Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jan Paternotte hoopt dat PvdA en GroenLinks 2G aan meerderheid helpen

  •  
07-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
D66’er Jan Paternotte is teleurgesteld dat Hugo de Jonge zijn 2G-plannen op de lange baan heeft geschoven. “Laten we de stappen zetten om sneller uit de avondlockdown te komen en te blijven”, zei hij maandagavond bij Op1. “Dat zijn stappen die heel veel landen in Europa nu nemen.”
Op steun van de ChristenUnie lijkt Paternotte niet te hoeven rekenen bij de voorstellen om alleen nog genezen en gevaccineerde mensen toe te staan in de horeca en bij evenementen. Het D66-Kamerlid hoopt daarom dat de PvdA en GroenLinks wel voor de plannen zullen stemmen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 dec. 2021 - 12:10

G2, net als G3 zijn er niet om het virus in te dammen. Het heeft nauwelijks effect op ziekenhuisopnames etc. De enige reden waarom men G2 of G3 gebruikt wordt is om de horeca, sportscholen, winkels etc open te kunnen houden. Het is een economische maatregel. Het probleem is dat de Horeca nauwelijks mee wil werken aan een maatregel die er ten behoeve van hen is gekomen. En omdat de Horeca handhaving niet serieus neemt, doet het publiek dat ook niet. Dus gaat de boel om 8 uur dicht en klagen de ondernemers dat het kabinet zo vervelend doet. Rare wereld leven we toch.

Break on through
Break on through7 dec. 2021 - 11:45

Kun je in overweging nemen natuurlijk. Maar misschien is het toch effectiever als GroenLinks en PvdA gewoon fijn aan de onderhandelingstafel zitten. Het is immers niet voor niets dat de huidige onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en Christen Unie zonder einde lijken te zijn. De onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mislukken volledig. Echt. We zitten in '23 nog zonder kabinet. Als je het mij vraagt precies wat Rutte wil....

4 Reacties
Dehnus
Dehnus7 dec. 2021 - 12:02

Een minderheids regering is wel zo democratisch dan eigenlijk. Dit gewauwel om zo zeker te zijn dat Rutte zijn zin krijgt om in het pluche te zitten is stront irritant. Laat ze maar zoeken in de kamer naar steun voor hun plannen.

Hallo6
Hallo67 dec. 2021 - 13:00

Als je het mij vraagt precies wat Rutte wil…. Dat is het probleem niet Break. Het probleem is dat het voor de ''progressieve'' partijen in Rutte4 bijzonder moeilijk zal zijn om (weer) rechts beleid te verkopen. Neem bijvoorbeeld de woningmarkt. Vorig jaar zijn de huren van sociale woningen niet gestegen. Behalve dan als je het als pauper in je hoofd haalde om te verhuizen, dan was en is het nog steeds de hoofdprijs. Commerciële woningcorporaties hebben vorig jaar miljarden winsten gedraaid met dikke winst op de huur en sterk stijgende woningprijzen. Dat er voor de 2e keer 0% huurverhoging komt omdat paupers praktisch niks meer inkomen hebben en alles dank zij de EU die inflatie aanwakkert steeds maar duurder wordt zit er echt niet in. Zeker niet zolang woningcorporaties blijven fantaseren dat ze geen woningen kunnen bouwen omdat ze niet genoeg winst maken. Liever nog blijven ze miljarden winstbelasting betalen dan dat ze de huren matigen. En veinzen ze nachtmerries over cashflowproblemen omdat ze het isoleren van pauperwoningen e.d. in 1 keer afschrijven in plaats van die kosten te boeken als investering. Rutte4 gaat commerciële woningcorporaties echt niet dwingen om tegen zeer lage rente poen te lenen om te bouwen. Spotgoedkope poen lenen om te bouwen/kopen is blijkbaar alleen bedoeld voor de rijken wat Rutte4 betreft. Liever geven ze van de jaarlijkse 2 miljard villahypotheekcrisisverhuurbelasting van elk jaar weer 2 miljard die sociale huurders uit de mond moeten sparen 500 miljoen cadeau aan de commerciële woningcorporatie.

LHTJ
LHTJ7 dec. 2021 - 13:50

{Het probleem is dat het voor de ”progressieve” partijen in Rutte4 bijzonder moeilijk zal zijn om (weer) rechts beleid te verkopen.} Dit is wat er mis is in het publieke debat. Links, rechts, progressief, conservatief e.d. worden lukraak door elkaar gebruikt om valse tegenstellingen op te werpen. Progressief staat niet gelijk aan links en rechts is zeker niet per definitie conservatief. Sinds D66 door het eeuwig polderen en draaien zijn identiteit verloren is zijn er zeer succesvol in geslaagd om de klassieke lijn van links en rechts in het publieke debat te vervangen naar de kwadrant waar op de verticale lijn progressief en conservatief staat. Die kwadrant bestond uiteraard al lang maar D66 heeft er zijn nieuwe identiteit aan ontleend. Links en rechts werkte niet meer voor hun want ze hebben aan beide kanten steeds meer tegenstanders, dus ze gaan vol op de progressieve tour. Althans, in de beeldvorming en de marketingcampagnes.

Break on through
Break on through8 dec. 2021 - 11:23

Winstbelasting voor woningbouwcorporaties was ten tijde van de euro crisis een VVDcreatie om de staatskas te spekken. Gevolg is en was dat woningbouwcorporaties veel minder woningen kunnen bouwen omdat ze minder geld te besteden hebben. De crisis is al lang en breed voorbij maar de belasting is nog steeds nutteloos van kracht en werkt een gigantisch woningtekort in de hand. Tel daarbij het afschaffen van het ministerie van volkshuisvesting op en je hebt een gigantische woningnood....

frankie48
frankie487 dec. 2021 - 10:21

Foei, een nieuwe bestuurscultuur begint toch niet met een kritische houding van jouw partijleider over het formatieproces om nadien PvdA/GL toch als een baksteen te laten vallen, en nu van die partijen te gaan vragen om via de partijdiscipline zoals de top van de formerende partijen ook weer gaan doen, het grootste deel van onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer toch weer monddood te gaan lopen maken.

3 Reacties
Zandb
Zandb7 dec. 2021 - 11:44

frankie Ik heb verduidelijking nodig; ik kan er geen chocola van maken.

frankie48
frankie487 dec. 2021 - 12:27

Beste Zandb, Bij een nieuwe bestuurscultuur zou een voorstel gesteund gaan worden als een meerderheid van de 150 onafhankelijke volksvertegenwoordigers in onze Tweede Kamer voor zijn, en toch niet als je er maar vanuit blijft gaan dat het aantal zetels binnen een groep politieke partijen door partijdiscipline bij elkaar geregeld en geritseld kunnen blijven worden.

Zandb
Zandb7 dec. 2021 - 13:34

frankie Ja, ik weet niet waar u precies naar toe wilt maar een partijdiscipline, dat is iets waar een volksvertegenwoordiger niet toe gedwongen kan worden. Als u een oproep ziet om volksvertegenwoordigers er toe aan te zetten hun wettelijke verplichtingen niet na te komen, dan gaat dat wel ver. En dat heeft w.m.b. nadere toelichting en onderbouwing (bewijs) nodig.

Poeh, poeh
Poeh, poeh7 dec. 2021 - 9:48

Beste Jan, jouw partij zit toch ook in dit demissionaire kabinet? Dan moet je dat Hugo de Jonge niet verwijten. Als hij nu door zou zetten met 2G (wat ik persoonlijk echt zou hopen), dan verwijt je hem weer dictatoriale trekjes. Gas geven met 2G en samen met hem de barricaden op. De Jonge wil heus wel.

3 Reacties
Zandb
Zandb7 dec. 2021 - 11:51

Poeh Ook al zit je partij in 'het kabinet', dan nog kan je teleurgesteld zijn, dat iets op de lange baan wordt geschoven. Blijkbaar liggen de verhoudingen in Kamer en Kabinet zo, dat De Jonge het als Minister niet kan doen. En dat van die verwijten aan De Jonge, dat zie ik niet zo direct. Paternotte roept immers de partijen op, niet De Jonge.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 dec. 2021 - 12:04

Poeh, het kabinet is missionair als het om Covid gaat.

Poeh, poeh
Poeh, poeh7 dec. 2021 - 18:06

@Zanb Paternotte zegt hetzelfde gewoon wat diplomatieker.

Hallo6
Hallo67 dec. 2021 - 9:41

''Jan Paternotte hoopt dat PvdA en GroenLinks 2G aan meerderheid helpen'' Als dat echt nodig is dan hoeft D66 Paternotte daar echt niet bang voor te zijn. Waarom zouden GL en PvdA dadelijk Rutte4 niet steunen terwijl ze dat bij het eveneens ''progressief'' rechtse kabinet Rutte3 steeds wel gedaan hebben als de nood aan de man was. Het patroon is steeds als volgt. Loopt het kabinet geen gevaar dan willen PvdA en GL voor de bühne nog wel eens dwars liggen. Als de nood aan de man is en het kabinet zit dik in de problemen dan trekken PvdA en GL hun keutel steevast in. Er is echt geen enkele reden te bedenken waarom PvdA en GL straks al PvdAGL anders zouden gaan redeneren dan dat ze de afgelopen jaren hebben gedaan.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 dec. 2021 - 9:23

Gl zal dat niet doen denk ik, die hebben qua kiezers een overlap met de PvdD. Hoe dat ervoor staat weten we i.v.m. het gedoe bij het WakuWaku restaurant.

spelregeltoerist
spelregeltoerist7 dec. 2021 - 9:18

Ben helemaal G2! Als je omdat je in een speciale versie van het vliegende spaghettimonster gelooft jezelf niet wilt laten vaccineren dan moet je de consequenties daarvan ook helemaal zelf dragen. Heb in als ik het goed heb in 1970 de wappies die hun kinderen niet wilden laten vaccineren tegen polio nog meegemaakt. Daar kunnen deze kinderen tot op de dag van vandaag nog de wrange vruchten van plukken. Ben daarom ook een voorstander van de vaccinatieplicht. Wappies die zich niet willen laten vaccineren maar wel ziek worden zeggen ook niet dat ze het thuis wel willen uitzieken maar houden wél langdurig de ic-bedden van gevaccineerden met ander leed bezet.

2 Reacties
spelregeltoerist
spelregeltoerist7 dec. 2021 - 9:21

Bovenstaande geldt uiteraard ook voor mensen die vanwege verhalen op Facebook op andere kromme redenering zich niet laten vaccineren. Mijn buren (allebei ook universitair geschoold) laten zich bijvoorbeeld niet inenten omdat het “niet goed voelt”.

19682
196827 dec. 2021 - 11:56

Het is nu al zo vaak gezegd,polio daar gaan kinderen aan dood van corona kreeg die van mij niet eens een snotneus . Kinderen gebruiken voor het beteugelen van een volwassenen ziekte . Hijs je broek op en word een vent zou mijn grootvader gezegd hebben .

Joop den Uil
Joop den Uil7 dec. 2021 - 8:55

tja, notoir D66 staat te springen om weer de kroeg in te rennen; typisch grote stad mentaliteit.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen7 dec. 2021 - 12:01

Om tussen de koeien rond te willen rennen maakt het inderdaad niet zoveel uit of je gevaccineerd bent.

LHTJ
LHTJ7 dec. 2021 - 8:34

Hier wordt precies gezegd wat de laatste dagen al in meerdere topics naar voren is gekomen. protocollen, bureaucratie, beslissingsmoed, vergadering tot je een ons weegt enz enz.

Koen Bosma
Koen Bosma7 dec. 2021 - 8:28

Van GroenLinks zal het zeker niet komen. Die zijn vanwege hun voor een groot deel vaccinatieweigerende achterban in de grote steden zelfs tegen de maatregel van de coronapas als voorwaarde voor toegang tot allerlei gelegenheden: https://www.groenlinks.nl/onze-coronastrategie/waarom-wij-tegen-de-invoering-van-het-coronatoegangsbewijs-hebben-gestemd In wezen verschillen ze daarmee niet van verschillende andere partijen die dwars liggen.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...7 dec. 2021 - 8:27

Dit wordt meteen de lakmoesproef voor de prille samenwerking. Beide partijen staan op dit punt namelijk diametraal tegenover elkaar. GL is mordicus tegen, PVDA neigt in te stemmen.