Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italië woest over gezondheidswaarschuwing op wijn en bier

  •  
12-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4438 keer bekeken
  •  
11759975805_13a579a31d_k

© cc-foto: Pug Girl

Italië, een van de grootste wijnproducenten ter wereld, is boos op Ierland omdat het land op flessen wijn en bier waarschuwingen aan wil brengen met betrekking tot de schadelijke gevolgen voor de gezondheid van alcoholconsumptie. De Italiaanse regering heeft de EU verzocht een stokje te steken voor dat plan maar Brussel weigert in te grijpen en oordeelt dat het aan de Ieren zelf is om dat te beslissen. Het gaat om waarschuwingen voor onder meer leverziektes en kanker, te vergelijken met de preventieve info op tabaksproducten. Ook Frankrijk, Spanje en zes andere EU-lidstaten willen dat Ierland afziet van het plan.

De Italianen vrezen dat andere landen de Ieren zullen volgen, schrijft persbureau ANSA. De boerenbelangenvereniging spreekt van "een directe aanval op Italië" en noemt het voornemen van de Ieren "gevaarlijk". Volgens de boeren wordt wijn door de waarschuwing "gecriminaliseerd". Volgens de Italiaanse minister van landbouw schept de waarschuwing "een gevaarlijke precedent". Volgens de bewindspersoon zijn wijn en bier niet te vergelijken met sterke drank en tabak.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

Kloofje
Kloofje13 jan. 2023 - 7:40

Wel apart dag de Ieren de waarschuwing dan weer niet zetten op de Ierse whiskey.

1 Reactie
Volrin
Volrin14 jan. 2023 - 9:00

Waar haalt u dat idee vandaan? Ik kan dat namelijk nergens terug vinden. In het artikel hier worden alleen wijn en bier genoemd omdat Italië geen groot producent van whisky is.

Greendutch
Greendutch12 jan. 2023 - 22:35

opmerkelijk dat als iemand ‘het verdienmodel’ of ‘de portemonnee’ van verdieners nog zelfs maar schijnbaar lijkt te kunnen inperken er meteen al oorlogsretoriek klinkt. omdat de Ieren hun bevolking wil informeren en beschermen spreken de Italianen -netals Poetin- met groteske taal??!! belachelijk, ga eerst eens samen aan tafel zitten en bespreek dingen alsof je volwassen bent en probeer je in te leven.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 jan. 2023 - 20:14

Tja, dat kan men verwachten van een neo-mussolinistisch regime: gelaarsd, met gestrekte arm tegen de EU. Maar de treinen rijden er op tijd en het heeft de grootste US-troepenmachtkampementen van Europa in Vicenza. Dat wel weer.

Zandb
Zandb12 jan. 2023 - 16:22

Hoezo criminaliseren? Die wijnproducenten doen toch niets wat verboden is?

RuuDW
RuuDW12 jan. 2023 - 15:25

Dan zetten de Italianen een soort gelijke waarschuwing op de flessen Ierse Whiskey, staat het weer 1 - 1.

1 Reactie
Volrin
Volrin12 jan. 2023 - 17:14

Jij denkt dat de Ieren dat niet zelf doen?

Wimtel
Wimtel12 jan. 2023 - 15:17

Er is niets mis mee dat de Ieren dit willen doen. Vandaag de dag zou een alcoholhouded product nooit meer door de eisen komen van voedselveiligheid. In een ander artikel maken "we" ons druk over het gebruik van aardgas om te koken (dat er een veiligheidswaarschuwing op moet komen). Als die waarschuwing op kooktoestellen moet komen, dan kun je een fles wijn/likeur/etc wel helemaal inpakken met een waarschuwing zodat je van de fles niets meer ziet. We doen in mijn ogen terecht "druk" over drugs, maar alcohol is een van de grootste legale drugs, maar dat haalt niet zo vaak het nieuws.

Farmer3.0
Farmer3.012 jan. 2023 - 14:29

Mensen die willen roken of drinken doen dat toch wel. Al zet je de meest afschuwelijke foto's op de pakjes shag. Volgens mij weinig reden voor de Italianen om zich over op te winden. Als Ier zijnde zou ik me meer opwinden over de grenzeloze betutteling van hun overheid. Steeds meer gaat de overheid bepalen wat goed voor ons is. De EU voorop. Wij bepalen wat gezond voedsel is, welke vaccinaties, wat je op internet mag zien enz.

4 Reacties
Volrin
Volrin12 jan. 2023 - 14:57

"Als Ier zijnde zou ik me meer opwinden over de grenzeloze betutteling van hun overheid. " Wat is hier nou zo'n drama aan dan? Ze worden nergens toe gedwongen.

MG1968-2
MG1968-212 jan. 2023 - 16:09

@Farmer "Steeds meer gaat de overheid bepalen wat goed voor ons is." Wat jij wil is het omgedraaide: dat de overheid niet mag communiceren wat slecht voor je is.

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 jan. 2023 - 7:50

@MG De overheid mag, nee moet zelfs communiceren over risico's etc Maar dan wens ik wel op een gelijkwaardig niveau, en als volwassen onder elkaar, aangesproken te worden, en niet, zoals te vaak tegenwoordig, als een kleuter betutteld en gepamperd te worden

MG1968-2
MG1968-213 jan. 2023 - 12:22

@Herr "Maar dan wens ik wel op een gelijkwaardig niveau, en als volwassen onder elkaar, aangesproken te worden, en niet, zoals te vaak tegenwoordig, als een kleuter betutteld en gepamperd te worden" Het gaat hier om een toevoeging op het etiket. In welke zin valt dat daaronder wat jij hier beschrijft? Daarnaast. Dat soort communicatie dient te gebeuren op zodanige wijze dat die voor iedereen te begrijpen valt. Als jij die communicatie opvat als 'betutteling' neem je aan dat je de enige aangesprokene bent of wil je individuele uitleg. Juist dat laatste zou ik als betutteling zien. Alsof ik niet in staat ben om overheidscommunicatie te duiden.

haarklover
haarklover12 jan. 2023 - 13:44

Iets dichter bij huis durft de overheid niet te melden dat vegetarisch eten beter is (voor het klimaat). https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/overheid-durft-burger-niet-te-vragen-minder-vlees-te-eten-politiek-gevoelig

haarklover
haarklover12 jan. 2023 - 13:43

De Italianen, Spanjaarden en Fransen moeten niet zeuren natuurlijk. Laat de Ieren maar lezen dat wijn ongezond is, en dan kunnen ze zelf bepalen of ze ongezond willen leven.

badgast
badgast12 jan. 2023 - 13:43

De Ieren hebben groot gelijk. Hoe de Italianen dit een aanval op Italië kunnen noemen is mij een raadsel. De vraag is alleen: wanneer komt suiker aan de beurt? En gaan onze bietenboeren dan protesteren?

haarklover
haarklover12 jan. 2023 - 13:42

Frankrijk houdt wel van censuur. Je mag daar ook niet oproepen tot een boycott van producten uit een ander land.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal12 jan. 2023 - 13:33

Prima! genoeg ruimte op het etiket dat niemand leest. Wat mij betreft ook een waarschuwing op witbrood en nog wat producten die bij mij het huis niet binnenkomen ivm ongezondheid. En nou we toch bezig zijn aan het etiket: graag wat grotere lettertjes, erop waar het vandaan komt, en aub de woorden eco, bio, duurzaam, diervriendelijk, ... weglaten !!

3 Reacties
Middenman
Middenman13 jan. 2023 - 10:39

Eens! Vooral veel en veel duidelijker vermelden waar het vandaan komt. Transport is zeer slecht voor het klimaat. Ik kies in eerste instantie biologisch, maar als dat van te ver weg komt een gangbaar product uit Nederland. Maar niet buiten het normale seizoen. Nederlandse aardbeien of tomaten in de winter vormen een enorme aanslag op het milieu en zouden milieubewuste mensen niet moeten kopen.

Nemo2
Nemo213 jan. 2023 - 15:21

Zo heb je ook de nutri-score, een label met 5 elementen, van A (groen) tot E (rood), die op simpele wijze moet aangeven hoe gezond een voedselproduct is. Er loert echter wel een adder onder het gras: die score wordt *per productgroep* bepaald, waardoor je op het verkeerde been gezet kan worden. Want een bepaalde drank kan A (groen) gecodeerd zijn (minder suiker dan andere zoete dranken), maar wel toch nog een hoop suiker bevatten, terwijl gezonde producten als olijfolie of walnoten niet verder komen dan score C (geel), vanwege het hoge vetgehalte (boe!). Zo'n code is nu juist bedoeld voor mensen die zich niet willen gaan verdiepen in allerlei details over koolhydraten, eiwitten, vetten, cis trans (on)verzadigd etc. Met dit systeem kunnen ze echter juist tot de verkeerde keuze komen, dus schiet dit zijn doel voorbij. Als je zoiets invoert, doe het dan meteen goed. Dan toch maar de ingrediëntenlijst even inspecteren. Maar daar mogen ze wel eens een minimale lettergrootte (en contrast!) verplichten. Als bijziende kom ik een heel eind door even mijn bril af te zetten, maar voor veel mensen is die lijst in microscopisch schrift vaak onleesbaar.

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 jan. 2023 - 13:38

Nemo, de nutriscore is inderdaad iets voor mensen die geen zin hebben in het raadplegen van medische handboeken. Het maakt het beslissen in de winkel een stuk eenvoudiger. Ik weet dat AH haar klanten vraagt of zij daar gebruik van maken. Het wordt dus wel gemonitord. Wat betreft de score, daar zit een systeem achter. Er is een weging gemaakt van het risico. Dus hoe het risico van suiker zich verhoudt tot dat van verzadigde vetten bijvoorbeeld en de mate waarin die stoffen aanwezig zijn en nog belangrijker, hoeveel je er van eet.

Volrin
Volrin12 jan. 2023 - 13:29

Niks mis met het plan van de Ieren vraag me alleen af of het echt effect gaat hebben.

2 Reacties
Flix
Flix12 jan. 2023 - 17:02

Volrin. Effect nul. Ieren hebben interresse wat uit de fles komt niet wat er op staat , ga maar es een avondje pub doen waar dan ook op het mooie eiland.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 jan. 2023 - 9:10

@Flix - 'Effect nul.' Daar denken de Italianen anders over. Waarom maken ze zich er anders zo druk over? 'ga maar es een avondje pub doen' Tja, dan wordt er stevig gezopen vermoed ik. Dat betekent niet dat een gezondheidswaarschuwing geen effect heeft. Vooral op de lange termijn kun je daar niets zinnigs over zeggen.