Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Jacinda Ardern: vierdaagse werkweek goed voor privéleven en economie

  •  
20-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Jacinda Ardern at the University of Auckland

© cc-foto: Ulysse Bellier

Jacinda Ardern heeft in een Facebook-video gepleit voor een vierdaagse werkweek. De Nieuw-Zeelandse premier meent dat een kortere werkweek kan bijdragen aan een betere werk-privé balans. Meer vrije dagen zouden ook gunstig zijn voor de toerismesector die zwaar te lijden heeft onder de gesloten grenzen: Nieuw-Zeelanders hebben dan immers meer tijd om er in eigen land op uit te trekken.
Of Nieuw-Zeelanders een vierdaagse werkweek krijgen is een beslissing die uiteindelijk moet worden genomen door de werkgevers en werknemers, erkent Ardern. Maar ze wijst er wel op dat de coronacrisis duidelijk maakt dat de traditionele vijfdaagse werkweek met vaste werktijden allesbehalve zaligmakend is: mensen die thuiswerken zijn vaak productiever.
Een kortere werkweek leidt daarnaast tot meer geluk bij werknemers, omdat ze meer tijd kunnen doorbrengen met vrienden en familie, stellen voorstanders. Ook kan een vierdaagse werkweek ervoor zorgen dat er minder mensen hun baan kwijtraken, omdat het werk anders wordt verdeeld. Het IMF verwacht dat de werkloosheid in Nieuw-Zeeland boven de 15 procent kan uitkomen als gevolg van de coronacrisis.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (58)

rupsje2
rupsje220 mei 2020 - 20:55

Bij een vierdaagse werkweek zal er extreem veel zwart gewerkt worden. Men heeft dan tijd om een leuk extraatje te verdienen. zelf werk ik gemiddeld 55 uur per week,goed te doen hoor gewoon een kwestie van op tijd de dag beginnen,vijf a zes uur smorgens. Het scheelt natuurlijk enorm dat je plezier aan je werk hebt. Voor mij is werk soms bijna hobby. op deze manier ben ik in staat om iets op te bouwen en een vrij luxe leven te hebben.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 mei 2020 - 9:54

'Bij een vierdaagse werkweek zal er extreem veel zwart gewerkt worden.' Zoals de waard is..

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 mei 2020 - 17:43

'Bij een vierdaagse werkweek zal er extreem veel zwart gewerkt worden. Men heeft dan tijd om een leuk extraatje te verdienen' Waarom moet dat zwart? Wellicht veel meer vrijwilligerswerk omdat mensen dar nu de tijd voor hebben? Dat soort werk is voor mensen vaak een hobby. En ze hebben er enorm plezier in. En het dient de maatschappij. En dan kunnen anderen die ervoor kiezen die extra tijd te besteden aan betaald werk, voor een groter deel de kosten dragen van het overeindhouden van die maatschappij. Die willen er immer geen persoonlijke bijdrage aan leveren in de vorm van arbeid. Op deze manier is iedereen in staat iets op te bouwen en een vrij gelukkig leven te hebben.

bert schaak
bert schaak25 mei 2020 - 13:30

Bij heel veel mensen is het werk geen hobby, vooral in de lagelonen sector

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 mei 2020 - 17:46

Ben niet oud, maar heb al genoeg tijd op het werk doorgebracht om te zien dat bijna niemand werkelijk 40 uur werkt. Zeker als single vind ik het soms best pittig om 40 uur te werken + reistijd + gezond eten, bewegen, sociale leven, huishouden etc. etc. Het zou me al lekker lijken om naar 36 te gaan zodat je eens in de twee weken een dag vrij kan zijn.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2020 - 10:31

Of het sociale leven of de huishouding schiet er bij in. De rest gaat wel, vooral als reizen en bewegen wordt gecombineerd.

JaapBo
JaapBo20 mei 2020 - 16:34

Ardern heeft gelijk!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 mei 2020 - 13:28

Van belang voor de vraag hoe we dat gaan regelen is de uitkomst van een internationaal onderzoek onder kinderen naar de vraag hoe gelukkig ze zijn. Daarbij spelen ouders een belangrijke rol. Nederland staat boven aan in die lijst van gelukkige kinderen en onderzoekers denken dat dat komt omdat Nederlanders relatief veel part time werken. Daardoor hebben ze meer en beter contact met hun kinderen. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/nederlandse-jongeren-blijken-opvallend-tevreden-en-hebben-minder-last-van-de-coronacrisis-dan-kinderen-uit-andere-landen~b1a5d319/

Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2020 - 13:14

Ik ben een meisje uit het ondergrondse. Ja, nee, maar dan zonder ressentiment. Net op tijd de dans ontsprongen; ik heb geen bsnnummer, pensioen, verzekeringen, huis of auto. Mijn bezit bestaat uit de vervagende herinneringen van een paar boeken die ik heb gelezen; - en uit het besef te zijn: een wiskundige zonder wiskundig talent. Ik bof ontzettend, ik weet het. Het is niet voor iedereen weggelegd om zich senang te voelen zonder de ketenen van het kapitalisme te horen rammelen en niet onder de daarbij behorende waanzinnige ficties gebukt te gaan. De angst voor vrijheid is iets gruwelijks, ik zie de gevolgen daarvan overal. Het was een gelukkige samenballing van het lot, die in mijn schoot viel, geen reden om iets van morele superioriteit uit te wasemen. Het was toeval, meer niet. Voor hetzelfde geld was ik een schoenmaker geworden, of, erger een CEO. O, gruwels, je moet er niet aandenken, wat een zinloos bestaan zou dat geweest zijn. Maar - om een lang verhaal kort te maken - een werkweek van 0 uren, ik kan het, zonder dollen, iedereen aanbevelen. Laat de elite gaarkoken in de waan dat ze weten waar het is. Een blaadje sla, dat ontroert ontzettend. In een zandkorrel schuilt het universum.

9 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2020 - 14:21

U boft. Het aardige van wiskunde is dat je je er mee kunt amuseren zonder veel hulpmiddelen nodig te hebben. Bibliotheken, laboratoria, instrumenten allemaal overbodig.

Markzelluf
Markzelluf20 mei 2020 - 14:58

U boft zeker, omdat u het geluk heeft dat u, ondanks dat u geen enkel product schijnt voort te brengen waarvoor anderen een financiële vergoeding over hebben, u toch uw onderhoud kunt voorzien. Waarschijnlijk stamt u uit een rijk geslacht en leeft u van een erfenis. Of van de premies die de ‘gekke Henkies’ , schoon- en schoenmakers, vakkenvullers en ceo’s voor u ophoesten. Het zal ook prachtig zijn om te zien dat al die werkenden ook bereid zijn financieel flink bij te dragen aan de opleiding van toekomstige ‘Genieters’. Ik wens u oprecht veel plezier aan de zijlijn.

LaBou
LaBou 20 mei 2020 - 17:10

Zonder BSN geen door'gekke henkies' opgehoeste premies. Maar dat wist markzelluf al lang. Het klonk alleen zo mooi om het iemand voor de voeten te werpen.

Salama.
Salama.20 mei 2020 - 19:43

Maar je hebt nog wel een apparaat waarmee je je bloemrijk geformuleerde epistels in kan typen. En kennelijk ook zoiets wereldgelijkvormigs als een internetaansluiting.

Starter2
Starter220 mei 2020 - 20:20

LaBou, mevrouw Genot jokt een beetje want als zelfverklaarde Groningse heeft ze vast een BSN. In Nederland wordt je er mee geboren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2020 - 10:25

Mevr. Genot zou natuurlijk best ongenummerd kunnen zijn en dan "bestaat" ze ook niet voor de overheid.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 mei 2020 - 13:05

Starter 20 mei 2020 at 22:20 [ BSN. In Nederland wordt je er mee geboren. ] Ik was al een flinke tijd, nummerloos, geboren toen het SoFi-nummer werd ingevoerd.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 mei 2020 - 17:49

'Ik wens u oprecht veel plezier aan de zijlijn.' Wie trekt die lijn eigenlijk volgens jou? Grietje?

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 mei 2020 - 18:04

@Salama Maar je hebt nog wel een apparaat waarmee je je bloemrijk geformuleerde epistels in kan typen. En kennelijk ook zoiets wereldgelijkvormigs als een internetaansluiting. Hier in California hebben de meeste daklozen nog net wel een smartphone. En ik heb Grietje wel eens horen klagen over typefouten vanwege de tram.

Max6
Max620 mei 2020 - 12:27

Ook al loopt de werkloosheid nu op... in veel sectoren is nog gewoon een flink tekort (zorg, onderwijs, techniek, ict, ...). Het is niet zo dat iedereen overal in te zetten is. Prima als we allemaal minder gaan werken, maar dat kost gewoon 'welvaart'. Bovendien als iedereen morgen 20% minder gaat werken... dan durf ik de gok wel te nemen dat ook de overheidsinkomsten 20% gaan afnemen... dus ook alle uitkeringen 20% omlaag, 20% hogere zorgpremie + eigen risico en een eigen bijdrage van 20% voor het onderwijs.

3 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski20 mei 2020 - 16:19

Wat is welvaart? Gewoon een her-ijking van waarde bepalen. Geen onbegrensde groei, dat is pas idioot.

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 mei 2020 - 17:07

'Prima als we allemaal minder gaan werken, maar dat kost gewoon ‘welvaart’.' Uit onderzoek blijkt dat mensen juist productiever worden als ze korter werken. Tel daarbij op dat ze daardoor minder last van stress hebben en dus minder snel ziek worden, dan valt nog maar te bezien of het daadwerkelijk welvaart zou kosten. https://timemanagement.nl/minder-werken-2/ https://www.ad.nl/ad-werkt/over-een-veelbelovende-oplossing-hoor-je-in-nederland-niet-veel-de-kortere-werkweek~a830d9d0/

Max6
Max620 mei 2020 - 21:10

@TheBig nou heel concreet zo met Corona, 20% minder welvaart (of werkenden) is 20% minder artsen, IC-verpleegkundigen, IC-bedden, etc... en 20% langer wachten op een vaccin. Is ook allemaal welvaart. @Joe zeg dat tegen de verpleegkundigen, bouwvakkers, fabrieksarbeiders, etc, etc Als mensen met minder uren meer kunnen doen, dan kun je je af vragen hoe nuttig het werk nou eigenlijk is wat die mensen aan het doen zijn.

Leontrotsky
Leontrotsky20 mei 2020 - 12:21

We moeten zo snel mogelijk (ook in Nederland) naar een 24 urige werkweek voor iedereen (met behoud van 40 uur loon). Dit zal betekenen dat de werkloosheid niet te erg zal toenemen (misschien zelfs helemaal niet) ondanks corona, en dit betekent ook weer dat bepaalde kwetsbare groepen door de crisis geloodst kunnen worden omdat er veel banen bijkomen. Of we moeten naar een basisinkomen voor iedereen maar dat zal het MKB en de rijken nog veel meer geld gaan kosten, want zij zijn degenen die dit moeten betalen.

5 Reacties
Bert VanDuren
Bert VanDuren20 mei 2020 - 12:40

U is Mario Draghi?

Hallahan2
Hallahan220 mei 2020 - 15:21

U is de weg kwijt, mijnheer Trotski?

itsme3
itsme320 mei 2020 - 15:24

"We moeten zo snel mogelijk (ook in Nederland) naar een 24 urige werkweek voor iedereen (met behoud van 40 uur loon)." Waar heeft u die geldboom geplant?

TheBigLebowski
TheBigLebowski20 mei 2020 - 16:20

Dit is al langzaam aan het gebeuren. Vroeger werkte men ook op de zaterdag (en soms zelf zondag), mijn ouders weten nog dat de zaterdag vrij werd en nu zijn er steeds meer bedrijven die naar een 4 dagen werkweek gaan. (met behoud van loon). 24 uur is een kwestie van tijd.

LaBou
LaBou 20 mei 2020 - 17:12

"Waar heeft u die geldboom geplant?" Bij de 1% schijnen er verschillende te staan. En ook in Wassenaar kun je tenminste één vinden.

Markzelluf
Markzelluf20 mei 2020 - 11:08

Stel, ze heeft gelijk - ik sluit het niet uit. Waar legt ze dan de grens? Geldt het voor iedereen, dus voor haarzelf ook? En voor onderzoekers die bezig zijn een medicijn of vaccin te produceren? Voor opvarenden van zeeschepen? Voor ic-verpleegkundigen in coronatijd en mensen van het OMT? Of is het populistisch geneuzel dat sommigen aanspreekt?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen22 mei 2020 - 17:53

Die vijfdaagse werkweek van nu, geldt die voor iedereen, dus voor haarzelf ook? En voor onderzoekers die bezig zijn een medicijn of vaccin te produceren? Voor opvarenden van zeeschepen? Voor ic-verpleegkundigen in coronatijd en mensen van het OMT? Of zijn deze vragen populistisch geneuzel dat sommigen aanspreekt?

[verwijderd]
[verwijderd]20 mei 2020 - 10:43

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2020 - 12:52

Jongeheer Defoe (medisch bioloog) gaat, omdat zijn parasieten anders dood gaan, ook iedere dag naar zijn lab (in Stockholm). Thuiswerken geen optie, die beestjes zijn gevaarlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mei 2020 - 16:42

U hebt helemaal gelijk Oma.

Bert VanDuren
Bert VanDuren20 mei 2020 - 9:05

Hoe gaan ze dit betalen?

14 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper20 mei 2020 - 10:54

Niet jouw probleem.

Dehnus
Dehnus20 mei 2020 - 11:57

Door meer mensen aan het werk te houden? Die anders thuis zitten? Ik weet het is moeilijk voor de Hollander, die nog steeds denkt dat zijn brute oorlog in Indonesië een "Politionele actie" was en die denkt dat als je steun geeft aan Italië dat geld niet als export producten terugkomt. Maar anders mag je ze betalen bij het thuis zitten na deze crisis. Maar goed... dat is toch onbegonnen werk en het is veel makkelijker om te schreeuwen om zo T-Shirtjes te verkopen of in de tweede kamer 10000 eurotjes per maand op te strijken.

Bert VanDuren
Bert VanDuren20 mei 2020 - 12:38

@Nick Doe maar niet.

Bert VanDuren
Bert VanDuren20 mei 2020 - 12:39

@Dehnus 'k weet het is moeilijk voor de Hollander, die nog steeds denkt dat zijn brute oorlog in Indonesië een “Politionele actie” was en die denkt dat als je steun geeft aan Italië dat geld niet als export producten terugkomt. Maar anders mag je ze betalen bij het thuis zitten na deze crisis.' Uh.... wat?

Grietje Genot
Grietje Genot20 mei 2020 - 13:14

Met geld.

MountEverest
MountEverest20 mei 2020 - 13:42

@Dehnus Het is nu 2020, jij leeft nog steeds in de veertiger jaren, een periode die je waarschijnlijk niet bewust meegemaakt hebt, of je moet nu richting de 100 gaan. Ik vermoed dat nog maar heel weinig mensen bezig zijn met de "Indische oorlog", mogelijk nog een enkele veteraan van boven de 90 en jij natuurlijk.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 mei 2020 - 15:50

Bert VanDuren 20 mei 2020 at 14:38 [ @Nick Doe maar niet. ] Right back at ya.

Peterrr2
Peterrr220 mei 2020 - 17:41

@Dehnus, compliment voor je reactie. Altijd leuk als mensen wat satire brengen in een discussie. We hadden het er vanavond nog toevallig over de Politionele actie in Indonesië. Nou eigenlijk was dat niet toevallig, want als ik met de buren praat dan hebben we het daar ook vaak over. Op school begin ik regelmatig het kringgesprek met Indonesië. Dat willen de kinderen graag. Soms vergeet ik het een paar dagen omdat er andere onderwerpen voorrang hebben en dan vragen de kinderen of we er niet weer over kunnen praten. Het is idd moeilijk voor de Hollander. Fijn dat je dat inziet.

Bert VanDuren
Bert VanDuren20 mei 2020 - 19:53

@Nick Dat zijn andere woorden voor: zet jezelf niet zo voor lul.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 mei 2020 - 22:23

Bert VanDuren 20 mei 2020 at 21:53 [ Dat zijn andere woorden voor: zet jezelf niet zo voor lul. ] Tsja, daar weet jij zo te lezen alles van. Maar alle gekheid op een stokje. Als de (succesvolle) leider van een land een visie neerlegt op andere manieren van werken en leven, dan komt het wel wat sneu over als een volstrekt fantasieloze Hollandse droogstoppel niks anders kan inbrengen dan "hoe gaan ze dit betalen?" "We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard;" Bert van Duren: "hoe gaan ze dit betalen?" Pfff...

Bert VanDuren
Bert VanDuren21 mei 2020 - 9:30

@Nick Ik zie nog steeds geen antwoord op mijn vraag, in plaats daarvan krijg ik een toneelstukje.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 mei 2020 - 13:02

Bert VanDuren 21 mei 2020 at 11:30 [ Ik zie nog steeds geen antwoord op mijn vraag ] Hoezo, Grietje heeft die toch al afdoende beantwoord? [ in plaats daarvan krijg ik een toneelstukje.] 't is een spiegel en ik snap dat zoiets een beetje confronterend is. Maar zo kom jij hier dus over: als een dorre knieperd die een 'vraag' stelt, die natuurlijk helemaal niet écht bedoeld is als vraag.

Bert VanDuren
Bert VanDuren22 mei 2020 - 6:03

@Nick Het is een legitieme vraag, zeker nu het toerisme (waar NZ vooral van afhankelijk is) zo goed als dood is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 mei 2020 - 18:01

@Bert 'Het is een legitieme vraag, zeker nu het toerisme (waar NZ vooral van afhankelijk is) zo goed als dood is. is de vraag dan niet hoe ze de economie zoveel kunnen laten draaien dat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen? Is dan een vierdaagse werkweek geen manier om dat te bereiken? Of bedoel je dat jij geen salaris zou willen inleveren voor arbeidstijdverkorting?

Ch0k3r
Ch0k3r20 mei 2020 - 8:59

"Maar ze wijst er wel op dat de coronacrisis duidelijk maakt dat de traditionele vijfdaagse werkweek met vaste werktijden allesbehalve zaligmakend is: mensen die thuiswerken zijn vaak productiever." Nou, dan laten we de artsen, zusters, vakkenvullers, automonteurs, loodgieters, fabrieksmedewerkers etc gewoon toch allemaal lekker 4 dagen thuiswerken? Zijn ze nog veel productiever ook! En van die 20% minder loon kunnen ze ook nog eens lekker op vakantie gaan!

JasDon
JasDon20 mei 2020 - 8:50

Als je kijkt naar de vrijdagmiddag zie je dat bij heel veel organisaties er niet veel meer gebeurt. Bij andere beroepen, waar je echt met je handen werkt of je beschikbaar moet zijn voor klanten is dat natuurlijk anders. Dus 4x9 lijkt me echt geen slecht idee. En geef de mensen die wel 40 uur (moeten) werken gewoon een toeslag die met belastingmaatregelen gecompenseerd wordt.

1 Reactie
W2
W220 mei 2020 - 9:50

Iemand die 40 uur werkt een toeslag... Waarom? Krijgt toch gewoon 40 uur betaald! Normaal gesproken 38 uur en twee overuren of tijd voor tijd. Als iemand ervoor kiest om 32 uur te werken krijgt toch ook gewoon 32 uur betaald. Of we moeten op langere termijn naar een systeem waarbij 32 uren de norm worden en alles daarboven moet worden uitgekeerd als overuren maar dat vraagt enorm veel tijd en een zeer lange overgangsperiode om te organiseren, denk niet dat dit is crisistijd met enorme tekorten voor elkaar te krijgen is dus verre toekomstmuziek.

itsme3
itsme320 mei 2020 - 8:41

Het ziet er naar uit dat Ardern Nederland wil volgen, waar voor heel veel mensen de vierdaagse werkweek al standaard is. Nu nog de vraag of Nieuw Zeelanders wel loon in willen leveren.

1 Reactie
W2
W220 mei 2020 - 9:52

De norm in Nederland is nog steeds max 38 uur, minder kan maar geen werkgever laat mensen 32 uren werken en gaat 38 uren uitkeren...

Buitenstaander
Buitenstaander20 mei 2020 - 8:18

Maar het wordt geen loon inleveren, toch???? Want anders kan je nu ook vaak al part time gaan werken.... Dan wordt het gewoon effectief voor de werkgever een loonsverhoging van pakweg 25%? of wordt t dan 4x 10 of 4x9 voor hetzelfde loon? Ik zou daar idd als werknemer, zoals Jacinda zegt, heeeeeel gelukkig van worden.....

W2
W220 mei 2020 - 8:18

Klinkt heel mooi, maar in de praktijk is er bijna geen werknemer te vinden die vrijwillig een dag minder gaat werken en een dagloon gaat inleveren omdat hij het gewoon niet kan missen of wil missen! Ook is er geen werkgever te vinden die vrijwillig al het personeel een dag minder per week laat werken en het personeel wekelijks een vrije dag als werkdag gaat uitbetalen! Probleem voor de meeste werknemers is dat ze te weinig verdienen en de vaste lasten, levensonderhoud en belastingen te hoog zijn en geen werkdag per week kunnen missen. Oftewel een leuke regeling voor mensen die goed tot zeer goed verdienen maar voor het gewone klootjesvolk onhaalbare kaart en die pissen dus gewoon naast de pot... Een goede werk-privé balans met 4 werkdagen per week wat deze madam uitkraamt is alleen maar weggelegd voor welgestelden en rijken en er is geen overheid in de wereld die een vrije dag per week voor alle werknemers gaat financieren.

2 Reacties
RuuDW
RuuDW20 mei 2020 - 10:59

@W Klinkt heel mooi, maar in de praktijk is er bijna geen werknemer te vinden die vrijwillig een dag minder gaat werken en een dagloon gaat inleveren omdat hij het gewoon niet kan missen of wil missen! Hier is zo´n werknemer, 1 september van dit jaar neem ik 45 jaar deel aan het arbeidsproces dat bestaat uit onregelmatige diensten en om het weekend vrij. Zeker 30 jaar werk ik 32 uur kan het iedereen aanraden, vooral we nu moeten door werken tot 67 jaar. Wil nog wel een stap verder gaan AOW naar 65 en een 4 daagse werkweek. Gezien de toekomstige werkeloosheid lijkt me dat een strak plan.

W2
W220 mei 2020 - 14:23

Geachte RuuDW, U geeft het zelf al aan, u draait onregelmatige diensten dus waarschijnlijk heeft u een goed salaris, goede CAO-voorwaarden met een ruime onregelmatigheidstoeslag en dat compenseert meestal ruim voor het mindere aantal uren net zoals veel ploegendiensten met een goede CAO. Een werknemer die 36 of 38 uur in dagdienst werkt voor maar het of maar even boven het minimumloon kan echt geen uur missen laat staan een hele dag per week en heel veel bedrijven tegenwoordig hebben geen CAO meer of betalen geen CAO.

JJP2
JJP220 mei 2020 - 8:18

Categorie "water is nat"; zeker wat het privé leven betreft. Punt is echter dat het uitgavenpatroon van het gros v/d werkende mensen (zeker met 1 inkomen) is afgestemd op een inkomen dat gebaseerd is op 5 dagen werken per week. Opeens 20% van je salaris missen, is voor de meeste mensen niet te doen. Is iets van de lange termijn. Daarnaast wordt er ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden gesleuteld op het moment dat 1 dag per week minder per week gewerkt wordt (pensioenbijdrage, bijdrage ziektekostenverzekering, leasevergoeding, enz.). Ook iets om terdege rekening mee te houden.