Als ik het goed begrijp mag je van de IAAF geen geneesmiddelen gebruiken om harder te gaan lopen (doping), maar wel medicijnen om langzamer te gaan lopen.
Ik vond de ruling zelf wel interessant: https://www.tas-cas.org/fileadmin/user_upload/Media_Release_Semenya_ASA_IAAF_decision.pdf Blijkbaar ging de zaak over het ongeldig laten verklaren van de DSD (Disorders of Sex Development) eisen voor atleten met 46,XY DSD. Naar alle waarschijnlijkheid is dat dus de intersex conditie van Semenya.
Sport leeft van oneerlijke concurrentie. Neem nou voetbal. De clubs met het grootste geldgehalte winnen meestal. Ajax maakt tegen Barcelona geen schijn van kans, want heeft een te laag geldgehalte om zich een Messi te kunnen permitteren. En Messi zelf dan... Die heeft weer een te groot talentgehale ten opzichte van andere voetballers. Daar zouden ze eens een test voor moeten opzetten. Dan zou het Messi gewoon verboden worden om zijn sport nog verder uit te oefenen. Om over vrouwenvoetbal en Lieke Martens dan maar even niet te spreken... Topsport in het algemeen heeft gewoon een te laag eerlijkheidsgehalte, of als je wilt een te laag sportiviteitsgehalte...
De wereld is oneerlijk of juist volkomen eerlijk, net hoe je het bekijkt. Het belachelijke streven om alles en iedereen gelijk te maken zodat niemand ook maar ergens voordeel bij heeft, kan alleen maar leiden tot problemen. Wat dat betreft is het zeer de moeite waard het dystopische korte verhaaltje van Kurt Vonnegut 'Harrison Bergeron' even te lezen. http://www.tnellen.com/cybereng/harrison.html Het lijkt mij vrij simpel, als er in je paspoort een V staat, doe je mee bij de vrouwen, met een M doe je bij de mannen mee. Als mensen bezwaar hebben tegen een M of een V in hun paspoort of graag wat voor letter dan ook willen, laat je ze meedoen in een 3e categorie, maar dan moet je ook niet zeuren dat je minder aandacht krijgt. Als er iemand is met meer testosteron, een groter hart, een slimmer hoofd, een betere aangeboren conditie, een hoger hemoglobine gehalte of wat dan ook waardoor je niet kunt winnen, dan ga je maar lekker wat anders doen. De wereld is groot genoeg om ergens in uit te kunnen blinken en als je niet bereid bent daar naar op zoek te gaan, moet je niet iemand anders de schuld gaan geven.
Als sport echt oneerlijk is, is het niet leuk meer om naar te kijken, komen er geen toeschouwers meer en is er dus geen geld meer.
Heeft me van mening doen veranderen, vond het inderdaad ook wel wat oneerlijk klinken. (Verplicht hormoon therapie of uitsluiting wel vrij absurd en tegen als oplossing). Maar Bolt is genetisch inderdaad ook een uitzondering en heeft daardoor al zo'n voorsprong dat ik nooit ook maar een beetje in de buurt zou kunnen komen hoe hard ik ook zou trainen. Zelfde geldt voor bijna alle mannen de laatste 10 jaar dus heel erg schaam ik me er niet voor. De dame in kwestie schijnt ook maar iets van 0,3 seconden harder te rennen dan 30 jaar geleden op 800 meter. Heel veel helpt het haar dus blijkbaar nou ook weer niet zoveel.
Dat is allemaal waar, maar in de sport wordt nu eenmaal verschil gemaakt tussen mannen en vrouwen en dus is de vraag gerechtvaardigd waarin dat verschil bestaat. Het argument dat sport nu eenmaal per definitie "oneerlijk" is, mag er natuurlijk niet toe leiden dat die vraag niet meer gesteld mag worden. Ik kan niet aan de indruk ontkomen dat daar soms ietsje te gemakkelijk aan wordt voorbij gegaan. Daarmee geef ik overigens geen mening te kennen, want die heb ik niet. Niet alle dilemma's lenen zich voor een zinvolle oplossing.
Micheal Phelps is met zijn uitzonderlijke armlengte ook een genetisch monster, die had nooit mogen zwemmen want dat is heel oneerlijk tegenover de concurrentie.
Ik vond het al een belachelijke beslissing van CAS, maar na de uitzending van M ben ik mij gaan verdiepen in de beste tijden aller tijden voor 800m (V). http://www.alltime-athletics.com/w_800ok.htm Ik heb geen uitvoerig onderzoek gedaan, maar 1 van de eerste bronnen leek geloofwaardig. De beste tijd van Semenya staat nog niet eens in de top 3(!). Zij kan er ten eerste niets aan doen dat zij van nature zo geboren is. Zij heeft er sowieso de training in gestoken, maar belangrijker, dat de concurrentie niet zo goed is, ligt niet aan haar. Zij leeft blijkbaar in een verkeerde tijd. Dan hadden we Michael Phelps ook kunnen uitsluiten van de zwemkampioenschappen, omdat hij zo oppermachtig was...
@HM; Uiteraard is de vraag gerechtvaardigd maar er werden al regels ingevoerd. Maar er is toch geen vraag meer of dit een vrouw is? Ze heeft meen ik de juiste 'onderdelen' en heeft dat moeten bewijzen. (Voor mij al het punt dat ik zou zeggen; weet je wat je met dat hardlopen kan doen....) maar ik ben een opgever in vergelijking met topsporters. Het is een vrouw met een 'teveel' aan testosteron. Maar wat is teveel? En is het niveau van testosteron bepalend of je man of een vrouw bent? Heeft Bolt in vergelijking met de gemiddelde man ook niet een teveel aan testosteron? Of wij een tekort en zijn we dan opeens geen man meer? Fysiek geboren worden als man maar je vrouw 'voelen' zou denk ik wel iets voor geregeld kunnen worden. Alhoewel ik me niet kan voorstellen dat een echte man er zoveel over heeft om bij de vrouwen onderdelen goed te kunnen presteren zullen ze er vast wel een paar zo triest zijn om de boel te besodemieteren.
@HM De vraag mag je uiteraard stellen, maar het is volgens mij meer dan onwenselijk dat het antwoord als vrouw geboren mensen die geen enkele vorm van prestatiebevorderende middelen hebben gebruikt, uitsluit van competitie.
Mochten jullie denken dat ik een mening ga verdedigen die ik niet heb, dan zit je er natuurlijk ver naast.
@HM; Nee hoor, ik stel alleen nog wat extra, naar mijn idee, gerechtvaardigde vragen maar ga er niet van uit dat je welke mening dan ook gaat verdedigen.
Beiden kanten van het verhaal zijn begrijpelijk. Verschrikkelijk als je niet “vrouwelijk” genoeg bevonden wordt. Zeer frustrerend als je altijd van die “man” verliest. In een tijd waar genderverschillen steeds prominenter aandacht krijgt, vraagt de topsport om een duidelijk verschil in twee smaken: man of vrouw. Dat vraagt om een norm. Wat die norm is, zal voor alle sporten gezamenlijk bepaald moeten worden. Of we maken gewoon helemaal geen onderscheid in gender. Gewoon alle mensen gelijk in de sport, maar dat is misschien wel erg frustrerend voor de helft van de mensen. Die helft met normaliter aanzienlijk minder testosteron dan mannen meestal wel hebben.
Keerzijde is dat het gevaar bestaat dat straks hele teams worden samengesteld uit (sorry) manwijven. Zoals basketbalteam bestaan uit mannen met een stoornis die ze laat doorgroeien tot ver over de 2 meter.