Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jack de Vries nu lobbyist voor JSF-bedrijven

  •  
15-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image

Update: De Vries mag als lobbyist geen contact zoeken met Defensie … Gewipte staatssecretaris Defensie in dienst bij omstreden pr-bedrijf

Jack de Vries wordt lid van de directie van de Nederlandse vestiging van het omstreden internationale communicatiebureau Hill & Knowlton. De Vries krijgt de leiding over de afdeling ‘public affairs’ en gaat bedrijven adviseren over hun communicatiestrategie en aan crisismanagement doen, zo schrijft NRC Handelsblad. In het verleden betekende dit onder andere het helpen van landen die mensenrechten schenden met het verbeteren van hun reputatie.
Het bedrijf Hill & Knowlton heeft een lange, omstreden geschiedenis. In 1953 hielp Hill & Knowlton de tabaksindustrie nadat wetenschappers hadden aangetoond dat roken kanker kan veroorzaken, door bijna alle grote kranten een ‘Frank Statement’ te sturen. Hierin stond onder andere dat roken juist géén kanker veroorzaakt.
Verder heeft het bedrijf verschillende landen als Turkije, Indonesië en de Malediven geholpen met het opkrikken van hun reputatie, nadat de landen beschuldigd zijn van het schenden van mensenrechten. Uit WikiScanner is gebleken dat Hill & Knowlton verschillende Wikipedia-pagina’s heeft aangepast om de landen ‘beter’ te doen voorkomen.
In 1990 had het bedrijf de leiding over 20 andere PR-bureaus in ‘de allergrootste door het buitenland betaalde campagne met als doel het manipuleren van de Amerikaanse publieke opinie’.
Jack de Vries gaat voor dit bedrijf nu de PR-afdeling leiden en blijft tegelijkertijd actief voor het CDA in het strategisch beraad.
Update 16.06 8.45
Jack de Vries neemt voor Hill & Knowlton de belangen van de Nederlandse luchtvaartindustrie op zich. Het is nog niet duidelijk of hij zich ook met de JSF bezig zal houden, maar het is niet onbekend dat De Vries een fervent voorstander is van de Joint Strike Fighter. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk plaatst vraagtekens bij de overstap. De Vries beschikt namelijk over vertrouwelijke informatie waarmee hij de concurrentie van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin een hak kan zetten, aldus de Volkskrant.
Hill & Knowlton is erg blij met de nieuwe aanwinst van het bedrijft. De Vries wordt ‘een van de meest erkende communicatiestrategen van dit land’ genoemd.
Update 16.6 22:50
De Vries mag volgens de regels geen contact zoeken met Defensie om te lobby’en. De regels zijn ingevoerd nadat er problemen ontstonden met onder meer een voormalig staatssecretaris van de VVD, meldt de Volkskrant.
In het verleden leidde de lobbyactiviteiten van onder meer oud-bewindspersoon Jan Gmelich Meijling tot rumoer in politiek Den Haag. Hij adviseerde voor het Israëlische defensiebedrijf Rafael over de verkoop van een antitankraketsysteem, dat Nederland toen wilde aanschaffen. Hij benaderde onder andere Tweede Kamerleden.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook
cc-foto: FaceMePls

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (42)

hphilippens
hphilippens15 jun. 2011 - 11:25

Dan heb ik een nieuwe bijnaam voor hem: Jack de Draaier Hoe geef ik een draai aan onwelgevallig nieuws?

ErnsTT2
ErnsTT215 jun. 2011 - 11:25

[In het verleden betekende dit onder andere het helpen van landen die mensenrechten schenden met het verbeteren van hun reputatie.] Nou dan krijgt hij immens veel werk om het Imago van Nederland op te vijzelen, want we zijn *alweer* op het matje geroepen wegens onmenselijkheid :-( Van Tolerant naar Fascistisch in een half jaar Mark Ruttem mag ik je feliciteren werkelijkek een prestatie van formaat voorwaar !

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos15 jun. 2011 - 11:25

Hij doet maar, als we hem dan maar niet meer als politiek analist zien bij DWDD.

Opinius
Opinius15 jun. 2011 - 11:25

de vries (foto) een beetje lezer daarvan ,grijnst en kan zijn korte gedachte niet onderdrukken als : ach kijk eens aan de "olijkerd te vertrouwen op zijn blauwe ogen " lol

Iskander2
Iskander215 jun. 2011 - 11:25

Ai ! Maak je borst maar nat ! Nu kunnen ze die afdeling voortaan beter "Publieke Misleiding" gaan noemen ! Who Framed Wouter Bos ?

ErnsTT2
ErnsTT215 jun. 2011 - 11:25

Is de werkelijkheid niet Kies huur dan Jack de Vries Jack de man die een staatschuld zo naar een begrotings overschot lult Al is de werkelijkheid nog zo Vies Klop aan bij Meesterleugenaar Jack de Vries Pas wel op dat hij ongemerkt zijn zakken vult. In huize PLF woont de Magister van deze Cult

PeerJawel
PeerJawel15 jun. 2011 - 11:25

"Jack de Vries gaat voor dit bedrijf nu de PR-afdeling leiden en blijft tegelijkertijd actief voor het CDA in het strategisch beraad. " Dat is toch ongeveer het zelfde?

Michiel Online
Michiel Online15 jun. 2011 - 11:25

The name is Vries, Jack de Vries...

Bernie2
Bernie215 jun. 2011 - 11:25

Ik dacht dat Jack (nadat hij zijn buitenechtelijke waarden en normen met een blonde majoor had geëtaleerd en vervolgens opnieuw gewipt, maar ditmaal door het CDA) inmiddels een mobiel adviesbureau was gestart dat kantoor zou houden in de verschillende motelkamers bij de diverse v/d Valken. Bij de altijd integere Jack is alles vergankelijk. Was hij immers niet de grote architect achter het JSF-inrommelproject, nu blijkt waarom.

AlbertHofmann
AlbertHofmann15 jun. 2011 - 11:25

Jack de Vries alias de nieuwe Matt/Mad Herben...wat maakt geld toch zo gelukkig...

doeidoei
doeidoei15 jun. 2011 - 11:25

Is de oplossing voor het voorkomen van misbruik van (vertrouwelijke) informatie niet heel eenvoudig? De defensieorganisatie en gerelateerde organsiaties houden de heer de Vries en de organisatie waarvoor hij nu gaat werken, buiten de deur.

Thom Holterman
Thom Holterman15 jun. 2011 - 11:25

IRRATIONALITEIT IN BESLUITVORMING Een oud-secretaris Defensie blijkt nu lid van de directie bij een internationaal communicatiebureau. Een onderdeel van zijn werk zal zijn: het lobbyen voor bedrijven die belangen hebben bij de ontwikkeling van een oorlogsmachine, de Joint Strike Fighter. Dit betekent dat de besluitvorming daaromtrent nog meer onder druk komt van irrationaliteit, dan er al sprake van was. Dit overigens afgezien van het immorele dit kleeft aan de productie van oorlogstuig. Deze affaire bevestigt wat ik onlangs betoogde onder de titel ‘Rationeel ogende beslissingsprocessen gedomineerd door irrationaliteit’, zie: http://tijdschriftdeas.wordpress.com/2011/06/15/rationeel-ogende-beslissingsprocessen-gedomineerd-door-irrationaliteit/

WillHank
WillHank15 jun. 2011 - 11:25

What else is new?

Meta Foor
Meta Foor15 jun. 2011 - 11:25

heer De Vries is een reputatie aan t opbouwen dat hij veel schiet, maar altijd naast ...

ColorHugo949
ColorHugo94915 jun. 2011 - 11:25

Mister Jack de Vries is net als de JSF nog steeds in ontwikkeling. Hij kost vast ook een berg en er zijn hier en daar nog wat " kleine puntjes " van integriteit, technische problemen en lobbyregels. De JSF komt er, met of zonder Jack, met of zonder de laatste piloot en soldaat die het ministerie van Oorlog kan betalen. Rechtse hobby's op kosten van belastingbetalers. De ondernemende overheid onder leiding van het CDA en VVD laat het allemaal toe.

vaclavklaus
vaclavklaus15 jun. 2011 - 11:25

Daar gaat zijn politieke carriere... zou je denken. Maar ja Hillen zit erook nog. Hermans, Brinkman & Van Boxtel combineren het prettig in de Eerste Kamer. Er moet meer onderzoek komen naar het stemgedrag en de relaties met het bedrijfsleven. Dat bovengenoemde heren voldoende kwaliteiten hebben staat buiten kijf, maar ze zijn ook te verstrengeld in belangen. Dat moeten we niet willen. Politici moeten zoveel mogelijk onafhankelijke keuzes maken.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jun. 2011 - 11:25

De schoorsteen moet ook in huize de Vries roken. Ik zou het ook gedaan hebben.

5 Reacties
hphilippens
hphilippens15 jun. 2011 - 11:25

Hoe meer de mannetjesmaker stookt hoe meer de schoorsteen rookt

msj_meijerink
msj_meijerink15 jun. 2011 - 11:25

Dat heb je als je ex een dure smaak heeft

Opinius
Opinius15 jun. 2011 - 11:25

tuurlijk en al helemaal met een end allimentatie aan je reet

degewoneman
degewoneman15 jun. 2011 - 11:25

Waarom verast me dit totaal niet.

Jan Jansen2
Jan Jansen215 jun. 2011 - 11:25

It takes one to know one.

JanB2
JanB215 jun. 2011 - 11:25

De Vries maakt van bedrog zijn beroep. En hij is niet de enige.

1 Reactie
Jan Jansen2
Jan Jansen215 jun. 2011 - 11:25

Een betaalde leugenaar. Wel heel gristelijk.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jun. 2011 - 11:25

Hier het een en ander over de Nederlandse klanten van Hill and Knowlton, onder andere Olvarit en Red Band http://hillandknowlton.nl/pages/case.php?page_id=51 Voor zulke accounts zal Jack de Vries wel niet gaan werken. Hij wordt er mannetjemaker. Waarom? Voor de centen. Hij moet opkomen voor zijn eigen huishouden en dat van zijn ex en kinderen. Denk verder aan spins rond bedrijven in zwaar weer, zoals hier wordt aangegeven http://hillandknowlton.nl/pages/experts.php?page_id=36&proj_id=42 Maar ik wed dat hij binnenkort praatjes gaat maken over onze pensioenen. Kijk maar: http://hillandknowlton.nl/pages/experts.php?page_id=36&proj_id=175

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT215 jun. 2011 - 11:25

Wel grappig om te zien wat ze als achtergrond hebben gekozen de volkomen symnthetische Gummubärchen van Haribo :-) Doet me gelijk aan een liedje van Prefab Sprout denken: http://tinyurl.com/HALLELUJAAAAH

[verwijderd]
[verwijderd]15 jun. 2011 - 11:25

Dus Jack gaat recht lullen wat krom is. Geen probleem.

1 Reactie
Iskander2
Iskander215 jun. 2011 - 11:25

Dat zie je verkeerd, zou Jack zeggen, want recht is toch gewoon verbogen krom ?

leeuwenvanj
leeuwenvanj15 jun. 2011 - 11:25

http://hillandknowlton.nl/pages/transactions.php?page_id=138 hahaha, Shell verdedigen dat het zo keurig milieuvriendelijk werkt of de Carlyle groep AlpInvest acquired by The Carlyle Group (60%) and AlpInvest Management (40%) from APG/PGGM 2011 Shit daar zit dus mijn pensioengeld, in de grote heren en dames van de wereld. Bah

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT215 jun. 2011 - 11:25

Yep, en in Clusterbommen en Plutonium opwerking ...

degewoneman
degewoneman15 jun. 2011 - 11:25

Eens een RAT altijd een Rat!

1 Reactie
JustMatthias
JustMatthias15 jun. 2011 - 11:25

Vehagen; "mag ik u mijn CDA-broer voorstellen" Aangenaam mijn naam is de Vries, Jack de Vries.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jun. 2011 - 11:25

Ik ben blij dat DWDD met een lekker lang (liefst nog langer) reces is. Hoef ik dat uitgestreken huichelgezicht van De Vries niet telkens weer m'n beeldscherm zien vervuilen. Want reken maar dat hij er anders gisteren weer had gezeten met z'n uitgeknepen stemgeluid.

1 Reactie
boeie
boeie15 jun. 2011 - 11:25

vooral zijn uiterlijk en stem zijn heel relevant?

Wobbel2
Wobbel215 jun. 2011 - 11:25

En bij het CDA zich maar afvragen waarom ze toch zoveel kiezers hebben verloren. Op dit soort figuren ztten we niet te wachten.

1 Reactie
Harmen2
Harmen215 jun. 2011 - 11:25

U heeft ooit CDA gestemd? Ik geloof er niets van...

degewoneman
degewoneman15 jun. 2011 - 11:25

Foute Mannetjes, Ed Nijpels Gerrit Zalm Robin Linschoten Jack de Vries Hans Hillen Loek Hermans (lijst is natuurlijk onvolledig, vul zelf maar aan) Als je ergens een van deze namen ziet opduiken, weet je dat het foute boel is!

1 Reactie
cabaray
cabaray15 jun. 2011 - 11:25

Vergeet Eurlings niet. Met zijn tijd vrij maken voor zijn gezin... me (schip)hol!

Winston2
Winston215 jun. 2011 - 11:25

Vreemd dat het artikel de grootste stunt van de nieuwe werkgever van Jack niet noemt... Hill & Knowlton is het PR bedrijf dat in de negentiger jaren de eerste Golfoorlog aan het Amerikaanse volk heeft verkocht in opdracht van Bush (de eerste). En daarbij werden de meest achterbakse methodes niet geschuwd: http://www.youtube.com/watch?v=1ib6wL55EoM http://www.prwatch.org/books/tsigfy10.html Deze mensen zijn niet zomaar spindoctors... Het zijn spinduivels. Jack heeft zijn ziel verkocht aan Lucifer. Het is overigens common practice dat dit soort adviesbureaus en / of investeerders een beroep doen op ex-politici en andere ex-zwaargewichten. De Carlysle Group maakt van dezelfde tactiek gebruik en heeft nu o.a. Bush Sr. in dienst: http://video.google.com/videoplay?docid=7094545816220336237#

1 Reactie
Tealc2
Tealc215 jun. 2011 - 11:25

Hill & Knowlton moet wel machtige bedrijf zijn,als ze zoveel connecties hebben.

ErnsTT2
ErnsTT215 jun. 2011 - 11:25

Tsja Jack blijkt dus niet alleen in Bed van twee walletjes te hebben gegeten, maar ook als Staatsecretaris... [quote] Hier betreft het echter oud-staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA), die directeur wordt bij uitgerekend het communicatiebureau Hill & Knowlton. Dat bureau behartigde de belangen van de Nederlandse luchtvaartindustrie in het JSF-project in de periode dat De Vries daar als staatssecretaris politiek voor verantwoordelijk was. Wat is er aan de hand? Is dit een gewone overstap van een ex-politicus die doet wat hij hoort te doen, namelijk van zijn wachtgeld afkomen? En die als beroepslobbyist binnen zijn vakgebied een nette betrekking accepteert? Of moet de burger zich zorgen maken als een voormalige staatssecretaris die vertrouwelijke informatie heeft over een van de gevoeligste dossiers over de aanschaf van militair materieel in dienst treedt van de lobbyist van de luchtvaartindustrie? Mogelijk met kennis van concurrentiegevoelige informatie en nog afgezien van de strategische en militaire geheimen die met de JSF zijn gemoeid? [/quote] Even verder word ook de overstap van Minister van Verkeer en Waterstaat naar KLM behandeld die uiteraard net zo "toevallig" is . Het Kabinet als carriere springplannk...

1 Reactie
Winston2
Winston215 jun. 2011 - 11:25

Het militair-industrieel complex... The Dutch Edition.