Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jan Pronk bedankt voor PvdA

  •  
28-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
prkl.jpg
Oud-minister vindt PvdA niet sociaal-democratisch meer
PvdA-prominent Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de Partij van de Arbeid opgezegd. De oud-minister voelt zich niet langer thuis bij de partij, die volgens hem de kwalificatie “sociaal-democratisch” niet meer waarmaakt.
Pronk zet zijn beweegredenen uiteen in een brief aan het partijbestuur.  Daarin schrijft hij onder meer: 
‘Wie bijna een halve eeuw lid is van de Partij van de Arbeid neemt niet luchthartig afscheid. Ik heb er geruime tijd over gedacht en lang geaarzeld, maar ik heb besloten mijn lidmaatschap van de partij op te zeggen. Ik ben en blijf sociaaldemocraat. Juist daarom voel ik mij niet langer thuis in de PvdA. De partij heeft zich steeds verder van de beginselen van de sociaaldemocratie verwijderd’.
In een weblog op zijn eigen site geeft Jan Pronk aan dat vooral de bezuiniging op Ontwikkelingssamenwerking waarmee de PvdA akkoord is gegaan tot zijn besluit heeft geleid. Ook de opstelling van de partij op het terrein van het vreemdelingenbeleid, en met name de strafbaarstelling van illegaliteit noemt de oud-minster een verloochening van sociaal-democratische beginselen.
Pronk was een aantal malen minster van Ontwikkelingssamenwerking, onder andere in het roemruchte kabinet-Den Uyl. Daarnaast was hij minister van VROM, lid van de Tweede Kamer en van het Europees Parlement, en bekleedde hij functies voor de Verenigde Naties. Pronk gold de laatste jaren als het linkse geweten van de partij, waarvan hij in 2007 tevergeefs voorzitter probeerde te worden.
Eerder deze week bedankte ook oud-Kamerlid Godelieve van Heteren voor de PvdA.
Lees ook op Joop de afscheidsbrief van Jan Pronk: Afscheid van de PvdA

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (56)

Sternenstaub
Sternenstaub28 mei 2013 - 13:35

Bravo, Jan Pronk! En hopelijk bis, bis, bis en nog eens bis! Want wie karakter heeft, wie integer is, zoals Pronk, die stapt óók uit die moreel totaal gecorrumpeerde partij, die immers neoliberalistisch is geworden, wat een totaal verraad is aan haar sociaal-democratische wortels, en dus een totaal verraad, niet alleen haar eigen electoraat, maar aan de gehele bevolking, daar zij immers samen met de VVD een reactionair kabinet vormt dat de democratische rechtsstaat perverteert en degradeert, en daarmee de samenleving beschadigt en ontwricht.

Rechterhand
Rechterhand28 mei 2013 - 13:35

Ik heb het net even nagezocht, maar Pronk was degene die in Paars I en II zat. U weet wel die coalitie die heel Nederland verkocht heeft. Iets met pot verwijt ketel. Sterker nog Pronkie we moeten je niet!

BertF2
BertF228 mei 2013 - 13:35

Alleszeggend was bij de vorige verkiezing van een partijvoorzitter, waarbij na ettelijke tellingen mevrouw Ploumen uit de bus rolde, dat Jan Pronk de kandidaat was van de Jonge Socialisten. Deze kreet om hulp werd door de partijleiding, onder aanvoering van Wouter Bos, straal genegeerd. Zes jaar later bereikt de deconfiture van de PvdA onder voorzitterschap van de zelfverklaarde socialist Spekman een voorlopig hoogtepunt. Met dank aan Kok en Bos, en hun nog altijd van activiteit bruisende entourage,

neutralist
neutralist28 mei 2013 - 13:35

Jan sluit zijn ogen voor de werkelijkheid zoals altijd. Een man die is blijven steken in de jaren '80. De nieuwe PVDA leiders zijn realisten, geen dromers, dat siert hen.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder28 mei 2013 - 13:35

Hoe lang zal Jan Pronk hebben nagedacht dat de PvdA niet sociaal-democratisch meer is? 20 jaar geleden was het niet beter dan dat het nu is.

Bernie2
Bernie228 mei 2013 - 13:35

Binnen 1 dag raakt de PvdA twee prominenten kwijt wegens verkwanselen sociale grondbeginselen tbv. donkerbruin populisme ter rechterzijde? Dat moet wel erg zuur zijn voor andere clubmastodonten, waarvan ongetwijfeld nog een aantal op punt staat te vertrekken. En...gaat de PvdA-top deze kwestie dan net zo hufterig bagatelliseren als het CDA recentelijk deed met haar afvalligen?

MichelReiziger
MichelReiziger28 mei 2013 - 13:35

Ze bestaan dus nog, socialisten die ooit bij de PvdA zaten.

steppewolf
steppewolf28 mei 2013 - 13:35

Groot gelijk Jan; Er zullen er meer volgen voor de volgende verkiezingen. De pvda is al een hele tijd losgeslagen van zijn wortels en het lijkt alleen maar erger te worden. Nog even en ze kunnen fuseren met de vvd. Ze bekommeren zich al tijden niet meer om de belangen van de werkvloeren anders dan holle praatjes.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman28 mei 2013 - 13:35

Erg goede en dappere stap!

SonnyBoliv
SonnyBoliv28 mei 2013 - 13:35

Nou knap hoor, hulde applaus buiging. Boeit me geen reet, tijd voor nieuwe verkiezingen!

hannogroen
hannogroen28 mei 2013 - 13:35

Dat werd tijd,

Meta Foor
Meta Foor28 mei 2013 - 13:35

Pronk was in wezen altijd al een PSP en later SP-er. Maar dat strookte niet met zijn ambitie om mee te regeren. Valt ie nu dus na al die jaren toch nog door de mand.

RobertVoigt
RobertVoigt28 mei 2013 - 13:35

Ach.., Drees sr. gaf zijn lidmaatschap ook ooit op omdat hij zich niet meer kon vinden in het crypt-communistische gedachtegoed van Nieuw-Links waar Jan Pronk deel van uit maakte. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuw_Links_(PvdA) Jaques de Kadt, een Dreesiaanse PvdA-er noemde Nieuw-Links de 'vijfde colonne van het Russisch imperium'. Uit dat ideologische schisma binnen de PvdA is zelfs een hele nieuwe partij ontstaan: DS70, onder leiding van Drees jr. http://nl.wikipedia.org/wiki/Democratisch_Socialisten_'70 Eigenlijk was DS70 de eerste partij die zich tegen het ongebreidelde immigratie-beleid van de jaren '70, '80 en '90 keerde. Dat was zo'n 10 jaar voor Janmaat. 25 jaar voor Bolkestein. 30 jaar voor Fortuyn. En 35 jaar voor Wilders. Toen kwam niemand op het onnozele idee om Drees jr. cum suis voor nazi, fascist, extreem-rechts, racist, of wat voor abjects dan ook uit te maken. Kennelijk is er in de tussenliggende periode van bijna 45 jaar iets draconisch veranderd in de definities. Eén maal raden wie daar mede verantwoordelijk voor is. Juist!

EricDonkaew
EricDonkaew28 mei 2013 - 13:35

Ik heb er een beetje dubbel gevoel bij. Jan Pronk is altijd heel sociaal en bevlogen geweest, maar hij heeft ook dingen niet goed gedaan. Onder zijn verantwoordelijkheid als minister van ontwikkelingssamenwerking is er veel geld verkeerd uitgegeven en volgens mij staan er heden ten dage nog steeds ten onrechte miljoenen euro's op Zwitserse bankrekeningen. En ondanks dat hij sociaal en bevlogen was (is), is Pronk altijd een typische carrièrepoliticus geweest die alles, maar dan ook echt alles, aan de PvdA te danken heeft gehad. Als hij principieel was geweest, had hij de partij zo eind jaren tachtig, toen de opmars van de eerste belangrijke neoliberale politicus in Nederland Wim Kok niet meer te stuiten was, moeten verlaten. Maar dat deed hij niet. (Even voor de goede orde: Kok was de eerste die reorganisaties en gedwongen massaontslagen begon goed te praten, onder het mom van: denk maar niet dat je je hele leven bij dezelfde werkgever in dienst kunt blijven. Wiegel zei dit soort dingen niet, Van Agt niet, Lubbers niet, nee hoor, Kok was de eerste. Ik kan me dat nog goed herinneren, juist omdat die uitspraken van een voormalige antikapitalistische vakbondsleider mij opvielen.) Kortom, Jan Pronk: sociaal, bevlogen, maar ook een mastodont en een regent en uiteindelijk toch niet erg principieel.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa28 mei 2013 - 13:35

Nu de heer Pronk weg is, mag je rustig een A met hoofdletters voor het woord ''Sociaal' zetten: ''Asociale Democraten'' !

Gogol
Gogol28 mei 2013 - 13:35

Een teken aan de wand. Dat er meer zijn voorbeeld mogen volgen.

msj_meijerink
msj_meijerink28 mei 2013 - 13:35

'Zijn partij' was die met de denkbeelden van de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Die is niet meer. Jan is een beetje daar blijven steken, maar hij kan nu met een gerust hart achter de geraniums klagen over de kwaliteit van de koffie in het bejaardenhuis Avondrood. Fijn samen met de andere ouden van dagen 'de Internationale', 'Wij zijn de jonge garde van het Proletariaat' en andere AJC liederen zingen.

nico1943
nico194328 mei 2013 - 13:35

PvdA gaat dezelfde weg op als het CDA. Oude vermolmde partijen. VVD next.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2013 - 13:35

De PvdA is wederom de Derde Weg ingeslagen. Dit laantje ligt paralel aan de Neoliberaalstraat. Beide komen in het ravijn uit.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 mei 2013 - 13:35

Jammer. Ik mocht pronk wel. Hij gaat Van Dam achterna die al eerder vaarwel zei. Zijn brief is op een aantal punten wat wazig. Solidariteit vermeld hij in elke zin en bijzin en eigenlijk zijn er twee kernpunten die hij herhaald, het vreemdelingebeleid en de ontwikkelingssamenwerking. Naar mijn idee heeft hij veel te vroeg vaarwel gezegd. Het vreemdelingenbeleid is juist bezig aan een omslag, die had hij beter afgewacht. Wat ontwikkelingssamenwerking betreft, die is aan een grote omwenteling bezig. Hij blijft graag vasthouden aan 0,7 procent. Dat is nogal rigide. De PvdA heeft nog geen nieuw antwoord gevonden op de ontwikkelingssamenwerking maar ook daar had hij beter nog kunnen wachten. Maar goed, Pronk is altijd al de linksbuiten van de PvdA geweest, hij zal wel SP gaan stemmen. Waar Pronk onmiskenbaar gelijk in heeft is het feit dat de PvdA onvoldoende antwoord heeft op VVD-beleid, pragmatisme viert hoogtij.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-228 mei 2013 - 13:35

@reinaert "Dat is nogal regide" Of beoordeeld als ondergrens. Indien mijn vriendin zou zeggen, die 0,7 cent die we per uitgegeven gulden onbaatzuchtig weggeven gaan we terugbrengen naar 0,4 cent vermoed ik dat ze volgend jaar niets meer wil geven. En dat terwijl ze al had afgedwongen dat aan die 0,7 cent vrienden ('eigen bedrijven') moeten verdienen. Als 'we' dat kleine beetje niet willen weggeven (want met kunnen heeft dat niets te maken) dan zou ik me ook afvragen waarop vriendschappen (of lid zijn van) wel gebaseerd is ;) Niets regide.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mei 2013 - 13:35

Dhr Jan pronk is nooit een sociaal-democraat geweest. Hij is altijd een internationale socialist geweest die de gewone Nederlandse burger alleen maar als middel zag om extra belastingen op te leggen om zijn eigen utopieën na te streven

3 Reacties
politiekistuig
politiekistuig28 mei 2013 - 13:35

Hear hear.

nico1943
nico194328 mei 2013 - 13:35

haha, die jim. Wel eens nagedacht?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 mei 2013 - 13:35

[... om extra belastingen op te leggen om zijn eigen utopieën...] Dat is sociaal-democratie, of zo je wilt, het synoniem socialisme.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mei 2013 - 13:35

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Irmaatje
Irmaatje28 mei 2013 - 13:35

Je hebt zeker vandaag de stemmingen niet bekeken en leest alleen de PvdA website. Redelijk sociale manier??? PvdA stemt zojuist tegen humaner asielbeleid. Dat is dus Samsom's 'eerlijke verhaal'.... en ook motie over in kaart brengen toeslagenfraude weggestemd door PvdA en VVD.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 mei 2013 - 13:35

[De PvdA heeft ervoor gezorgd dat het taboe van de HRA is doorbroken waardoor een begin gemaakt wordt met afbouwen.] Ironisch genoeg hadden ze dat net zo goed niet meer kunnen doen want de situatie schreeuwde om aanpassing en er was geen econoom meer te vinden, links of rechts die geen afbouw wilde. Ook in Europa en op de financiële markten werd dit een substantieel probleem. Je kunt ook zeggen dat de PvdA dit heeft weggegeven. Ze hadden beter kunnen zeggen dat het ononderhandelbaar was gezien het feit dat er een ruime kamermeerderheid bestond om de HRA af te schaffen. Take it or leave it. Als het goodwill is geweest zal niemand zich dit meer herinneren. En de plannen op de woningmarkt zijn veel te soft en dat bleek al snel. Blok kwam ook met onmens ingewikkelde regelingen in plaats van afbouw tot nul. De PvdA heeft dus ook daar steken laten vallen. Al met al niet echt een voldoende lijkt me.

bruces
bruces28 mei 2013 - 13:35

Dhr Jan pronk is nooit een sociaal-democraat geweest. Hij was een Sinterklaas. Maar niet voor ons Nederlanders. Sint Jan had geen snoep en marsepein, maar strooide met de bankbiljetten die wij nu te kort komen.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2013 - 13:35

'... maar strooide met de bankbiljetten die wij nu te kort komen.' Helaas zijn mensen zoals jij nogal kortzichtig en slecht geïnformeerd. Tekorten zijn precies de bedoeling van het geldsysteem. Daar kon Jan niet veel tegen doen behalve trachten mensen daar tegen te beschermen. Zij het op een domme 'Derde Weg' wijze. Ook hij denkt een socialist te zijn. Als je de definitie van de Derde Weg goed analyseert kan hij dat niet zijn.

tijsraman
tijsraman28 mei 2013 - 13:35

Het bekende riedeltje. Laten we snel het HRA-infuus afschaffen, net als onze veel verstandigere buurlanden. Scheelt toch weer zo'n 12 miljard per jaar. Maar dat zal Sinterklaas Rutte niet willen.

basOoms
basOoms28 mei 2013 - 13:35

Die man is blijven steken in de jaren 70. Kan, door zijn leeftijd, niet meer mee. Niets aan verloren dus.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2013 - 13:35

Hoe oud ben jij Bas? Waar heb jij je 'wijsheid' over de jaren-'70 vandaan? Heb je die bij de JOVD opgestoken?

[verwijderd]
[verwijderd]28 mei 2013 - 13:35

Wie anno nu nog steeds de sociaal democratische ideologie aanhangt heeft geen verstand. Mensen die zo blind voor de gevolgen van hun ideologie of religie aanhangen zijn de pest voor een maatschappij. Deze mensen mankeren voortschrijdend inzicht en blokkeren de vooruitgang en verbetering.

2 Reacties
tijsraman
tijsraman28 mei 2013 - 13:35

"Wie anno nu nog steeds de sociaal democratische ideologie aanhangt heeft geen verstand. Mensen die zo blind voor de gevolgen van hun ideologie of religie aanhangen zijn de pest voor een maatschappij. Deze mensen mankeren voortschrijdend inzicht en blokkeren de vooruitgang en verbetering." Verander "sociaal democratische" door "neoliberale" en ik ben het volledig met u eens.

JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2013 - 13:35

Hetzelfde geldt voor de neoliberale utopie. Doordat ze bij de PvdA de Derde Weg toevoegen aan de sociaal-democratie kun je stellen dat beide in elkaars verlengde staan en elkaar voeden met asociale misvattingen.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mei 2013 - 13:35

Hoe Nieuw Links (o.a. Jan Pronk) ooit een coup in de PvdA pleegde en Willem Drees zijn lidmaatschap opzegde: http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2003-2004/Drees-en-de-PvdA.html Willem Drees: ‘Het hoofddoel van Nieuw Links was niet het opperen van nieuwe denkbeelden, maar jonge, eerzuchtige, laten we hopen ook idealistische jongeren, waren er op uit met alle middelen zittende bestuurders van afdelingen en gewesten en raads- en kamerleden te vervangen. In vergaderingen, waaraan al spoedig bijna geen arbeiders meer deelnamen, stelde men eindeloze programma’s vast...’ Willem Drees: "Zo plegen ze ‘coups’ door slecht bezochte afdelingsvergaderingen bij te wonen om vervolgens namens die afdelingen naar het congres te worden afgevaardigd. Op het congres van november 1967 worden zeven aanhangers van Nieuw Links in het partijbestuur gekozen (waaronder Van der Louw). In maart 1968 verschijnt er in VN een interview van Joop van Tijn met Drees. Drees maakt zich grote zorgen om de positieve houding van Nieuw Links tegenover linkse dictaturen zoals China en Cuba en over de scepsis tegenover de Navo." Voorspelling Willem Drees in 1954: ‘Daarmee hadden we de Verzorgingsstaat de genadeklap gegeven, dat was niet te financieren. En dan zat ik daar als kleine jongen, met de mond vol tanden vaak.’ Het is één van de stokpaardjes van Drees: de rijksbegroting. Drees pleit gedurende z’n hele leven voor gematigde belastingheffing en waarschuwt voortdurend voor verspilling van overheidsgeld. Dat brengt hem al vanaf 1954 in conflict met Den Uyl die in zijn ogen al te ruimhartig geld in de publieke sector wil pompen. Maar naar de waarschuwingen van Drees wordt niet geluisterd: in latere jaren ziet Drees de samenleving steeds harder afglijden naar onhoudbaar hoge kosten van voorzieningen en zijn eigen partij draagt daaraan volop een steentje bij.’ Conclusie met het vertrek Jan Pronk: de ideologische hardliners van Nieuw Links vertrekken. De Dreesianen (de klassieke arbeidersstroming) is terug aan de macht.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew28 mei 2013 - 13:35

Conclusie met het vertrek Jan Pronk: de ideologische hardliners van Nieuw Links vertrekken. De Dreesianen (de klassieke arbeidersstroming) is terug aan de macht. -------------------------------------------------- Het eerste klopt, het tweede begrijp ik niet. Je kunt moeilijk zeggen dat de 'klassieke' arbeiders weer terug aan de macht zijn. Wie dan wel? M.i. opportunistische carrièreballetjes.

Bakoe
Bakoe28 mei 2013 - 13:35

Wat is er anders aan de PvdA dan 20 jaar geleden Jan? Toen had je eruit moeten stappen. Dan was je principieel geweest en een kerel Nu ben je niets anders dan een sneue spijtoptand.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 mei 2013 - 13:35

Ja als je zijn brief leest verbaas je je wel. Pronk zat in de paarse kabinetten met de PvdA die al 1994 zijn ideologische veren had afgeschud. Beetje ziende blind was hij dus wel.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai28 mei 2013 - 13:35

Niet terecht van de heer Pronk. Dit gedrag waar hij de PVDA op aanvalt was er ook al toen de heer Pronk nog mee deed om het klootjesvolk op te lichten. 
Als er een beleid op erfelijkheid van armoede is geweest dan is dat wel van de PVDA. De laatste 30 jaar is er een constant systeem van pappen en nathouden geweest. De opgelegde slachtofferrol is een van de speerpunten van de PVDA waarbij heel mooi, de verfijnde sociale zieligheid systeem van vergoedingen, kwijtscheldingen, subsidies, en bijzondere bijstand worden gebruikt. Tot en met de gotspe van de armoede val. Een ieder zou het boek The Worldview That Makes the Underclass moeten lezen van Theodore Dalrymple uit 2001. Daarin staat haarfijn waar de PVDA mee bezig is. Uitkleden en daarna verbetering toezeggen die er natuurlijk nooit komt. Maar in de tussentijd wel aan alle touwtjes van de macht trekken en zorgen dat de inner circle allemaal in prachtige banen en commissies rollen. Dus deze beweging van de heer Pronk stelt werkelijk niets voor. Misschien is het een oprispend schuldgevoel. Maar veel meer kan het niet zijn.

1 Reactie
toshiba
toshiba28 mei 2013 - 13:35

De afgelopen 30 jaar hebben vooral CDA en VVD voor het zeggen gehad. Elke keer toch vreemd dat rechts nederland naar linkse partijen wijst voor de problemen in dit land, terwijl Nederland al sinds jaar en dag [centrum]rechts georienteerd is qua verkiezingen. Ga maar tellen hoe vaak CDa-VVD-PVDA-D66 in kabinetten hebben gezeten. nederland is een rechts land waar af en toe een linkse partij[pvda] een beetje aan de handrem trekt.Elk verwijt aan links is een flagrante ontkenning van de rechtse verantwoordelijkheid.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mei 2013 - 13:35

Wat zou Jan Pronk zijn geweest zonder de PvdA?

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online28 mei 2013 - 13:35

Jan Pronk in een gelijksoortige sociaal-democratische partij.

Gogol
Gogol28 mei 2013 - 13:35

Wat zou rutte zijn geweest zonder de vvd? Ik denk verkoper van tweedehands auto's...

JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2013 - 13:35

Lust je nog peultjes? PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman betreuren het vertrek van Jan Pronk uit hun partij. Ze kunnen zich echter niet vinden in zijn kritiek. Antwoord van Spekmens en SamSam uitgelicht: Spekmens: 'Er is nu meer debat in de partij dan in de afgelopen vier jaar.' Domme volgzame schapen zijn gemakkelijk te kooien. ... SamSam: 'Voor het eerst sinds de jaren zeventig worden de verschillen tussen arm en rijk kleiner.' Leugenaar... : 'Nederland kopieert Duitse loonmatiging en hervormingen arbeidsmarkt' 22-11-2012. 'De inkomensongelijkheid en de armoede in Duitsland zijn de afgelopen jaren sneller gestegen dan in vergelijkbare landen. Critici benadrukken dat het Duitse groeimodel zijn succes boekt ten koste van de eigen werkende bevolking. Vooral de hervorming van de arbeidsmarkt zou een explosieve groei hebben veroorzaakt van het aantal werkende armen in Duitsland.' Bron.: http://www.intermediair.nl/carriere/salaris/loon/nederland-kopieert-duitse-loonmatiging-en-hervormingen-arbeidsmarkt & 'Vermogensongelijkheid in Nederland het hoogst in de Westerse wereld.' 's Nederland een egalitaire samenleving? Als je kijkt naar de inkomensverdeling, is het antwoord ja. Hoewel de laatste decennia jaar de inkomensongelijkheid licht toeneemt, is de verdeling nog altijd gunstiger dan gemiddeld in de rest van de westerse wereld. Het verhaal over de vermogensverdeling is een andere. Economische ontwikkelingen en politieke besluitvorming hebben er gezamenlijk voor gezorgd dat de ongelijkheid in de vermogensverdeling sterk is toegenomen.' Bron.: http://www.nujij.nl/economie/vermogensongelijkheid-in-nederland-het-hoogst-in.19947367.lynkx Lust je nog

1 Reactie
bruces
bruces28 mei 2013 - 13:35

'Vermogensongelijkheid in Nederland het hoogst in de Westerse wereld.' Dat Klopt niet. Met losse kreten verlies je het geloof en word je niet meer serieus genomen.

Jantje68
Jantje6828 mei 2013 - 13:35

Walgelijk. Zelf geregeerd met alles wat los en vast zat inclusief compromissen en dan weg lopen als anderen de verantwoordding moeten dragen. Ik heb er geen greintje respect voor ook al is de PvdA niet mijn partij. Dat hij maar lekker met Marcel van Dam gaat mokken bij de bejaardenvereniging. Er zal niets door veranderen en ook hij kan de vooruitgang niet tegen houden.

4 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten28 mei 2013 - 13:35

O.

Beisser
Beisser28 mei 2013 - 13:35

"Er zal niets door veranderen en ook hij kan de vooruitgang niet tegen houden". Noem je wat nu gaande is vooruitgang?

Beisser
Beisser28 mei 2013 - 13:35

Het zou mooi zijn als de pvda het eindelijk kon opbrengen openlijk toe te geven dat 'neolib' en 'neocon' niet sociaal zijn en al helemaal niets met vooruitgang te maken heeft. Sinds Kok met Paars I de ideologische veren van de pvda heeft afgeschud zijn het egoisme en de graaicultuur in onze samenleving enorm toegenomen. Pronk heeft gelijk als hij zegt dat de partij geen sociaaldemocratische partij meer is. Het wordt tijd dat ze hun oude ideologische veren weer opzoeken. Dat is pas echt progressief.

Gogol
Gogol28 mei 2013 - 13:35

We zijn langzaam terug aan het gaan naar een nachtwakersstaat, als in de tijd van Thorbecke. Dat hebben we al geprobeerd en dat werkte niet. Dat is geen vooruitgang, dat is achteruitgang.

bruces
bruces28 mei 2013 - 13:35

Bedankt Jan Pronk de PvdA niet voor zijn pensioen ? Levert hij dat pensioen nu in ? Dat zou wel een schokeffect zijn. Ach. Ze zijn allemaal hetzelfde als het gaat om de eigen knip.

1 Reactie
Gogol
Gogol28 mei 2013 - 13:35

Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten, blijkt maar weer. Niet iedereen is zo egoïstisch als jij.

[verwijderd]
[verwijderd]28 mei 2013 - 13:35

De PvdA haalde bij de laatste verkiezingen hetzelfde truukje dat de PVV een verkiezing eerder deed: shoppen in het programma van de SP om de betreffende punten na de verkiezingen onmiddelijk te laten vallen. De partij is een eng populsitische partij geworden, goed vergelijkbaar met de organisatie van Wilders. Het neo-liberalisme en moslim-fobie wordt volledig omarmt. Als sociaal democraat heb je dus inderdaad niet meer te zoeken bij de PvdA.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen28 mei 2013 - 13:35

[...shoppen in het programma van de SP om de betreffende punten na de verkiezingen onmiddelijk te laten vallen...] En welke punten zijn dat dan?