Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ja, ik wil maar nee, liever niet

  •  
05-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
trouw_300.jpg
Paars wil voorwaarden huwelijk moderniseren
PvdA, D66 en VVD willen het huwelijk aanpassen aan de moderne tijd en af van het idee dat je met ‘ja, ik wil’ je levenslot in handen van je partner legt. Althans, economisch.
De partijen willen dat alleen zaken gemeenschappelijk worden die samen zijn opgebouwd tijdens het huwelijk. Bezittingen die voor het huwelijk zijn vergaard, maar ook schulden, erfenissen en giften, zouden niet meer standaard moeten worden opgenomen in de gemeenschap van goederen. (…) De aanpassing moet ook voorkomen dat een partner bij een scheiding voor onaangename verrassingen komt te staan. De partijen noemen als voorbeeld een vroegere schuld van de echtgenoot of echtgenote, die pas naar voren komt bij een scheiding.
Volgens D66 Kamerlid Magda Berndsen, een van initiatiefnemers van het voorstel, trouwen alleen stellen in Suriname en Zuid-Afrika onder soortgelijke voorwaarden als in Nederland.
Berndsen ondernam in 2010 al eens een poging de voorwaarden te veranderen, met steun van GroenLinks. De coalitie van CDA, PVV en VVD wees dat toen af.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Rode druppel
Rode druppel5 nov. 2013 - 7:29

Tja, dit heeft voor en nadelen. De bezittende groep schermt zich zo af van de niet bezittende groep. Tevens kun je als partner vreemdgaan bij het leven, aan je inbreng voor het huwelijk verandert niets, wat je daar van overhoudt. Voordeel voor de bezittende groep is dat erfenissen en het behoud ervan geen notaris meer voor nodig is.

eeweew
eeweew5 nov. 2013 - 7:29

Dus in de huidige situatie is een rijk iemand verleiden, trouwen en dan weer scheiden een prima methode om je schulden weg te werken?

1 Reactie
nikita72
nikita725 nov. 2013 - 7:29

Eline, Behalve als de partners op huwelijkse voorwaarden trouwen. Maar dan moet je langs de notaris gaan.