Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Jan Marijnissen denkt aan stoppen

  •  
17-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
marijnissen_lijst.jpg
Mogelijk niet meer herverkiesbaar
Jan Marijnissen sprak daarover bij de opening van de tenstoonstelling ‘Ode aan de Tomaat’ in Roosendaal.
Dat meldt Omroep Brabant. In 2008 deed Marijnissen om gezondheidsredenen al een stap terug, toen hij het fractievoorzitterschap overdroeg aan Agnes Kant.
cc foto: Roel1943

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Yggdrasil
Yggdrasil17 jan. 2010 - 13:33

Dat is bijzonder spijtig dat de één van de laatste der idealisten opstapt.

CdeVries
CdeVries17 jan. 2010 - 13:33

Heel jammer, een van de weinige standvastige politici met persoonlijkheid. Daar kan de gevestigde orde een voorbeeld aan nemen.

doeidoei
doeidoei17 jan. 2010 - 13:33

Ik zal het werkelijk betreuren wanneer de heer Marijnissen de NL politiek gaat verlaten. Is niet mijn partij, maar niettemin een van de opinieleiders wiens analyse hout snijdt en qua intonatie ook nog te pruimen is. Zonde eigenlijk dat die man wat ter linkerzijde doorgeschoten bleek.

objectivist
objectivist17 jan. 2010 - 13:33

Een bijzonder aardige en integere man en toch met heel gevaarkijke denkbeelden. Dan toch maar liever ons systeem. Maar goed hij stond wel voor zijn zaak en dat doen er neit veel meer. Tegelijk zet hem dat ook altijd in een isolement want het is geven en nemen. Toch altijd een beetje als boer Koekoek gezien. Smaakmakers in Den Haag.

WilliamP
WilliamP17 jan. 2010 - 13:33

Jammer dat hij bij de verkeerde partij zat. En als mede U2 fan kan ik het niet anders dan jammer vinden dat Jan ermee stopt. Jan, bedankt en veel geluk in je verdere leven!

paulvr2
paulvr217 jan. 2010 - 13:33

Ongetwijfeld gaat dit de SP ontzettend veel stemmen kosten. Nee, ik wil hiermee Agnes kant niet afkatten, verre van dat. Maar het probleem is dat wij zo door onze media zijn geïndoctrineerd dat we als het ware bij definitie ervan uitgaan dat de SP wel niet te vertrouwen zal zijn, wel allerlei extremistische ideeën zal hebben. In praktijk is dit helemaal niet zo, wie een studie maakt van wat de SP voorstaat zal zien dat het erg veel lijkt op het gedachtengoed van Joop den Uijl ten tijde van het Kabinet Den Uijl. Hem werd overigens ook dar soort verwijten gemaakt maar de Nederlandse bevolking beloonde hem met 10 extra PvdA zetels bij de verkiezingen die aan het eind van zijn kabinet volgden. Jan Marijnissen heeft de gave om nog beter dan Joop dat destijds kon op een simpele, integere en dus volstrekt eerlijke manier te verwoorden wat de SP voorstaat. Die eerlijke en vooral rustige en beheerste manier van spreken is maar weinig mensen gegeven. Misschien iemand als De Wit maar die heeft dan weer niet dat enthousiasmerende van Marijnissen. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik, hoewel ik graag van mijzelf vind dat ik redelijk rationeel ben, ook heel sterk dat optimistische, moedgevende van de SP onder leiding van Marijnissen mis. En daarvan moet die club het toch echt hebben. Het willen streven naar een nieuwe, eerlijker wereld. De enige die een vergelijkbaar overtuigende wijze van optreden heeft is Alexander Pechtold. Het probleem is echter dat hij juist niet een andere eerlijkere wereld nastreeft maar een liberale wereld als vanouds met misschien een nieuw likje verf. Geen werkelijke veranderingen die een antwoord vormen op de steeds groeiende sociale verschillen in ons land En helemaal niet het je realiseren dat de manier waarop mensen gemanipuleerd worden om het sociale maar te laten zitten omdat alles wat we aan arbeidskracht hebben moet worden ingezet om ons nog meer dingen te laten produceren waar niemand behoefte aan heeft als je ze niet massief zou bestoken met reclame. Jammer, Pechtold lijkt zo slim maar is zo kortzichtig, zonder de fantasie die nodig is om zich te realiseren dat de wijze waarop we nu leven geen greintje toekomst meer heeft. Blijft de vraag: hoe komt het enthousiasme terug in de SP, wie gaat er op zo'n manier leiding aan geven dat vooral zie mensen, kiezers die door de media aan het twijfelen gebracht worden door zijn of haar argumenten overtuigd worden? Ik weet hierop helaas ook geen antwoord.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 jan. 2010 - 13:33

Jan Marijnissen was De opositieleider die de leugens van Balkenende en blair en Bush durfde te benoemen en te bestrijden. Een Hollander die ook hem kunt van houden.

stolat
stolat17 jan. 2010 - 13:33

Jammer Jan! Go Agnes, go!

ietsist
ietsist17 jan. 2010 - 13:33

Dit zal toch niet waar zijn. Eerder had hij het juist over niet uitsluiten terug te komen ooit. Ik wil premier Marijnissen. En als hij zich zou willen commiteren om dat te worden, zou de rest van het land dat waarschijnlijk ook willen. (Zelfs degenen die nu niet op de SP zouden stemmen) Aan de zijlijn staan en niet kunnen meespreken en -beslissen, moet volgens mij veel slechter zijn voor zijn hart en verdere gezondheid, dan wèl de touwtjes in handen hebben. En we hebben hem nodig, dat weet hij ook wel.

HanzChristian
HanzChristian17 jan. 2010 - 13:33

Marijnissen denkt te stoppen of Marijnissen denkt er aan om te stoppen is fraaier. Wil Jan Marijnissen stoppen met roken? Of denkt hij er aan te stoppen met sjekkies draaien? Je kondigt je vertrek aan of je stapt uit de politiek. Als het als kop in het Brabants Dagblad staat is het meer dan een gedachte. Als je roept te denken aan stoppen is het je om zetelwinst te doen. En da's niet echt stoppen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen17 jan. 2010 - 13:33

Dat zou serieus jammer zijn Jan. En dacht zegt iemand met een hartgrondige afkeer van veel standpunten van de SP. Maar goed, 1 troost, als je dan toch weg moet is het troostend dat die schreeuwlelijk die je opvolgde, je partij wel zal marginaliseren;)

groetenuitrotterdam
groetenuitrotterdam17 jan. 2010 - 13:33

Ik vind het al erg jammer dat Jan geen fractievoorzitter meer is, laat staan zijn vertrek. Ik mis dat kritische, scherpe maar ook goed onderbouwde geluid in de 2e kamer. Hij leverde argumenten bij zijn mening en dat hoort ook zo. Hoewel het je ook kwetsbaar maakt als politicus, want jouw onderbouwing kan er ook toe leiden dat je kritisch wordt bevraagd. Met als ultiem risico dat je je mening moet herzien. Agnes Kant vermijdt dat door haar mening te baseren op uitsluitend morele uitspraken en die laten weinig ruimte voor discussie. Overigens, Femke Halsema en Mariet Hamer doen dat ook. Iedere keer als Hamer op de TV komt verliest de PvdA een zetel. Je zou bijna gaan denken dat vrouwen niet in de politiek moeten. In ieder geval ga ik dat denken, als man. Want bijvoorbeeld Pechtold waar ik het ook niet eens eens ben, vind ik wel zinnige dingen zeggen. En zelfs Rutten maakt wel eens een opmerking waar ik het helemaal mee eens ben. Gelukkig is er Wilders. Hij voelt zich zo betrokken bij vrouwen, die immers door de Islam onderdrukt worden, dat hij zich exact dezelfde attitude heeft aangemeten. En dan ben ik weer gerustgesteld. Er zijn ook mannen die het niet kunnen.

[verwijderd]
[verwijderd]17 jan. 2010 - 13:33

Ik zal hem zeker erg missen. Maar de partij draait ook zonder hem wel door. Alleen zullen bij de verkiezingen volgend jaar de mannetjeskiezers wegvallen, maar zullen we wel mensen hebben die kiezen voor het partijprogram van de SP. En dat is uitstekend! Aan meelopers heb je niks.

2 Reacties
fjacobse
fjacobse17 jan. 2010 - 13:33

>> Alleen zullen bij de verkiezingen volgend jaar de mannetjeskiezers wegvallen De eerste logisch verklaring die ik ben tegengekomen voor de het gegeven dat Agnes Kant, hartje winter, de kortste rok ever droeg tijdens het debat.

paulvr2
paulvr217 jan. 2010 - 13:33

mis... die meelopers heb je nodig om genoeg Kamerzetels te krijgen. Meeregeren is alleen daarmee mogelijk, of je moet een theoretisch idealist blijven zonder de wens om daadwerkelijk iets in Nederland te kunnen verbeteren. In essentie moet je streven erop gericht zijn om de PvdA die allang is vergeten wat socialisme is te vervangen en daarbij heb je elke stem die nu naar hen toe gaat nodig.

max58
max5817 jan. 2010 - 13:33

Het lijkt mij een uitdaging, voor ( van wat er nog van over is tenminste) linkse omroepen hem inderdaad als politiek commentator te strikken. Vergis je niet in de invloed die bijvoorbeeld het keffertje Wester heeft.Dat Marijnissen veel te vertellen heeft is m.i. evident: je hoeft het niet altijd met hem eens te zijn, maar een krachtig politiek links geluid tegenover een stortvloed van óf onbenullig geneuzel, óf gewoon obligaat rechts gekwaak mis ik al lange tijd!

2 Reacties
BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek17 jan. 2010 - 13:33

Als oud politicus moet je geen commentator worden. Je bent per definitie niet onafhankelijk.

BartvandeHulsbeek
BartvandeHulsbeek17 jan. 2010 - 13:33

Relatief integer, die Marijnissen. Behalve dat hij het grove taalgebruik in de kamer introduceerde en van de communistische politiek een familiebedrijf maakte, zwaait hij al ruim 20 jaar de scepter over de SP. Jammer dat hij nooit openlijk afstand heeft genomen van zijn Leninistische en Maoïstische sympathie.

harmdevos
harmdevos17 jan. 2010 - 13:33

Bijzonder jammer. Maar poets ook Agnes Kant niet weg. Ze mag er dan soms niet al te vriendelijk uitzien en wat geirriteerd overkomen, maar haar analyses en zienswijzen mogen er beslist zijn. Jammer dat ze eventueel straks de steun van Jan moet missen.

1 Reactie
objectivist
objectivist17 jan. 2010 - 13:33

Je hebt zeker gelijk maar juiste dat zure van Agnes maakt de SP zo'n negatieve partij. Achteruit kijken en klagen en een sombere blik. Alsof de SP alles goed zou doen. Agnes ontbeert realiteitsgevoel agv te veel idealisme. Die dingen gaan lastig samen bij de SP. Dat zal ook fout gaan als ze gaan regeren. Ze weten niet wat consessies zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten17 jan. 2010 - 13:33

Denken is nog geen doen. Misschien dat z'n gezondheid nog steeds de hoofdrol speelt. Het is nog even afwachten. Ik heb liever een levende Jan aan de zijlijn dan een standbeeld voor een dode. Gelukkig zijn alle SP kamerleden goed van tongriem gesneden. Keuze genoeg om een vervanger te kiezen. Ronald van Raak?

1 Reactie
ietsist
ietsist17 jan. 2010 - 13:33

Beslist geen verkeerde keuze, Ronald, maar hij mist nog wat 'stevigheid' voor mijn gevoel. Misschien moeten we het helemaal niet zoeken in de huidige serie kamerleden. Liefst, met voorsprong, Jan zelf, maar anders: Thijs Coppus. Jong, maar levelheaded, een goed spreker, en zeer gecommiteerd. Emile Roemer is ook nog een optie, misschien wel de standvastigste van alle kamerleden, al hebben we hem natuurlijk eerst nodig op verkeer straks. Nee, doe toch maar Jan.

Linkser
Linkser17 jan. 2010 - 13:33

Jammer, want Agnes Kant is aan vervanging toe. Ze is in haar presentatie niet onderkoeld genoeg en daardoor net niet echt scherp. Krista van Velzen?

1 Reactie
olavl
olavl17 jan. 2010 - 13:33

Eens wat betreft Agnes Kant. En ik vind haar een hele leuke vrouw en ben een grote fan van haar. Maar ze kan gewoon niet haar kalmte bewaren als ze boos is. Het lukt haar niet.