Joop

JA21 valt verder uiteen, leden Europese fractie en Statenleden verlaten partij vanwege Nanninga

  •  
26-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
38579 keer bekeken
  •  
ANP-461064663

Nadat twee van de huidige drie leden tellende Tweede Kamer-fractie al lieten weten op te stappen wegens "gebrek aan democratie" binnen de partij, verlaten nu ook de twee leden in het Europarlement en vier Statenleden de partij van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Eerder deze week nog bestempelde Nanninga haar critici tot rancuneuze types die "ongeschikt" zijn. Over het vertrek van haar collega's zei ze op NPO Radio 1: "Je komt af en toe in de rui en dan moeten er even wat veren afgeschud worden."

De Telegraaf citeert een brief van de teleurgestelde partijleden en meldt:

De woorden van Nanninga schieten in het verkeerde keelgat van Europarlementariërs Roos, Rooke en oud-Statenleden Gert Jan Ransijn, Wouter Weyers, Johan Almekinders en Ted Dinklo. Zij stellen dat Nanninga zich ’denigrerend’ heeft uitgelaten over partijleden. Ze verwijzen ook naar een ledenvergadering van JA21 waar leden zich uitspraken tegen dubbelfuncties binnen de partij. „Binnen een kwartier na deze overduidelijke keuze was Nanninga echter van mening dat zij boven dit besluit stond. Zij wenste zich te kandideren voor het lijsttrekkerschap in de Eerste Kamer, naast haar functie als fractieleider in de Amsterdamse gemeenteraad. In haar laatste rol was ze onmisbaar, zo meende zij.”

De critici constateren dat de partij zich zelf schuldig maakt aan wat zij anderen verwijt. "De bedoeling was dat JA21 een toonbeeld van integriteit zou zijn. Geen machtsspelletjes en baantjescarrousels, maar een alternatief voor de Haagse realiteit. Na tweeënhalf jaar zien we dat de partijtop boven de regels staat."

In de laatste peiling van de I & O is JA21 al gehalveerd ten opzichte van de vorige en staat daarin op 3 zetels.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

vdbemt
vdbemt29 aug. 2023 - 13:20

Arme Joost. Die kan niet zonder de 2e Kamer. Misschien kan die ook bij van Haga. Die is, aangezien Henk Krol zich bij hem heeft aangesloten, niet zo kritisch. En net zo ongezond extreem rechts als Joost.

Palipka
Palipka28 aug. 2023 - 22:21

Tja met psychopaat Nanninga kan je ook niets anders verwachten

Joop  den Uil
Joop den Uil27 aug. 2023 - 10:54

Van JA21 naar NEE23 was een korte doch voorspelbare route.

TanteJuut
TanteJuut27 aug. 2023 - 8:39

De, zogenaamd fatsoenlijke, afsplitsing van 'conservatief met bloksnor' gaat als 'conservatief zonder bloksnor' ook al weer ten onder aan ijdeltuiterij. Exemplarisch dit autoritaire gedoe. Wat geschikt is voor anderen is zeer zeker geschikt voor de medestanders. Waar links zichzelf soms opvreet aan de deugcontrole vreet rechts zichzelf op aan tuchtcontrole. Prachtig.

Zandb
Zandb27 aug. 2023 - 8:02

Misschien ben ik een cynicus maar ik geloof dat het de moeite waard is om even bij het volgende stil te staan: partijen zonder gedoe zijn partijen, die de wind er goed onder hebben. Misschien is helemaal cynisch, om te menen dat een democratie waarbij de meerderheid bepaalt wie er gelijk heeft, weliswaar een democratie genoemd mag worden maar dat zoiets tegelijkertijd het slechtste zou kunnen zijn wat die democratie kan overkomen. Ondanks of misschien wel juist dankzij het feit dat goed iedereen het ongetwijfeld 'oh zo goed' zal bedoelen.

Volrin
Volrin26 aug. 2023 - 22:54

Als ze zich een beetje verdiept hadden in Nanninga en Eerdmans hadden ze zichzelf de teleurstelling kunnen besparen.

2 Reacties
Zandb
Zandb27 aug. 2023 - 8:04

Volrin Helaas. Je zal niet eerder kunnen controleren of de gewekte verwachtingen bevredigd zullen worden, dan dat je bijvoorbeeld die auto gekocht hebt.

Kuifje3
Kuifje328 aug. 2023 - 10:36

Je zal het vast niet met me eens zijn, maar Eerdmans heeft het in Rotterdam helemaal niet zo slecht gedaan. Wat hij echter in Nanninga als partner in crime ooit heeft gezien is me nog steeds een raadsel. Het is jammer dat deze club bezig is aan de laatste stuiptrekkingen. Voor VVD stemmers was dit een prima alternatief. Nu moeten deze mensen terug naar het oude vervuilde nest. Verder is het de aandacht niet echt waard.

ChefSache
ChefSache26 aug. 2023 - 19:05

Ik denk dat het vooral DJ Jopie is die de touwtjes te graag in handen wil houden.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa26 aug. 2023 - 18:53

laten we hopen dat dit zinloze partijtje snel verdwijnt

5 Reacties
Zandb
Zandb27 aug. 2023 - 8:08

Baloemparoempaloempa Zou moeten verdwijnen wat u of anderen, tenminste als die ook mee mogen doen, 'zinloos' vinden, zou dat dan niet gewoon een democratie zijn?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa27 aug. 2023 - 9:48

Ja, ik wil ook dat het op een democratische manier verdwijnt. Niet via repressie of verbod Ik erger me aan die Nanninga en die Eerdmans en hun arrogante houding. Dit soort mensen brengen Nederland alleen maar verder de vernieling in.

Zandb
Zandb27 aug. 2023 - 16:11

Baloemparoempaloempa Ik bedoelde meer dat u, ogenschijnlijk, voor iedereen besloten heeft dat het hier om een "zinloos partijtje" gaat. En ik bedoel dus, dat het alles behalve democratisch is om een stemming te houden, of je voor of tegen een "zinloos partijtje" bent. Ik weet niet of ik het zo goed verwoord maar dat hoop ik dan weer.

Kuifje3
Kuifje328 aug. 2023 - 10:39

Ik kan vrij eenvoudig nog wel wat zinloze partijen noemen van de 20 of zo die momenteel in de kamer bivakkeren. Het hoort er nou eenmaal bij dat ze opkomen zo nu en dan.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa28 aug. 2023 - 11:58

zandb Uiteraard is dit mijn mening en geen feit..... Of zijn mijn meningen feiten ?

Break on through
Break on through26 aug. 2023 - 14:46

Ja maar moet je horen. We hebbenn het hier oveer JAHAHAHA21. De grootste "wannabe a normal politician" club die weinig meer zijn dan weer een nazi clubje waarbij het ego van de leiding belangrijker is dan de rest... Wat denk je nu zelf? Nanniga d'r waanzijn is rechtevenredig met d'r steeds maar toenemende overgewicht. En zo eentje als Eerdmans die heeft alleen verstand van stelen van foute ideeen uit andere landen en komt zelf nooit met iets originelers want daar is ie te dom voor.... Tja, dan zou ik ook gewoon weglopen. Rechts Nederland versplinterd en versplinterd verder en verder. We hebben strakjes één gigantisch groot links blok die het helemaal alleen kan doen en 50 rechtse afsplitsingen cq éénmanspartijtjes...

3 Reacties
ChefSache
ChefSache26 aug. 2023 - 17:39

'We hebben strakjes één gigantisch groot links blok die het helemaal alleen kan doen en 50 rechtse afsplitsingen cq éénmanspartijtjes...' Zo'n groot links blok dat de SP en de PvdD al bedankt hebben...

Break on through
Break on through27 aug. 2023 - 9:29

SP en PvdD draaien allebei wel bij. Je zit immers in de politiek om daadweerkelijk je idealen te verwezenlijken, nietwaar? De kans op een linkse regering word groter en groter

Kuifje3
Kuifje328 aug. 2023 - 11:01

Zowel bij de SP als bij PvdD bestaat een persoonlijke afkeer van de persoon Timmermans. Die afkeer zit vooral bij de SP behoorlijk hoog en komt zeker niet goed. Timmermans wilde ooit juist met de SP niet samenwerken en noemde ze communisten. Dat hij nu met een partij samen gaat met communistische roots daar vinden ze natuurlijk ook wel wat van, maar ik geef ze groot gelijk als ze daar nu voor passen. Overigens is er van een groot links blok natuurlijk totaal geen sprake. Ja, de gepeilde 25-30 zetels zijn heel mooi, maar groot is toch echt wat anders. Den Uyl was groot ooit en ook onder Wouter Bos was de PvdA groot. Zo’n grote partij zie ik ze onder Timmermans nog niet worden.

Juppé🎗
Juppé🎗26 aug. 2023 - 14:39

Hun kiezers zijn al weer twee partijen verder via BBB naar NSC en de volgende staat al klaar.

Norsemen
Norsemen26 aug. 2023 - 14:20

Ja natuurlijk is er een ‘gebrek aan democratie’ bij dit soort partijen. Hoe onnozel moet je zijn om te denken/verwachten dat het bij JA21 anders zou zijn.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 aug. 2023 - 12:41

Integriteit en respect voor anderen zijn twee verschillende dingen. Nanninga is nooit terughoudend geweest met haar scherpe opmerkingen over mensen. Ze is vaak grof gebekt en denkt dat ze alles kan zeggen. Eerdmans daarentegen is veel voorzichtiger. Hij weet dat zijn woorden impact kunnen hebben. Het is duidelijk dat sommige kiezers de grofgebektheid van Nanninga waarderen. Zij zien politiek als een oorlog, waarin het de bedoeling is om de tegenstander te beschadigen.

1 Reactie
ChefSache
ChefSache26 aug. 2023 - 17:40

'Ze is vaak grof gebekt en denkt dat ze alles kan zeggen. ' Ze mag ook alles zeggen in dit land, ze is overigens ook goed in het incasseren; vergeten ook heel veel mensen.

Peace ....
Peace ....26 aug. 2023 - 12:16

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."