Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

It’s not (only) the economy, stupid

  •  
01-06-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1915 keer bekeken
  •  
kalverstraat

Niet een tekort aan welvaart maar een gebrek aan bezield wij-gevoel verdeelt Nederland

Twee weken geleden bracht het CBS zijn jaarlijkse rapport uit over de zogeheten brede welvaart. Het CBS bracht de welvaart in beeld op basis van dertien maatstaven die gaan over zaken als welzijn, materiële welvaart, gezondheid, werk en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid en milieu.

Conclusie: “Nederland is over de hele linie een rijk en gelukkig land. Wel zijn er bepaalde groepen voor wie dit niet geldt. Die kwetsbare groepen worden wel kleiner, maar het zijn nog altijd honderdduizenden mensen”.

Dit is op zijn zachtst gezegd een paradoxale conclusie, als je ziet hoe de afgelopen verkiezingen hebben uitgepakt. Hoe een partij als PVV, die al jaren moord en brand schreeuwt, dik beloond is door de kiezer, en in haar kielzog partijen als BBB, NSC en VVD die ieder op hun eigen manier en op een of meerdere terreinen “het land willen redden”. Of het nu om asiel gaat, het boerenbestaan of onze grondwet, de coalitiepartijen willen ons behoeden voor de ondergang.

Hoe is dit nu te begrijpen in het licht van het vrolijke rapport van het CBS over Nederland anno 2024? Zijn wij als burgers schizofreen geworden, dom gelukkig en diep ongelukkig tegelijkertijd?

Het is een al langer bestaande trend maar nu dankzij de verkiezingen in vol ornaat in ons zicht. In your face: een coalitie van chagrijn en doemdenkers aan de macht.

Voordat deze ondergangsentimenten politiek zouden gaan lonen, was deze schizofrene houding al keer op keer zichtbaar in de onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau. Sterker nog, dit absurde gegeven van vele gelukkigen die hun land als ongelukkig bestempelen (“met mij gaat het prima, maar de samenleving gaat naar de klote”) wordt onder vakidioten al een poos geduid als SCP-paradox.

Hoe kan dit? De mate van electorale frustratie is buiten elke realistische proportie. Begrijp me niet verkeerd, we hebben met grote uitdagingen te maken en het vergt visie en moed en politici met vergezichten om deze uitdagingen aan te pakken. Maar onze samenleving staat niet op omvallen door wanbestuur, noch lijdt de samenleving in volle breedte onder armoede of andersoortige ellende. Integendeel, de gemiddelde Nederlander heeft een zeer welvarend en goed geregeld en verzekerd leven, dankzij eigen verdienste maar ook dankzij onze lokale en nationale overheden.

En toch, ook deze grote groep die het goed voor elkaar heeft, stemt massaal reactionair en op politici die op zijn zachtst gezegd angst zaaien. Angst jegens de Ander, angst voor Brussel, wantrouwen jegens journalisten en wetenschappers en haat jegens klimaat- en antiracisme-activisten.

Hoe moeten we dit duiden, in het licht van het recente rapport van het CBS over hoe gelukkig we zijn? In mijn ogen is de grootste frustratiebron in Nederland heden ten dage niet materialistische schaarste of een onzeker bestaan in de praktische zin van het woord, het is het gebrek aan saamhorigheid en een groot tekort aan wij-gevoel dat de alom aanwezige frustratie voedt.

Bezien vanuit de sociologische tripartiet over de fundering van een samenleving: niet de verdelingsvraagstukken, noch het organisatorisch vermogen van de samenleving, maar de maatschappelijke cohesie is hier in het geding. Als er wel één crisis in dit land is, dan is het de crisis in gemeenschapsgevoel: we voelen ons onderling niet gezien, noch versterkt en gemotiveerd door elkaar.

Deze crisis houdt niet op bij de grenzen van Nederland. Het is een breed gevoelde crisis in alle westerse democratieën. Vergaande secularisatie in alle primaten van het leven (en dus niet alleen binnen het politieke primaat) werd jarenlang door de menige westerse intellectueel als een zegening gezien, maar ook in dit geval geldt: er huist in ieder zegening ook een vloek.

Het verlangen naar individuele authenticiteit en burgerrechten, een prachtige vrucht van de Verlichting, en de vertaalslag daarvan in onze kerninstituties zoals onderwijs, rechtspraak en politiek, heeft veel moois opgeleverd. Maar het alsmaar doordenderen van de individualisering zonder een gezonde intellectuele en politieke weerstand, mede dankzij de opmars van de consumptiemaatschappij en het neoliberalisme, heeft ook geleid tot het ontstaan van een eenzaam zelfbeeld van wat een samenleving is: een losgezongen verzameling individuen, waar iedereen vooral met het eigen belang en het eigen ego bezig is. Een frustrerend zelfbeeld, zoals ook blijkt uit de toename van de frustraties in de samenleving en de politieke output hiervan.

Door het gebrek aan gematigde politici die dit gemis aan gemeenschap en het chronische tekort aan wij-gevoel erkennen, gaan de populistische politici er met de winst vandoor. Het wij-gevoel dat ze te bieden hebben is giftig, vaak gestoeld op het framen, verachten en vernederen van een of andere “zij” om een kunstmatige “wij” te kunnen definiëren. Je ziet het terug in hun vocabulaire: “de echte Nederlanders”, “Nederland is weer van ons”,  “de gewone Nederlander tegenover de elite”, “de normale Nederlander”, “antisemitisme hoort bij de islamitische cultuur”. Het zijn lege leuzen, maar ze markeren wel degelijk een wij.  

Het is een wij-gevoel dat electoraal lonend is gebleken – je krijgt de grootste groep kiezers achter je. Maar op den duur brengt het de maatschappelijke cohesie nog meer schade toe. Het wordt tijd om op zoek te gaan naar een duurzamere en nobelere remedie voor het gebrek aan wij-gevoel. Er gaan wel twee voorwaarden aan een dergelijke zoektocht vooraf:

Ten eerste, het gaat hier om een zoektocht naar bezielde en betekenisvolle zingeving aan de samenleving. Dergelijke collectieve soul searching kan je niet aan de prozaïsche denkbeelden en het platte vocabulaire van de Haagse politici en hun ambtelijk apparaat overlaten. Dit is de zaak van ons burgers allemaal, en burgerlijke initiatieven zouden ruimte moeten scheppen voor ontmoeting en gezamenlijke bezinning op dit thema. Je zou toch denken dat de vele grote en vermogende kerkelijke instellingen die dit land rijk is, en al die prachtige doch lege kerken in Nederland bij uitstek een faciliterende rol in deze haast spirituele zoektocht kunnen spelen. Zij het met gepaste terughoudendheid in het bepalen van agenda van het gesprek.

Ten tweede: Bill Clinton won in 1992 de Amerikaanse verkiezingen met de leuze: “It’s the economy, stupid”. Drie decennia na dato zijn we aangekomen bij een tegenovergesteld momentum. Wat de politici, bestuurders, sociologen, onderwijzers, maatschappelijke en spirituele leiders, kunstenaars en kunstinstellingen, en alle andere burgers die zich zorgen maken over de explosieve frustratie in onze samenleving zich moeten eigen maken, is het motto: “It’s not (only) economy, stupid!”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa
2 jun. 2024 - 16:00
Je moet niet vergeten, wie schrijven zo'n CBS rapport ? Door wie worden die mensen betaald? Op wat voor partijen stemmen die mensen? Waarschijnlijk niet op het FVD of de SP Hoe verdienen die mensen hun geld? In hoeverre zijn deze mensen betrokken bij zoiets als armoede? In hoeverre kan het ze iets schelen? Ik heb zelf persoonlijk niet zoveel met dit 'wij' gevoel en dit 'volks' gevoel. Ik ben vrij individualistisch ingesteld. Wat niet wegneemt dat ik wel open sta voor economische/politieke hervorming
Minoes&tuin
Minoes&tuin
2 jun. 2024 - 13:58
Ook hier weer wordt de armoede ontkend, dat is nu juist het probleem, cq. een van de problemen. Kinderen die zonder ontbijt naar school gaan? Geen enkel probleem blijkbaar. Opgehokt in te kleine flats tezamen met verwarde mensen, criminelen etc, geen enkel probleem? Waarom moeten zaken altijd tegenover elkaar gezet worden. Twee/drie waarheden zijn tezamen nog altijd waar. Alleen gaat het erom het goed te adresseren. Ik zou tegen mensen willen zeggen' Kom eens uit je bubbel! Er zijn vele wegen die naar Rome leiden!
Inzicht
Inzicht
2 jun. 2024 - 13:20
Ik zie boven en onder dit reactieveld allerlei goede (en minder goede) verklaringen voor het populisme - ik zou er zelf nog wel een paar kunnen bedenken - maar de belangrijkste ontbreekt: de massa immigratie. Er wordt wel gezegd dat dat 'van alle tijden' is, maar de huidige etnisch demografische veranderingen in de westerse samenlevingen zijn ongekend. Waarom mag dit in linkse kringen nog steeds niet worden benoemd?
Gio Servas
Gio Servas
2 jun. 2024 - 4:07
We moeten eigenlijk stoppen met Nederlanders akelig en verzuild te noemen. Nederlanders blinken veelal uit in vrijwilligerswerk en liefdadigheid en bovenal moeten we stoppen met het op 1 hoop gooien van de overheid en de burger.... Vooral in Nederland. Nederland is dan wel rijk, maar de Nederlander wordt steeds armer (o.a. om de overheid rijk te houden. Vroeger bij ons in het dorp was je rijk als je 2 stuks groot vee had en was je absurd rijk als je b.v. 600 euro zou hebben (ok, daar had je in ons dorp niets aan, maar alleen maar als voorbeeld.) In Nederland zou je met beiden niet rond kunnen komen. In Nederland zijn de kosten voor wonen en overleven zo hoog geworden dat meeste mensen deze bijna niet meer kunnen betalen en als dit geldt voor pak weg 60% van de bevolking, dan kun je een land niet rijk noemen. Dan waren de inwoners van Zimbabwe omstreeks 2014 allemaal trillionairs dus waren zij stinkend rijk. Dat was dus niet zo. Je zou eigenlijk kunnen stellen dat een land arm is als je als burger met een gemiddeld inkomen niet kan leven en in dat is in Nederland zeker het geval.
1 Reactie
Inzicht
Inzicht2 jun. 2024 - 13:51
'Je zou eigenlijk kunnen stellen dat een land arm is als je als burger met een gemiddeld inkomen niet kan leven en in dat is in Nederland zeker het geval.' Waar komt dit vandaan, onderbuik of dikke duim? Het is tegenwoordig heel eenvoudig dingen op te zoeken, op internet. Dan had u erachter kunnen komen dat de gemiddelde koopkracht in Nederland een van de hoogste ter wereld is: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_kkp_per_capita De inkomensverdeling zou beter kunnen, maar is toch lang niet slecht: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_inkomensverschillen Het probleem van veel Nederlanders is niet dat zij er zelf niet op vooruit zijn gegaan, maar dat het met anderen nog veel beter gaat. Daar kunnen mensen niet tegen.
EA-traveler
EA-traveler
1 jun. 2024 - 18:16
Langs elkaar heen leven doen we al een tijdje. We zijn niet voor niets een akelig verzuild volkje. Wat m.i. overal in de wereld speelt, is de invloed van sociale media. In de jaren 1920-1940 hadden rechtse oproerkraaiers het voorrecht van de radio als nieuw communicatiemiddel. We weten allemaal wie daar volop gebruik van heeft gemaakt. Een kleine eeuw later heeft radicaal rechts weer een nieuw communicatiemiddel om hun onzin over de massa uit te strooien, de sociale media. We hebben tijdens de corona crisis gezien hoe dat ging en hoe de “mainstream” (media, politici, wetenschap, etc) daar geen antwoord op had en we zien dat nog steeds. Dat blijft zo imho totdat het exclusieve gebruik van sociale media extreem rechts wordt ontnomen. De rest van het maatschappelijke landschap zal zich net zo moeten storten op social media als extreem rechts dat heeft gedaan. Moet lukken, met de radio is het uiteindelijk ook goed gekomen.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
1 jun. 2024 - 18:06
Seks, drugs en rocknroll is de beste preventie tegen tirannie. Dat vonden bijvoorbeeld de sovjets ook en daardoor onderdrukten ze het. Jullie aangeharkte utopie heeft gewoon fascisme tot gevolg.
1 Reactie
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick2 jun. 2024 - 9:04
Niet zoals ik het zou verwoorden maar er zit een kern van waarheid in. Eindelijk zijn we van die verzuiling af waar het individu zich maar naar diens zuil moest schikken. Het individu, de ultieme minderheid, heeft meer vrijheid dan ooit. Weg met dat kunstmatige 'wij'. Het individu heeft geen baat bij het binnenvallen van buurlanden.
Deugkeizer
Deugkeizer
1 jun. 2024 - 17:07
Er is wel een 'wij' gevoel er is alleen geen consensus over wat belangrijk is de ene vind professionaliteit belangrijk, de ander kennis ,de ander sociale omgang, de ander geloof,de ander weer tolerantie, enzz. In brede zin weet niemand waar kennis ophoud en sociale omgang begint dat is binnen elke brede groep ook weer anders.
JaapBo
JaapBo
1 jun. 2024 - 16:55
Interessant artikel. Het neoliberalisme lijkt niet alleen tot economische ongelijkheid te leiden, maar de bijbehorende mentaliteit (alleen maar waardering voor “succesvolle” mensen) is ook nog eens bijzonder giftig. Bijv het toeslagenschandaal komt volgens mij ook voort uit de neoliberale mentaliteit: minachting voor gewone mensen
EenMening6
EenMening6
1 jun. 2024 - 16:26
De mens kan niet bij brood alleen leven. Veel politieke denkrichtingen beperken zich tot het economische, het financiële gebeuren. De rest is dan bijzaak of luxe. Maar er zijn ook andere dingen dan geld en goed, die minstens zo belangrijk zijn. Dat hebben ze in een andere, vaak armere gemeenschappen beter in de gaten, dan de inwoners van sterk geïndivualiseerde westerse landen.
de passie preker
de passie preker
1 jun. 2024 - 14:53
Nederland is nog steeds voor meer dan 90% van de bevolking een obsceen rijk land. Als mensen met zoveel luxe de perceptie hebben (aangewakkerd door handige media en politici) dat ze die luxe mogelijk kunnen kwijtraken, hebben ze meer te verliezen dan mensen die die obscene welvaart niet hebben. Dan hebben ze ook letterlijk meer te verliezen, zijn ze ook banger en ontevredener. Tot zover mijn persoonlijk psychologie van de koude grond.
Gerygrr
Gerygrr
1 jun. 2024 - 13:38
De kinderen van de naoorlogse generatie zijn armer dan hun ouders. Dat voelen ze.
1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jun. 2024 - 14:04
Ik krijg niet die indruk. Bovendien hoe beter de ouders het hebben gehad hoe meer de kinderen erven. Bovendien eerder al des temeer kansen voor de kinderen. Het is nog altijd zo geweest dat geld meer geld maakt. Het is ook te gemakkelijk om hele generaties over een kam te scheren. Er zijn altijd heel grote verschillen geweest binnen generaties en nu nog.
Mayoub
Mayoub
1 jun. 2024 - 12:58
Zou het misschien zo kunnen zijn dat de huidige situatie en het inspelen op angsten omtrent migratie\cultuur een tegenreactie is op het doorgeslagen inspelen op angsten omtrent klimaat? op dezelfde manier door doemdenkers die aan de macht waren? Over de hele linie is het hetzelfde. De haat tegen antiracisten is niet veel anders dan de haat die ik zie tegen racisten. Zo raken we steeds verder van wal.
Gajes
Gajes
1 jun. 2024 - 11:47
Een artikel om over na te denken, want de redenen van die internationale ruk naar rechts moet iets gemeen hebben. Ik denk dat corona bv een gedeelde factor is, opeens maken landen een ramp mee, we delen als individualistische maatschappij een angst. Maar we kunnen het niet fysiek delen want we worden ook geïsoleerd van elkaar. We zien regeringen stuntelen met oplossingen en dat is niet nieuw , we worden altijd al gebombardeerd met problemen zonder echte politieke oplossingen maar nu betreft het onszelf, het komt in ons privé. Er komt een medicijn en opeens moeten we een belangrijke beslissing maken, het voelt bijna als een keuze tussen leven en dood maar onze regering helpt daar eigenlijk niet in mee dus we gaan rust in leiderschap missen. Althans een deel van de bevolking. Er komt een shitload aan informatie op ons af maar ook politici die feestjes houden tijdens die isolatie, mondkapjes gedoe, etc. We komen net wat beverig uit die periode en hoppa, klimaatcrisis , ook dat nog. Vliegen kan niet meer schuldeloos, weer doem en hel en dat is saai . Wat ik denk dat Wilders biedt is toestemming om lekker door te gaan met vervuilen, en lekker naar Benidorm , een uitlaatklep naar racisme en homofobie want fuck woke, moet je weer nadenken, weer geen rust. Het is veel meer dan ik schrijf maar ik probeer ook grip te krijgen en Henk en Ingrid helpen niet mee, want die hebben inhoudelijk niks te vertellen en eigenlijk ik ook niet hierover :)
2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine1 jun. 2024 - 14:39
@Gajes, de meeste mensen zijn de corona periode allang weer vergeten. Bovendien was de trend al voor corona ingezet.
Gajes
Gajes1 jun. 2024 - 20:51
@ Little bit of sunshine Ja, dat klopt en misschien heeft corona het iets versneld maar het was ind niet het begin. Ik heb uw stukje ook gelezen, en ik denk dat u een goed punt heeft ook. We hebben vergrijzing dus veel mensen van een oudere generatie die ook vrij veel op zich af gevuurd krijgen , misschien nog romantische boer ideeën die vd Plas ook versterkt met haar emo verhalen. Klimaat, millieu waar velen ook niet echt het verschil daarin goed begrijpen enz. En daarin een rustpunt willen, al die problemen buiten de deur willen houden. Jongeren die willen beginnen met hun leven op te bouwen maar vele blokkades tegenkomen, geen snel perspectief op een huis, veel regelgeving, ook heel veel informatie via de smartphone, toch ook een outlook krijgen op de maatschapij gebaseerd op algoritmes. Extreem rechtse leiders tappen toch ergens op in en hun programma en benadering zou ons eigenlijk antwoorden moeten geven. Misschien dat links met een meer positief verhaal moet komen, opbouw ipv hell and doom, meer oplossingen in wat meer Jip en Janneke taal, waarom niet want het educatielevel is meer en meer gezakt. Debatten die meer zijn dan showtime en waar gericht gepraat wordt over praktische oplossingen. Kortom, ik weet het echt niet :)
TheunT
TheunT
1 jun. 2024 - 11:24
Bij landen met een grote informele economie omdat de formele economie onderontwikkeld is is er meer wij gevoel...
adriek
adriek
1 jun. 2024 - 11:23
Een belangrijke drijver is verveling. De populisten zorgen voor spanning en sensatie in de Tweede Kamer, op sociale media en op TV. De Xfactor, maar dan voor het echie. Niet voor niks scoren ver uiteenlopende populisten allemaal goed op vrij willekeurige themas: vluchtelingen (Hoezo kan onze maatschappij niet één vluchteling op vierhonderd Nederlanders aan?), boeren (Nederlanders hadden voor Karolien helemaal niks met boeren: die blokkeren omze wegen...), Thierry? Die wil niks behalve naakt pianospelen en coke snuiven. Het is entertainment, verder niks.
2 Reacties
Sperwer89
Sperwer892 jun. 2024 - 7:29
Deze reactie is verwijderd
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick2 jun. 2024 - 9:11
"Hoezo kan onze maatschappij niet één vluchteling op vierhonderd Nederlanders aan?". In de jaren 90 zongen we vijftien miljoen mensen. Nu zijn het er achttien en niet omdat Nederlandse vrouwen veel kinderen krijgen. Dus 20% bevolkingsgroei in dertig jaar.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine
1 jun. 2024 - 11:02
Ik zie het meer als de mensen zijn nu inderdaad gelukkig/tevreden en willen niet te veel veranderingen... dus minder immigratie, minder EU integratie, minder klimaatmaatregelen, gewoon doorboeren, etc... want dat zijn allemaal bedreigingen voor de huidige status quo, een status quo die de mensen gelukkig/tevreden stemt. Verder woon ik in de provincie en ben erg tevreden met de gemeenschapszin (of sociale cohesie), zowel in de straat, de buurt als in de gemeente. Rijk verenigingsleven, leuke evenementen, veel sociale initiatieven. En ja, de mensen stemmen hier overwegend rechts...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor