Joop

Jan & Joop

  •    •  
06-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Mijn held Jan Blokker haalt uit naar Joop. Hoe voelt dat?
Iedereen heeft dezer dagen een mening over Joop. Dat is mooier dan we durfden dromen. Zoals ook het bezoek alle verwachtingen overstijgt. Vandaar dat in het begin de site nogal haperde. Vandaag komt Jan Blokker, de nestor van het Nederlandse columnistendom, met zijn mening over Joop in nrc.next. Scherp en humoristisch als altijd. Ik ben een fan van Jan Blokker. Hij niet van mij.
Ik zou het anders willen maar helaas. Dat zie je wel vaker bij fans, dat het idool geen fan van de fan is. Echte fans kunnen dat hebben. Die denken namelijk dat het idool zich vergist. Maakt hem nog menselijker. Zo ook ik. Jan Blokker is zo iemand die me een klap in m’n gezicht kan geven en dat ik dan nog denk dat hij het eigenlijk niet meende.
In zijn column refereert hij aan een artikel van mij uit 1994 over internet, een tijd waarin ik voorspelde dat het medium grote veranderingen teweeg zou gaan brengen. Jan Blokker vond dat indertijd al onzin. De computer was toen net het huishouden binnengedrongen en een columnist houdt natuurlijk niet zo van verandering. In 1994 schreef Jan Blokker daarom ook al over dat stuk van mij. In de Leeuwarder Courant noemde hij het Jolisme. Het optimistische vooruitgangsdenken vond hij maar belachelijk, want de wereld zou niet veranderen. En hij beschreef wat hij wél zou willen. 
“Omdat ik me de luxe niet kan permitteren om de hele dag achter m’n computer te zitten zal ik verplicht zijn een knecht in dienst te nemen die uitkiest wat ik wil weten, zodat ik ’s avonds na gedane arbeid in een paar oogopslagen kennis kan nemen van wat hij voor me heeft uitgezocht. (…) Wat ik dan lees wil ik best een uitdraai noemen in plaats van een krant, en hem wil ik best een butler noemen of een jongste bediende of een secretaris in plaats van een journalist. Misschien wil ik na verloop van tijd wel elke avond tien uitdraaien op m’n tafel vinden, en word ik gedwongen twintig butlers in dienst te nemen – maar tegen die tijd zal ik vast en zeker op het idee komen dat het misschien handiger was om al die kosten te delen met honderd of duizend of honderdduizend geestverwanten die ’s avonds eenzelfde soort uitdraai willen ontvangen. Ik zou met andere woorden de krant opnieuw uitvinden, en onze gezamenlijke twintig of zestig of honderd butlers zou ik een redactie noemen.”
Wat Jan Blokker hier beschrijft is Joop. Alleen bestaat de redactie niet uit twintig of meer butlers maar uit vier. Dat hij er even aan moet wennen begrijp ik. Hij heeft er tenslotte vijftien jaar op moeten wachten.
Mijn excuses voor het lange wachten mijnheer Blokker. Kan ik u nog ergens mee van dienst zijn?
Het originele stuk van Jan Blokker uit de Leeuwarder Courant staat  hier . De tekst waar Blokker aan refereert is hoofdstuk 4 uit de Internet-sensatie (1994). Staat  hier

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

rdenk
rdenk6 nov. 2009 - 10:20

"Ik printte 235 A-viertjes reactie", aldus Jan Blokker. Het bewijs dat voor hem de dode boom nog altijd heilig is. Hij begrijpt nog altijd weinig tot niets van het medium internet. Wellicht is er met hem een nieuwe dinosaurussoort ontdekt: de fossilicus papyrus non-digitalis......

roelofv2
roelofv26 nov. 2009 - 10:20

Mijnheer Blokker (ctrl-p) heeft makkelijk spreken, hij heeft immers al een plek waar hij (zonder tegenspraak) zijn opinie kwijt kan. Ik ben tevreden met een stek waar 'Goeie sukkels' zoals jij en ik op een rustige manier van mening kunnen wisselen.

mees.
mees.6 nov. 2009 - 10:20

Ach....Blokker is een beetje overjarig en moet altijd wat te zeuren hebben....een stuk chagrijn in vele opzichten,kan nooit een lachje af,voor de inhoud van zijn opiniestukjes zou hij zelfs zijn kinderen nog in een kwaad daglicht zetten. Geef mij Henk Hofland maar,ook overjarig maar in alles nog een jonge blom,vooral in zijn hoofd. Niemand kan zo to the point zijn als hij. Met één zin van hem op papier zegt hij wat er te zeggen valt en raakt hij de kern van alles. Hofland.....thats the man!Daar valt Blokker bij in het niets.

MrNachttripper
MrNachttripper6 nov. 2009 - 10:20

Ik zag gisteren op tv een aankondiging van de perfecte website voor mensen als Jan Blokker: http://www.internetbootcamp.nl/ Daar kun je leren hoe een muis werkt ("Nee meneer Blokker, ermee naar het beeldscherm wijzen werkt niet"), hoe je een url intikt ("Nee meneer Blokker, niet in Google maar daarboven waar die drie w'tjes staan") en hoe je een mailtje stuurt ("Meneer Blokker, heeft u nu weer postzegels op uw beeldscherm geplakt? Daar kan het beeldscherm niet tegen").

rgeurtsen
rgeurtsen6 nov. 2009 - 10:20

Ai Een journalist die over zichzelf bericht en omdat andere journalisten over hem berichten. Fans zijn meestal prullen en fans laten zich heerlijk misbruiken. Fortuyn kon dat goed, Herman Brood genoot er satanisch van. De fans laat het toe, dat maakt hem of haar tot fan. Jolige Jole je schreef een geweldig eerbetoon aan Jan Blokker. Zinloos entertainment voor deze gebruiker van Joop.nl. De appreciatie van Joop.nl is nog geen blijk van bewondering van Jole.nl. De bedoeling is toch discussie over de linkse thema's? Bijvoorbeeld hoe twee PvdA kamerleden gisterenavond in Jakhalzen niet in staat bleken kritisch te zijn naar hun grote foutloze leider Wouter Bos. Één daarvan, mevrouw Mei Li Vos noemt u hier op Joop.nl opinie-maker. Dat blijkt dus een vergissing. Zij en haar geachte collega steunden hun leider die het met de premier vertikte om naar de Tweede Kamer te komen voor een verantwoording en discussie over één van de meest ingrijpende wetgevingsprojecten van dit decennium. Overigens, heeft Joop.nl op de mijn pc google-nieuws .nl als homepage vervangen. voor hoe lang?

Beddus
Beddus6 nov. 2009 - 10:20

Blokker is ook één van mijn "helden". Maar hij kan schrijven wat ie wil, Internet begrijpt hij helaas niet (meer)... JOOP is een verademing tussen de brallerige schreeuwers die onder het mom van "satire" alles en iedereen belachelijk maken, veelal getooid in de 'internetburka'!! Complimenten aan Fransico c.s. Ik heb nieuwe helden!

Faeke
Faeke6 nov. 2009 - 10:20

"Schoppen tegen criticasters'?? Ik vind dit een leuke reactie op de collumn van Jan Blokker. Laten zien dat je kritiek serieus neemt en met een beetje humor toch serieus reageren. Wat betreft de zogenaamde 'flauwe reactie op een stuk van 15 jaar geleden'. Daar ben ik het niet mee eens. Dat is niet flauw maar laten zien dat, ook al ben je een grote naam, je niet altijd gelijk hebt. Ik vind Joop, als jongere, een aangename toevoeging! Eindelijk een site waar je als ?weldenkende? Nederlander serieus je mening kunt plaatsen van fatsoenlijk niveau. Joop is en wordt daarmee een voorbeeld van fatsoenlijk Nederland!! Respect en verder denken dan je neus lang is. Dat waar alle Nederlanders de mond vol van hebben!!

Joeri2
Joeri26 nov. 2009 - 10:20

Ja jammer ja. Maar gelukkig voor je blijft hij voor je op een ere plaats staan. Toen ik mijn idool Jaap Drupsteen hoorde zeggen dat computer-graphics nooit iets aan animatie zouden toevoegen viel hij hard van zijn sokkel en heb ik mijn helden in het buitenland moeten zoeken. Altijd knap hoe een krant elke dag weer precies even veel bladzijde met nieuws weet te vullen, behalve dan als ze met vakantie zijn. Een blog heeft daar geen last van, teminste ik hoop dat Joop dat bespaard kan blijven. Wat ik zelf ook een mooi model vindt is TED.com . Lezen is nu eenmaal maar één dimensionaal. Overigens F., "de leugen regeert" heeft voor mij altijd maar één hoogte punt gehad, en dat is die meneer die altijd even helder uitlegt hoe het wel zit. Dat gevoel heb ik bij Jan nooit gehad. Ga zo door.

Jolly_Roger
Jolly_Roger6 nov. 2009 - 10:20

Tijd voor zelfreflectie als je eigen idool je niet trekt...

kwelwater
kwelwater6 nov. 2009 - 10:20

Ik begrijp het wel, ik was ooit Fan (nu bewonderaar) van Herman van Veen, ik luisterde alles (wat je als 17 jarige punker wannabee, niet doet btw). de teksten die hij zong, zijn stem, zijn theater, alles vondt ik mooi of verwonderlijk. Toen was er een keer een interview met hem op de Radio, en toen hoorde ik zijn politieke mening. Ik was toen net PSP lid geloof ik, en hij was pvda, dus dat viel zo erg tegen, dat ik toen (he ik was jong he) zeker 4 maanden niet naar zijn muziek kon luisteren. Helden zijn nu eenmaal Helden, en daar wil je eigenlijk zo min mogelijk van weten wat ze niet tot held maakt, en helemaal niet als ze je Boek (of internet project) niet goed vinden. dat komt binnen. Jaren later stond ik naast Herman van Veen, tijdens de opening van het Land van Ooit, hij stond 30 minuten naast me, ik durfde hem niet aan te spreken, gelukkig hij was weer een held.

matthea
matthea6 nov. 2009 - 10:20

Ik snap, Francisco, dat wanneer je held je 'kindje' afkraakt, je een beetje geirriteerd raakt. Maar wees eerlijk, dat hakketakken tussen journalisten is toch gewoon een spel en een goede reden om er een column aan te wijden? Jan is al een dagje ouder. Als hij straks met pensioen is, zal hij vast heel vaak op Joop.nl rondspoken. Of zou hij er al stiekem zitten posten onder pseudoniem?

ponder
ponder6 nov. 2009 - 10:20

Niks aan de hand - op mijn Facebook zie ik dagelijks dat NRC Next en JOOP dikke vrienden zijn en elke morgen naast mijn schotelloze Kahla-koffiekopje met pistache groene rand en sleets gouden oor, betrap ik alle pagina's van NRC Next en De Volkskrant stuk voor stuk, op ongewenste intimiteiten. Elke rechtgeaarde opinie patriarch legt zijn zoon op het offerblok en maakt zich om de losbandige media polygamie onder zijn lezers grote zorgen, maar ik vrees toch dat er ook in dit opzicht, aan ons lauwe gelovigen, niet veel meer te redden valt .. toch bedankt Jan.

SuperSoakerSven
SuperSoakerSven6 nov. 2009 - 10:20

"Want ja, hij vindt Joop niks. Natuurlijk, anders had hij er niet over geschreven. Maar is dat nou echt zo? Heeft Jan Blokker helemaal geen behoefte aan Joop? Als fan kan ik dat niet geloven." het is ongelofelijk die arrogantie om te zeggen dat JOOP hard nodig is voor deze samenleving en iedereen die daar anders over denkt bestempelden als iemand die niet vooruit gaat en niet denkt in veranderingen. Misschien moet je gewoon accepteren dat iedereen een andere mening heeft over JOOP, want als je op iedereen gaat reageren met zo'n tunnelvisie komt er nooit verandering.

mees.
mees.6 nov. 2009 - 10:20

max dohle, vr 06 november 2009 17:31 De kracht van GeenStijl is toch dat het veel emotie oproept. -------------- Ja en? Dat is voor sommige mensen prettig,maar voor velen niet. Er zijn tig mensen,heel veel dus,die GeenStijl niets vinden en geef ze eens ongelijk,het is net als met de Telegraaf,het gaat alleen maar om sensatie,om het schreeuwen. Powned denkt ook dat dat een fluitje van een cent zal zijn straks op tv,daar zullen ze nog van schrikken. Goede tv maken is een apart vak,die wereld is keihard,vinden kijkers het niets heb je gewoon zeer slechte kijkcijfers. John de Mol die miljoenen had redde het niet,iedereen met een grote mond in tvwereld die denkt dat ie het wel even zal maken die valt keihard. Goede tv maken kost geld...dat is niet iets wat deze aspitantomroepen nou in overvloed hebben. Ze komen zichzelf nog wel hard tegen....dat is niet iets wat ik verwacht,dat is iets wat ik 100% zeker weet.

Clairvius
Clairvius6 nov. 2009 - 10:20

Nu ik toch even moet wachten tot de @moderator zijn maaltijd heeft verorberd (ik ga niet weg tot ik mijn geplaatste reactie zie), heb ik inmiddels de Internet-Sensatie deel IV tot me genomen. Mooi verhaal, spannend zelfs. Ik ben zelfs zo geïnspireerd geraakt dat ik óók mijn hand tegen het scherm wil plaatsen (vanavond, om 22.06, met z'n allen). Ik wil, verdorie, contact maken met die lieve progressieve mensen hier via dat razendsnelle internet. En wel binnen nu en vijf minuten. Ik weet de reden voor moderatie vooraf wel, maar het lijkt nu meer op een briefwisseling dan op het directe contact dat ik gewend ben via internet. Men houdt op deze wijze misschien wat verkettering buiten de deur, maar de liefde staat zo ook tandenklapperend in de kou. Het doet me denken aan het verhaal van Von Münchhausen, waarin hij de snelste man ter wereld een fles wijn laat halen. Dat gaat bijna verkeerd, omdat de renner denkt wel even een dutje te kunnen doen onderweg, wat de goede Baron bijna zijn kop kost. *moderator knuffel geven doet*

ongeval
ongeval6 nov. 2009 - 10:20

Jan Blokker gaat Marcel van Dam achterna. Kritiek op wat zij zelf al jaren doen. Meningen aan papier toe vertrouwen. Niemand is hier anoniem omdat men het eigen profiel invult. Ik ben best nieuwsgierig welk profiel Blokker van zich zelf zou beschrijven Blokker.

BUTJEDEREUS
BUTJEDEREUS6 nov. 2009 - 10:20

haha die zit!

clara51
clara516 nov. 2009 - 10:20

Toch heb ik stiekem ook wel heimwee naar vijftien jaar geleden. Toen Blokker gewoon nog een uurtje op zijn bic kauwde en dan in de krant iets snedigs over bijvoorbeeld Jolisme schreef, en Van Jole ook een kwartiertje nadacht en dan gewoon ergens op Blokker reageerde, toen Van Kooten en De Bie nog wekelijks hun visie gaven en je het daar op de bank mee eens kon zijn of niet, maar er in elk geval wel door heel veel mensen heel hard om onszelf gelachen werd. En als je zelf ergens heel dringend iets van vond dacht je eerst een dagje na, stuurde daarna een nette brief met een postzegel aan de geachte redactie en met een beetje geluk werd'ie nog geplaatst ook. Met je echte naam en woonplaats. Dat ook. Het is goed dat er te midden van alle bagger nu ook joop is. Of Blokker het nou wat vindt of niet. Maar jonge jonge, wat een kolossale diarree aan onderwerpen spuit er hier langs en wat een enorme kudde opinisten die daar binnen drie minuten weer wat dringends van vinden. Ik ben erg van internet, maar ik weet niet of ik dit volhoud jongens. Wat mij in elk geval erg zou helpen is een heldere index. Kan in de rechterbalk in plaats van de laatste reacties niet een index op de laatste 20 gespreksonderwerpen? Doen! Misschien dat de Huffington Post dat dan weer van joop overneemt. Want daar raak ik ook altijd binnen drie minuten de weg in roerig opinistenland kwijt.

Lucyfer
Lucyfer6 nov. 2009 - 10:20

hahaha. Leuk stuk! Gosh, nou ik kon niet wáchten. Met mijn zoon zat ik uren aan de telefoon, we droomden over hoe het zou moeten zijn. Dat je metéén kon vinden wat je zocht, google, dat je niet telkens je verbinding hoefde te verbreken ivm kosten, adsl, dat je gewoon kon betalen als je iets kocht op internet, wie kan nog zonder. En het dúúrde en duurde maar: eer het online shoppen hier eens een beetje wat werd bijv. Dat ik bijv. mijn eerste emailadres mary@cistron.nl niet meer kon gebruiken vanwege SPAM, dat had ik niet verzonnen! oh, en wacht, lezer die denkt dat alleen de jeugd van internet houdt: ik heb internet sinds 1995.

BUTJEDEREUS
BUTJEDEREUS6 nov. 2009 - 10:20

haha die zit!

bruggencatee@gmail.com
bruggencatee@gmail.com6 nov. 2009 - 10:20

Hahaha, ik dacht-bij het zien van de kop-dat je een stuk over mijn tante en oom had geschreven. Zij heten Jan&Joop. Dit terzijde. Jan Blokker begint een verzuurde oude man te worden die nog stukjes mag schrijven voor een jonge krant. Zoek een ander idool, Fransisco!

Einzelganger
Einzelganger6 nov. 2009 - 10:20

Beweren dat internet de wereld niet heeft veranderd is pas echt naast de samenleving staan. Jan Blokker klinkt zuur. Persoonlijk had ik heel erg behoefte aan een site als Joop! En ik vind het echt eng hoeveel mensen in mijn omgeving GS een leuke site vinden en Rutger een goede journalist. Opruiend zijn ze.

mottenfokker
mottenfokker6 nov. 2009 - 10:20

Alle decennia worden formats, meningen enz. uit de USA gehaald, nu gelukkig openlijk. (Zoals al die editorials die werden overgeschreven.) Maar wie heeft de naam "Joop" verzonnen! Dat is het product van een middag marketing-denken. The Huffington Post is de naam van een krant, maar wat is JOOP... ... een vorm van Jolisme, of gewoon JOLIGHEID?

petervlugt
petervlugt6 nov. 2009 - 10:20

Joop is Joop is Joop is Blokker. Dat doet er niet toe. Zoals ik, dé opiniemaker van nl, het begrijp voed ik (voeden wij) opninies. Want wat is een opiniemaker zonder opinie. 'Stemvee', in de opinie van opiniemakers? Gelijk een koe loei ik even hard als mijn 'buurvrouw', maar ik word minder gehoord omdat ik 'geen naam' heb. Doe uw naam eer aan, volk der lage landen (klaartje 13), heb weer een mening en laat u niet lei(ij)den. Geert Wilders is een lul; geen racist, geen nazi, niet xenofoob, geen bedreiding voor de democratie, geen lafaard die de discussie uit de weg gaat, geen mies mannetje dat zich verbergt achter zijn mening, maar gewoon een LUL en niets eens een dikke maar een luie vetverdienende eigengereide doodgewone LUL. Mocht u zich verpozen met deze scheldpartij dan bent u ook gewoon lullen, want dan laat u zich gijzelen door zgn. opiniemakers die een opinie over Wilders hebben. Wat nou, 2 milj. stemmers, boeiend! De weledele rechtgeaarde Bommel van nl (M. van Rossum) zei het treffend: "iedereen die verstand heeft en op Wilders stemt ..... en iedereen die op Wilders stemt heeft geen verstand....". Het citaat mag wankel zijn, de rede is dat niet. Lullen van nl, verenig u. Weg met alles en laten we er nog eens een opinie over hebben (want dat betaalt zo goed). Groet, Peter

cor1958
cor19586 nov. 2009 - 10:20

Goh, Jan Blokker...Leest iemand die nog dan???

septiMus
septiMus6 nov. 2009 - 10:20

Blokker in NRC Next: goed stuk. Lachen. Kan Joop alleen maar beter van worden, toch? Wat had Van Jole verwacht dan? Louter veren in zijn reet? Joop begint net! Kom op knul! Hou je rug recht, BLIJF LACHEN OM JEZELF en ga dóór. Niet zo slap reageren en jammeren! Alsof je Joop omver laat blazen als Jan je niet steunt! Dat kunnen we niet gebruiken, hoor. Herpak jezelf jong! Je weet toch waar je aan begonnen bent!? Met de beste bedoelingen voeg ik daar, opbouwend, aan toe: mietje! Slapjanus! Zet hem op!

Katje2
Katje26 nov. 2009 - 10:20

Als niet-krantenlezer zal het me worst wezen wat Dhr. Blokker te melden heeft, ik vind Joop een heel aangename site en wat lekker dat er gemodereerd wordt! Groet,

Linkser
Linkser6 nov. 2009 - 10:20

Dat De Leugen Regeert een behoorlijk suf programma was, ben ik met Blokker eens, maar juist Van Jole's bijdragen vormde lange tijd een eenzaam hoogtepunt op het gebied van kritische zelfreflectie in de Nederlandse journalistiek, een vermogen dat in ons land bij deze beroepsgroep niet erg goed ontwikkeld is. Ook ik vind Joop.nl nog niet een echt links medium dat ertoe doet, omdat de site geen eigen nieuwsverhalen brengt. En dat is jammer, want over zoveel onderwerpen is zo veel genuanceerder en diepgaander nieuws te brengen dan bijvoorbeeld NRC en NRC Next tegenwoordig. doen. Ook vind ik de redactie nog niet scherp genoeg redigeren wat betreft de opinies en vind ik vaak de keuze van de opiniant niet weloverwogen genoeg. Er zijn mensen die met veel meer gezag en overtuiging over de problemen in het Midden-Oosten kunnen schrijven, dan Verbon, bijvoorbeeld. En ook de mind farts van Dick Pels kan ik niet progressief, noch informatief noemen. Het is jammer dat Joop.nl een Nederlandse Huffington Post hoopt te worden. Zelfs de vormgving van Joop.nl is een povere imitatie van dit voorbeeld. Beter zou zijn als de lat eens wat hoger zou komen te liggen en het idee van een debatsite zou worden vervangen door een site met toegankelijk achtergrondnieuws voor de linkse medemens. Joop.nl mag zich wat meer bewust zijn van het feit dat informatie bijdraagt aan een grotere deelname van de burger aan de democratie. Een gewaarschuwde burger laat zich geen valse politiek gebral aan praten. Bildung is geen verwerpelijk uitgangspunt. Dus geen HufPost maar bijvoorbeeld een Nederlandse Truthout.org. Anderzijds denk ik: ach, daar hebben we de cynicus Blokker weer, die zich er niet voor schaamt om gewoon op de man te spelen en met irrelevante persoonlijke aanvallen op Jole te komen en dan ook nog eens te eindigen met de omineuze drogreden dat links en bèta niet samen zou kunnen gaan. Blokker ontmaskert zichzelf als iemand die slecht geïnformeerd is. En uiteindelijk blijkt dat zijn verzameling ad hominems maar één achtergrond heeft: hij is anti-internet omdat dit de economische positie van de krant zou aantasten. Dat de terugval aan abonnees misschien te maken heeft met de vermenging van marketing en journalistiek die de redactie hanteert, daar kijkt hij driftig langs heen. Terwijl juist dat ertoe heeft geleid dat NRC niet meer de kwaliteit brengt die de krant vroeger had. Met andere woorden: er zijn voor Joop.nl genoeg kansen om beter te worden door een verbreding van de redactie en de redactionele uitgangspunten. Minder entertainment, meer serieus nieuws op een toegankelijke manier gebracht, maar niet alleen voor de massa. Een mix van langere en kortere bijdragen waar een ieder die onafhankelijke informatie zoekt nieuws kan vinden dat er toe doet.

Jacob.deGraeff
Jacob.deGraeff6 nov. 2009 - 10:20

Mijnheer van Jole, Is het nu werkelijk nodig om elke kritiek op dit medium met een sneer te beantwoorden? Schoppen tegen criticasters is naar mijn bescheiden mening vooral een trucje van het door u zo verafschuwde Geenstijl. Ik moet zeggen dat dit u niet siert. Erg jammer, want het begon allemaal zo veelbelovend. Met immer hartelijke groet, Jacob de Graeff

1 Reactie
Staverloo
Staverloo6 nov. 2009 - 10:20

Spijker...kop

jarebergen
jarebergen6 nov. 2009 - 10:20

Jan Blokker wordt oud - neen hij is oud, te oud om nieuwe media op waarde te kunnen schatten. Dat geeft verder niks, hij is onschadelijk.

1 Reactie
Ecluse2
Ecluse26 nov. 2009 - 10:20

'Jan Blokker wordt oud - neen hij is oud, te oud om nieuwe media op waarde te kunnen schatten.' Wat 'n kul. Ik houd je aan je woord als je ook oud bent.

DirkDuits2
DirkDuits26 nov. 2009 - 10:20

Ik vind het stukje van Blokker over Joop een beetje een 'ik moet er ook een mening over hebben' schrijfsel. Zoals je zegt: prima. Joop wordt genoemd en zo wordt je groot. Om Blokker te confronteren met iets dat hij 15 jaar geleden schreef is een beetje flauw. Niemand, en dan bedoel ik ook echt niemand, kon in 1994 voorspellen hoe het internet zich ging ontwikkelen. Met name 'web 2,0' was destijds onvoorstelbaar. Aan de andere kant leren we hier natuurlijk voor de zoveelste keer weer van: probeer niet te doen alsof je de toekomst kunt voorspellen. Wie stelllig iets beweert dat achteraf verkeerd blijkt te zijn, boet aan geloofwaardigheid in.

1 Reactie
Lucyfer
Lucyfer6 nov. 2009 - 10:20

"In zijn column refereert hij aan een artikel van mij uit 1994 over internet" Dus waarom niet andersom?

Bossman
Bossman6 nov. 2009 - 10:20

Ik vind dit een erg raar collumn, als eerste is het doordrengt van onnodige rancune zoals Dirk al aangaf, ten tweede is de rode draad in uw collumn meer een kluwe wol. Dhr. blokker schetst redenen waarom het internet niet een groot onderdeel in de maatschappij kan worden met een, voor die tijd, goed verhaal. Wanneer het internet slechts het heruitvinden van de krant zou zijn, zou dit inderdaad geen toevoeging zijn voor de maatschappij. Mijn conclusie van uw collumn is dat Joop.nl geen toevoeging bied aan dat wat reeds al bestaat. Goed dat we het daar over eens zijn dan. Met vriendelijke groet

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT26 nov. 2009 - 10:20

Als je dat werkelijk zou vinden, zou je je helemaal niet zo druk maken, ergo, je vind het zelf kennelijk een belangrijk genoege toevoeging ana het landschap om ook hier je stem te laten horen. Of was het puur om je eigen stem te horen?

Kauwtje2
Kauwtje26 nov. 2009 - 10:20

Blokker heeft op zijn vervelende/grappige manier toch gelijk. Joop kom veel te laat en bovendien heb ik net als Jan niet zoveel behoefte meer aan nog zoveel obligate meningen. Die meningen vind je overal. De kracht van GeenStijl is toch dat het veel emotie oproept. Dan doen de teksten op Joop helaas niet. En ze zijn bovendien te lang. GS heeft internetcommunicate beter begrepen. Kort en krachtig. Niemand leest lappen tekst op een site. Dus stop ik nu maar...

3 Reacties
Joeri2
Joeri26 nov. 2009 - 10:20

Lezen? Wat is dat? Laten we eerst beginnen met verwoorden van wat we al weten, dan gebruiken we dat als springplank naar nieuwe ideeen. Zoals: Geld: tag ze. Label al het electronisch geld met hoe het verkregen is. Kranten: alleen als er nieuws is. ( anders zonde van tijd en al dat papier ) Dat soort dingen. Dan wordt de discussie weer opbouwend en met visie, ipv roepen wat we toch al weten. Maar laten we daar maar eens mee beginnen.

Beddus
Beddus6 nov. 2009 - 10:20

" De kracht van GeenStijl is toch dat het veel emotie oproept. Dan doen de teksten op Joop helaas niet...." (einde citaat) De ZWAKTE van GS is juist dat het vrijwel uitsluitend emoties in de onderbuik oproept en dat je na 4 reacties met doordachte argumenten al een totale BAN krijgt! Het reaguurdersvolk zou toch eens gaan nadenken! Maar de lafbekjes worden nu al erg zenuwachtig van JOOP! En dat doet mij zeer veel deugd!!!

HansvanIersel
HansvanIersel6 nov. 2009 - 10:20

Misschien moet het of ook wellicht In de vorm van een gedicht

ErnsTT2
ErnsTT26 nov. 2009 - 10:20

Het is natuurlijk ook best lastig om als oudere toe te geven dat de wereld langzaam aan je voorbij trekt en je inmiddels zo hard moet rennen om het bij te houden, dat je er ed greep erop verliest. Ik stond er in 1993 ook huiverig tegenover toen een goede vriend van me een modem gaf om het internet eens te bekijken, pas later met een zomeraanbieding van Worldonline, pas echt de sprong gewaagd. En hoe Internet de wereld heeft veranderd valt toch niet te ontkennen, zelfs dictaturen komen erdoor aan het wankelen (dnu die van JPB nog), en de gang van de propaganda machine van de Tlegraaf het publieke bestel in zegt eigenlijk alles... Vooral de naam van de propaganda machine op TV zegt alles al: Powned. Waar komt die naam eigenlijk vandaan? Nu de spelers van WoW kennen de geschiedenis van het woord wel, maar voor de nog onbekenden met de term, het verhaal erachter: [q]PWNED (later Powned) A corruption of the word "Owned." This originated in an online game called Warcraft, where a map designer misspelled "owned." When the computer beat a player, it was supposed to say, so-and-so "has been owned." Instead, it said, so-and-so "has been pwned." It basically means "to own" or to be dominated by an opponent or situation, especially by some god-like or computer-like force. "Man, I rock at my job, but I still got a bad evaluation. I was pwned." "That team totally pwned us." Zie je gelijk wat een narcistisch aangedane pubers de ongens van GeenStijl zijn, een typische abberatie van de gevolgen van de volledige vrijheid van meningsuiting, die door gebrekkige zelfreflectie al snel verword in een zelfbedachte vrijheid van belediging. En waar komt die onweerstaanbare drang om mensen te kleineren en beledigen nu vandaan, nu dat is makkleijk te bedenken, mensen die in het echte leven niets te vertellen hebben, gaan uit frustratie maar om zich heel staan schelden. Zo had Utrecht jaren geleden Gekke Piet, die omdat zijn benen eraf moesten (zo ging zijn verhaal) iedereen in de binnenstad verrot schold als hij geen centjes kreeg. De gelijkenis met de lieve jongens van GeenStijl is wederom treffend, eigenlijk hebben ze niets te vertellen, want meer dan gefrustreerd afreageren van hun minderwaardigheidscomplex op de gearriveerde mensen lijkt het niet te zijn. Schoppen en schelden tegen alles om hen heen waar ze maar geen vatop krijgen :-) Wat dat betreft is de stap van de minister misschien wel een hele slimme, want nu kunnen ze niet langer loos schelden, maa moeten ze ook zelf oplossingen *die werken* gaan verzinnen, ene pracht van een sociologisch experiment ! Echter is het risico van zulke door de staat gefinancierde Propaganda Operatie Waarbij Nederland Ethisch Devalueerd (kort p.o.w.n.e.d.) behoorlijk groot zeker omdat het hele propaganda apparaat van de VVD er via de Telegraaf connectie achter staat. P.s. de werkelijkheid heeft Jan Blokker dus wel heel erg duidelijk ingehaald, nu maar hopen dat ze de rest van nederland niet ook al te makkelijk pootje haken, en dat Joop er *echt* tegenwicht aan zal kunnen geven.

1 Reactie
petervlugt
petervlugt6 nov. 2009 - 10:20

Gelul, angstig gelul. Leer nu eens dat je in discussie moet gaan. Als je met je grijze haar en je voor je leeftijd knappe kop hoopt op fans dan heb je wellicht veel succes. Maar, dan ben je net een politicus (=scheldwoord=opninieloos=volger van de partij=goedbetaaldvoor dikkelippen). Goede kopie van Wikipedia overigens!!

Faeke
Faeke6 nov. 2009 - 10:20

De kracht van geenstijl is dat ze mensen ontkrachten. Bang maken. Want als je je bek opentrekt over GeenStijl wordt je digitaal verkr... Daarom snap ik ook niet dat heeel veel mensen, ook in het gesprek bij p&w waar Francisco van Jole aan tafel zat. Roepen dat het allemaal zo leuk is. Of snappen we het juist wel... Volgens mij roepen ze dat omdat ze anders de volgende dag met hun bek bovenaan geenstijl staan. Om vervolgens gespammed te worden, bedreigd, gehyved etc. Want dat is wat ze doen. Je tegenstanders monddood maken. Daar zijn ze goed in. Doet me denken aan iets.. Ik vind het dezer dagen heel erg duidelijk worden als je Joop naast GS legt. GS kan niet in de schaduw staan van een volwassen site als Joop. En is daarmee ook niet vergelijkbaar. GS wordt steeds duidelijker een onnozel stuk bullshit op een rij met zogenaamde fantastische zelfbedachte 'internetstraattaal'. Het enige leuke is dan nog de dumpert. Maar ach...youtube heeft me toch veel meer te bieden!

1 Reactie
HenriB.
HenriB.6 nov. 2009 - 10:20

Ben het helemaal met je eens. In aanleg was GS een leuke uitlaatklep voor meest rechtse gasten die hun frustratie in ieder geval nog op een leuke manier wisten op te schrijven. Tegenwoordig de is sjeu er helemaal van af en is GS vervallen tot een ongekende ranzigheid. Ben benieuwd of die ranzigheid ons ook te wachten staat als Powned gaat uitzenden. GS wordt overigens nog overtroffen door de zustersite SpitsNieuws. De redactie lijkt het nieuws te selecteren om zoveel mogelijk scheldreactie te generen. Met name woorden als PvdA, Wouter Bos of Mariëtte Hamer in de eerste zin werken gegarandeerd. De gemiddelde 'reaguurder' leest de rest van het artikel dan niet meer, maar laat zijn vingers schuimbekkend over het toetsenbord flitsen. SN (de webversie) is het open riool van de Nederlands media.

Dafbear
Dafbear6 nov. 2009 - 10:20

Waarom zo afzetten tegen GeenStijl. Ik vind ze snel inspringen op actuele gebeurtenissen, interessant taalgebruik, deskundige webloggers en vaak reacties op actuele zaken waar ik het mee eens ben. Hun rechtse politieke voorkeur deel ik echter niet. Volgens mij moet Joop een eigen koers volgen en zich niet constant spiegelen aan GS. Lijkt me voor iedereen beter.

1 Reactie
gabarblog
gabarblog6 nov. 2009 - 10:20

Het is niet zozeer afzetten tegen GeenStijl, maar meer "benoemen" wat er vals, fout, onbeschoft en rechts aan is. Opinie, meninggeven, commentaar, kritiek. Joop moet zeker een eigen koers volgen. Omdat het veel meer is dan de rotzooi van GeenStijl. Maar het moet absoluut niet zo krampachtig en terughoudend zijn in het bekritiseren. Dat is opinie nou eenmaal. Sterker nog, Joop moet (o.a.) juist snoeiharde columns over bullshit als GeenStijl gaan schrijven! (Voor zover dat kan voor een product van de PO) Vraagje: Je zei dat je het vaak eens bent met de reactie van GeenStijl over actuele zaken, daarna zeg je dat je het niet eens bent met hun rechtse politieke voorkeur, hoe kan dat?

sjeikie2
sjeikie26 nov. 2009 - 10:20

Jullie spreken jezelf voortdurend tegen. Dat hebben jullie wel door hoop ik. Jullie willen niet schoppen en schelden maar doen dat alleen maar tegen geenstijl en zijn reaguurders want die zijn oooh zo gefrustreerd.(Ik dacht dat linkse mensen niet over een kam scheerden). Ja InderDAAD ik ben zo gefrustreerd en heb totaal geen leven. succes met energie steken in onnodig ruzie zoeken. Jongens PEACE en succes hier ik hoop dat jullie een fatsoenlijke site kunnen maken dit was me laatste bericht hier (Ohja ik kan me het permiteren om me zo uit te laten want ik weet namelijk al dat een perfecte wereld niet bestaat. Daar moeten jullie nog achterkomen)

1 Reactie
gabarblog
gabarblog6 nov. 2009 - 10:20

Joop wil niet schoppen en schelden. Ik wel hoor. :D! Nee een perfecte wereld bestaat niet. Maar als jij weet dat je nooit miljonair zult worden, stop dan maar helemaal met werken? Peace out!

Wally2
Wally26 nov. 2009 - 10:20

Beste Francisco, Je bent écht een fan, hè? Geeft niks hoor, maar zoals een echte fan betaamt, lees je erg belabberd. Of liever gezegd: je leest wat je wilt lezen en niet wat er wat Jan Blokker schrijft. Maar goed, daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. Zoals het een Joopmaker betaamt, doe je net of Joop bijzonder is. Daar wilde ik het over hebben. Welnu, beste Francisco, Joop is allerminst bijzonder. Het is het zoveelste zeer politiek overcorrecte, door de Vara uitgepoepte, uitinkje waar gelijkgestemden heerlijk onderling kunnen zeveren over de grote, boze buitenwereld, waar het Wildersspook rondwaart, de crisis kreunt en Balkenende zich met een maximum aan vaagheid, tegen beter weten in, krampachtig probeert staande te houden. Waar het hier aan ontbreekt, zijn sterke meningen die afwijken van andere meningen. Neem bijvoorbeeld de 11 vragen over Wilders. Genuanceerd stuk? Inderdaad. Goed stuk? Welnee! Overpolitiekcorrect. De duiding die het bedoeld te geven, is handig voor een paar mensen, maar de meerderheid heeft die helemaal niet nodig. Wilders deugt niet. Punt uit. Dat 15 procent van het electoraat daar anders over denkt, is niet vanwege zijn sterke, goed beargumenteerde meningen, want die heeft hij gewoon niet. Maar simpelweg omdat hij dingen benoemd waar die 15 procent kennelijk last van heeft. Door Wilders vervolgens in een hokje proberen te plaatsen, zoals hier gebeurt, los je de problemen niet op. Die los je op door de problemen te benoemen en er serieuze oplossingen voor te bedenken. De SP opperde die oplossingen tien jaar geleden al. Daar praat men nu niet graag meer over omdat die gevaarlijk dicht bij Wilders oplossingen lijken te komen. Ik zeg bewust lijken te komen, want de SP dacht, en denkt, er wel iets genuanceerder en realistischer over. Nu zit ik hier geen lans te breken voor de SP, maar wel voor het beestje noemen bij de naam. En niet, zoals hier gebeurt, het overpolitiekcorrect communiceren over problemen die het gros van de bezoekers, hoog opgeleid, leuke baan, mooi huis, niet aan den lijve ondervindt. Kom op jongens, breek er eens uit, zeg waar het op staat en ga dan aan het werk om met zijn allen iets beters te bedenken. Hebben we dan niks geleerd van de Fortuynrevolte? En dan nog even over de visie van Blokker. Natuurlijk zijn de papieren media al jaren op hun retour. Maar op een site als deze floreert de brave geest van de ouderwetse, journalist nog steeds. De journalist die pas gelukkig was als hij in een paar rake zinnen een persoon, gebeurtenis of mening kon kenschetsen. Het medium is verandert, nu de booschapper nog. Want alleen uit tegenstellingen kan voorspoed komen. En internet biedt nu de mogelijkheid dat juist de zwijgzame meerderheid hun al dan niet foute meningen eens lekker in de schijnwerpers kan plaatsen. Louter dezelfde, makke meninkjes leiden tot schijnheiligheid, hoe goed bedoeld de intensie waarschijnlijk ook is. Groeten, Wally Kaal

1 Reactie
ruudflohil
ruudflohil6 nov. 2009 - 10:20

Beste Wally, Ik ben gee aanager van de PVDA en al helemaal niet van de SP. Toch vind ik Joop een goede ontwikkeling en ik klets er graag mee.