Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Japan woest op Korea wegens standbeeld premier knielend voor 'troostmeisje'

  •  
28-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Statue of bowing man

© epa08570281 A statue of a man bowing on his knees in front of a figure depicting a wartime sexual slavery victim is seen at the Korea Botanic Garden in Pyeongchang, 182 kilometers east of Seo

De Japanse regering heeft woest gereageerd op een nieuw kunstwerk in Pyeongchang, het noordoostelijke gebied van Korea waar in 2018 de Olympische Winterspelen werden gehouden, meldt de South China Morning Post. Het standbeeld, dat bestaat uit twee figuren, toont een man die knielend buigt voor een zogeheten ‘troostmeisje’, de benaming voor de naar schatting 200.000 Koreaanse vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog door de Japanse militaire bezetters stelselmatig seksueel werden misbruikt. De misdadige Japanse praktijk trof ook veel vrouwen in andere bezetten gebieden, zoals toenmalig Nederlands-Indië.
Geen video? Klik hier.
Japan is boos omdat de man lijkt op de Japanse premier Shinzo Abe. De regering noemt dat “onvergeeflijke” en zegt dat als de verdenking klopt het beeld ingrijpende gevolgen zal hebben voor de relatie tussen de twee landen. De titel van het kunstwerk dat in een botanische tuin staat luidt “Eeuwige Boetedoening”. Volgens de eigenaar van de tuin moet de man niet Abe voorstellen. De kunstenaar stelt dat er alleen maar sprake kan zijn van vergeving als Japan boete blijft doen.
De jarenlange weigering van Japan om het lot van de vrouwen te erkennen en compensatie voor het aangedane leed aan te bieden, is al tijden een bron van ongenoegen. In 2015 werd een akkoord gesloten waardoor Japan de kwestie als afgedaan beschouwt maar Korea stelt nu dat de verplichtingen niet worden nagekomen.
Er zijn eerder beelden van troostmeisjes geplaatst om het onrecht aan te klagen, bijvoorbeeld voor de Japanse ambassade in Seoul. Vorig jaar moest in Japan zelf nog een standbeeld voor de slachtoffers verwijderd worden.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Phil2
Phil230 jul. 2020 - 11:23

Dat de keizer moest aftreden van de Amerikanen na de capitulatie en ze geen sterk leger er op na mochten houden, lijkt wel een soort aflaat voor Japanners. Ik bespeur weinig van de spijt die Duitsers wel betoonden. Hoewel daar ook nog dingen spelen.

Pater
Pater29 jul. 2020 - 6:46

Prachtig beeld. Of-ie op Abe lijkt kan ik echt niet zien. Abe is een donkerbruine nationalist, dus ik hoop van wel. Waar de Duitsers na een tijdje echt collectieve schuld aanvaardden zit er bij Japanners eerder iets van misnoegen over dat oorlogs"gezeur". Japan heeft zich in Korea en China afschuwelijk misfragen, meer nog dan in Indonesië. Rechts Japan ziet het als een oorlog tegen het imperialistische westen ... Dat de keizer mocht blijven heeft ook geen goed gedaan. Daarmee werd de rol van de militaire kaste min of meer gelegitimeerd.

4 Reacties
Marco de Jong2
Marco de Jong229 jul. 2020 - 14:21

'Waar de Duitsers na een tijdje echt collectieve schuld aanvaardden zit er bij Japanners eerder iets van misnoegen over dat oorlogs”gezeur”. ' Goh, in een schaamtecultuur....; wat had je dan gedacht?

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 jul. 2020 - 15:16

'Goh, in een schaamtecultuur….; wat had je dan gedacht?' Was er in dit geval maar sprake van schaamte. Het wordt gewoon uit de geschiedenisboeken gehouden.

Marco de Jong2
Marco de Jong229 jul. 2020 - 20:10

@Joe En waarom denk je dat ze het uit de boeken houden? Hint: het antwoord heb je zelf al gegeven.

Joe Speedboot
Joe Speedboot30 jul. 2020 - 8:36

'En waarom denk je dat ze het uit de boeken houden?' Omdat men het niet relevant vindt. Zelfde zie je hier mbt de politionele acties: de betrokkenen kunnen zich niet voorstellen dat ze fouten hebben gemaakt, dus wordt alles met de mantel der liefde bedekt. Ik heb heel lang met Japanners gewerkt, aan schaamte zijn (op een uitzondering na) wat betreft dit onderwerp nog lang niet toe omdat ze het probleem niet zien.

Eric Minnens
Eric Minnens28 jul. 2020 - 22:31

Het is Kim Jong-un niet, en niet Xi Jinping. Ik noem maar twee dwarsstraten. Het is duidelijk Shinzo Abe. Het is misschien een idee voor de persoon Abe om te doen wat zijn beeld doet? Dan klopt alles weer.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens29 jul. 2020 - 8:43

Overigens zou de man Abe Shinzu genoemd moeten worden, familienaam eerst. Doen ze bij Xi Jinping ook. https://m.hln.be/nieuws/buitenland/-eerst-de-familienaam-dan-de-voornaam-japanse-minister-spelt-buitenlandse-media-de-les~a17eecf7/

Pater
Pater29 jul. 2020 - 15:02

Alleen achternaam lijkt me ook prima. De vader was trouwens een oorlogshitser, die het na de oorlog niettemin tot premier schopte.

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 jul. 2020 - 17:03

De kracht van kunst!