Joop

Jacob Rees-Mogg praat Britse concentratiekampen goed

  •  
16-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
333 keer bekeken
  •  
640px-LizzieVanZyl
Afbeelding: Wikicommons. Lizzie van Zyl stierf in concentratiekamp Bloemfontein als gevolg van ondervoeding en slechte behandeling door artsen, die haar als ‘achterlijk’ bestempelden omdat ze geen Engels sprak.
De Britse uiterst conservatieve politicus Jacob Rees-Mogg heeft in een televisieoptreden het gebruik van concentratiekampen verdedigd. De Britten zijn de uitvinders van concentratiekampen , die tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) in Zuid-Afrika werden ingezet om een hele bevolkingsgroep te isoleren.
Volgens Brexiteer en kandidaat-opvolger van Theresa May Rees-Mogg werden mensen ‘geïnterneerd voor hun eigen veiligheid’ zodat ze konden worden gevoed en waren de omstandigheden niet wezenlijk slechter dan in Glasgow rond die periode, omdat het een vergelijkbaar sterftecijfer kende. In werkelijkheid paste het Britse leger in de Boerenoorlog een tactiek van de verschroeide aarde toe, waarbij boerderijen tot de grond toe werden afgebrand, akkers verwoest, bronnen vergiftigd en veestapels afgeslacht. 100.000 vrouwen, kinderen en hun zwarte bedienden – onder wie vele vrouwen en kinderen – werden in kampen opgesloten, onder erbarmelijke omstandigheden. Een onderzoekscommité bekend als de Fawcett Commission ontdekte dat bijna 28.000 Boeren in de kampen stierven aan ondervoeding, slechte verzorging of epidemieën als gevolg van gebrekkige hygiëne. 24.000 van hen waren kinderen onder de zestien jaar, bijna de helft van het totale aantal kinderen onder de Boerenbevolking.
De ‘vergeten’ – of beter gezegd bewust uit de geschiedenis geschreven – zwarte soldaten, werden nog slechter behandeld. De Volkskrant schreef daar in 1999 over:
"Vergeten locaties als Allemans Kamp die nu eindelijk ook een monument voor de doden krijgen, tonen dat er niet alleen vele duizenden blanke vrouwen en kinderen zijn omgekomen door het schrijnende gebrek aan medische zorg in de Britse concentratiekampen. De ziekte en ondervoeding sloegen minstens zo hard toe in tientallen andere oorden, waar alleen zwarten waren opgesloten. Voor hen hadden Britten niet eens tenten, de ‘natives’ moesten maar hutjes van gras maken. Voor vele burgers van het nieuwe Zuid-Afrika is het een even grote verrassing te vernemen hoe groot de rol van zwarten in de oorlogsinspanning was. Hoewel het uit oude geschriften wel bekend was, werd het lange tijd weggemoffeld."
Minstens 16.000 zwarte mensen stierven in de Britse concentratiekampen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Bert de Vries
Bert de Vries17 feb. 2019 - 8:28

De Britten behandelden hun verslagen tegenstanders op een merkwaardige manier. In voormalig Nederlands Indië ging er gewoon de kogel in, of de vlam. Dat kostte minder tijd, veel minder mankracht en, in de eerste plaats, veel en veel minder geld. En met name dat laatste was, zoals het nu zou worden geformuleerd, goed voor onze economie. Deze gang van zaken was destijds staande praktijk. Niet zelden hadden massaexecuties een feestelijk tintje. De concentratiekampen vormden dus een uitzondering op de regel. Misschien was humaniteit een overweging. Misschien was de idee dat zinloos doden niet goed was. En werden dus kapitalen uitgegeven aan opvang en onderhoud van verslagen tegenstanders. Gegeven het nabije verleden waarmee dit een breuk was, is het niet verwonderlijk dat deze kampen binnen de kortste keren martelinstrumenten werden,. En dan is het ook niet verwonderlijk dat ze werden bemand door mensen die vreugde scheppen in laten lijden. Best mogelijk dus, dat de 19e eeuwse bouw van concentratiekampen voortvloeide uit humanisme en verlichting. Maar uiteraard mag het systeem uitsluitend en alleen worden beoordeeld op basis van wat daar gebeurde. Overigens, de mens is één van de weinige diersoorten, en mogelijk zelfs de enige, die er genoegen in schept om z'n prooi te laten lijden.

3 Reacties
Henk Joh
Henk Joh17 feb. 2019 - 10:01

Ik merk op dat u vanuit diverse aannames wat aan elkaar concludeert. Het was niet een economische overweging van de Britten om concentratiekampen (waar meer burgers, vrouwen en kinderen in zaten dan strijders) op te zetten maar een effectief pervers systeem om de strijders van de familie te scheiden en de wil te breken van de strijders. Als het nu de strijders waren, zou je nog iets van legitimiteit kunnen veronderstellen. De oorspronkelijke zwarte bevolking is door beide partijen misbruikt. Na de overwinning van de Engelsen zijn ze redelijk afgedankt. Ze waren nodig voor de strijd maar daarna is hun positie alleen maar verslechterd

Bert de Vries
Bert de Vries17 feb. 2019 - 15:29

Henk Joh, ik zeg nergens dat economische overwegingen een rol speelden bij het opzetten van concentratiekampen. Hoe kom je er bij? Ik heb het over 'misschien ... humaniteit ...' en 'mogelijk voortvloeiend uit humanisme en verlichting'. Natuurlijk heb ik het over mogelijk en misschien omdat ik de details niet ken. Overigens kan ik me voorstellen dat de wetenschap dat je kinderen worden gemarteld, je strijdlust versterkt in plaats van breekt. Tenzij er bewijs wordt geleverd voor winst bij overgave. Als je veel weet, weet je daarover misschien ook iets.

Quibus2
Quibus217 feb. 2019 - 17:14

"Best mogelijk dus, dat de 19e eeuwse bouw van concentratiekampen voortvloeide uit humanisme en verlichting." Kletspraat. Het bestaan van die kampen leidde ook niet voor niets tot een soort 'parlementaire enquete' in Londen. De meer liberale elementen in het Britse parlement vonden dan Engeland was vervallen tot barbarij. Het was een middel om de 'guerilla'-achtige tegenstand van de Boeren (tegen > 400.000 Britse troepen begonnen ze in een reguliere veldslag natuurlijk niks) te breken. Brand de boerderijen plat, schop alle vrouwen en kinderen in concentratiekampen (waar naar schatting de helft van de 0-16 jarigen van de gehele Boerenbevolking de dood vond), en de 'guerillas' geven zich wel over, zo was de gedachte. Dat 'voor hun eigen bescherming' liegt Rees-Mogg gewoon dat het gedrukt staat. Tenzij het alternatief was opgesloten worden in de boerderijen die door de Britse troepen werden platgebrand. Waar is precies dat element van humanisme?

madbako
madbako17 feb. 2019 - 8:22

Een hoog hek om dat eiland heen. Niemand er meer in of uit en dan sterft het vanzelf wel af. Anglo Saksische randdebielen

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer17 feb. 2019 - 21:01

Te oordelen aan de dame die reageert zijn het toch niet allemaal randdebielen. Ik sel voor dat de echte randdebielen, volgens mij vooral tories, een stempel in hun paspoort krijgen zodat zij geweerd, of minstens in hun bewegingsvrijheid beperkt kunnen worden.

Satya
Satya17 feb. 2019 - 0:14

Het is verschrikkelijk zo'n man te horen spreken. Dit soort mensen gaat het weer mogelijk maken.

1 Reactie
ton14024
ton1402418 feb. 2019 - 12:11

Het is vergelijkbaar met het ontkennen van de Jodenvervolging en de daaropvolgende vernietiging. Zoals de Apartheid volgde op deze Britse barbarij.

JanB2
JanB217 feb. 2019 - 0:00

Het mag voor de wat beter oplettende burger toch al lang duidelijk zijn dat Rees-Mogg gewoon geschift is. Hoor de man alleen al praten! Een verblijf op Eton laat altijd z'n schade na. One more for the funny-farm.

Quibus2
Quibus216 feb. 2019 - 20:43

Alles aan Rees-Mogg (en met hem een niet gering deel de Tories) is 19e eeuws, zo blijkt maar weer.

msj_meijerink
msj_meijerink16 feb. 2019 - 20:18

Typisch Engelse reactie. Ton mijn grootouders uit het Jappenkamp kwamen toonden de Engelse 'bevrijders' de leuke snuisterijen, die ze voor een habbekrats van de lokalen hadden gekocht. Dat mijn oma zei dat deze dingen door de Indiërs van de (vaak door de Jappen gedode) Nederlanders waren gegapt deed ze niks. Ze waren de winnaars en hadden ervoor betaald. Men moest het maar bewijzen. Ook hier toont het de door en door verrotte attitude van de Engelsen: the winner takes it all.

2 Reacties
DePisang
DePisang17 feb. 2019 - 9:51

Nooit in de spiegel gekeken zeker. Het zal je familie maar zijn. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/27/indie-een-ander-woord-voor-oorlog-a1611331 En dan blijkt gelijk ook het verschil met de heer Rees-Mogg. Rees-Mogg erkent dat er vreselijk veel is mis gegaan. Daar is de heer Meijerink c.s. nog niet aan toe.

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld18 feb. 2019 - 10:20

Dat verhaal over de leuke snuisterijen klinkt toch heel erg als het verhaal van de joodse kunstcollecties die veel Nederlanders na WOII ineens gekocht bleken te hebben. Die Nederlander lijken sterk op die Engelsen.

Eric Minnens
Eric Minnens16 feb. 2019 - 19:25

"Britse concentratiekampen." Klik op 'Lizzie van Zijl' en je komt terecht in een relaas over de holocaust, dwz planmatige massamoord, op de Boeren, m.n. op vrouwen en kinderen, tijdens de 2e Boerenoorlog. De term wordt herhaaldelijk gebruikt en ik licht dit punt eruit om nogmaals duidelijk te maken dat het begrip holocaust niet expliciet is weggelegd voor de Shoah. Ik gruwel uiteraard van de Shoah, maar eveneens van die beschrijving van de holocaust om het Boerenverzet de kop in te drukken.

ton14024
ton1402416 feb. 2019 - 19:02

Daar is Trump een lievertje bij. Ik zie net Baudet, die twee kunnen het vast goed vinden.