Joop

Jan-Peter Balkenende oefent weer op zijn oude Pim-Fortuyn truc

  •  
03-03-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
238 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
We stevenen af op Balkenende V met de VVD als coalitiepartner, noodzakelijkerwijs aangevuld met de PVV.
Jan-Peter Balkenende heeft tijdens zijn carrière in de landelijke politiek met de intuïtie van de spits al vele malen op precies de goede plek gestaan. Daar waar hij de bal alleen nog maar een tikje hoefde te geven. Dit succes zij hem gegund, want zijn techniek laat verder te wensen over. Zijn scorend vermogen bleek tijdens de dramatische paleisrevolutie binnen het CDA in oktober 2001 toen Marnix van Rij, partijvoorzitter en politiek wonderkind uit Wassenaar, de toenmalige fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer poogde te onttronen om zelf het heft in hand te kunnen nemen. Dat eerste lukte, maar zoals bekend, dat tweede lukte niet, want Jan-Peter was al op de lege CDA-troon gaan zitten en werd door het ganse CDA-volk toegejuicht. Einde politieke carrière van Marnix van Rij.
Toen werd Pim Fortuyn vermoord, nog geen week voor de parlementsverkiezingen. De kogel kwam van paars, vonden de kiezers en zij straften de paarse coalitiepartijen, PvdA D66 en VVD, met een historisch verlies van 43 Kamerzetels. De kiezers hadden opgemerkt dat Balkenende Fortuyn niet had verketterd en hij werd daarvoor beloond met 14 extra Kamerzetels, en het premierschap tot op de dag van vandaag.
Het lijkt erop dat Balkenende de Pim-Fortuyn truc weer uit de toverdoos gehaald heeft. Geen enkele partij wordt uitgesloten, dus ook Geert Wilders, de natuurlijke opvolger van Pim Fortuyn niet, al ziet hij samenwerking niet gebeuren ‘zoals het er nu naar uitziet’ en lijkt het ‘respect’ dit keer iets minder als acht jaar geleden. Het respect voor de PvdA is nog weer veel minder. Dus stevenen we af op Balkenende V met de VVD als coalitiepartner, noodzakelijkerwijs aangevuld met de PVV (zoals het er nu naar uitziet!).
Het was allang duidelijk dat Balkenende’s hart niet erg links klopt. Met inhalige VVD’ers kan hij beter opschieten dan met calvinistische soortgenoten uit de PvdA. Het hele CDA volgt hem getrouw, hopende dat hij opnieuw het kiezerskanon van 2002 blijkt te zijn. Ook het katholieke smaldeel in het CDA is helemaal klaar om het liberale geluid uit te dragen. De directeur van het wetenschappelijk instituut van het CDA, Raymond Gradus, heeft in een uitgebreid rapport, met medewerking van de onvermijdelijke (maar niet katholieke) CDA-hoogleraar Lans Bovenberg, betoogd dat Nederland moet bezuinigen op zijn collectieve voorzieningen en dat belastingverhogingen schadelijk zijn. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel deed in zijn weblog ook nog maar eens belastingverhogingen in de ban en voegde daar als een soort waarschuwing voor de kiezer aan toe dat de PvdA de weg naar belastingverhogingen al weer gevonden had.
Pieter van Geel ziet trouwens ook parallellen met 2002. Het in de ban doen van Wilders door links is zo 2002, zegt de bijdetijdse Pieter. Dat, zo lijkt hij te suggereren, kan alleen maar tot een afstraffing door de kiezer leiden. Er is natuurlijk één groot verschil met 2002: Geert Wilders wordt beveiligd en Pim Fortuyn werd dat niet. De moord op Pim Fortuyn bracht de kiezer in een staat van blinde paniek en woede. Laten we hopen dat Geert Wilders ongedeerd uit de verkiezingsstrijd komt. Dan kunnen de kiezers nu wel letten op de techniek van ‘spits’ Balkenende. 

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Rineke2
Rineke23 mrt. 2010 - 12:24

Harrie Verbon doet weer een ontdekking... dit dan in zijn gemelde hoedanigheid als columnist - ter wille van de discussie? - als conservatieve kiezer, dan. De chistendemocratie was het van oudsher lood om oudijzer met wie ze [regeer]coalities vormen kon; de bestuurderspartij om het besturen, ging het louter om de bepalende politiek-maatschappelijkie baantjes zoveel als maar was mogelijk, te kunnen blijven behouden. Van daaruit controleerde deze levensbeschouwing zeker periodes delen van Nederland. Het partijprogramma was er wel, maar het diende beslist niet als leidraad; het hele begrip 'politiek draaien' beklijfde derhalve bij de christendemocratie dan ook nooit. Kortom: tactiek en strategie zijn bij de christen-democratie ALLES BEPALEND, Harry. Dat is hun politieke reden van bestaan.

DikBrix
DikBrix3 mrt. 2010 - 12:24

"Geen enkele partij wordt uitgesloten, dus ook Geert Wilders, de natuurlijke opvolger van Pim Fortuyn niet, al ziet hij samenwerking niet gebeuren 'zoals het er nu naar uitziet'". In de laatste uitzending van Moraalridders deed Balkenende deze uitspraak na zogenaamd even diep na te denken. Het is dat gegoochel van JP, die aperte onechtheid, dat mij echt kippenvel geeft. Alsof die vraag niet allang verwacht was en hij het antwoord niet allang wist. Maar hij moest even diep nadenken. In Balkenende-taal betekent dat: 'Ja hoor, geen enkel probleem'. Want straks ziet het er natuurlijk weer heel anders uit. Stem op CDA en je krijgt de PVV erbij.

opmerker
opmerker3 mrt. 2010 - 12:24

Harry Verbon noemt Bakenende een spits. Nou dat denk ik niet. Zijn vasal Verhagen laat hem doen wat Verhagen wenst. Het er uitwerken uit het kabinet van de PvdA door Verhagen en CDA partytop was geheel geregiseerd. Een nieuwe coalitie van CDA met PvdA zie ik dus niet gebeuren tenzij Bakenende en Verhagen worden afgevoerd door hun kiezers. PvdA is bereid met zo,n vernieuwde CDA verder te willen, heb ik vernomen van Hamer.

Nog1web
Nog1web3 mrt. 2010 - 12:24

Het CDA maakt een strategische blunder door de PvdA uit te sluiten en de PVV niet. Hierdoor worden ze zelf namelijk irrelevant. http://nog1.web-log.nl/nog1/2010/03/welke-partij-ha.html

Nog1web
Nog1web3 mrt. 2010 - 12:24

Het niet-uitsluiten van de PVV door het CDA is een strategische blunder. http://nog1.web-log.nl/nog1/2010/03/welke-partij-ha.html

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods3 mrt. 2010 - 12:24

Ik hoop dat de uitslag op 9 juni twee dingen laat zien: 1) dat CDA/VVD/PVV geen meerderheid hebben en 2) dat de PvdA de grootste partij wordt. Dan zijn we ook meteen van Balkenende af, want die gaat natuurlijk nooit onder Bos dienen of in het parlement zitten.

Felix2
Felix23 mrt. 2010 - 12:24

Wat fijn dat er een gemeenschappelijke vijand, dan hoef je geen enkel standpunt in te nemen en dan kun je weer met holle frasen benoemd worden tot regeerder van het land. Zojuist heeft de EU de financiële drempel bij gezinshereniging verworpen. Ik ben benieuwd wat de reactie is en wat de gevolgen zijn. Ik weet wel dat als er maar een persoon hier iets tegen durft te doen het heel waarschijnlijk is dat veel mensen op hem gaan stemmen. Misschien kunnen we eens op houden over Wilders en zelf plannen gaan maken? Er zijn problemen en die kunnen opgelost worden, niet door Wilders, maar wel door de andere partijen. Waarom gebeurt er niks.

KeesCor2
KeesCor23 mrt. 2010 - 12:24

Wat 'fatsoen' voor J.P. Balkenende in werkelijkheid betekent, tekent zich wel hierin af dat hij, naar eigen zeggen, kandidaat nummer 1 zal willen worden voor een Tweede Kamerzetel waarop hij nooit zal gaan plaatsnemen aangezien hij alleen voor het minister-presidentschap gaat. Zelden is van minachting voor het parlement en voor het democratische bestel zo openlijk en op zo'n monumentale manier blijk gegeven. De parlementaire democratie heeft er dus een prominente enemy-within bijgekregen. Leve het CDA. Getver.

vanessa2
vanessa23 mrt. 2010 - 12:24

PvdA en VVD zijn hun reactionaire kiezers kwijtgeraakt aan SP en PVV. dat lot kan ook het CDA treffen, maar dan de andere kant op: wie nog een greintje verlichtingsdenken in die partij heeft zou zijn biezen kunnen pakken als er een bruin kabinet met de PVV komt. Dries van Agt heeft al het voortouw genomen, maar ik denk dat de hele voormalige KVP zich dan wel eens op zijn positie zou kunnen beraden.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 mrt. 2010 - 12:24

Een reactionair wordt wel als extreem conservatief omschreven, maar in tegenstelling tot een gematigd conservatief streeft hij niet naar het in stand houden van de politieke status quo maar streeft actief naar een terugkeer van een situatie uit het verleden. Iemand die vanuit politieke overtuiging een situatie uit het verleden wil herstellen heeft dus niets bij de SP te zoeken. De SP is uniek.

[verwijderd]
[verwijderd]3 mrt. 2010 - 12:24

dat werkt natuurlijk alleen als het cda het grootste wordt en dat is nog maar de vraag

1 Reactie
objectivist
objectivist3 mrt. 2010 - 12:24

Dat is inderdaad zo, ik denk dat gaandeweg naar 9 juni de strijd zal verscherpen tussen PvdA en CDA, ten koste van andere partijen muv de PVV omdat dat een harde kern is denk ik. Want cruciaal wordt de vraag wie als eerste aan zet komt bij de formatie.

JanVG2
JanVG23 mrt. 2010 - 12:24

Dit klopt historisch niet. De peilingen waren al voor de dood van Fortuyn duidelijk .. paars kreeg op z'n falie. Het was geen schrikreactie op de moord. Verder is het de normaalste zaak van de wereld dat partijstrategen het beste resultaat voor hun partij nastreven. Timmermans maakt ook weer overuren om voor de PvdA de beste strategie uit te dokteren. Kijk maar eens naar de debatten, waar Bos als boven de partijen wordt gepresenteerd, die de andere linkse voorlieden zo nu en dan op de vingers tikt en zegt dat ze vooral respect voor iedereen moeten hebben. Daar is ook over nagedacht ..cq het Melkert-voorbeeld klinkt nog steeds na. (In eerdere minder op verkiezingen betrokken gebeurtenissen was Bos veel explicieter over bepaalde tegenstanders ...) De PvdA heeft snel veel stemmen nodig en de meest voor de handliggende bron zijn andere linkse stemmers, die graag willen dat een linkse partij als grootste uit de verkiezingen komt. CDA- of PVV-stemmen zijn niet onmogelijk, maar vergen veel meer werk. Daar hebben ze de tijd niet voor. Daarom profileert men zich als `linkser' en `ideologischer'. B os en co hebben groots gelijk dat ze zo nadenken over hun strategie .. maar van JPB en de rest moet je het dan ook accepteren. Overigens denk ik dat JPB weldegelijk 2 varianten op zijn lijstje heeft staan. Nr 1: VVD , CDA en D66!! nr 2 VVD, CDA en PVV (gedoog?) Pas als die niet lukken wordt er gekeken naar andere creatieve oplossingen, die afhankelijk zijn van de uitslag - hoe groot zijn de kleintjes en valt daar zaken mee te doen. Bos is met een vergelijkbaar spelletje stratego bezig. Zijn favoriet lijkt te zijn PvdA, CDA (zonder Balkenende) en wat linkse opvulling (het liefst D66). Paars is een drom, maar niet erg realistisch, omdat de VVD inhoudelijk (economie en bezuinigingen, integratie) en emotioneel (de kiezers hebben elkaar verketterd, zeker veel (de meeste) VVD-kiezers zouden paars verraad van hun stem vinden) te ver van elkaar verwijderd zijn. Als er een wereldwonder gebeurt en links heel erg wint een PvdA, GL, D66 met wat kleins combinatie (NB: ik denk niet dat hij zich dit keer al aan de SP zal wagen) Maar uiteindelijhk houdt iedereen er stilletjes rekening mee dat na 2 maanden van mislukte onderhandelingen om andere coalties te smeden, men uiteindelijk in september of oktober toch weer een PvdA en CDA (met Balkenende) combinatie met iets extra's (D66??) uit de hoed tovert, omdat niets anders mogelijk is. NB: let op hoe een niet te grote (ca. 12-15 zetels) D66 waarschijnlijk zwaar omworven zal worden na de verkiezingen...

1 Reactie
DikBrix
DikBrix3 mrt. 2010 - 12:24

"Verder is het de normaalste zaak van de wereld dat partijstrategen het beste resultaat voor hun partij nastreven." Dat is nu net het probleem. Ik vind dat helemaal niet 'normaal'. De onechtheid en onvoorspelbaarheid vieren daarom hoogtij bij vooral de grootste partijen, die hoe dan ook hun eigen belang willen verdedigen. Ook jou verhaal wordt daardoor net zo'n onvoorspelbaarheidsverhaal, met mogelijkheden in alle richtingen.