Joop

Jankende honden, verknipte bijtmachines

  •    •  
13-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
3562993305_a27bfd48de_c

© cc-foto: Roel Wijnants

Zijn veel van deze honden sowieso niet dermate verknipt en beschadigd, dat het onverantwoord is om ze als politiehond in te zetten?
Jankende honden die onder stroom staan, geslagen en geschopt worden. In de uitzending van Zembla (11 maart) is te zien dat honden getraind worden met barbaarse middelen. Door klokkenluiders komt nu voor de zoveelste keer aan het licht dat politiehonden in opleiding bij verenigingen die zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV), nog steeds ernstig worden mishandeld. De mishandeling leidt tot levende verknipte bijtmachines, die als politiehond aan de politie verkocht worden.
De honden niet de baas In eerdere uitzendingen van Rambam en Undercover in Nederland , was al te zien dat politiehonden tijdens de training worden mishandeld. Toch hakt deze aflevering van Zembla er wederom in. Er lijkt niks veranderd. Onder het mom van “Het zijn nog steeds politiehonden, die kun je niet alles leren met een koekje”, lijken alle mishandelingen geoorloofd. Maar als de mishandelingen nodig zijn omdat “je de honden anders niet de baas kunt”, dan ben je niet gekwalificeerd als trainer. Of heb je de verkeerde hond geselecteerd voor de opleiding! Het is wetenschappelijk aangetoond dat (politie-)honden net zo effectief of zelfs beter getraind kunnen worden zonder het gebruik van pijnprikkels, op een respectvolle, diervriendelijke manier.
Uitzondering Per juli komt er een verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur. Maar politie en Defensie mogen de honden waar ze al mee werken wel met stroom blijven trainen. Omdat – stelt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een toelichting bij het aanstaande verbod – ‘het niet altijd mogelijk is met stroom opgeleide honden in te zetten zonder het gebruik van stroom’. De uitzending van Zembla illustreert dat er geen ruimte moet worden gelaten voor uitzonderingen. Niet in de laatste plaats om deze al opgeleide dieren een leven lang marteling te besparen.
Handhaving De uitzondering maakt het verbod niet-handhaafbaar. De politie en de KNPV zijn verweven met elkaar, al is dat geen formele relatie volgens de Nationale Politie. Zembla geeft aan dat de politie er bijna al haar honden afneemt en hondengeleiders van de politie ook bij de KNPV trainen. Ook bekleden politiemensen er bestuursfuncties. Deze belangenverstrengeling maakt het voor politie alleen maar moeilijker om dit geweld door KNPV-leden een halt toe te roepen. Maak handhaving door diezelfde politie kraakhelder en concreet met een totaalverbod op stroomstootapparatuur!
Petitie We steunen minister Schouten. Ze maakt zich echt hard voor een verbod. Maar we blijven strijden zodat ze niet zwicht voor de druk om toch uitzonderingen toe te staan. Want zijn veel van deze honden sowieso niet dermate verknipt en beschadigd, dat het onverantwoord is om ze als politiehond in te zetten? Honden die veel te hard doorbijten en niet loslaten zijn levensgevaarlijke wapens.
Help mee! Help de honden en stop deze dierenmishandeling. Teken de petitie voor een totaalverbod op stroomstootapparatuur.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Libertain
Libertain14 mrt. 2021 - 15:50

(“ Honden die veel te hard doorbijten en niet loslaten zijn levensgevaarlijke wapens.”) Stroomstokken zijn instrumenten voor marteling van dieren en mensen. Vraagt u het even aan Amnesty international en anderen. Staat u mij toe dan bovenstaande zin overeenkomstig deze feiten aan te passen: - “ Gemartelde, getraumatiseerde honden die veel te hard doorbijten en niet loslaten zijn levensgevaarlijke wapens “

P Haan
P Haan14 mrt. 2021 - 7:59

Voor je helemaal met jezelf meegaat, zou ik eens kijken waar de honden voor gebruikt worden. En even verder kijken dan je neus lang is, want paarden treft hetzelfde lot. Of zie je die wel eens in het wild huppelen als een B artiest? En ook eerst kijken wat het alternatief zou moeten zijn. Honden en paarden werken uitstekend als een losgeslagen meute op een breicongres uit hun plaat gaat, als je die af wil schaffen zal je eerst met de politie in gesprek moeten gaan om te kijken wat de gevolgen zijn als dat niet meer kan. Rubberen kogels? Daar zijn ook leuke beelden van. Ik heb jaren in de hondenwereld rondgelopen, en ken de discussie. Het was vroeger 'normaal' en het is in de IPO en VH verboden. De keurmeester kan aan de reactie van de hond zien of deze beloond of met stroom gestraft is, en je kan gewoon van het veld af. In de politie- en defensiehonden is de opdracht van de hond anders. Die moet werken, en daar wordt tijdens het werk naar getrapt, gegooid, geslagen en er wordt op geschoten. Daar is de opleiding en het karakter van de hond op aangepast. Afschaffen klinkt simpel, maar dan zal je met een alternatief moeten komen, en bedenken dat dit is geen opvoedprobleempje is omdat je hondje gromt als je zijn bakje weg pakt. Ga eens kijken zou ik zeggen.

Jan Man
Jan Man13 mrt. 2021 - 14:29

Heb de uitzending gezien. De manier waarop deze honden getraind worden is dezelfde als die bij kindsoldaten wordt gebruikt: mishandelingen om ze extra wreed te maken in de strijd. Het lijkt me het beste dat de politie stopt met het gebruik van honden die alleen gebruikt worden om te bijten, beter voor de hond en beter voor de burger.