Joop

Januari warmer dan ooit in Europa

  •  
03-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2245 keer bekeken
  •  
greg-rosenke-n-SE0rD5JI4-unsplash

© cc-foto: Greg Rosenke

De warmste dag in januari ooit werd geregistreerd in minstens acht Europese landen, waaronder Nederland, Polen, Denemarken, Tsjechië, Wit-Rusland, Litouwen en Letland. Dat blijkt uit de gegevens van klimatoloog Maximiliano Herrera, die extreme temperaturen volgt.

In een Pools dorp werd het 19 graden, een temperatuur die normaal gesproken in mei bereikt wordt en 18 graden meer is dan het gemiddelde in januari. In een stad in Tsjechië, waarvan de gemiddelde temperatuur in die periode 3 graden is, was het 19,6 graden. Ook in Wit-Rusland bereikte de warmtegraad een record. Hoewel in deze tijd de temperatuur rond het vriespunt is, steeg het zondag naar 16,4 graden. Daarmee was het 4,5 graden warmer dan het vorige record in januari.

Ook op andere plekken in Europa werden lokaal temperatuurrecords verbroken met uitzondering van Noorwegen, Groot-Brittannië, Ierland, Italië en het zuidoostelijke Middellandse Zeegebied. 

"We kunnen dit beschouwen als de meest extreme gebeurtenis in de Europese geschiedenis", zegt Herrera. "We kunnen aantoonbaar zeggen dat dit de eerste keer is dat een extreem weergebeurtenis in Europa (in termen van extreme hitte) vergelijkbaar is met de meest extreme (weer, red.) in Noord-Amerika."

De oorzaken van deze warme dagen zijn moeilijk vast te stellen, volgens meteoroloog Scott Duncan. “Niets van het bovenstaande is echter nieuw, dus wat was er zo extreem aan de recordbrekende status? Onze opwarmende atmosfeer en oceanen maken het uiteindelijk gemakkelijker om records te breken.”

Volgens professor Bill McGuire, die over de gevolgen van de klimaatcrisis heeft geschreven, zijn de hoge temperaturen slechts een voorteken van al het ergere dat ons te wachten staat. "Het is een kleine glimp van een toekomst waarin de winter wordt teruggebracht tot een paar maanden somber, vochtig en mild weer, met weinig vorst, ijs of sneeuw.''

Cc-foto: Greg Rosenke

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Ejoth
Ejoth5 jan. 2023 - 11:11

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

weereenmening
weereenmening4 jan. 2023 - 10:25

Misschien mooi moment om te stoppen met subsidie op gas via prijsplafond en huiseigenaren te dwingen over te gaan op groene energie.

Leovana
Leovana4 jan. 2023 - 10:06

Al jaren probeer ik zo energie neutraal te leven. Ik was in mijn buurt veruit de eerste met zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp. Mijn buitenboordmotor vervangen voor een elektrische (wat je verliest aan snelheid, win je aan rust) en rijd met mijn Yaris als een oudje waardoor ik 1:25haal. Alles vrijwillig gedaan. Om je heen zie je echter nog veel mensen die overal een zooitje van maken en overal lak aan hebben. Ik heb het gevoel dat de ruif ondanks mijn gedrag snel wordt leeg gevreten. Ik heb daarom besloten geen rem meer op dingen te zetten. Ik heb dit jaar voor het eerst in vele jaren weer besloten om flink te gaan vliegen. Na mij nu ook de zondvloed. Ik wil er wel graag aan toevoegen dat alle ingrijpende maatregelen en wetgeving zal respecteren en eerbiedigen. Maar dan met zn allen en niet alleen een kleine groep mensen.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew5 jan. 2023 - 2:18

@Leovana: Ik heb dit jaar voor het eerst in vele jaren weer besloten om flink te gaan vliegen. ---------------------------- Vliegen vanwege het vliegen of wilde je ook nog graag ergens heen?

EenMening3
EenMening34 jan. 2023 - 1:03

Een zachte winter komt dit jaar wel heel erg goed uit. Perfect anti-Poetin weer en een lage energierekening. Het is wel hét moment om grote stappen te zetten richting duurzame energie en het verduurzamen van woningen. Je kunt als overheid nog zoveel maatregelen nemen, pas als mensen het in hun portemonnee merken, zijn ze bereid tot verandering.

Poehah
Poehah3 jan. 2023 - 17:54

Hoge temperaturen? Lage gasrekenking. Balen voor putin.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman3 jan. 2023 - 17:47

Mooi toch die natuur, een tig jaar geleden waren we bijna bedolven door een ijslaag, daarna grotendeels de bodem van een zee, en nu weer wat anders, verwoestijning? Vette kans dat we ons aanpassen aan de omstandigheden.

KritischKijken
KritischKijken3 jan. 2023 - 17:30

Als het in Dec min 10 is hoor je niemand, maar bij een warme straalstroom waarbij " de oorzaken moeilijk zijn vast te stellen" hebben we direct een link met klimaat. En daarboven 'een' professor die onheil voorspelt. Zullen we nou eens een keer een stuk schrijven als er echt een verband is aangetoond?

3 Reacties
Andreas4
Andreas44 jan. 2023 - 0:00

Dat verband is allang aangetoond. Of bedoel je heel specifiek het verband met deze ene "warme straalstroom"? Dan moet je nog even wachten, ontkennertje KK. En ga je daarna weer zeuren over het volgende warmterecord? Met dezelfde kortzichtige opmerkingen erbij?

Eric Minnens
Eric Minnens4 jan. 2023 - 4:56

@KK Ben jij ook professor? Professor kritisch koekeloeren zeker. Zelfbenoemd. Niet honoris maar fraudulentis causa.

Pera71
Pera714 jan. 2023 - 14:16

Het is nu op 3 stations 1 keer -10 geweest. Vroeger was in De Bilt 6x per winter -10 gemiddeld. 16 graden in december en januari, zoals nu, is echter nooit voorgekomen in De Bilt.

omaoeverloos
omaoeverloos3 jan. 2023 - 15:21

Gelukkig wordt in Europa de opwarming flink aangepakt waardoor de consumptie van "groene" en "duurzame" artikelen door het dak gaat. Een enkeling pleit voor minder consumptie, maar dat verwaait als een zacht gefluister.

1 Reactie
Willem D2
Willem D25 jan. 2023 - 10:26

Tegen de extra uitstoot door bevolkingsgroei valt niet aan te pakken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk3 jan. 2023 - 15:15

Wel een snelle conclusie terwijl de maand nog maar net is begonnen.

3 Reacties
Andreas4
Andreas44 jan. 2023 - 0:02

Het klopt anders prima: warmste januaridag OOIT. Als er later in januari een warmere dag optreedt, dan wordt dat de warmste januaridag OOIT.

zeeman aan wal
zeeman aan wal4 jan. 2023 - 7:27

Het gaat om de hoogst gemeten temperaturen voor de maand, niet het gemiddelde voor deze maand. Je zou dus kunnen stellen dat de records nu al gebroken zijn, terwijl we nog 28 januaridagen te gaan hebben.

Leovana
Leovana4 jan. 2023 - 10:20

Weet je wel zeker dat je een juiste gebruikersnaam hebt gekozen? Ik zie van jou alleen opmerkingen voorbij komen die je alleen kunt maken als je verre blijft van kennis over allerlei zaken.

Joop  den Uil
Joop den Uil3 jan. 2023 - 13:53

Als de sneeuwklokjes komende week boven de grond komen kijken is er nog niets aan de hand. Pas als de krokus deze maand gaat bloeien is dat een signaal dat de natuur in de war is. Overigens: dat energieplafond is oplichterij ten top. Heb je een terugdraaiende meter dan moet je psvr meer betalen en met een smart meter wordt je genaaid per 1 januari 2024.

Mostafa
Mostafa3 jan. 2023 - 13:07

Alleen bij Nuon is het heel erg koud !!!

zeeman aan wal
zeeman aan wal3 jan. 2023 - 11:29

De oowarming van de aarde is een versnellend proces. We mogen dan ook een toename van extremen in temperatuur, regenval, droogte, etc. Verwachten. Het stopt niet bij 1,5 of 2 graden, het gaat alleen maar sneller, met alle gevolgen. De kans dat we het kunnen bijsturen is minimaal gezien de resultaten tot nu toe.

Armoedegrens
Armoedegrens3 jan. 2023 - 11:21

Hoe voelt dat nou, meneer Rutte, dat u een jaar geleden nog zei: "aan klimaatverandering beperkende maatregelen moet je wel kunnen verdienen", en daar al 12 jaren naar handelt?

Ejoth
Ejoth3 jan. 2023 - 10:29

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

11 Reacties
zeeman aan wal
zeeman aan wal3 jan. 2023 - 12:10

Er is een toename van zuidelijke stromingen. Dat hangt mogelijk samen met verandering in de straalstroom. https://klimaatveranda.nl/2017/07/04/het-verband-tussen-klimaatverandering-de-straalstroom-en-extreem-weer/

vdbemt
vdbemt3 jan. 2023 - 12:54

Zoals jij het lekker vindt om te blijven doen alsof er niets aan de hand is. Maar dat doe je niet zo snugger. Wind, regen, zonneschijn hebben ALTIJD te maken met het klimaat. Het zijn omstandigheden die altijd door het klimaat bepaald worden. Wat jij bedoelt, is dat je in het midden wilt houden dat die steeds vaker voorkomende extremen veroorzaakt worden door de VERANDERING in het klimaat. En dat je al helemaal niet wilt weten dat de mens daar veel schuld aan heeft.

Mohawk2
Mohawk23 jan. 2023 - 13:36

"Of de oorzaak, de fohnwinden uit het zuiden, nu iets met het klimaat te maken heeft wil ik in het midden houden. Net zoals de oostelijke stroming in december die de koude veroorzaakte." Goed dat je dat zegt! Ik weet hoe lang jij al hier op deze aardkloot rondloopt. Maar oostelijke stromingen die in de winter kou veroorzaken ken ik al 5 decennia. Dat is voor december een normaaltoestand. Föhnwinden die in december de temperatuur tot bijna twintig graden Celsius doen stijgen in Noord-West- en Oost-Europa zijn toch een van een ongekende aard sinds we meteorologische diensten hebben - zeg maar minstens 150 jaar. Dus wat wilde je nou eigenlijk precies in het midden houden?

Mohawk2
Mohawk23 jan. 2023 - 14:28

*Ik weet niet hoe lang jij al... moest er staan.

Ejoth
Ejoth3 jan. 2023 - 14:53

Bemt. Altijd blij met je positieve reacties. Helaas voegen ze niets toe. Kijk onderstaande wetenschappelijke link eens na. Helaas wel in de Engelse taal. https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/joc.7763

Ejoth
Ejoth3 jan. 2023 - 15:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ejoth
Ejoth3 jan. 2023 - 15:08

Mohawk. Ik houd in het midden of de fohnwinden ermee te maken hebben. Ik geloof het wel omdatbde zuidelijke fohnwinden ongeveer 50x per jaar voorkomen. In de winter is dit aanmerkelijk minder daar geloof ik ook in, maar het is een fenomeen welke in de alpen voorkomt en voor snelle temperatuurstijgingen kan zorgen in het weer. Niet het klimaat.

Pera71
Pera713 jan. 2023 - 15:24

Fohnwinden hebben effect aan de lijzijde van bergen. Het Zwitsers record heeft daarmee te maken. Echter, in de hele Noordeuropese laagvlakte zijn records gebroken. Fohn speelt in Nederland, Denemarken, het recordwarme deel van Polrn, Letland, Belarus geen rol.

vdbemt
vdbemt3 jan. 2023 - 18:28

Je kunt allerlei links aanreiken. Het gaat erom dat jij het weer en het klimaat los van elkaar wilt zien. Dat is onzinnig. Het klimaat bepaalt het weer. In het midden houden of fohnwinden met het klimaat te maken hebben, dat slaat helemaal nergens op. Dat heeft het. Daar kun je niet omheen.

Andreas4
Andreas44 jan. 2023 - 0:05

Fohnwinden ZIJN klimaat, net als elke stroming in de atmosfeer. Of bedoel je eigenlijk klimaatverandering? Te lui om het hele woord op te schrijven? Of wordt je dan misselijk? Hardnekkig blijven ontkennen tot het te laat is...

Willem D2
Willem D25 jan. 2023 - 10:33

Misschien hebben de veranderende straalstromen wel te maken met het versneld verschuiven van de magnetische noordpool momenteel. Deze periodieke verschuiving ligt overigens ongeveer 10.000 jaar achter op schema, dus misschien zitten we al in een inhaalslag.