Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jan, Peter en Henk meest voorkomende namen gemeenteraadsleden

  •  
18-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
Spoeddebatten over extra gaswinning in Groningen

© GRONINGEN - Burgemeester Koen Schuiling en gemeenteraadsleden tijdens een bijzondere raadsvergadering van Groningen. De Groningse gemeenteraad en Provinciale Staten van de provincie houden ee

Vrouwen zijn nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd in gemeenteraden. Van de 345 gemeenten zijn er maar zeven waar de helft of meer van de raadsleden uit vrouwen bestaat, blijkt uit een inventarisatie van Stem op een Vrouw. Het gaat om Amsterdam, Baarle-Nassau, Blaricum, Dijk en Waard, Schiermonnikoog, Wageningen en Zoeterwoude.
"Een groot contrast met onder meer Hardinxveld-Giessendam (100 procent mannen), Alblasserdam, Steenbergen (95 procent mannen), Bernheze en Renswoude (91 procent mannen). Van alle provincies scoort Friesland relatief het best: 35 procent van de Friese raadsleden is vrouw. Limburg scoort het slechts: hier is 75 procent van alle raadsleden man."
Sinds de vorige verkiezingen is het percentage vrouwen gedaald: van 34 procent vlak na de verkiezingen tot 31 procent nu. Geen verrassing volgens Stem op een Vrouw. “Eerder onderzoek op lokaal niveau laat zien dat vrouwen structureel korter raadslid zijn dan mannen en dat zij minder vaak doorgroeien tot bestuursfuncties zoals wethouder en burgemeester.”
De toptien van meest voorkomende namen van raadsleden bestaat volledig uit mannennamen. Jan, Peter, Henk, Hans, Wim, Jos, Bert, Paul, Erik, Frank en Frans vormen samen meer dan 10 procent van alle raadsleden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.