Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jacht is een misselijkmakende, barbaarse leugen 

  •  
18-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
429 keer bekeken
  •  
animalstoday-bange-vos-uitgegraven-door-jagers-screenshot-JagersTV-YT

© Foto: screenshot video JagersTV/YouTube

Hoe kan iemand dit doen en hoe kan iemand hier nu trots op zijn? Dit mag dus, hoe ongelofelijk ook, in dit beschaafde land
Afgelopen weekend ging een filmpje gemaakt voor JagersTV zo ongeveer viral op social media, waarop te zien is hoe een jager een vos uitgraaft samen met zijn hond. Zodra de vos in blinde paniek het hol uitrent een vlakke akker op wordt hij genadeloos neergeschoten. Tot grote trots van de jagers.
Hoe kan iemand dit doen en hoe kan iemand hier nu trots op zijn? Trots is de jager. Letterlijk misselijk voel ik mij als naar die bange ogen van dat arme dier kijk.
Dit mag dus… Mensen lieten zich deze keer gelukkig massaal uit over de gruwelijke beelden. De reacties liegen er niet om. Hard aanpakken deze jager want dit mag natuurlijk niet in Nederland. Helaas. Dit mag dus, hoe ongelofelijk ook, wel in dit beschaafde land. Want, zoals de jagers ons steeds willen laten geloven, de jacht is noodzakelijk om de populaties te beheren.
De vos staat op de zogenaamde ‘landelijke vrijstellingslijst’, wat inhoudt dat het dier het hele jaar door gedood mag worden, tussen zonsopkomst en zonsondergang, zodra er schade dreigt voor flora en fauna. Er mag gebruikgemaakt worden van onder meer kooien, kastvallen en het geweer.
In de periode van 1 september tot 1 maart is het gebruik van laagbenige ‘aardhonden’ toegestaan in Nederland, om vossen uit hun holen te jagen en daarna af te schieten. En dat is dus wat je ziet op de afschuwelijke beelden: .
Bedreiging? Onzin! ‘Maar vossen vormen een bedreiging voor de weidevogels’, hoor je de jagers en ook sommige boeren zeggen. Onzin! De afname van weidevogels heeft als belangrijkste oorzaak de intensivering van de landbouw. En die enorme explosieve toename van vossen als we niet ingrijpen? Ook grote onzin! Vossen hebben een eigen territorium en soortgenoten buiten het eigen gezin zijn niet welkom. Zodra een vos wordt gedood zal een ander dier het territorium overnemen. Door de jacht ontstaan er meer lege territoria en is er dus minder concurrentie. Gevolg is meer voedsel en daardoor meer nakomelingen. Ondanks de jacht daalt het aantal vossen dus amper of helemaal niet.
Mooi voorbeeld is Luxemburg. Daar werden tot 2015 jaarlijks zo’n 3000 vossen afgeschoten. In 2015 werd het verboden om op vossen te jagen. Ook hier voorspelden jagers een enorme toename van het aantal vossen als ze niet meer afgeschoten zouden mogen worden met daarbij een verhoogd infectierisico voor vossenlintworm.
Maar niets blijkt minder waar. Exacte cijfers zijn er helaas niet maar duidelijk is inmiddels wel dat er van een enorme toename van de populatie absoluut geen sprake is. Dat komt precies overeen met de uitkomsten van wetenschappelijke studies dat het afschieten van dieren geen enkel effect heeft op de populatiegrootte.
Doden werkt averechts Ook uit meer recent onderzoek, van vossenexpert professor Stephen Harris uit 2015 van de universiteit van Bristol, blijkt dat het jagen op vossen, zinloos is en zelfs averechts werkt. Vossen zijn om te beginnen geen plaag, dus afschieten heeft geen enkele zin. Het doden van de dieren kan er juist voor zorgen dat hun aantal stijgt.
Harris doet al 50 jaar onderzoek naar vossengedrag, ecologie, en predatie. Hij analyseerde de hoeveelheid vossen, hun gedrag, het effect van plaagbestrijding en welzijnsproblematiek aan de hand van diverse onafhankelijke onderzoeken van de afgelopen 60 jaar, waaronder die van hemzelf. De conclusies waren: sinds de vossenjacht in Schotland (2002), Engeland en Wales (2005) officieel verboden werd, is het aantal vossen gedaald, in tegenstelling tot wat de jagers gehoopt hadden.
Eindconclusie: het doden van een vos tijdens het jachtseizoen werkt averechts en kan zelfs leiden tot een stijging van het aantal vossen.
Misselijkmakende, barbaarse leugen Het argument dat er een toename zou ontstaan van de vossenlintworm is trouwens ook grote onzin. Het aantal besmettingen in gebieden waar op vossen gejaagd wordt ligt zelfs hoger dan in gebieden waar niet op de vos gejaagd wordt, zo blijkt uit onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (40)

Linkse Meid
Linkse Meid27 feb. 2020 - 13:02

Beetje dubbel is het wel. We zijn allemaal tegen schieten, en wat nu als we een jacht maken op pedofielen? zijn we dan ook zo barbaars?

L.Brusselman
L.Brusselman25 feb. 2020 - 22:34

Mensen die doden voor hun plezier zijn in mijn ogen ordinaire lustmoordenaars.

HaloOfFlies
HaloOfFlies24 feb. 2020 - 17:07

Ik heb niets tegen het eten van vlees. Ik heb ook niets tegen het jagen omdat je het vlees wilt eten (noodzaak). Ik heb er wel wat op tegen als mensen doen aan plezierjacht. Mensen die vooral jagen omdat ze het leuk vinden om dieren dood te schieten vertrouw ik niet. Dat soort mensen moet je NOOIT een geweer geven.

Van Petensteijn
Van Petensteijn24 feb. 2020 - 15:11

Wat ik niet begrijp is dat veel tegenstanders van de jacht zelf vaak een kat hebben als huisdier. Deze katten jagen zich suf en maken ontzettend veel slachtoffers. Daarnaast hebben deze beesten ook nog eens een flinke CO2 footprint door hun voer en door een kattenbakgrit en de verwerking daarvan... Wie legt het me uit? Leuk om eens te lezen: https://www.quest.nl/natuur/dieren/a30016003/vormen-katten-bedreiging-voor-vogels-dieren-nederland/

1 Reactie
random pig
random pig29 okt. 2020 - 18:36

Katten kunnen inderdaad een ramp zijn, zeg ik als baasje van een kat. De mijne komt gelukkig niet buiten, wíl hij niet eens. Loslopende katten in buitengebied zouden wat mij betreft gevangen en, als ze niet binnen een week, na betaling boete, door baasje worden opgehaald, vergast moeten worden. De meeste katten jagen voor de lol maar als je ze een touwtje geeft, zijn ze ook blij. Nu nog onze "jagers" imprenten dat ze verdacht veel op narcisische psychopaten lijken - hun plezier in het moorden gaat kennelijk boven elke vorm van inlevingsvermogen voor "de ander". In elke andere context komt zo iemand in het Pieter Baan Centrum terecht.

Greendutch
Greendutch24 feb. 2020 - 11:40

de mans heeft altijd gejaagd en ook wel vlees gegeten. op sommige plaatsen is het zelfs nodig dat men vlees eet zoals Siberië waar men zonder eiwitten de eigen spieren niet kan gebruiken voor dagelijkse arbeid als het te koud is (daar is een documentaire over gemaakt door een Brit) ik probeer een verschil te maken tussen beroepsjagers / boswachters e.d. die -om ongelukken te voorkomen of iets dergelijks- dieren afschieten op de juiste manier en m=om de juiste redenen. daarbij gaat het niet om de persoon en de eer maar om natuurbehoud. en ik realiseer me dat ik daar ook nog vragen bij moet stellen. wat mij tegenstaat is de houding van dit soort 'jagers'?, hierboven in het stuk beschreven die eerst een dier overvallen in zijn eigen nest waar het zich veilig waant , vervolgens opjagen en dan laf neerschieten. zij zijn hormonaal trots op zichzelf, hebben een overwinnings'kick'. zij zouden moeten gaan sporten om zichzelf te overwinnen, hun grenzen te verleggen in plaats van een machteloos wezen zonder stem met een geweer terecht te stellen.

Vlaggenroof
Vlaggenroof20 feb. 2020 - 18:27

Jacht is niet goed nee, vlees van koeien vind ik nog wel normaal, ik eet elke dag een broodje kalfsvlees, maar voor de rest ben ik tegen jacht en vlees.

Chris Vdgriend
Chris Vdgriend19 feb. 2020 - 15:46

Als de feiten zo zijn dat juist de jacht op vossen er voor zorgt dat er meer vossen bijkomen die dus weer een probleem kunnen vormen voor weidevogels waarom laat die politiek dit dan nog toe?!Bovendien is het gruwelijke dierenmishandeling.PvdD en Dierenbescherming wordt eens wakker!!

F.t.s
F.t.s19 feb. 2020 - 13:15

Dit zouden ze bij mensen moeten doen want wij veroorzaken meer schade # ik ben voor een purge wie nog meer

adriek
adriek19 feb. 2020 - 11:10

Het bestrijden van ratten, muizen en muggen in het vervolg ook maar achterwege laten dan?

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2020 - 11:47

??

Marinus C.
Marinus C.19 feb. 2020 - 14:56

Volgens mij laten we het bestrijden van muizen, ratten en muggen goeddeels achterwege in dit land, en ik stel me zo voor dat dat is omdat het belangrijke onderdelen zijn van het ecosysteem. Dat een rat afknallen niet zo gaaf is als een vos zal ook wel meespelen, tenslotte moet jagen vooral ook leuk blijven.

Marinus C.
Marinus C.19 feb. 2020 - 10:04

Deze jagers zijn mannen die hulpeloze dieren doodmaken ten behoeve van entertainment en ter meerdere glorie van hun megalomane rentmeester van de schepping fantasietjes. Het enige wat ik me over deze mannen afvraag is welk percentage seksueel opgewonden raakt van hun hobby.

Freek3
Freek319 feb. 2020 - 9:38

[Jacht is een misselijkmakende, barbaarse leugen] Het is tijd dat de PvdD eens goed bestraffend optreedt tegen de achterban. Dolfijnen jagen voor de lol. Honden jagen voor de lol. Katten jagen voor de lol. Wolven jagen voor de lol. Verschillende apensoorten jagen voor de lol. Alle primaten jagen voor de lol. Volstrekt onacceptabel.

5 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2020 - 11:47

Flauwekul.

Marinus C.
Marinus C.19 feb. 2020 - 14:57

Domme humor om te verhullen dat zelfs de domme argumenten op zijn.

Freek3
Freek319 feb. 2020 - 16:08

Nee, geen flauwekul, het is allemaal waargenomen gedrag.

Tijr
Tijr19 feb. 2020 - 16:10

Onzinnige flauwekul. Die dieren jagen om te overleven! Voor hen is daar niks lolligs aan want hoe zij het moeten jagen is hardstikke moeilijk. Probeer zelf maar eens iets te vangen als je alleen je mond ervoor mag gebruiken!

random pig
random pig29 okt. 2020 - 18:45

We hebben als menselijke bewoners van onze huidige samenleving inderdaad andere normen voor elkaar dan voor dieren. Is dit nieuws voor je? Of kwam je er tot nu toe mee weg om af en toe een lekker sappig Homo sapiensje te overmeesteren en te verorberen? (ach ja, je eet het op, dan mag het!)

de Boer2
de Boer219 feb. 2020 - 9:32

Mevrouw heeft wel welicht gelijk. Maar laten we maar beginnen met de jacht op de mensen die iets anders denken te staken. Weg met de polarisatie en leve de nuance.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2020 - 11:48

dood=dood. hoezo nuance?

Gefaald
Gefaald19 feb. 2020 - 9:05

Laat ik één ding benadrukken: die damherten in de Kennemerduinen moeten dood. Ze vreten echt alles weg, niet normaal. Ze zijn met veel en veel teveel. Belachelijk gewoon. Zet er desnoods een roedel wolven bij. En anders pang pang pang !!

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2020 - 11:49

Die duinen zijn anders ook volkomen onnatuurlijk. Zonder onze bemoeienis waren ze al lang verdwenen.

Tijr
Tijr19 feb. 2020 - 16:15

Ze moeten daar vooral weg omdat de reeën, die daar wel thuishoren, er anders dreigen uit te sterven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2020 - 16:35

Er zijn ook teveel boeren. Als die nu eens ophouden dan is er plaats genoeg voor de vossen de vogels en wat dies meer zij. Jagers verzinnen altijd excuses om te kunnen jagen, alles voor de sport en het plezier. Ik begrijp dat niet. Verder heb ik er eerlijk gezegd te weinig verstand van.

Gefaald
Gefaald19 feb. 2020 - 8:29

De jacht hoort bij omnivoren zoals mensen. Het is de natuur, onze natuur. Alleen mensen die daar ver van af staan zijn er tegen

3 Reacties
LaBou
LaBou 19 feb. 2020 - 17:43

Gelukkig staat mislukt nog dicht bij onze primaten-neven. Dat blijkt wel uit zijn uitspraken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2020 - 16:36

Een jachtgeweer is geen natuur!

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2020 - 16:36

Jagen als je geen honger hebt ook niet!

Zeurmachine
Zeurmachine19 feb. 2020 - 8:14

De natuur wordt niet beschermd tegen de jager en de boer. De overheid heeft deze groepen juist vooraan gezet in het "natuurbeheer". Nu zijn jacht en slacht er een vast onderdeel van.

2 Reacties
Joost mag 't weten
Joost mag 't weten19 feb. 2020 - 11:45

Een vos is als onkruid; onderdeel van de natuur en zeker nuttig maar niet altijd en overal gewenst. Een vos jaagt vooral op muizen, konijnen en ratten maar in het broedseizoen staan de kuikens van (zeldzame) weidevogels zeker op het menu. Dat jacht de populatie juist doet toenemen is natuurlijk onzin. Door jacht op predatoren neemt de populatie van prooidieren echter wel toe waardoor de populatie van predatoren zich gemakkelijk weer kan herstellen. Dat je het zielig vindt dat een dier wordt afgeschoten en dat je jagen barbaars vindt daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Dat betekent echter niet dat jacht geen onderdeel is van verantwoord natuurbeheer.

Zeurmachine
Zeurmachine19 feb. 2020 - 14:11

@joost. Jagen is geen natuurbeheer. Het is recreatie :-/ en een verdienmodel. De slachtoffers gaan de vuilnishoop namelijk niet op.

Jan37
Jan3718 feb. 2020 - 21:57

De enigste reden dat de weide volgens minder zijn , is omdat de boeren de mest in de grond moeten doen, zodat zij alle nesten van de weide vogels kapot maken. Daardoor zijn er veel minder weide vogels, maar wel.goed voor het Nederlandse milieu. In ons omliggende landen mogen ze de mest gewoon uit rijden

1 Reactie
Frans4
Frans422 feb. 2020 - 19:31

Niet de nesten, ben je mal, boeren checken eerst hun land op nesten, zetten er een stokje bij en rijden er omheen. Het, verplichte, injecteren van de mest is slecht voor de diertjes in de bovenlaag van de grond, wormen vooral maar allerlei insecten, die verzuipen bijkans in de stront. En dus minder voedsel voor weidevogels die van deze diertjes leven.

Gandalf2
Gandalf218 feb. 2020 - 21:30

Deze vos heeft een vrij leven gehad, een zeer snel einde. Een veel beter leven dan een vleeskip bijvoorbeeld. Ik zie hier het probleem niet zo van in. Persoonlijk zou ik niet jagen op wat ik niet eet.

Bert VanDuren
Bert VanDuren18 feb. 2020 - 21:03

Ik ben ook tegen de jacht op dieren zoals vossen, maar vóór het in bedwang houden van hert/wilde zwijn populaties.

Audio
Audio18 feb. 2020 - 20:46

Het lijkt me niet zo zinvol om vossen af te schieten. Het zijn immers roofdieren die zich voeden met kevers, muizen en andere knaagdieren, konijnen, hazen, vogels en eieren, regenwormen en egels. Het wordt natuurlijk anders als Reintje kippen begint op te peuzelen, dan kan de boer de jager gaan halen. Het jagen op reeën en wilde zwijnen is een ander verhaal. Omdat grote roofdieren als beer en wolf hier niet of nauwelijks voorkomen, kunnen beide populaties onbelemmerd groeien. In dat geval neemt de jager de rol van beer en wolf over. Als de wolvenpopulatie hier te lande toeneemt, wordt de noodzaak van jagen minder. Het maakt voor een ree trouwens weinig uit of ie door een jager wordt afgeschoten of door een wolf wordt opgevreten. De natuur is meedogenloos.

3 Reacties
Lowieke de Vos
Lowieke de Vos19 feb. 2020 - 4:52

Het probleem van een vos is dat het een lustmoordenaar is. Wanneer een vos ėėn kip op eet om van te leven, is het niet zo erg, maar hij moordt het hele kippenhok uit. De stand van de weidevogels is zo slecht door het overschot aan roofvogels. Kraaien, Eksters, Buizerds, Grauwe Kiekendieven roven alle nesten leeg. En al deze rovers zijn beschermd. De natuur moet in evenwicht zijn. Wanneer er teveel rovers zijn, dan raakt de boel uit evenwicht en moet er opgetreden worden.

Libertain
Libertain19 feb. 2020 - 7:26

("De natuur moet in evenwicht zijn") Inderdaad, en wie heeft het oorspronkelijk volledig verstoord?

Tom Meijer
Tom Meijer19 feb. 2020 - 8:18

@Lowieke. De natuur kan prima voor zichzelf zorgen, daar heeft zij ons echt niet voor nodig. Wat je beschrijft zijn allemaal gevolgen van ons ingrijpen, actief dan wel passief. Het is volkomen onnodig dat wij daar iets aan doen. En wat versta je overigens onder evenwicht. Bepalen wij wat evenwicht is? 'Evenwicht' in een landschap dat door ons volkomen verknald is? De stand van de weidevogels is zo slecht omdat zij in een omgeving moeten zien te overleven met een vreselijk lage biodiversiteit. Wat mij trouwens altijd al enorm stoort is de aandacht die vogels altijd krijgen. Je hoort zelden, eigenlijk nooit hoe de populatie blindslakken het maakt. Het is veel belangrijker dat de stand van de ongewervelde dieren goed is. Als die 'in orde' is dan volgen de gewervelde dieren als vanzelf. Als wij tenminste niets afschieten.