Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ivanka Trump mogelijk nieuwe voorzitter Wereldbank

  •  
13-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
37478689480_19c37151da_z
Door de aankondiging van Jim Yong Kim, de huidige president van de Wereldbank, dat hij per 1 februari opstapt wordt een van de belangrijkste posities ter wereld vacant. Ivanka Trump, dochter van de huidige Amerikaanse president Donald Trump, is volgens de Financial Times de belangrijkste gegadigde hem op te volgen. Daarmee zou een oude afspraak worden hersteld tussen de Verenigde Staten en de lidstaten uit Europa die zegt dat een Amerikaanse de Wereldbank leidt. Europa levert door die overeenkomst altijd de leider voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Omdat in het bestuur van de Wereldbank de zwaarte van een stem samenhangt met de grootte van de economie, is de president van de Verenigde Staten doorslaggevend bij het verkiezen van een nieuwe voorzitter. De Verenigde Staten is nog altijd de grootste economie ter wereld, met China op respectabele afstand. Dat zou kunnen betekenen dat Donald Trump in de positie zit om relatief gemakkelijk zijn dochter zou kunnen benoemen.
Cc-foto: World Bank
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.