Joop

Jakarta in 2050 verzwolgen, Indonesië kiest naam voor nieuwe hoofdstad

  •  
18-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2044 keer bekeken
  •  
INDONESIA - TRANSPORT - TRAFFIC

© Vehicles crowd a main road leading out of the capital during the early evening rush hour in Jakarta on November 30, 2021. BAY ISMOYO / AFP

De nieuwe Indonesische hoofdstad gaat Nusantara (archipel) heten. Het nieuwe regeringscentrum ligt 2.000 kilometer ten noordoosten van Jakarta op Borneo. De Indonesische overheid verplaatst de hoofdstad omdat Jakarta langzaam wordt verzwolgen.
De verwachting is dat de stad, waar zo’n 10 miljoen mensen wonen, rond 2050 in zee is verdwenen. Nu al zijn er regelmatig overstromingen. Daarnaast heeft Jakarta te lijden onder een permanent verkeersinfarct en vervuiling.
De bouw van Nusantara zal vermoedelijk later dit jaar beginnen. Activisten vrezen dat de milieuvervuiling op Borneo zal toenemen door de komst van de nieuwe stad. Er bestaan grote zorgen dat de aanleg ten koste zal gaan van het regenwoud. Daar leven nu nog bedreigde dieren zoals orang-oetans.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

dirk den boer
dirk den boer20 jan. 2022 - 13:14

Verzwolgen, verzwolgen? Wat kunnen we verwachten komende decennia? Overstromingen (tot halfweg de vooreur) zullen toenemen, vooralin de laagste delen. Net als in venetie. Maar daar is meer geld en is de oppervlakte kleiner. Dus de regering begint wel al met die nieuwe stad. Daarheen verhuizen de officiele diensten, regeringsgebouwen, grote bedrijven, universiteiten, scholen, en de dynamische jeugd en jong volwassenen. Maar er blijven natuurlijk ook veel mensen zitten, die dan allerlei diensten mislopen, geen stadsverlichting meer, riolering werkt niet, straten groeien dicht met mangrove en moerasplanten. Maar miljoenen zullen in die ruine blijven zitten, schat ik in, en leren leven in die ruineuze toestanden en afbrokkelende skyscrapers. De bakker en groenteman komt rond per bootje (vanuit de droge ommelanden), visserij leeft op, er komen drijvende huizen en hele dorpen, de waterbuffel blijkt ineens betrouwbaarder dan de motorfiets. Het wordt een unieke situatie, op de voet gevolgd door sociaal geografen , stadsplanners en sociologen. Maak ik het nog mee? Zou goed kunnen (het begin, de halfhartige transitie)

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft19 jan. 2022 - 15:53

Hallooooo. Het echte nieuws is hier dat ze verwachten dat er een hele stad in zee verdwijnt binnen 30 jaar. Als de zeespiegel zo hard stijgt, dan natuurlijk niet alleen maar daar. Hier stijgt ie dan ook toch? Ben benieuwd wat dat met de huizenprijzen aan de kust gaat doen. En met de emigratiecijfers.

dirk den boer
dirk den boer19 jan. 2022 - 12:20

Zouden de echte Javanen mee verhuizen naar de nieuwe stad in Borneo? Van de immigranten uit de andere eilanden, en de rest van de wereld, kan ik het me voorstellen, wat maakt het uit? Maar de Javaan, de nakomelingen van de hoofden van Lebak en soortgenoten,? Dat betwijfel ik, zullen wel uitwijken naar Surakarta, Surabaja, Malang of andere Javaanse steden.

Langbroek2
Langbroek219 jan. 2022 - 8:49

Batavia-Baru had op zich ook wel een mooie retro naam geweest.

Déjà vu
Déjà vu19 jan. 2022 - 1:04

Toch nog een stukje natuur gevonden dat men kapot kan maken. Je zult maar aan het ecosysteem gehecht zijn, dan heb je geen leven meer!

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 jan. 2022 - 18:48

Heeft overigens meer te maken met dat Jakarta aan het zinken is dan dat de zeespiegel stijgt. Borneo / Kalimantan is een neutralere keuze dan of een andere stad in Java of Sumatra. Onlogisch is het allemaal niet. Betreft de orang-oetans. Die wonen diep in middenland van Borneo. Alle bossen in een zeer zeer brede straal van de kust zijn al lang gekapt (helaas).

1 Reactie
EenMening
EenMening18 jan. 2022 - 20:57

Nusantara is te vergelijken met de Brasilia, de nieuwe hoofdstad vaan Brazilië, die in 1960 in de plaats kwam van Rio de Janeiro. De beste dijkenbouwers van de wereld de Nederlanders, hebben in Batavia, nu Jakarta, verschillende waterwerken aangelegd, die de afgelopen 70 jaar nogal verwaarloosd zijn. Door o.a. de onttrekking van grondwater zinkt de stad, terwijl de zeespiegel stijgt. https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=33943

adriek
adriek18 jan. 2022 - 16:51

"Daarnaast heeft Jakarta te lijden onder een permanent verkeersinfarct en vervuiling." Het is wel duidelijk om welke reden de regering wil verhuizen naar een 'tropisch eiland' ...

Wie schrijft die blijft
Wie schrijft die blijft18 jan. 2022 - 14:58

We kunnen wel lekker neuzelen over welk land het viest is, maar als het inderdaad waar is dat Jakarta over 30 jaar onder zee is verdwenen, dan is dat volgens mij wel een red flag. Ben benieuwd. Met een beetje mazzel, als ik niet door het vreselijke coronavirus wordt gegrepen, maak ik het misschien nog mee.

Greendutch
Greendutch18 jan. 2022 - 12:24

wel jammer dat men voor Borneo heeft gekozen waar het bestaan van de orang-oetan onder vuur ligt. daar worden grote ontbossingen gedaan voor landbouw en moet nu nog meer gekapt worden voor bouw van een nieuwe stad. hierdoor neemt het gebied van de mensaap af, daar hebben een paar kleine organisaties erg veel werk aan om de apen te beschermen. een land dat uit duizenden eilanden bestaat had ook een ander eiland uit kunnen kiezen. dit laat veel zien van de gedachtengang van de machthebbers

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 jan. 2022 - 18:52

Borneo is een neutralere keuze dan of een andere plek in Java of ergens in Sumatra. Heel veel andere keuzes zijn er nou ook weer niet. Het is ook niet logisch om de hoofdstad aan randeilanden als Sulawesi te plaatsen.

Indisch4ever
Indisch4ever18 jan. 2022 - 11:08

Schuld van JP Coen

3 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 17:27

Dat was een grote schurk maar die heeft niks te maken met het stichten van die stad of van Batavia of de zeespiegelstijging. Dus waarom is het zijn schuld?

Indisch4ever
Indisch4ever18 jan. 2022 - 18:28

Coen heeft het oorspronkelijke stadje Jajakarta veroverd, vernietigd en de bewoners verdreven. Hoeveel doden, hoeveel huisraad en middelen van bestaan verloor men ? En toen stichtte hij de VOC-stad Nieuw Hoorn op die plek en moest de naam later wijzigen naar Batavia. Wist hij veel dat het een ongezonde plek zou worden en zou wegzinken 400 jaar later. Je moet mijn opmerking niet te serieus nemen, verder

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 jan. 2022 - 18:53

Hoezo is het zijn schuld? I mean, de grond daar is simpelweg niet geschikt voor een giga stad met enorme torens en extreem gebruik van grondwater. Daarom zinkt Jakarta.

Hernandez
Hernandez18 jan. 2022 - 10:30

Ze maken er al jaren een potje van in Indonesië, overal ligt plastic op straat en de rivieren en stranden idem. Het is een van de meest vervuilende landen op deze aardkloot, volgens mij staan China en de Filipijnen op nummer 2 en 3.

5 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew18 jan. 2022 - 11:14

Hier in Thailand is het net zo. Als er geen wind is, is de smog uit Bangkok op 150 kilometer afstand nog te merken. De lucht is dan niet blauw, maar grijs. Bij flinke wind 'verdwijnt' die smog. Ik zet 'verdwijnt' tussen aanhalingstekens, want de smog verdwijnt niet, maar mengt zich met relatief nog frisse lucht. En het komt puur door het autoverkeer, die opstoppingen overal. Ook vrachtwagens en bussen zijn overigens smerig vergeleken met die in Nederland. Het vliegverkeer is een minder groot probleem, in tegenstelling tot wat sommige vliegtuighaters hier denken. Toen er geen vliegverkeer op Bangkok was, was er wel gewoon smog. En vrijwel niemand heeft het hier over milieu, klimaat etc., net zo min als op de Filipijnen, in Indonesië etc.

Hernandez
Hernandez18 jan. 2022 - 13:35

@EricDonkaew Ik kom ook wel eens in Thailand en moet zeggen dat het is lang niet zo vies als Indonesië.. en dat plastic tasjes en plastic rietjes (die je bij elke 7/11 krijg) nu verboden zijn toont wel aan dat ze er wel degelijk mee bezig zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew18 jan. 2022 - 15:55

@Hernandez --------------------------------------- Plastic tasjes zijn niet verboden in Thailand, maar kosten 1 baht, dat is tussen de 2 en 3 eurocent. Bij de door jou genoemde 7/11. Ja sorry, maar ik woon er en de dichtstbijzijnde 7/11 is op 100 meter afstand. Maar het kan zijn dat Indonesië nog minder milieubewust is, ik heb daar geen kijk op.

dirk den boer
dirk den boer18 jan. 2022 - 16:52

De rotzooi, troep, plastic en andere zooi begint eigenlijk al voorbij Oostenrijk, verder vrijwel hele wereld( behalve dan Hongkong, Singapore, Rwanda). Wat me opvalt: het stoort ons wel, maar de mensen daar hoor ik er nooit over, ze schijnen het helemaal niet erg te vinden, ook niet dat de orang utan verdwijnt, dat is allemaal westerse emotie. Heel vreemd allemaal.Over de hele wereld willen mensen een auto, leuke woning, lekker eten (vlees vooral), mooie kleding, en wat er rondom hun stad (want daar zitten ze langzamerhand allemaal) gebeurt, hoe het er daar uitzit, interesseert ze geen moer.

Hernandez
Hernandez18 jan. 2022 - 17:54

@Eric Ah. Ik zag laatst een filmpje dat allemaal Thai zelf grote tassen meenamen naar winkels en dacht dus dat ze verboden waren.

Sam V
Sam V18 jan. 2022 - 10:08

Meer mensen leidt tot minder wilde dieren. Wen er maar aan.

8 Reacties
Hernandez
Hernandez18 jan. 2022 - 10:31

Is gewoon een gevalletje 'mindset', waarom is Kuala Lumpur niet vies maar Jakarta wel?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jan. 2022 - 10:34

Nee - daar wen ik niet aan Daarbij is het de keuze - wil je overal asfalt en auto's of niet Bij het bouwen van een nieuwe stad kun je daar een keuze maken . Iets was ze verkeerd deden bij Brasilia

nikita72
nikita7218 jan. 2022 - 10:35

Dan wil ik meer wilde dieren! Maar het gaat er natuurlijk om of de plek van de nieuwe hoofdstad verstandig gekozen is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jan. 2022 - 18:06

Vanuit de mensapen gezien is dit de slechtst mogelijke keuze.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 jan. 2022 - 18:58

@hernandez, KL heeft 1,8M inwoners en Jakarta 10,5M. GDP per capita in Maleisië is 10,4k usd per jaar en van Indonesië 3,8k usd. Indonesië heeft heel veel meer mensen en zeker in Jakarta en is een stuk armer. Dat gezegd hebbende was ik erg teleurgesteld in Bali. Er komt daar zoveel geld van toeristen dat het echt beter moet en kan.

dirk den boer
dirk den boer19 jan. 2022 - 12:29

Bijna al het water voor de sawahs gaat tegenwoordig naar de swimming pools van de Europeaanse enAmerikaanse toeristen, maar een helling met mooi aangelegde sawahs, met die kronkelende dijkjes en kokospalmen, wordt beschermd door (Unicef meen ik), mensen die stoppen om het te bewonderen (weer toeristen natuurlijk) wordt om een footje gevraagd, heb gehoord dat ze nu zelfs toegangsprijs moeten gaan betalen. Bali als een groot pretpark, de kust met de bootjes en snorkelaars, het binnenland met de sawahs plus entree gelden. En vergeet de eendenman niet, ook leuk voor foto....

dirk den boer
dirk den boer19 jan. 2022 - 15:54

Niet Unicef natuurlijk (is voor kinderen), maar Unesco. Hun fonds voor Cultural Heritage, dus de rijke wereld (die grootste donor is) draagt bij dat het in die landen niet alleen maar Dubais met wolkenkrabbers en snelwegen wordt, temidden van het omringende land van een kale "godverlaten" woestenij. Trouwens, iemand hier die meer weet van de recente ontwikkelingen op toeristeneiland Bali, van de toestand op de rijstvelden en de watervoorziening (ten koste van de pools voor de toerist???) Zou ik zeer op prijs stellen te horen!! Bij voorbaat dank daarvoor....

dirk den boer
dirk den boer20 jan. 2022 - 13:25

Gegoogled: entree voor sawah complex Tegalalang nabij Ubud: 10 duizend Rupiah, om de boer en boerin aan het werk te zien op de rijstvelden, uitplanten (de bibit), wieden, oogsten, dorsen, prachtige plaatjes voor thuis, of direct per instagram naar thuisfront......