Joop

Jan Paternotte gaat fractie D66 leiden

  •    •  
11-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Debat over ontwikkelingen rondom coronavirus

© DEN HAAG - Jan Paternotte (D66) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. ANP BART MAAT

Jan Paternotte (37) is door de 24 Kamerleden van D66 unaniem tot fractieleider gekozen. Hij volgt daarmee Sigrid Kaag en Rob Jetten op die beiden naar het kabinet vertrokken als minister van respectievelijk Financiën en Klimaat. Paternotte kwam in 2017 in de Tweede Kamer en was daar de afgelopen jaren woordvoerder hoger onderwijs en corona. Daarvoor was hij lijsttrekker in Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.
“Wat u van mij mag verwachten is dat ik het kabinet ga aanjagen om tempo te maken bij het uitvoeren van de plannen,” verklaarde hij na zijn verkiezing door de de fractie. Paternotte sprak zich ook uit tegen populisme, extreemrechtse stromingen en het klimaat van intimidatie dat daarmee gepaard gaat, meldt de NOS.
"De D66’er reageert ook op het sociale klimaat. Hij is zelf een paar keer ‘kop van jut’ geweest op Twitter en waarschuwt “dat we dat nooit normaal moeten gaan maken”. “Dat is ook waarom ik vind dat we echt een streep moeten trekken als in de Tweede Kamer complottheorieën worden geuit of als er bedreigingen worden geuit, ook naar een collega van mij. Dat kan betekenen dat mensen geïnspireerd worden om met een fakkel bij mensen voor de deur te staan.”"
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Harba Lorifa2
Harba Lorifa212 jan. 2022 - 8:38

Persoonlijk vind ik Paternotte geen sterk debater. Zijn interupties zijn vaak ook inhoudloos naar mijn gevoel. Maar verder veel succes als partijleider.

The Apple
The Apple11 jan. 2022 - 21:30

" Dat kan betekenen dat mensen geïnspireerd worden om met een fakkel bij mensen voor de deur te staan.” Gelukkig blijkt hij een trouw volger van de waan van de dag, dus die gaat wel wat puntjes scoren. Daan Ouwens: "Ik vind jou een rare snuiter die maar al te graag tekstjes schrijft waarin je weinig te melden hebt. En vaak ten koste gaan van anderen." Met dieven vangt men dieven.

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens12 jan. 2022 - 13:05

@ The Apple Jij schrijft: “Ik vind jou een rare snuiter die maar al te graag tekstjes schrijft waarin je weinig te melden hebt. En vaak ten koste gaan van anderen.” Ik schrijf: Ik vind jou een rare snuiter die maar al te graag tekstjes schrijft waarin je weinig te melden hebt. En vaak ten koste gaan van anderen.

Wieowie
Wieowie12 jan. 2022 - 19:22

Ach the Apple, iedereen ziet dat Daan altijd de fout bij anderen legt en wat roeptoetert.

The Apple
The Apple12 jan. 2022 - 22:34

Wieowie - Laten we het hopen. Trollen worden vaak snel door de meeste mensen wel herkend, verkapte ideologen van een repressieve vorm van neo-liberalisme iets minder. Meestal herken je ze vooral aan veel geschreeuw en weinig wol.

JohnVKR
JohnVKR11 jan. 2022 - 20:57

Het lijkt me goed om de afgang van Jan Paternotte in zijn debatje met Tunahan Kuzu hier nog even te delen. Hoewel ik het coronastandpunt van Kuzu niet deel, beschouw ik de bijdrage van Jan Paternotte als aanschurend tegen racisme. Een man die op deze manier het debat met Kuzu aangaat, hoort naar mijn mening niet thuis bij D66 en hoort geen fractievoorzitter te zijn. Een zeer teleurstellend en eigenlijk onbegrijpelijk besluit van de D66-fractie dus, die de kans dat ik in de toekomst nogmaals op D66 stem nadrukkelijk zal doen afnemen. Maar misschien ben ik nu te hard, en heeft Paternotte zijn leven gebeterd. Maar als favoriete D66'er bij de rechtse Omroep WNL en met onderstaande afgang in gedachten (waarin Jan Paternotte dus inwisselbaar is met Joost Eerdmans), maak D66 het me niet makkelijk vertrouwen in de man te krijgen: https://twitter.com/tunahankuzu/status/1438589336312815617

8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2022 - 21:06

@ JohnVKR Jij schrijft: beschouw ik de bijdrage van Jan Paternotte als aanschurend tegen racisme. Dat kan je wel vinden, maar dit debatje staat niet op zich. Kuzu profileert zich als Nederlands Turkse parlementariër en hij gebruikte de termen uitsluiting in het debat. Hij gebruikt ook de termen uitsluiting als hij het over de Nederlandse Turken heeft. Wat Paternotte probeerde was met de verwijzing naar Turkije aan te tonen dat het met die uitsluiting wel meevalt. Daar deed Paternotte dus niet iets was te maken had met racisme maar wel met het Turks zijn van Kuzu. En dat mag. Of het handig is, is een tweede.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 jan. 2022 - 22:34

Dit is indedaad een pijnlijke gang van zaken. Nul punten voor Paternotte

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl11 jan. 2022 - 23:47

Ach, was toch ook toen Erdoğan ons voor baby-moordenaars en nog erger uitmaakte? Ik keek net nog even terug hoe D66, Groenlinks en CU stonden te dringen om de microfoon voor hun deugpuntjes. D66 is verworden tot een soort Partij tegen de Burger maar dan zonder de humor. Het is echt een wonder dat het nog meedoet. Eerst het referendum om zeep helpen, toen die groomer in de Kamer totdat er ophef kwam en nu kampwachter Paternotte aan de leiding. Kuipers inzetten kan nog interessant worden maar voor de rest is het niet om aan te zien.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jan. 2022 - 11:35

@Robin Nee, niet echt. Lekker he, dat 'kampwachter' Goeiedag jonguh,

Ivan61
Ivan6112 jan. 2022 - 12:54

@ JohnVKR, Ik vind Jan ook niet geschikte kandidaat maar dat is aan D66. Dat even ter zijde: Ik heb je vaker gevraagd wat jouw definitie van racisme is maar krijg nooit antwoord. Als iemand hier op deze forum mij belachelijk maakt dat heeft niks met mijn afkomst te maken. Of beter gezegd ik zie dat niet zo. Als volwassene moet je ook kunnen incasseren. Ik wil niet anders behandeld worden omdat ik elders geboren ben snap je? En de meeste allochtone ook niet geloof mij. Kuzu misbruikt onze democratie op zelfde manier als Wilders en Baudet. Dan is zijn afkomst niet belangrijk voor mij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 13:56

Kuzu baarde in 2017 opzien door artsen ervan te beschuldigen dat ze mensen met een migratieachtergrond eerder op te geven dan autochtone patienten.. Mogelijk speelde zijn eigen achtergrond een rol bij deze ongegronde beweringen. https://www.nu.nl/politiek/4495902/turkse-artsen-bewering-kuzu-ongefundeerd-en-schadelijk-.html

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 13:57

te geven= geven

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl12 jan. 2022 - 17:22

Hoi Danielle, Ja, dat was ook een bizarre actie. Ik zal ook niet Kuzu verdedigen, wat dat betreft heeft Sarajlija gewoon gelijk. Toen hij zoveel mogelijk stennis probeerde te schoppen bij het incident met de Turkse diplomaten was het de tijd om hem eens goed de oren te wassen.

Hernandez
Hernandez11 jan. 2022 - 15:51

Ik vind het maar een rare snuiter die zichzelf iets te graag hoort praten.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt11 jan. 2022 - 18:12

Dat moet dan zijn omdat hij zegt wat jij niet wilt horen. Zoals duidelijkheid over de afwijzing van het racisme door Wilders en Baudet. Hij is vaak duidelijk en oprecht. Goeie vent.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2022 - 18:52

@ Hernandez Jij schrijft: Ik vind het maar een rare snuiter die zichzelf iets te graag hoort praten. Ik vind jou een rare snuiter die maar al te graag tekstjes schrijft waarin je weinig te melden hebt. En vaak ten koste gaan van anderen. Paternotte vind ik een tamelijk actieve politicus die zijn eigen mening vormt. Zichzelf blijft in discussies en is inhoudelijk sterk. Ik heb hem nog nooit op de persoon zien spelen maar altijd zijn mening zien baseren op argumenten. Nu moet blijken of hij inderdaad waar kan maken dat hij vanuit de kamer kritisch blijft op het kabinet zeker ook als fractievoorzitter.

Juppé🎗
Juppé🎗11 jan. 2022 - 22:11

@vdbemt en Daan. Met jullie eens, ik volg het hier natuurlijk niet helemaal maar hij viel me gelijk op als stabiel, doordacht en vooruitstrevend. Hij zal goed het kabinet zetjes de goede richting uit kunnen geven,

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jan. 2022 - 14:01

Niet de meest getalenteerde debater maar dat doet niet af aan de inhoud.

Juppé🎗
Juppé🎗13 jan. 2022 - 11:01

« Niet de meest getalenteerde debater maar dat doet niet af aan de inhoud. »…met u eens Danielle….de realiteit is vaak het meest complexe alternatief om als uitgangspunt te hanteren. Dat geeft hem als debater een achterstand op mensen als Kuzu en Wilders.