Joop

Jane Fonda: filmindustrie moet diverser worden

  •    •  
02-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Bij de uitreiking van de Golden Globes heeft Jane Fonda een pleidooi gehouden voor meer diversiteit binnen de filmindustrie. Ze roemde het vermogen van filmmakers verhalen te vertellen en om kijkers te laten meeleven met mensen die anders zijn dan zij.
"Verhalen kunnen mensen echt veranderen. Maar in onze branche is er een verhaal dat we niet durven te zien en horen. Een verhaal over welke stemmen we respecteren en welke stemmen we onderdrukken. Een verhaal over wie mag meepraten en over wie buiten de kamers wordt gehouden waar de beslissingen worden genomen."
Fonda riep de filmindustrie daarom op om meer mensen een kans te bieden, “zodat iedereen erop vooruitgaat en ieders verhaal de kans krijgt om gehoord en gezien te worden”.
Volgens de actrice die werd onderscheiden met de Cecil B. DeMille Award voor haar carrière, moet de filmindustrie het als een opdracht zien om mensen met verschillende achtergronden een kans te geven. “Kunst moet tenslotte vooroplopen.”
De actrice en activiste staat al decennia op de bres voor meer inclusiviteit. In 1979 greep ze haar speech bij de uitreiking van de Oscars aan om een lans te breken voor gebarentaal.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Jansen7
Jansen73 mrt. 2021 - 15:52

Bedoeld ze de crew of de cast? Ik neem aan dat ze wel eens van Morgan Freeman of Will Smith heeft gehoord.....

Mokker
Mokker3 mrt. 2021 - 12:42

Dat krampachtige turven op huidskleur tijdens het filmkijken gaat helemaal niks helpen tegen racisme. Toch zijn er dus mensen die daar hun tijd aan verdoen.

Willem D2
Willem D23 mrt. 2021 - 7:37

Films maken is in Hollywood vooral een commerciële activiteit. Als films met meer diversiteit meer winst opleveren dan komen die er. Als het publiek het te gekunsteld vindt dan wordt het niets.

Jozias2
Jozias22 mrt. 2021 - 22:12

De grootste filmindustrie is bollywood en niet hollywood. Na bollywood komt eerst nog nollywood (Nigeria) en pas daarna komt de VS. Ben benieuwd naar de blonde acteurs die daar nu gaan spelen.

6 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens3 mrt. 2021 - 9:11

"Ben benieuwd naar de blonde acteurs die daar nu gaan spelen." Ja, ik ook. Want het stikt immers van de blonde mensen in Nigeria, en die krijgen maar steeds geen kans. Schande.

Jozias2
Jozias23 mrt. 2021 - 11:01

@eric, Het ging niet om werkgelegenheid voor de acteurs. Het ging om “kijkers te laten meeleven met mensen die anders zijn dan zij, Dat is toch voor de hele wereld van toepassing?

Eric Minnens
Eric Minnens3 mrt. 2021 - 14:41

Komop Jozias. Herlees het artikel nog eens. Of alleen dit citaat: "Maar in onze branche is er een verhaal dat we niet durven te zien en horen. Een verhaal over welke stemmen we respecteren en welke stemmen we onderdrukken. Een verhaal over wie mag meepraten en over wie buiten de kamers wordt gehouden waar de beslissingen worden genomen." Wat zou ze bedoelen met respecteren en onderdrukken, denk je? Zou dat iets te maken kunnen hebben met de volgende context?: "De actrice en activiste staat al decennia op de bres voor meer inclusiviteit."

Jozias2
Jozias23 mrt. 2021 - 16:02

@eric, Ze heeft het over de filmindustrie. Dat wordt algauw verengd tot Hollywood terwijl er dus locaties zijn die veel groter zijn en die weinig divers zijn. Gaat het dan over het feit dat een acteur of actrice dezelfde kans op een rol moet maken ongeacht de geaardheid en huidskleur of dat er ook in de scripts aandacht voor is en dat er verschillende verhalen verteld worden? Als het om dat laatste gaat en zo lees ik het artikel dan is qua diversiteit van de verhalen Bollywood en Nollywood ook niet heel divers. Al kijk je alleen maar naar de man/vrouw patronen en de verhouding tussen religies.

Eric Minnens
Eric Minnens3 mrt. 2021 - 19:01

@Jozias Ik begrijp de verwarring. Het artikel is eigenlijk niet helder genoeg. Mensen en verhalen worden een beetje door elkaar gehaald. Er staat bijvoorbeeld: "Fonda riep de filmindustrie daarom op om meer mensen een kans te bieden, zodat iedereen erop vooruitgaat en ieders verhaal de kans krijgt om gehoord en gezien te worden." Dus... mensen moeten een kans krijgen om hun verhalen een kans te geven... Jij legt de nadruk op die verhalen, terwijl ik die verhalen niet los kan zien van de mensen door wie ze verteld (zouden moeten) worden. Dit wordt m.i. nog versterkt door wat Fonda later zegt: "moet de filmindustrie het als een opdracht zien om mensen met verschillende achtergronden een kans te geven." Ook hier ligt de nadruk op 'mensen', gaat het niet om 'verhalen met verschillende achtergronden'. Maar nogmaals, het is een beetje poly-interpretabel allemaal. Blijft staan dat Jane Fonda altijd een voorvechtster is geweest van diversiteit en inclusiviteit.

Jozias2
Jozias23 mrt. 2021 - 19:34

@Eric, Dat laatste zal zeker zo zijn. Maar diversiteit gaat verder dan een kleurtje. En op het gebied van man/ vrouw, religie en bijvoorbeeld LHBTQ is er wereldwijd nog heel veel te winnen. Als je het onderwerp beperkt of er voldoende blanke en afro Amerikaanse acteurs worden gecast voor hoofdrollen dan bereik je maar een beperkt doel.

Otto Bruins
Otto Bruins2 mrt. 2021 - 22:01

"Ze roemde het vermogen van filmmakers verhalen te vertellen en om kijkers te laten meeleven met mensen die anders zijn dan zij." Maar dan begrijp ik niet wat er gemist wordt. De Amerikaanse literatuur en daarmee ook de filmwereld is diverser dan welke ook. Een alleen al zeer diverse lappendeken van bevolkingsgroepen met katholieke, protestantse, joodse en allerlei andere achtergronden die ieder voor zich ook nog eens zeer divers zijn samengesteld met Italiaanse, Ierse, Poolse, Franse, Spaanse, Scandinavische, Koreaanse, Thaise, Afro-Amerikaanse, Mexicaanse, Midden- en Zuid-Amerikaanse achtergrond die allemaal al lang en verdienstelijk voor de daarmee zich onderscheidende literatuur, filmwereld, maar ook die van toneel en vooral muziek hebben gezorgd. En wie beweert dat LHBTQ+ in de VS in vergelijking met andere samenleving tekort gedaan wordt waar het om aandacht in de kunsten, en zeker ook de televisie en filmwereld gedaan wordt is stekeblind en horende doof.

Hank Nozemans
Hank Nozemans2 mrt. 2021 - 21:10

Volgens mij moet de filmindustrie films maken die mensen willen zien. Verder moet er helemaal niks

Loebkesman
Loebkesman2 mrt. 2021 - 20:32

Dat neo-racisme gaat nog heel groot worden. Geforceerd diversiteit willen doordrammen resulteert in uitsluiten van andere groepen.

Eric Minnens
Eric Minnens2 mrt. 2021 - 20:19

Hier kan ik alleen maar achterstaan. Niet alleen in dit bijzondere geval van Hollywood. Maar ook in het algemeen. Diversiteit moet worden bevorderd, of omgekeerd, discriminatie moet worden tegengegaan door... Niet alleen door acties vanuit minderheidsgroepen (mensen van kleur, lhbtq'ers) of maatschappelijk achtergestelde groepen (vrouwen). Maar vooral door acties van de 'bovenliggende' groepen zelf. Zij dienen de benodigde ruimte vrij te maken, opdat iedereen een kans krijgt in onze verschillende wereldjes. Niet langer ons kent ons, maar ons kent jullie. Leuk Jane Fonda zo te zien op haar 83e, ik zag haar voor het laatst op haar 77e in de magnifieke film Youth. Ik hoop dat ze 103 wordt, net als ik (????).