risico’s gedeeltelijk voor rekening van de Nederlandse overheid, zoals de kosten van bewaking en beveiliging van de centrale en afvaltransporten en de kosten van een aansprakelijkheidsverzekering tegen de gevolgen van een kernongeluk. Terwijl andere maatschappelijke actoren in toenemende mate geacht worden zelf de met hun activiteiten samenhangende beveiligings- en verzekeringskosten te dragen, geldt dit uitgangspunt nog steeds niet voor de producenten van kernenergie.

MichelReiziger
MichelReiziger3 okt. 2013 - 12:30

Kernenergie is ook goedkoop en schoon, maar alles is relatief, in een land als Japan speelt het veiligheids aspect ook een belangrijke rol. Je kan dan kerncentrales hebben die tot de veiligsten ter wereld behoren, sommige natuurrampen houden daar geen rekening mee. De verkiezingen van afgelopen July voor het hoger huis, zegmaar de eerste kamer waren een belangrijke zegen. Niet alleen voor de LDP en haar economisch beleid maar ook voor het voorzetten van de nucleaire ambities van Japan. Kernenergie is voor Japan van economisch levensbelang.

3 Reacties
BioMike
BioMike3 okt. 2013 - 12:30

"Kernenergie is ook goedkoop en schoon, maar alles is relatief, in een land als Japan speelt het veiligheids aspect ook een belangrijke rol. " Goedkoop? De rekening wordt nu betaald. Dat was eerst niet ingecalculeerd. Ja, dan is alles goedkoop.

itsme3
itsme33 okt. 2013 - 12:30

Kernenergie is alleen goedkoop als de staat het grootste deel van de rekening betaald! Dit bleek ook toen Maxime Verhagen een partij zocht om een kercentrale te ontwikkelen. Toen bleek dat er geen staatsruif was om uit te eten was iederen ineens weg.

DitBenIk2
DitBenIk23 okt. 2013 - 12:30

Ja, in Frankrijk was het ook goedkoop. Maar nu worden de centrales wat ouder en gaan meer kosten in onderhoud. De centrales in aanbouw vallen zoals altijd twee keer duurder uit dan begroot. Wij krijgen in Frankrijk nu binnen een jaar te maken met een prijsverhoging van meer dan 10% . En die verhoging dekt de kosten niet eens, maar de regering heeft een grotere verhoging geblokkeerd. Dat goedkope nucleair verhaal is bullshit.

Frankrijk2
Frankrijk23 okt. 2013 - 12:30

Geen wonder dat Koizumi de kerncentrales weg wil hebben. Als ik het volgende artikel mag geloven dreigt er als er niet snel adequaat ingegrepen wordt in Fukushima, een enorme ramp die het einde van de menselijke beschaving kan betekenen. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/thema/fukushima/

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman3 okt. 2013 - 12:30

Voor je begint met doem preken moet je je realiseren dat het niet de eerste keer is dat Fukushima sinds de Tsunami met Tornado's wordt geconfronteerd.

Hazmat Guy
Hazmat Guy3 okt. 2013 - 12:30

http://www.duurzaamnieuws.nl/als-reactor-4-in-fukushima-instort-wordt-leven-op-aarde-weggevaagd/ Deze is in het Nederlands en niet in Duits.

1 Reactie
Frankrijk2
Frankrijk23 okt. 2013 - 12:30

Het meest bizarre is misschien wel dat Tepco geen buitenlandse hulp wil, omdat ze bang zijn voor 'gezichtverlies'. Alsof ze niet dreigen heel wat meer dan dat te verliezen als de zaak helemaal uit de hand loopt.