Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Monasch verlaat PvdA-fractie: kabinet verliest meerderheid

  •  
07-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Het wekelijkse vragenuurtje

© 2016-10-25 14:59:43 DEN HAAG - Jacques Monasch neemt de vragenlijst door tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. ANP JERRY LAMPEN

Update 16.20 uur: Tweede Kamerlid en flitskandidaat-lijstrekker Jacques Monasch heeft zojuist bekend gemaakt te breken met de PvdA en de fractie te verlaten. Monasch zegt zich niet langer te kunnen vinden in de koers van de partij. Hoewel hij net als andere fractieleden een verklaring heeft getekend waarin hij belooft zijn zetel te zullen opgeven indien hij uit de partij stapt, zal Monasch voorlopig toch lid blijven van de Tweede Kamer.
Maandag 9.15 uur: Jacques Monasch is geen kandidaat bij de komende lijsttrekkersverkiezing van de PvdA. Dat heeft hij bekend gemaakt in een persbericht:
Het partijbestuur van de PvdA heeft besloten de kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van Jacques Monasch niet te accepteren. Monasch wilde dat het flitslidmaatschap gehandhaafd bleef en dat de gekozen lijsttrekker invloed kon hebben op het PvdA-verkiezingsprogramma. Het partijbestuur weigerde op deze voorwaarden in te gaan. Monasch wil een veel scherper verkiezingsprogramma op thema’s als integratie, ouderenzorg, de menselijke maat, asiel- en immigratie en bepleit een nieuw Europees verdrag. Monasch zegt ‘zeer teleurgesteld te zijn dat het partijbestuur geen open lijsttrekkerverkiezing wil organiseren zoals het congres van de PvdA eerder heeft besloten’.
Op een persconferentie zal Monasch maandagmiddag een toelichting geven.
Monasch baarde vorige week opzien met zijn aankondiging een motie van wantrouwen tegen het kabinet te steunen vanwege de manier waarop met de uitslag van het Oekraïne-referendum wordt omgegaan.
De strijd gaat nu tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Er zijn ook nog twee andere kandidaten, waaronder Gerard Bosman van de groep Linksom. Of zij toegelaten worden tot de strijd is nog niet duidelijk.
Update 10:27 Politiek verslaggever Jaap Jansen (BNR) meldt dat de strijd alleen tussen Samsom en Asscher zal gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.