Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ivf-embryo gescreend op foute genen

  •  
08-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
All_sizes___Felix__Made_With_Love_and_Science___Flickr_-_Photo_Sharing_
Nieuwe screeningsmethode toegepast bij de selectie van embryo's voor ivf ... Eerste genetisch geselecteerde baby geboren in de VS
In de Verenigde Staten is Connor Levy geboren. De eerste baby wiens embryo een volledige DNA screening onderging. Zijn ouders, David Levy en Marybeth Scheidts, hadden al meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen en kunstmatige inseminatiepogingen achter de rug, voordat hun ivf-specialist besloot enkele cellen van hun embryo’s in Oxford te laten screenen. Vervolgens werd de gezondste embryo in Scheidts baarmoeder geplaatst en bracht zij negen maanden later een gezond kind ter wereld.
Ivf-behandelingen zijn vaak zeer kostbaar, omdat veel pogingen mislukken doordat het lichaam van de vrouw ongeschikt genetisch materiaal afstoot. Verwacht wordt dat het vooraf screenen en selecteren van de embryo’s zal resulteren in 50 procent meer ivf-zwangerschappen, en een evengrote afname van het aantal miskramen na ivf-behandeling.
Hoewel de wetenschappelijke mogelijkheden van genetische selectie steeds verder opschuiven, is de vrees voor ‘designer babies’ volgens de betrokken artsen vooralsnog ongegrond. Al zou genetische selectie in de toekomst volledig legaal worden, ivf-behandelingen zijn dermate intensief, kostbaar en onzeker van uitkomst, dat het onwaarschijnlijk is dat mensen zichzelf dat aandoen voor iets triviaals als haarkleur.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Grozny
Grozny8 jul. 2013 - 14:27

voordat we weer al die eugenetica comments krijgen. lees eerst eens deze twee artikelen. http://www.nature.com/scitable/topicpage/human-testing-the-eugenics-movement-and-irbs-724 http://www.nature.com/scitable/topicpage/Genetic-Inequality-Human-Genetic-Engineering-768 en de vrees voor designer baby`s is naar mijn mening totaal ongegrond. Je kan selecteren voor triviale kwaliteiten als haarkleur, of zelfs oogkleur wat al heel wat complexer is. Maar selecteren voor lengte gewicht sexuele voorkeur iq(wat dat ook mag zijn) is praktisch onmogelijk. Bij het realiseren van al deze zaken zijn een enorm aantal genen betrokken, daarnaast zijn deze zaken grotendeels afhankelijk van een omgeving en random noise. Al dit alles reageert met elkaar in bepaalde volgorde op specifieke momenten. Epigenetics and the Biological Definition of Gene x Environment Interactions http://sphweb.sph.harvard.edu/centers-institutes/population-development/files/meaney2010.pdf

1 Reactie
WendyB2
WendyB28 jul. 2013 - 14:27

Bovendien is het een stuk gemakkelijker om hetzelfde doel te bereiken door een andere partner te zoeken. Ik bedoel: Als je vind dat je partner 'foute' genen heeft, heb je volgens mij een ander probleem. (buiten gevaarlijk, erfelijke ziekten dan, natuurlijk)

wvdstraat
wvdstraat8 jul. 2013 - 14:27

Ons voorland en een glijdende schaal. Wie éénmaal op de glijbaan is gestapt kan niet meer terug. We gaan van de uitschakeling van "foute genen" naar de samenstelling van de "perfecte genen", waarbij GELD de beslissende factor zal zijn. Van onschuldige ontdekkers (MENDEL) tot aan gewelddadige misbruikers (HITLER) zal men trappelend van vreugde in hun kist deze ontwikkeling bezien. Dit betekent niet het einde der mensheid, maar wel het einde der MENS-heid. Een nieuw era, dat ik gelukkig niet meer echt mee zal maken, hoop ik ! Hoe vertel ik dit mijn kinderen ? .....

1 Reactie
Serente
Serente8 jul. 2013 - 14:27

Hoe Frank erover denkt. Ik ben niet geboren in ellendige omstandigheden en door mijn ouders afgestaan aan mensen die mij in betere omstandigheden konden grootbrengen. Nee, ik ben tegen hoge kosten in een glazen schaaltje tot leven gewekt met zaad en eicellen van een man en een vrouw die bij mijn bestaan geen andere belangen hadden dan, of zich de goede schenkers van een kind te wanen, of er onuitgesproken naar streefden hun vermeende superieure geslachtscellen zo veel mogelijk aan de mensheid door te geven. Ik walg ervan dat ik ten geschenke ben gegeven door leveranciers van geslachtscellen die door dubbelhartige artsen, wetenschappers en politici worden aangeduid als mijn "biologische ouders". De consumenten die mijn "wensouders" worden genoemd lieten hun verlangen en belangen voorgaan op de mijne. De gedachte eraan dat ik, als in een warenhuis, in de vriezer op mijn afnemers lag te wachten vervult mij met diepe afschuw. Als ik nu lees hoe ik volgens deskundigen het best tot acceptatie gebracht kon worden van het onrecht mij aangedaan, dan is mij meteen helder dat de promotors van ivf weten dat zij groot onrecht plegen. De wetgever bepaalde echter dat mijn onrechtmatige levensgeschiedenis rechtmatig is. Frank

msj_meijerink
msj_meijerink8 jul. 2013 - 14:27

Dus over een paar jaar is het voor de mensen die het geld ervoor hebben mogelijk vooraf op te geven hoe hun droomkind eruit moeten komen te zien: meisje van ong. 1.80, goog op de pootjes, blond, IQ >130, neusje a la Doutzen, ongevoelig voor acne en sociaal gemakkelijk in de omgang, maar geen lellebel! Vind ik een enge gedachte!

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-28 jul. 2013 - 14:27

Valt wel mee. Design is aan mode onderhevig en vlug afgeschreven...

Grozny
Grozny8 jul. 2013 - 14:27

nee want dat soort zaken zijn onmogelijk door genen te laten bepalen