Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Jacinda Ardern: geen strikte lockdowns om Omikron te bestrijden

  •  
20-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
jacindaardern

© New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern addresses a post Cabinet press conference at Parliament in Wellington, New Zealand, Monday, Nov. 22, 2021. Bars, restaurants and gyms can reopen in A

Nieuw-Zeeland zal geen strikte lockdowns afkondigen om Omikron te bestrijden. Premier Jacinda Ardern rekent erop dat de nieuwe variant, net als in veel andere landen, voor forse uitbraken zal zorgen. Tot nu toe is dat nog niet het geval, onder meer omdat reizigers in quarantaine moeten.
Het Nieuw-Zeelandse beleid is er vanaf het begin op gericht geweest om het coronavirus maximaal in te dammen. Strenge maatregelen bij uitbraken maakten het mogelijk dat de bevolking het grootste deel van de tijd kon leven als voor de pandemie.
Door de besmettelijkheid van Omikron wordt dat nu lastiger. Daar komt bij dat een groot deel van de bevolking inmiddels is ingeënt. “De pandemie is in dit stadium anders dan waar we eerder mee te maken hebben gehad”, legt Ardern uit. “Maar net als voorheen geldt dat wij veranderen als covid verandert.”
Als Omikron in Nieuw-Zeeland wordt vastgesteld zal de overheid het dragen van mondkapjes in scholen verplicht stellen en de maximale groepsgrootte beperken tot honderd mensen. Ardern raadt mensen nu al aan om zich te laten boosteren. Tot nu toe heeft 52 procent van de mensen van boven de 12 dat gedaan. 93 Procent heeft twee prikken gehad.
Er worden nu dagelijks gemiddeld twintig besmettingen met Delta vastgesteld in Nieuw-Zeeland.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 jan. 2022 - 16:22

Denk dat dit de goede beslissing is. De mortaliteit en zorgdruk van covid lijkt sterk afgenomen te zijn. Hetzij doordat het virus milder geworden is, hetzij doordat er meer immuniteit is. Ben wel benieuwd hoe het landen als NZ af gaat omdat daar nog minder natuurlijke immuniteit onder de bevolking is dan hier in Europa. Ben ook benieuwd wat China gaat doen. Of ze blijven vasthouden aan zero covid of ook gaan beslissen het te laten gaan. Nieuw-Zeeland heeft goed beleid gevoerd, maar truth be told, wat daar van toepassing is is hier niet 1:1 ook van toepassing. NZ is een eiland 2000km van australië vandaan met weinig toegangspunten uberhaupt reeds in een uithoek van onze wereld.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 jan. 2022 - 8:00

Vanwaar die interesse voor Nieuw Zeeland en Jacinda Ardern. Nieuw Zeeland is zo ongeveer alles wat links niet zou willen. Een top tarief van 33%, geen vermogensbelasting, een streng immigratiebeleid en landbouw als de motor van de economie/welvaart. Breng Jacinda naar Nederland met een dergelijk programma en ze wordt de held en premier van (rechts) Nederland.

4 Reacties
Over2
Over221 jan. 2022 - 9:02

''Vanwaar die interesse voor Nieuw Zeeland en Jacinda Ardern'' Omdat Jacinda Ardern heel goed uitlegt dat het onder druk van de publieke opinie/wappies tijd is om de draai te maken.

EricDonkaew
EricDonkaew21 jan. 2022 - 9:51

@A little bit of sunshine ------------------------------------------ Maar ze kijkt wel links uit haar ogen. Dat vinden veel mensen tegenwoordig het belangrijkste.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine21 jan. 2022 - 10:30

@Over, alle landen gaan nu om. En dat heeft niets met wappies te maken, maar met de mutaties van het virus.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9321 jan. 2022 - 16:18

@sunshine, hier moest ik om lachen en niets belangrijker dan lachend het weekend in! U heeft wel een punt eigenlijk. Jacinda zal het hier vast goed doen want zowel in Nieuw-Zeeland als Nederland zijn jongeren 99% kansloos op de woningmarkt.

hgroen2
hgroen220 jan. 2022 - 19:52

Echt leiderschap wat ze al sinds haar aantreden toont. Helder in keuzes, verantwoordelijkheid maar ook doortastend als het gaat om besluiten nemen. En laat zich niet leiden door populistische opvattingen.

2 Reacties
Hernandez
Hernandez20 jan. 2022 - 21:22

In Nieuw-Zeeland is ze niet heilig hoor: https://twitter.com/TheTVGrump/status/1433824366765252611?s=20

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 jan. 2022 - 22:03

Daar kunnen veel andere politici nog wat van leren.