Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Italië stuurt migranten terug de zee op

  •  
11-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EUROPE-MIGRANTS/ITALY-MALTA

© 2018-06-11 11:01:07 FILE PHOTO: Migrants on a rubber boat are rescued by the SOS Mediterranee organisation during a search and rescue (SAR) operation with the MV Aquarius rescue ship (backgro

Humanitaire ramp dreigt voor opvarenden reddingsschip
Het reddingsschip Aquarius, met aan boord ruim 600 migranten, dobbert richtingloos op zee. Het kan geen kant op nu Italië en Malta geweigerd hebben de boot een veilige haven te bieden. Ondertussen raken voorraden aan boord op en dreigt een humanitaire ramp voor de opvarenden. Op het schip bevinden zich 123 minderjarige alleenstaande reizigers en zeven zwangere vrouwen.
De weigering lijkt rechtstreeks uit de koker van de extreemrechtse partij Lega te komen, dat onlangs met de Vijfsterrenbeweging een nieuwe Italiaanse regering vormde. Lega-voorman Matteo Salvini pleitte tijdens de verkiezingscampagne al voor een ‘Italianen eerst-‘beleid , in navolging van het ‘America First’ van de Amerikaanse president Donald Trump. De Aquarius vormt pas het begin, tweette hij vanmorgen:
Vrij vertaald: naast de Aquarius heeft Italië ook de Sea Watch 3 op de korrel. Dit reddingsschip is ook in de regio en vaart rond op zoek naar over boord geslagen vluchtelingen of schepen die in gevaar zijn. ‘Het is simpelweg onacceptabel dat beleid wordt gemaakt ten koste van zij die in nood zijn,’ zegt Johannes Bayer, hoofd van de huidige operatie, aan boord van het schip. Hij vreest dat zijn schip de volgende in de lijn is die nergens terecht kan.
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR sluit zich aan bij Bayer in een verklaring en roept Italië op de vluchtelingen op te nemen en dan te praten over een politieke oplossing. Voor de opvarenden van de Aquarius zou er nog voor ongeveer drie dagen eten en drinken aan boord zijn. De hoop is nu gevestigd op Siciliaanse burgemeesters die het niet eens zijn met de bevelen uit Rome en hun havens wel open stellen.
Update 15:40: Het reddingsschip heeft van Spanje toestemming gekregen aan te meren in de haven van Valencia. Dat heeft de Spaanse regering laten weten. In de verklaring zegt Spanje dat koste wat kost een humanitaire ramp moet worden voorkomen en dat het internationaal recht moet worden gerespecteerd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (135)

malou3
malou312 jun. 2018 - 21:48

Het roer moet globaal gezien om.. Meer respect, consideratie, meer liefde, meer denken vanuit het hart..Want vergeet niet dat we allen verbonden zijn, ondanks specifieke conditionering, indoctrinaties, corruptie, programmering, inplanting culturele geschiedenis etc... We zijn allemaal in de kern heel gewoon het zelfde, namelijk de mens die zichzelf uitvindt en het constant voor het éérst doet. . Elk mens zoekt naar oplossingen om het beter te hebben,,meer geld te verdienen of gelukkiger te worden door veilig te zijn. Breekt in Europa de hel uit dan varen we met zn allen ook naar veiliger oorden en betalen we ons ook blauw aan malafide gangsters om de ellende te ontvluchten. Dus behandel anderen niet ZO, maar als je gelijken. We willen allemaal vrij zijn..en het beter hebben. Constante innovatie zowel innerlijk als uiterlijk... Helemaal niets nieuws onder de zon, maar godver de godver gunden we elkaar maar te leven..

punt2
punt212 jun. 2018 - 17:21

Vele honderdduizenden illegale migranten, die geen enkele kans maken op asiel, en zwerven door Italië zonder dat Europa ook maar iets voor Italië doet om dit leed te verlichten. De NGO's blijven maar migranten dumpen in Italië en Italië geeft eindelijk aan dat genoeg ook echt genoeg is. Ophalen vanuit de territoriale wateren, net voor de kust van Noord Afrika, en dan de schuld geven aan Malta en Italië. En dan boos worden ......... Er is geen ruimte om de economische migranten op te vangen in Europa, er is ook geen schuld te vereffenen met Europa

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*12 jun. 2018 - 13:16

Deze extreemrechtse oproerkraaier van de Nord Lega, Matteo Salvini laat meteen zijn (fascistische) tanden en klauwen zien, echt een Europeaan onwaardig, wat mij betreft, met name van een zogenaamd beschaafd land zoals Italië!. Hoe verder kan en wil deze echt ultrarechtse nieuwe Italiaanse regering nog gaan, namelijk o.l.v. een nieuwe Premier met een blijkbaar opgepompte cv ?. Ik ben (ontzettend) benieuwd.

Paul250371
Paul25037112 jun. 2018 - 9:44

Doet me denken aan boten met Joden die uit Duitsland noodgedwongen moesten vluchten en die ook de halve wereld afvoer om overal geweigerd te worden. Anne Frank zou er met het huidige beleid bij ons niet meer inkomen.

9 Reacties
Paul250371
Paul25037112 jun. 2018 - 9:55

Wat ook prachtig is is dat het rechtsgedeelte hier die mensen / vluchtelingen helemaal niet wil laten verrekken maar ze vinden het vreselijk dat er mensensmokkel gefaciliteerd wordt. Prachtig hoe mensen excuses verzinnen om hun xenofobe kronkel maar te rechtvaardigen.

marcelhermus
marcelhermus12 jun. 2018 - 11:15

Prachtig hoe zogenaamd linkse mensen maar lief willen zijn voor alle vluchtelingen zonder over consequenties na te denken. Als zij maar kunnen zeggen dat zij wel goede mensen zijn en alle andere eigenlijk minderwaardig.

Paul250371
Paul25037112 jun. 2018 - 12:56

Cubert Als zij maar kunnen zeggen dat zij wel goede mensen zijn en alle andere eigenlijk minderwaardig. Dat zijn jouw woorden. Ik kan er ook niets aan doen dat calimerorechts het niet kan geloven dat mensen gewoon andere mensen willen helpen zonder andere redenen. Wellicht is het belachelijk maken van "helpers" een noodzaak om het xenofobe geweten te verstommen?

marcelhermus
marcelhermus12 jun. 2018 - 14:13

Alles wat jij zegt is erop gericht om de mensen die een standpunt "rechts" van jou nemen weg te zetten als xenofoben/ racisten etc. Dan is het toch heel makkelijk voor ieder ander om jou weg te zetten als gutmensch zonder oplossingen. Lekker flink blaten van beide kanten zal vast wel voor iets positiefs zorgen. En wat betreft iemand willen helpen zonder andere reden. Er is altijd een reden om een ander te helpen. Men heeft het niet voor niets vaak over een morele verplichting als iemand bijvoorbeeld in het water valt. Echter wordt daarbij ook altijd verteld dat je eerst moet kijken naar je eigen veiligheid. Zo moet je deze situatie ook bekijken. Denk je nou echt dat mensen die negatief tegenover al die bootvluchtelingen staan puur kwade bedoelingen hebben. Ik denk dat de meeste mensen de situatie anders beoordelen als jij dat doet en het een gevaarlijke situatie voor zichzelf en het land vinden.

punt2
punt212 jun. 2018 - 17:14

@Paul250371, De Joden op die boot, de St Louis, vluchtten voor hun leven, niet uit economische motieven.

HM van der Meulen
HM van der Meulen13 jun. 2018 - 0:23

Rob Roy - Dat is flauwekul, want ze werden toen wel maatschappelijk buitenspel gezet, maar nog niet systematisch uitgemoord. De motieven die toen werden aangevoerd om ze niet op te nemen, verschillen niet zoveel van de motieven nu.

HM van der Meulen
HM van der Meulen13 jun. 2018 - 0:39

The Doomed Voyage of the St Louis - https://www.youtube.com/watch?v=XKlkOpJhxeI

Paul250371
Paul25037113 jun. 2018 - 12:36

Cubert Alles wat jij zegt is erop gericht om de mensen die een standpunt “rechts” van jou nemen weg te zetten als xenofoben/ racisten etc. Onzin. Alleen mensen die stemmen op partijen die tegen buitenlanders zijn, tegen steun voor armere landen, mensen die lopen te juichen als er vluchtelingen verdrinken, mensen niet cynisch maar gewoon gemeend dobbernegers noemen. Kortom de xenofobe en racisten en geloof mij die zitten echt niet alleen "rechts" van mij, wel een stuk meer. "Echter wordt daarbij ook altijd verteld dat je eerst moet kijken naar je eigen veiligheid. Zo moet je deze situatie ook bekijken." Bedoel je dan dat onze veiligheid is dat we onze rijkdom niet kunnen delen want dat is onveilig? "Denk je nou echt dat mensen die negatief tegenover al die bootvluchtelingen staan puur kwade bedoelingen hebben." Ik denk dat het anders was geweest als de bootvluchtelingen blank en Christelijk of Joods (nu wel) zijn. Bedoel je met veiligheid dat de vluchtelingen verkrachters zijn? Wellicht zijn er mensen die tegen bootvluchtelingen zijn en geen kwade bedoelingen hebben maar op een humane oplossingsgerichte strategie heb ik die mensen die geen kwade bedoelingen hebben nooit kunnen betrappen. Rob Zie commentaar van de heer Van der Meulen.

punt2
punt214 jun. 2018 - 16:32

@HM van der Meulen, gelukkig weet jij precies hoe het in 1939 er aan toe ging in Nazi Duitsland. Sterker nog, jij weet het zo goed dat deze Joden niet vluchten voor behoud van eigen leven dat je dat dan ook maar als stellige waarheid neerzet hier, want maatschappelijk buitenspel gezet zoals je dat noemt is niet zo erg, dat je voor leven moest vrezen. 9 op 10 november 1938 vond de Kristallnacht plaats waarbij 91 Joden vermoord werden en vele Joodse winkels en bedrijven vernield werden, vele synagogen werden in brand gestoken. Er werden zo'n 20.000 Joden gearresteerd en een aantal van hen werden naar de nieuwe concentratiekampen gestuurd. Vele Duitsers vonden deze actie te ver gaan, maar Hitler gaf de Joden de schuld. Ze moesten ook samen 1 miljard Reichsmark betalen voor de schade. 20% van de eigendommen van de Joden werd in beslag genomen en ze moesten ook nog eens alles herstellen op eigen kosten. De St Louis voer weg in Mei 1939 .

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jun. 2018 - 6:32

@HM Ben inderdaad geen expert, maar ik me wel voorstellen dat als je investeert in zaken als zorg, infrastructuur, landbouw/ irrigatie en onderwijs de randvoorwaarden creëert voor een goed functionerende economie. Geld mag geen probleem zijn, kijkende naar de 40-80 miljard die we nu ook uit het niets bijdrukken. per maand. Laten we de USA nog achterwege. Het heeft allemaal te doen met keuzes en prioriteiten, en veel ineffectiever als dat we nu werken kan niet.. Heb veel liever dat mijn pensioen verdampt door miljarden daar een beter leven te geven dan hier een bank overeind te houden.

2 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop12 jun. 2018 - 6:37

Als reactie op:HM van der Meulen 11 juni 2018 at 21:25

HM van der Meulen
HM van der Meulen13 jun. 2018 - 0:18

Sorry, ik zag jouw reactie pas nu. Ik begrijp je goede bedoelingen en ik ben het gedeeltelijk -onderwijs- wel met je eens. Maar denk je dat ze door het scheppen van die randvoorwaarden kunnen concurreren met de multinationals? In de praktijk blijk die verbetering van de infrastructuur er meestal toe te leiden dat die multinationals de plaatselijke bevolking beter kunnen exploiteren om ons hier van goedkope producten te voorzien. Met medewerking van de plaatselijke -corrupte- elite. Als jullie niet willen inzien dat de fout zit ingebakken in het (kapitalistische) economische stelsel, dan zullen ze in Nederland uiteindelijk ook hekken en muren rondom de dorpen van de welgestelden plaatsen, terwijl de bevolking daarbuiten verpaupert, net als in de rest van de wereld. Dan komen er geen immigranten meer naar Nederland, maar werken jullie ook als goedkope arbeidskrachten voor de elite, die daar binnen die dorpen woont. Dan kan zich ook het omgekeerde proces voltrekken. Hier hebben ze net een gebied van 1000 hectare natuurgebied opgekocht om er 150 huizen neer te zetten voor de superrijken, plus 3 restaurants en 3 zwembaden en een boerderij voor biologische landbouw om ze van eten te voorzien. Zo'n project zou in Europa 10 tot 20x duurder zijn. Het levert wel een hoop werkgelegenheid op voor de goedkope arbeidskrachten in deze regio, die met lege handen achterblijven, als het eenmaal af is.

Mostafa
Mostafa12 jun. 2018 - 6:22

In 1870 onder leiding van Giuseppe Garabaldi werden de vreemdelingen en gelukzoekers uit Europa verjaagd, omdat de Italianen toen waren spuugzat. Nu de arme Afrikanen!

CM2
CM212 jun. 2018 - 6:16

De slimme Italianen weten dat er over een week of twee een EU-top is over het migrantenvraagstuk. Met deze actie hebben ze de piketpalen voor die top gezet. Merkel komt steeds meer alleen te staan. En dat is goed zo.

Willem D2
Willem D212 jun. 2018 - 6:05

Dat Spanje ze nu opvangt snap ik wel in Spanje heb je geen: - opvangkampen - werk - bijstand (ook niet voor de autochtone Spanjaard overigens) Dus die migranten zullen of direct de pyreneeën over trekken naar het noorden, of even wachten op een document en dan officieel migreren naar het noorden.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2018 - 9:51

Dan heeft Frankrijk er een probleem bij. Momenteel houden ze vooral de Alpenroutes nauwlettend in de gaten.

Mostafa
Mostafa12 jun. 2018 - 6:04

En wat vindt de Paus hiervan ?!

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter12 jun. 2018 - 13:39

Wat de Papa van het Rooms Katholieke er van vindt : https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=680&nws=3959 Tevreden ? Italië is geen christelijke staat dus zijn invloed op de politiek is gering wellicht nihil

Edwin8
Edwin812 jun. 2018 - 13:46

De Paus kan zoveel vinden, uiteindelijk houdt zijn zeggenschap op bij de grens van het Vaticaan. Daarbuiten kan hij zich enkel beroepen op een moreel appèl.

punt2
punt213 jun. 2018 - 7:05

Hoeveel illegalen zullen er zijn in Vaticaanstad ? Ze werden daar al boos om een vestiging van Mc. Donalds.

quatsch
quatsch12 jun. 2018 - 0:08

Politiek bedrijven: niks doen en wachten tot een probleem zich spontaan heeft opgelost.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 jun. 2018 - 18:36

Ondertussn noemen we dit wel migranten ipv vluchtelingen. Dat zijn het inderdaad niet. Wat er wel op zo'n boot zit zijn de kansrijken uit het land waar ze vandaan komen. Een land dat er economisch slecht voor staat en deze kansrijken goed kan gebruiken. Maar nee, de NGO's kiezen ervoor om een reis te faciliteren en de achterblijvers met nog meer armoede en ellende te confronteren. Bovendien werken ze samen met mensensmokkelaars wat het grootste tuig v/d richel is Dat maakt de NGO's criminele organisaties die hard aangepakt moeten worden. De oplossing ligt in het opkrikken van de welvaart daar. Niet in het importeren van kanslozen hier die daar wel wat konden betekenen.

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen11 jun. 2018 - 19:25

"De oplossing ligt in het opkrikken van de welvaart daar." Zo is dat, 100% mee eens. Nu wil ik alleen nog van je weten, hoe je vindt dat dat gerealiseerd zou moeten worden.

Starter3
Starter311 jun. 2018 - 19:39

@van der Meulen. Door ze in de eerste plaats daar te houden en ze in de tweede plaats hun land te laten opbouwen. Laten we daar eens mee gaan beginnen.

Geert4
Geert411 jun. 2018 - 20:14

helemaal eens met RaymondenJoop @ HM vander Meulen: waarom van Raymonden nu willen weten waar zelfs de geleerden niet over uit kunnen komen....?

Henri Zwols
Henri Zwols11 jun. 2018 - 21:48

@HM van der Meulen Eerst maar eens door hier in de EU te stoppen met belastinggeld om te zetten in landbouwsubsidies. Ja dan wordt het eten duurder, maar dan kan Afrika wel gewoon meeconcureren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2018 - 7:15

Henri Zwols Dan zul je toch ook daar ervoor moeten zorgen dat mensen fatsoenlijk betaald krijgen voor wat ze doen en onze productie niet voor een appel en een ei willen verplaatsen naar die landen. Dan zul je geen producten meer moeten willen waar uitbuiting aan ten grondslag ligt, zoals kinderarbeid, slavenarbeid en onderbetaalde arbeid waar mensen niet eens van kunnen leven. Dan zul je een omgekeerde motivatie moeten tonen met globalisering den genoegen moeten nemen met minder winst, en eerlijk geld voor eerlijke arbeid.

Rode druppel
Rode druppel11 jun. 2018 - 18:27

Economische vluchtelingen mogen onder geen beding in de EU komen. Zoals Smit zegt in zijn reactie 16.53 uur. Om het draagvlak voor echte vluchtelingen zo groot mogelijk te houden. Stel opvangkampen op in veilige landen aan de middellandse zee ( buiten de EU ). Screen de vluchtelingen, echte komen in speciale kampen van waaruit ze met een verdeelsleutel verdeeld gaan worden over de lidstaten. De rest is niet welkom en wordt linea recta terug gestuurd. Ik weet zeer goed dat er EU lidstaten zijn die deze mensen weigeren op te vangen. Deze lidstaten dienen niet alleen de lusten maar ook de lasten te dragen in een EU. In feite hapert de EU wederom. De enige manier om dit probleem op te vangen is streng en duidelijk op treden. Ontmoedigen van economische vluchtelingen.

1 Reactie
RosaLange
RosaLange12 jun. 2018 - 6:36

Helemaal mee eens. Hoe dichter je overigens de eerste opvang bij het crisisgebied inricht, hoe minder niet-vluchtelingen meeliften op de crisis. Dat heeft ook het voordeel dat vluchtelingen niet zo lang op eigen gelegenheid hoeven te reizen om die eerste opvang te bereiken.

geronimo3
geronimo311 jun. 2018 - 18:02

Valencia neemt de vluchtelingen op, al die conflicten die door sommige machten worden gefabriceerd zorgen natuurlijk ook voor vluchtelingen, sommige stemmers (hun politieke partijen) staan achter die invallen in andere landen en het omver werpen van onwelgevallige regimes, maar draaien het hoofd om voor de consequenties en dat zijn o.a. vluchtelingen,triest en zo inconsequent/hypocriet handelen.

12 Reacties
geronimo3
geronimo311 jun. 2018 - 18:04

Sommige conflicten die vluchtelingen veroorzaken komen natuurlijk ook door hoe wij de aarde behandelen,dus het menselijke handelen veroorzaakt ook milieuvluchtelingen, ook dit komt door vooral de rijke Westerse landen met hun manier van leven/handelen.

Zapata
Zapata11 jun. 2018 - 18:51

Daarom zijn echte vluchtelingen ook welkom. Economische migranten niet. Dit hele gebeuren is koren op de molen van de neo-libs omdat uiteindelijk het laatste restje sociale zekerheid hierdoor niet meer op te brengen is. De neo-libs gaan toch wel door met oorlogen en landen milieu technisch te verwoesten. Bijkomend voordeel is dan nog dat ze kunnen brullen dat enige vorm van sociale zekerheid onbetaalbaar is. Overigens spreek je over wij. Ik heb de aarde nooit verkeerd behandelt. Ik heb nooit oorlog veroorzaakt. Ik heb nog nooit iemand leed aangedaan. Ik ben maar een schlemiel die al 43 jaar dagelijks naar zijn werk gaat, in een huisje woont en een oude auto heeft. Over twintig jaar ben ik dood en zal niemand zich mij herinneren en ik heb niets kunnen veranderen aan alle ellende op de wereld. En ik stem altijd op partijen die goed willen zorgen voor vluchtelingen. Wat had u gewild dat ik anders had gedaan? (ja ik doe ook vrijwilligerswerk naast mijn werk) Vertel het maar, ik hoor het graag.

datkanbest
datkanbest11 jun. 2018 - 22:45

@Zapata: je auto gebruikt benzine dus je stoot CO2 uit en je gebruikt daarmee een grondstof die niet uit nederland komt. Als je een mobiele telefoon hebt zitten daar veel grondstoffen in die ook uit andere landen komt. Als je vlees eet verbruik je veel meer grondstoffen dan als je vegetarisch bent. En zo kan ik nog wel even doorgaan. En naar je werk gaan houdt neem ik aan ook in dat je pensioen opbouwt. Kijk eens na naar waar je pensioenfonds in investeert (bijvoorbeeld de wapenindustrie). En nee ik zeg niet dat je als individu veel invloed kan uitoefenen.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar212 jun. 2018 - 6:15

@geronimo @datkanbest Applaus dat jullie haarfijn hebben uitgelegd dat het 'onze' schuld is (of bedoelen jullie de schuld van 'rechts'?) Maar zijn jullie ook bereid om te bezuinigingen om zaken die voor links van financieel belang zijn. Bijvoorbeeld kunst en cultuur? Het is leuk om (bijna theatraal) schuld te erkennen als het in feite erop neer komt dat de kosten van de extra opvang (weer) op defensie verhaalt moet worden. Of op wat links vroeger ook veel deed: door meer op de pof te leven. (ik onderstreep dat ook linkse mensen auto rijden, vlees eten, en pensioenen opbouwen en nee, vegetarische restaurants / aanbod in supermarkten en marktaandeel ASN/TRIODOS weerspiegelt niet het aantal linkse stemmers in Nederland)

datkanbest
datkanbest12 jun. 2018 - 9:03

Ik zeg niet dat ik oplossingen heb en zeker niet op individueel nivo. Maar die dividentbelasting afschaffen was natuurlijk een hele slechte zet. En wees niet ongerust op kunst en cultuur wordt al volop bezuinigd. En hoeveel linkse regeringen hebben we in totaal gehad in dit land?

datkanbest
datkanbest12 jun. 2018 - 9:29

@Wiewatwaar: Ik weet trouwens nog een wel een paar maatregelen: 21% BTW op kerosine gheffen (en ja dat zal dan het liefst wereldwijd moeten) en vlees in een hoger BTW tarie. En over kunst en cultuurbegroting gesproken: die dividendbelastingteruggave is 3.5 keer meer dan de cultuurbegroting. En de cultuurbegroting is als ik het goed heb nagekeken 1.3% van de inkomsten van Nedertland.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar212 jun. 2018 - 10:25

@datkanbest: ik herhaal mijn vraag: "Maar zijn jullie ook bereid om te bezuinigingen om zaken die voor links van financieel belang zijn?"

datkanbest
datkanbest12 jun. 2018 - 11:56

@Wiewatwaar: Punt één: Ik begin zo langzamerhand een grote hekel aan de termen links en rechts te krijgen. Het enige wat iedereen doet is vingerwijzen, maar oplossingen zoeken ho maar. Punt twee: Je kan geld anders verdelen. de één vind kunst en cultuur belangrijk en een gelijkere verdeling van middelen tussen iedereen in een samenleving en de ander vind het belangrijker dat er zoveel mogelijk geld in zijn of haar portemonnee komt. Ik hoor bij de eerste groep. Ik vind een goede samenleving belangrijker dan mijn eigen belang. Dus ja ik kan best bezuinigen op zaken die links belangrijk vind als dat nuttig is voor de samenleving. Alleen heeft iedereen een andere mening over wat belangrijk cq nuttig is voor onze samenleving. Dus mijn bezuinigingsmaatregelen en belastingheffingen zullen anders zijn als die van jou.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar212 jun. 2018 - 12:44

@datkanbest: we zijn er bijna. Ben je ook bereid te bezuinigingen op zaken die nuttig zijn voor de samenleving zodat we met zoveel mogelijk mensen kunnen delen, inclusief laag opgeleide economische migranten? En zijn er al partijen de de belastingen willen verhogen? (volgens mij willen GroenLinks vooral belasting verschuiven) Of omwille van de politieke en economische migranten bezuinigen op zaken en thema's die de eigen achterban raken? Want remember: we waren het er allemaal over eens dat de ellende de wereld 'onze eigen schuld' was....

datkanbest
datkanbest12 jun. 2018 - 14:24

@Wiewatwaar: ja, ik ben bereid te delen. De wereld draait namelijk niet om mij. Ik ben maar één persoon van de 7.5 miljard op deze aarde. Ik heb ook geen problemen met belasting betalen. En ja, daar moet wel controle zijn op hoe het uitgegeven wordt. Ik weet niet eens wat mijn maandelijkse brutosalaris is wel wat mijn maandelijke nettosalaris is daar leef ik namelijk van; de rest is voor de samenleving. Ik vind het onderscheid belachelijk tussen politieke vluchtelingen en economische vluchtelingen. Natuurlijk willen mensen naar een plek in deze wereld waar ze denken het beter te krijgen dan waar ze vandaan komen. Mij is het ook volstrekt niet duidelijk waarom bijvoorbeeld in de verenigde staten de topman gemiddeld 331 keer meer verdiend als de gewone man op de werkvloer. Gelukkig valt dit in Nederland mee, maar tien keer meer is toch meer dan zat.

datkanbest
datkanbest12 jun. 2018 - 14:56

@Wiewatwaar: En nee, het is niet onze schuld. We hebben geluk dat we hier geboren zijn. Wij hebben bepaalde geografische voordelen (paarden, kust, rivieren, redelijke temperaturen etc.) waardoor we deze rijkdom hebben. En sommige keuzes lijken heel basaal maar hebben een hele grote invloed op de ontwikkeling van een land of gebied.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar214 jun. 2018 - 7:22

@datkanbest: veel mensen zullen zeggen dat ze geen problemen hebben om de huidige belastingen te betalen maar mijn vraag is juist of je bereid bent om meer belasting te betalen de Nederlandse overheid voor meer mensen op de wereld wat kan doen. De volgende vraag is of dit een individueel verlangen is van jou of dat dit breder gedragen wordt. Zodanig dat er een politieke partij is die dit in zijn partijprogramma heeft staan. Verder ben ik blij dat je niet (meer) uitgaat van een rechtstreekse verantwoordelijk voor elke economische migrant en ons grondstoffenverbruik.

ruma ankka
ruma ankka11 jun. 2018 - 17:58

Zolang die NGO’s het verdienmodel van de mensensmokkelaars blijven faciliteren zul je dit soort toestanden houden.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037113 jun. 2018 - 12:42

De reden waarom mensen vluchten, waarom mensensmokkelaars bestaan zijn geen oorzaak van deze toestanden?

Aggedamarwit
Aggedamarwit11 jun. 2018 - 17:23

Een typisch gevalletje van de wal die het schip aan het keren is. En het wordt de hoogste tijd. NGO's die in hun onmetelijke goedheid de kritiek van de Europese bevolking trotseren en dienen als illegale taxiservice voor mensenhandel roept vanzelfsprekend de nodige irritatie op. Dat laten verkiezingen op het Europese continent steeds vaker zien. Gelukkig maar.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037113 jun. 2018 - 12:43

Naar woord he "goedheid"

Meta  Foor
Meta Foor11 jun. 2018 - 17:11

zeer onverantwoordelijk dat als je weet dat je zwanger bent en/of dat je kinderen meesleept, dat je aan een dergelijk avontuur begint... Ik ben in dit verhaal gedoken , en het meest bizarre vind ik nog steeds dat het vertrekpunt: haven in Libie , de Aquarius niet terug wil, hoewel dit schip wekelijks de overtocht maakt (vol heen, leeg terug). Ik vind het moeilijk te accepteren dat alle 629 opvarenden in vrije keus opgestapt zijn.

Appie Fries
Appie Fries11 jun. 2018 - 17:08

De mensensmokkelaars verdienen hun geld over de ruggen van de vluchtelingen met medewerking van de mensen die het allemaal maar zielig vinden. zo los je de smokkelproblemen nooit op.

PetervdB2
PetervdB211 jun. 2018 - 16:22

Dat wordt nog een leuke trip van Sicilie naar Valencia. Ongeveer 1.000KM. Bij een snelheid van 25KM/uur is het 40 uur varen. Ze komen dan langs veilige havens als Tunis (nog geen 200KM) , Algiers.(600KM). Ze hadden ook naar de haven van Montenegro (500KM) kunnen gaan. Maar ze willen persee naar de Europese Unie.Het woord bootvluchteling is dus niet op zijn plek. Dat een NGO even 2000KM om gaat varen maakt wel duidelijk hoe enorm lucratief het ritje wel niet is. Het is gewoon keiharde business. Af en toe een bootje laten zinken Des te meer verdronkenen, des te hoger de prijs en des te groter is de emotionele druk om ze vooral op te vangen. De verdronkenen hebben hun ticket immers toch al betaald.

4 Reacties
JStokx
JStokx11 jun. 2018 - 19:01

En dan te bedenken dat ze ook gewoon naar een ander land in Afrika hadden kunnen vluchten zonder (burger)oorlog. Maar goed, dan komt toch de aanzuigende werking weer boven.

Henri Zwols
Henri Zwols11 jun. 2018 - 19:16

Je bent iets te cynisch. De NGOs maken geen winst en krijgen hun geld niet van de smokkelaars of de migranten zelf. Het geld dat de migranten betaald hebben blijft allemaal bij de smokkelaars die erg blij zijn met de gratis hulp van de NGOs. De NGOs worden betaald door donaties van goedmensen die vooral het gevoel willen hebben dat ze iets goeds doen. Dus inderdaad, deze mensen ergens in Afrika afzetten zou die geldstroom wel opdrogen.

vdbemt
vdbemt11 jun. 2018 - 19:54

Dit is iemand anders dan ik.

Paul250371
Paul25037113 jun. 2018 - 12:45

JStokx Als jij opzoek zou zijn naar een beter leven zou jij dan naar Afrika gaan?

punt2
punt211 jun. 2018 - 16:05

Voor zover bekend zijn de migranten opgepikt in de territoriale wateren van Noord Afrika, het zeerecht geeft aan dat deze “ drenkelingen” bij de dichtstbijzijnde haven worden afgeleverd. Dat is Italië en ook niet Malta. Het is bijzonder kwalijk dat NGO’s zich met politiek bemoeien en zelf onderwerp worden van de discussie. Willens en wetens worden deze mensen misbruikt door deze NGO’s.

1 Reactie
punt2
punt211 jun. 2018 - 16:06

Dat is niet Italië ... moet dat zijn

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 jun. 2018 - 15:51

De 20% mensen die zich 80% van de beschikbare middelen op deze wereldbol toe-eigenen zijn hoogst verontwaardigd dat ze op de gedachte zijn gekomen om ook hierheen te komen, om te proberen een stukje van die koek te bemachtigen. Je zou eens met meer mensen moet delen. Het is de hoogste tijd dat ze daar eens aan geboortebeperking gaan doen, zodat wij hier onze biefstukken kunnen blijven eten. Dat is toch niet teveel gevraagd?

10 Reacties
Aggedamarwit
Aggedamarwit11 jun. 2018 - 17:24

Die koek is niet gratis. De culturele verschillen zijn problematisch. Op een gegeven moment ben je verzadigd en kun je niet meer absorberen. Dat punt is nu wel zo'n beetje bereikt.

JStokx
JStokx11 jun. 2018 - 17:35

Goed als we dat onderscheid kunnen maken, economische migranten hoeven we niet toe te laten.

Zapata
Zapata11 jun. 2018 - 17:59

@ Meulen. Het probleem is dat diegenen die zich bijna alle middelen toe eigenen helemaal niet gaan delen. Die wentelen de problematiek af op mensen die het nu al niet breed hebben. De sociale zekerheid wordt onbetaalbaar als het zo doorgaat. Twee vliegen in 1 klap voor de neo-libs. Ze hebben weer wat goedkope arbeidskrachten en ze ondermijnen solidariteit.

Katwezel
Katwezel11 jun. 2018 - 18:42

Dat is natuurlijk een stroman van jewelste. Ik denk dat de meeste mensen niet verontwaardigd zijn, dat maak jij ervan, en ook gerust begrijpen waarom deze mensen hierheen willen komen (ondanks dat de meeste Afrikaanse landen ook met economische opmars bezig zijn), maar tegelijkertijd zich wel gewoon realiseren dat als we iedereen hier naar toe halen niemand er iets mee opschiet.

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 jun. 2018 - 19:22

Zapata je vertelt me niets nieuws, maar de vraag blijft uiteindelijk toch wat op den duur gemakkelijker is: diegenen die zich bijna alle middelen toe eigenen dwingen te delen of eindeloos lang degenen buiten de deur houden die hun deel eisen. Op de eerste plaats is natuurlijk een rare strategie om toe te geven aan de rechtse xenofoben om het vermogende deel van de bevolking te sparen. Maar uiteindelijk wordt het evenwicht pas hersteld als ze daar in de derde wereld, of de "opkomende economieën", gewoon krijgen wat ze toekomt. En daarmee bedoel ik niet dat elke wereldburger een auto voor de deur zou moeten krijgen, dus sluit ik mij in deze aan bij Wilders: minder, minder, minder, -een beetje minder consumeren mag ook wel.

Zapata
Zapata11 jun. 2018 - 21:48

@Meulen. Migratie is geen oplossing. De jeugd en de mensen met capaciteiten om nog iets van die landen te maken trekken weg. Zelfs hier in Europa. Probeer Litouwen eens of Griekenland, Italië. Het is een ramp van ongekende vorm. De oplossing ligt hierin dat we uiteindelijk het schorem weg moeten stemmen wat alleen maar aan korte termijn winsten denkt en geo-politieke spelletjes speelt over de ruggen van miljoenen mensen. Een volledig andere mindset waarin we de waanzin moeten vergeten van meer meer meer, winst winst winst. We moeten eindelijk eens volwassen worden willen we nog een toekomst overhouden voor onze kinderen. We moeten ons niet meer laten opstoken door volgevreten varkens met een een titeltje als historicus of econoom die wel eventjes de wereld duiden en ons al decennia lang voorhouden dat er geen enkel alternatief is. Dat de anderen, (gewoon mensen zoals jij en ik) de vijand zijn en dat we de slaafjes moeten zijn van de banken sector die ons bind met constant oplopende schulden. Die er voor zorgt dat steeds minder mensen steeds meer gaan bezitten. We moeten gaan stoppen te geloven in de leugens en beseffen dat als we werkelijk willen en het egoïsme opzij zetten dat deze wereld genoeg voor iedereen heeft. Maar zie dat maar eens te bereiken. De systeem denkertjes en technocraten die schaken op damborden vervuilen iedere dag weer onze media. Luid brullend we kenne het niet betale! Terwijl ze hun volgevreten lijven nog nauwelijks in passende kleding kunnen wurmen. Onderwijl anderen opschepen met de puinhopen van een ecologisch verwoest systeem. Een andere mindset, maar dan moeten we eerst af van een heleboel fossielen die dagelijks hun euro's schrapen en onttrekken aan de echte economie omdat ze nooit genoeg hebben. Die een oorlogje of vijand wel zo fijn vinden omdat zoiets goed is voor hun beleggingen. De 3% neuzels met hun economische keukentafel wijsheden. En dan denk ik niet aan socialisme of weet ik veel wat voor ander systeem. Systemen werken niet omdat de mens een veel te onbetrouwbare factor is. Dan denk ik aan een mindset waarbij we begrijpen dat we allemaal maar mensen zijn en met elkaar leven. We zijn hier tenslotte maar zo een korte tijd. Zal nog wel een 30.000 jaar duren voordat we verlost zijn van de fossielen. Maar migratie is geen oplossing.

Appie Fries
Appie Fries12 jun. 2018 - 4:37

@HM van der Meulen, het gaat er niet om dat wij onze biefstukken kunnen blijven, maar wij allemaal. Als je minder mensen hebt, dan is het stukje taart dat je kan krijgen ook veel groter. Dit lijkt mij logisch. Neem nu even Sudan, 1960 7,5 miljoen inwoners, nu zijn het er bijna 40 miljoen. Geboortebeperking zou echt niet zo'n slecht/onmenselijk idee zijn. Ik denk dan ook dat geboortebeperking 1 van de redenen is waarom wij redelijk rijk zijn.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar212 jun. 2018 - 6:22

@HM van der Meulen: jij wilt eerlijk delen. Mooi! Wijs me maar aan waar een linkse partij bereid is om m.b.t. eigen stokpaardjes financieel in te leveren (hoe belangrijk is bijvoorbeeld kunst en cultuur als er (nu kom ik er ook mee aanzetten) kinderen in nood zijn) zodat we 'die 80% ook van onze koek kunnen laten mee-eten?'.

datkanbest
datkanbest12 jun. 2018 - 7:22

@Appie Fries: 'Ik denk dan ook dat geboortebeperking 1 van de redenen is waarom wij redelijk rijk zijn.' Nee, het is andersom. Wij zijn rijk daarom kunnen we het ons veroorloven om aan geboortebeperking te doen. Onze kinderen worden ook oud en zodoende kunnen zij voor ons zorgen op onze oude dag. En we hebben geld dus we kunnen ook zorg kopen. En dat is ook wat je ziet: hoe lager de kindersterfte hoe minder kinderen men krijgt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2018 - 14:23

@Aggedamarwit Die koek is niet gratis. Nee, ze hebben hem al betaald. Op een gegeven moment ben je verzadigd en kun je niet meer absorberen. De westerse wereld blijkt onverzadigbaar en zo blijft ze maar absorberen. Ik zou ook hierheen komen.

Sonic2
Sonic211 jun. 2018 - 15:45

Ik heb een groot sociaal hart, maar ik kan de houding van Italie goed voorstellen. Er is zo grote massale influx gekomen van mensen. De afwerende houding is te begrijpen. Ik ben niet het type dat helemaal alle grenzen wilt dicht gooien, maar zeer serieus de immigratie beperken is wel nodig. Thuru heeft gelijk. Die economische illegale migranten kunnen we wel missen.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2018 - 14:45

De vraag is natuurlijk bij wie je het risico legt als mensen zeggen dat ze 'echte' vluchteling zijn terwijl dat moeilijk te toetsen is, en ze dat dus misschien wel niet zijn. Het lijkt erop dat we van echte vluchtelingen verwachten dat ze aantonen dat ze dat zijn, middels de juiste documentatie. Zo wordt dit door de IND benaderd. Ik verwacht bijna een folder online welke paperassen niet te vergeten als je naar hier komt. Ik ben met de IND te maken gehad (mijn vrouw komt niet oorspronkelijk uit Nederland). Ik kan u vertellen: dat is een 'Laurel&Hardy meet Peppie & Kokkie' show. En na een jaartje daarmee bezig te zijn geweest kwam ik tot de conclusie dat dat geen toeval is.

CM2
CM211 jun. 2018 - 15:28

Het gekke is dat de Spanjaarden aan de Spaans-Marokkaanse grens alles in het werk stellen om emigranten buiten de deur te houden, en in dit geval de grens open gooien. Beetje tegenstrijdig allemaal.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman211 jun. 2018 - 17:53

Het maakt enig verschil tussen geweld gebruiken om zich doortocht te verschaffen en vriendelijk uitgenodigd worden. Laat jij iedereen die op je deur bonkt binnen of zet je de deur pas op een kier als er gebeld wordt en er geen collectebus in zicht is? Wat Italië deed en doet is zich beklagen over het feit dat het zich wél aan de afspraken houdt en anderen weigeren dat te doen. Niet dat die landen onchristelijk zouden zijn, . Integendeel, ze stellen zich voor als de verdedigers van de christelijkheid en prijzen elke dag zichzelf om hun spijkerhard geloof. .

Henriette3
Henriette311 jun. 2018 - 20:18

Dat komt omdat de migranten niet in Spanje blijven maar zo gauw het kan richting het noorden trekken. Spanje is puur een tussenhalte en dat kost doorgaans niet veel

Wiewatwaar2
Wiewatwaar212 jun. 2018 - 6:23

@Henriette: en Spanje weet dat landen in Noord-Europa garant staan voor hun schuldenberg ;-)

kassakijker73
kassakijker7311 jun. 2018 - 14:58

En wat doen de landen waar deze mensen vandaan komen? Waarom wordt Europa verantwoordelijk gesteld?

7 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen11 jun. 2018 - 15:54

Omdat Europa de middelen die ze daar hebben opkoopt, ten bate van de consumptie van de mensen hier.

Satya
Satya11 jun. 2018 - 17:18

Omdat Europa degene is die ongevraagd rijkdommen meeneemt. Europa is op andere continenten zeer corrupt. Waar jullie mee samen werken is diep bedroefd.

Satya
Satya11 jun. 2018 - 17:20

@hm van der meulen. Het word opgekocht van zeer corrupte mensen, regio's bewust onstabiel gehouden.

Aggedamarwit
Aggedamarwit11 jun. 2018 - 17:27

Hoe komt het van der Meulen, dat als wij daar consumeren de bevolking daarvan niet profiteert?

JStokx
JStokx11 jun. 2018 - 17:30

Van der Meulen Zo, dan heeft China nog heel wat migranten op te nemen.

JanBakker2
JanBakker211 jun. 2018 - 18:07

Van der Meulen Welke producten? Wat is de prijs die de afnemer betaald en waar blijft het geld die betaald wordt?

stokkickhuysen
stokkickhuysen12 jun. 2018 - 14:31

@Agge En wiens schuld is dat? De bevolking of degenen die die corrupte bovenlaag financieel in stand houdt?

Allard Feenstra
Allard Feenstra11 jun. 2018 - 14:55

Een veel grotere humanitaire ramp is deze door kwalijke mensensmokkelaars en zowel naïeve als blind ideologische "helpers" aangejaagde stroom te laten voortduren en groeien. De boodschap dat je niet meer binnen komt zal zich snel genoeg verspreiden en de stroom waar het economische migranten betreft doen stokken. Bovendien zouden de zowel naïeve als blind ideologische "helpers" hen dus ook veilig aan land kunnen brengen naar de overkant.

Smit3
Smit311 jun. 2018 - 14:53

Een humanitaire ramp waar in de meeste gevallen willens en wetens voor gekozen is. De betrokken ngo's houden een pervers systeem in stand, waar ze helaas zelf ook hun bestaansrecht aan ontlenen. Het wordt tijd dat deze, onterechte, emotionele chantage een halt wordt toegeroepen. Met name ook om ervoor te zorgen dat er voor echte vluchtelingen voldoende draagvlak blijft, zij worden zo het kind van de rekening.

3 Reacties
datkanbest
datkanbest11 jun. 2018 - 15:47

Op basis van wat zeg je dat op dit schip geen echte vluchtelingen zitten?

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 jun. 2018 - 15:56

Het probleem is nu juist dat et niet om onterechte, emotionele chantage gaat.

Smit3
Smit311 jun. 2018 - 16:32

@datkanbest: op basis van waar ze vandaan komen @HM: oh jawel hoor

Herr Vorragend
Herr Vorragend11 jun. 2018 - 14:43

Heel nobel van Spanje om deze mensen op te nemen. De keerzijde zal zijn dat vooral aspirant-mensensmokkelaars in Marokko dit ook vinden.

3 Reacties
order no 227
order no 22711 jun. 2018 - 15:42

Inderdaad heel nobel van de Spaanse overheid. Het is alleen wat minder nobel als men bedenkt dat iedereen weet dat geen van die ong 650 migranten Spanje als eindbestemming heeft. En zo wordt het verdrag van Dublin (II) weer omzeild: De nobele Spanjaarden kunnen zich moreel verheven voelen vanwege een vermeende goede daad en korte tijd later vullen de tentenkampen zich bij Calais of komen er kansloze asielaanvragen in Duitsland, NL en Zweden en begint het rondreiscircus met alle kosten/problemen die dat met zich meebrengt.

JanBakker2
JanBakker211 jun. 2018 - 18:14

Order of ze blijven in Spanje om daar massaal aan de kusten neptassen en sneakers te verkopen. Wat een toekomst en wat een bijdrage aan de maatschappij.

RobSon2
RobSon212 jun. 2018 - 5:29

@order En wat zijn we blij met de open grenzen binnen de EU, in combinatie met een niet geslaagd collectief migrantenbeleid.

Hiltermann
Hiltermann11 jun. 2018 - 14:41

De landen waar deze asielzoekers vandaan komen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en het vertrek van dit soort schepen verhinderen. Deze mensen hebben geen schijn van kans in een van de EU lidstaten een status te verwerven. Het gaat hier om mensen die om economische redenen hun land ontvluchten. De positie die de UNHCR in neemt is helemaal onbegrijpelijk. De UNHCR is er voor mensen die een beroep doen op hun vluchtelingenstatus. Voor hen bestaan er internationale verdragen waar aan zij hulp en een status kunnen ontlenen. Dat is een groot goed dat niet belast mag worden door mensen die uit economische motieven hun land ontvluchten. De actie van de Italiaanse overheid is hoe hard die ook moge zijn de enige juiste. Zolang er maar een spoortje kans is op het accepteren van asielzoekers blijven deze bootjes met mensen in de territoriale wateren van Italië en Griekenland komen.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen11 jun. 2018 - 16:01

Onlangs zijn er zelf een stel naar Brazilië gevaren, dus de kans dat je dat lukt is nihil. Zolang de kansen zo ongelijk verdeeld zijn zullen te blijven komen, zo zeker als het water altijd naar de zee stroomt.

Hiltermann
Hiltermann11 jun. 2018 - 18:58

De bootjes met asielzoekers zullen niet meer komen zodra alle EU lidstaten hen de toegang ontzeggen. Nu is Spanje de zwakke schakel die hen toelaat. Consequent terugsturen naar Afrika is de enige oplossing om de migrantenstroom te keren.. De EU kan deze mensenstroom keren door de leefomstandigheden in Libië en de anders landen waar deze migranten vandaan komen te verbeteren.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon11 jun. 2018 - 14:38

De enige manier om deze mensonterende migrantensmokkel te stoppen is het creeeren van een opvangkamp, onder verantwoordelijkheid van VN/UNHCR, in een veilige regio in Libie. Breng alle bootvluchtelingen hier consequent naar toe en geef oorlogsvluchtelingen daar de mogelijkheid een asielprocedure te starten.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 jun. 2018 - 9:50

Dat zou inderdaad een onderdeel van de oplossing kunnen zijn maar het schijnt nogal moeilijk te zijn om humanitaire opvang te regelen.

Thuru
Thuru11 jun. 2018 - 14:30

deze bootjes kunnen het beste naar een Afrikaans haven gaan. Geen reden om ze bij Europese haven af te leveren. Europa heeft geen behoefte aan illegale migranten. Uitstekende beslissing van Italië om de boot te weigeren. Dat meer Europese landen mogen volgen. Dan zal de stroom illegale migranten ook minder worden. Ofwel bootjes allemaal terug naar Afrika. En nee dat is niet zielig. Migranten kunnen op een legale manier toegang Vragen.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037112 jun. 2018 - 9:52

En nee dat is niet zielig? Mag het niet zielig zijn? Probeer je jezelf of een ander hiervan te overtuigen? Migranten kunnen op een legale manier toegang Vragen. Oh gelukkig, dat dan weer wel. We kunnen ze dan op een legale manier afwijzen en laten verrekken.

JanBakker2
JanBakker211 jun. 2018 - 14:25

Ngo's helpen de mensensmokkelaars. EU moet de boten aan de ketting leggen vm meehelpen aan mensensmokkel. Voor de duidelijkheid het zijn illegale imigranten.

Katwezel
Katwezel11 jun. 2018 - 14:08

Volkomen begrijpelijk dat Italie deze schepen weigert. Dat organisaties het initiatief nemen om illegale immigranten van zee te redden is lovenswaardig, maar zet ze dan weer lekker aan de grond in Libie.

RobSon2
RobSon211 jun. 2018 - 13:58

Mensensmokkel is big business. Heel goed dat deze mensenhandel niet langer gefaciliteerd wordt door Italië.

Appi Mohamud
Appi Mohamud11 jun. 2018 - 13:56

Invasies. Slavernij. Colonianisme. Grondstoffen roof. Moderne slavernij. Africanen zijn goed voor alles hierboven maar als hun een beter leven zoeken dan kunnen ze maar beter de zee op. Kijk dit is nou dat typische "wit" denken waar de rest van de wereld zo een probleem mee heeft. Ik hoop werkelijk dat al die Africanen is keertje werkelijk komen eisen wat hun bestolen is, dan ben ik benieuwd wie de werkelijke "economische" vluchteling zal zijn, want dat economie van ons is bebouwd met ander mans zweet tranen en letterlijk bloed.

2 Reacties
remmerik
remmerik11 jun. 2018 - 16:01

Nu je het zo zegt, er zou een nationale herdenkingsdag moeten komen voor het verdwijnen van de Neanderthalers in Europa, het is redelijk zeker dat de homo sapiens waartoe we beide behoren dit op hun geweten hebben. Maar alle gekheid op een stokkie, in de wetenschap schieten we weinig op met historicisme, maar politiek gezien komen we nooit tot rechtvaardige oplossingen naar de geschiedenis te wijzen. Als de moren hun invasie konden voortzetten, dan hadden witte vrouwen nu een hoofddoek op het hoofd, als de Turken hun invasie hadden kunnen voortzetten, dan idem dito. Als oorspronkelijke indianen dit zouden zeggen, oké, als Afrikanen dit zouden zeggen, oké, als Appie Muhammed dit zegt, komt mij dit nogal hypocriet over. Witte mensen en moslims hebben het zelfde streven, en dat is de heerschappij over deze wereld. En het klopt de witte man heeft het voor het zeggen en bepaald of moslimlanden kernraketten mogen hebben of niet. Dat kun je oneerlijk vinden, maar ik maak mij geen illusie dat moslims anders gereageerd zouden hebben als zij de heerschappij zouden hebben. Rancune, gekwetstheid en gekrenktheid heeft een mens nog nooit iets opgeleverd en de mens zou er goed aan doen om te kijken naar de stand van vandaag en een sluier moeten leggen over de geschiedenis (niet te verwarren met Rawls, daar sta ik ver van). Daarin zijn best stappen gemaakt ten aanzien van emancipatie van andere landen. Dat dit niet allemaal snel genoeg verloopt daar heeft de witte man ook zijn aandeel in, maar binnenlandse aangelegenheden zijn daar evengoed schuldig aan. De meeste moslims worden door moslims vermoord en niet door de witte man, moslims zijn geen haar beter dan witte mannen (vrouwen laten we maar even achterwege want hun gelijkheid is pas van recente datum). Als we echt in vrede willen leven, dan moeten we eerst een innerlijke jihad voeren door het rancuneuze gif uit onze aderen te doen verwijderen. Een stap waar jij nog lang niet aan begonnen bent.

Appi Mohamud
Appi Mohamud11 jun. 2018 - 17:05

"Maar alle gekheid op een stokkie, in de wetenschap schieten we weinig op met historicisme, maar politiek gezien komen we nooit tot rechtvaardige oplossingen naar de geschiedenis te wijzen." Historicus zijn juist al jarenlang het probleem geweest door de geschiddenis te vervormen naar hun ideale toe, steden en landen zijn met de grond gelijkgemaakt om maar dat minderwaardigheid te maskeren en uiteindelijk naar dat valse suprematie te werken. En het enige rechtvaardige poletieke oplossing is kijkend naar de geschidenis en dan vooruit werken daarvandaan, landen die al benadeelt zijn verder benadelen in de toekomst is zeker geen oplossing. "Als de moren hun invasie konden voortzetten, dan hadden witte vrouwen nu een hoofddoek op het hoofd," Nee dat is een leugen. Kijk maar naar Spanje waar geen enkel christen zijn geloof hoefde af te staan of hun kleding veranderen, ik ben voor discussie maar plaats aub geen leugens ertussen. En weer leert de geschidenis u wat. "Als oorspronkelijke indianen dit zouden zeggen, oké, als Afrikanen dit zouden zeggen, oké, als Appie Muhammed dit zegt, komt mij dit nogal hypocriet over." U weet toch wel dat ik ook in Africa ben geboren? In Somalië om precies te zijn. Een van de laaste africaanse landen wat gekoloniseerd was, en ook een land waar post koloniale problemen het groote zijn door een bevolking wat door dwang onder is gebracht in 4 verschillende landen. Waarom zou ik geen recht van spreken hebben volgens U? "Witte mensen en moslims hebben het zelfde streven, en dat is de heerschappij over deze wereld." Praat voor u zelf als u het niet erg vind. Moslims zijn niet uit op de heerschappij van de wereld, dat laten we aan Allah over. Wat wij willen is met rust gelaten worden om onze religie te kunnen volgen. Maar mischien kunt u mij door gebruik te maken van de geschiddenis aantonen waneer de moslims als eerste tot aanval zijn gegaan om andre landen moedwillig te bezetten door middel van samenzweringen? En wat hebben de moslims met Africanen te maken? Naar mijn idee zijn de meeste Ethiopanen Iritreërs en Negrianen gewoon christelijk, of bent u tegen die handvol somaliers en Malinese die met die boten meerijden? Of bent U de hypocriete hier? "En het klopt de witte man heeft het voor het zeggen en bepaald of moslimlanden kernraketten mogen hebben of niet." De witte man kan de geele man niet eens stoppen om kernraketten te bemachtigen. De witte man zoals u hier aanduidt leeft in een illusie en rijmt zijn macht alleen tot waar andre het toelaten, en het word tijd dat Africanen die macht weer gewoon terug nemen net als Noord Korea denkt u niet? "Dat kun je oneerlijk vinden, maar ik maak mij geen illusie dat moslims anders gereageerd zouden hebben als zij de heerschappij zouden hebben." Nogmaals moslims hebben anders geregeerd en al helemaal in Africa want een deel van de Africanen zijn ook moslims, maar nogmaals wat hebben moslims hier mee te maken? Het is Italië wat christelijk is die gewoon hulpeloos mensen de zee injaagt en geen moslims. "De meeste moslims worden door moslims vermoord en niet door de witte man, moslims zijn geen haar beter dan witte mannen" Zo u bent werkelijk gefocust over moslims dat u helemaal vergeten bent dat het hier over drie onderwerpen gaat: migranten, Italië, en mensenrechten. Blijft u aub gefocust op het onderwerp, et zal vast wel binnen twee dagen weer een onderwerp over islam of moslims langskomen en kunt u naar hartelust klagen. "Als we echt in vrede willen leven, dan moeten we eerst een innerlijke jihad voeren door het rancuneuze gif uit onze aderen te doen verwijderen. Een stap waar jij nog lang niet aan begonnen bent." Innerlijk jihad? Wacht effe ik begin u aardig te snappen, u bent ook weer een van de reageerders hier op joop die een naam leest en meteen denkt Turk/Marokaan en moslim, sla op de alarmbellen". Nou komt u bedrogen want ik als geboren Africaans die zijn land moest ontvluchten door post koloniale oorlogen en proxy oorlog van de "witte man", heb zeker meer recht van spreken dan u. Dus zolang u niks zinnig te melden hebt dan vooroordelen, zou u mij daar niet nee lastig willen vallen, ik hou de discussie liver zuiver.

Satya
Satya11 jun. 2018 - 13:53

Ongelooflijk. Italië hoort deze mensen welkom te heten. Eeuwen lang vielen Europeanen overal ter wereld binnen, ongevraagd. Nu komen er anderen bij Europeanen en zijn we niet welkom. Jullie zouden blij moeten zijn dat je wat terug mag doen. Mijn oorsprong land heeft pas in 1963 onafhankelijkheid verkregen, kom me niet aan met te lang geleden, de 2e wo word hier terecht herdacht. Denk niet dat overheersing niks voorsteld, het heeft grote gevolgen, bv de genocide op de tutsies in Rwanda. Nog steeds worden wij geregeerd door de collaborateurs met het westen. Schaam jullie diep, neem de verantwoordelijkheid voor het buitenland beleid van de Europese regeringen, Europa is zo rijk en moet eindelijk eens wat terug doen.

9 Reacties
kassakijker73
kassakijker7311 jun. 2018 - 15:02

Italiė moet helemaal niks.

Cliff Clavin
Cliff Clavin11 jun. 2018 - 15:47

@ Satya - mee eens. Hoe of dat een noodsituatie er ook kwam, er moet directe en onvoorwaardelijke hulp geboden worden. Kennelijk willen sommigen 123 mensenlevens in groot gevaar brengen om 'een signaal af te geven'. Voor zo een mentaliteit heb ik woorden in huis, die niets aan duidelijkheid te wensen overlaten. Brrr... 'voorbeeld stellen'... 'waarom gingen die op de vlucht?'... 'economisch, dus: weigeren!'... (ad infinitum). Ik beklaag de kinderen die mensen met zulke karakters als ouders hebben. Dan heb je het wel heel beroerd getroffen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon11 jun. 2018 - 16:00

"Europa is zo rijk en moet eindelijk eens wat terug doen." Ik denk als je becijfert hoeveel miljarden er vanuit het westen de afgelopen decennia richten dit continent zijn gevloeid, dat het je gaat duizelen voor je ogen. We hebben geen enkele morele verplichting om iedereen die uit dit continent hier komt binnenwandelen hier op te vangen, althans ik voel dat niet zo.

Appi Mohamud
Appi Mohamud11 jun. 2018 - 17:16

"Ik denk als je becijfert hoeveel miljarden er vanuit het westen de afgelopen decennia richten dit continent zijn gevloeid, dat het je gaat duizelen voor je ogen." Gadfly. Volgens mij zij wij hier in Europa rijker geworden juist door die miljarden daarheen te sturen. Die projecten wat betaald word door die miljarden worden gewoon uitgevoerd door ons Europeanen en vloeit een deel gewoon weer terug in onze zakken, de andre deel is voor de corrupte leiders wat aan het zadel geholpen en gehouden worden om maar die mensen van zelfhulp af te houden. Ontwikkelingshulp is een hulp om europa haar levenswijze te kunnen laten behouden en niet om de mensen daar vooruit te helpen. Die microlening wat een paar jaar geleden was geïntroduceerd bleek ook naar weer een manier te zijn om arme verder in de armoede te drukken omdat ze steeds meer geld moeten lenen om juist dat micro bedrag terug te kunnen betalen. https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/jun/10/the-microfinance-delusion-who-really-wins

Zapata
Zapata11 jun. 2018 - 18:59

Ik ben nog nooit een land binnen gevallen. Wat mensen gedaan hebben voor mij heb ik geen enkele verantwoordelijkheid voor. Al helemaal niet omdat ook mijn voorouders bestonden uit horigen en schlemielen die geen dubbeltje bezaten en omdat ik de eerste 30 jaar van mijn leven ook diepe armoede heb gekend en tijden dakloos ben geweest. Ik laat me geen schuldgevoel aanpraten.

Appi Mohamud
Appi Mohamud11 jun. 2018 - 19:43

"Al helemaal niet omdat ook mijn voorouders bestonden uit horigen en schlemielen die geen dubbeltje bezaten" Als heel Nederland uit deze arme sloebers af stammen, vraag ik me af wie Nederlandse welvaart over andre ruggen heeft verdient, en hoe weet je zeker dat je daar niet van af stamt?

Herr Vorragend
Herr Vorragend11 jun. 2018 - 20:05

@Satya Vanaf de achtste eeuw (sorry voor de Europese jaartelling) vielen de Arabieren Afrika binnen om de daar levende volken te onderwerpen. Gevolgd door de Ottomanen in de zestiende eeuw die weer de Arabieren onderwierpen en daarbij o.a ook de slavenhandel van de Arabieren afpikten. Vervolgens kwamen begin 19e eeuw Europeanen die de Ottomanen verjoegen en de Afrikanen onderwierpen. Etc etc Bedoel je dat of is het net als Appi toch vooral aversie tegen mensen met een witte huid ?

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 jun. 2018 - 4:18

@ Appie Corrupte regimes zijn de grootste boosdoener, het westen moet hier noodgedwongen mee dealen omdat er anders helemaal geen ontwikkelingsgeld bij de gewone bevolking terecht komt. Bij de meest succesvolle projecten houden NGO's een flinke vinger in de pap, maar dat vind je waarschijnlijk een vorm van neo-kolonisme.

Appi Mohamud
Appi Mohamud12 jun. 2018 - 9:46

"Bedoel je dat of is het net als Appi toch vooral aversie tegen mensen met een witte huid ?" Alhoewel de mens met de "witte" huid mij en de wereld genoeg aanleiding geven om ze te haten, heb ik helemaal geen aversie tegen zoals u het beweert. Maar ben wel gewend ondertussen dat mensen die geen feitelijke argumenten hebben terug gaan grijpen naar valse beschuldigingen. Ach ik was al voor een Ayatholah spion, terrorist, Daesh aanhanger, aap die uit de mouw kruipt, en antisemiet, dus is er nog zeker plaats voor een racist in deze groep. "Corrupte regimes zijn de grootste boosdoener, het westen moet hier noodgedwongen mee dealen omdat er anders helemaal geen ontwikkelingsgeld bij de gewone bevolking terecht komt." Gadfly, het zou kunnen zijn dat u de Arabische lente bent vergeten maar dat is wel wat er gedaan werd met Libië, alles werd verbroken met Kadaffie en zijn regime om hem ten val te brengen. Nou als je kan gebruiken om een land in burgeroorlog te storten kan je het ook vast wel tegen corrupte dictators gebruiken. Maar helaas word het alleen tegen dictators gebruikt die zich tegen het westen richten. Ps. Ik ben wel altijd voor een stop aan zogenaamd ontwikkeling gelden, dat word ook alleen maar gegeven on die mensen als onbenutte te houden want wie gratis eten krijgt zal nooit moeite voor gaan doen. Maar noodhulp bij rampen en oorlogen moet ten alle tijden doorgaan, acuut nood situatie is wat anders dan jaarlijks gratis geld naar een land toe sturen.

Van Tax
Van Tax11 jun. 2018 - 13:27

Duidelijk beleid van de Italianen. Was te verwachten natuurlijk. Wat zal het effect zijn op de vluchtelingenstroom? Van Libië naar Spanje is een heel stuk verder. Voor de kust van Libië gered worden en dan per NGO-boot naar Spanje? Niet echt efficiënt. Wel spannend: Mag de volgende boot ook naar Spanje?

JStokx
JStokx11 jun. 2018 - 13:09

Wanneer het geen oorlogsvluchtelingen zijn dragen ze het risico dat ze lopen zelf.

5 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen11 jun. 2018 - 13:51

Mag dat dan eerst worden vastgesteld, voordat u uw oordeel geeft?

vdbemt
vdbemt11 jun. 2018 - 14:47

En wat wil je hier nu mee zeggen? Laat ze maar lekker dobberen? Ze dragen ALTIJD het risico zelf. Mede omdat de wereld vol zit met hartelozen als jij, die niet inzien dat je niet zomaar je leven waagt. Dat er wel iets heel bizars aan de hand moet zijn, wil je zo'n risico nemen. Jij, vanuit je luie stoel, stevige huisje, baan of uitkering, zou ze lekker laten verzuipen.

Zapata
Zapata11 jun. 2018 - 19:15

Ach die petervdb. De wereld willen redden maar de buurman die twee huizen verderop verkommert zie je niet. Hoeveel sta je af van je inkomsten om die arme mensen te helpen? De helft? Of ben je liever verschrikkelijk solidair maar wel met de centjes van anderen? Luie stoel, stevige huisje... hier in Nederland kan je ook dakloos zijn als kind van 15 en er is geen hond die zich om je bekommert. Maar dat is niet belangrijk. We moeten de wereld redden want dat voelt zo goed van binnen.

vdbemt
vdbemt11 jun. 2018 - 20:00

@Zapata. Rare jongen ben jij. Hoe kom jij erbij te beweren dat ik me om de armoe in Nederland niet bekommer? Ik stem, op zijn minst, niet op de partijen die er de laatste kabinetten, met de VVD in de hoofdrol, verantwoordelijk voor zijn. Jouw partij, VVD? PVV. FvdD of CDA kan natuurlijk ook nog.

Wiewatwaar2
Wiewatwaar212 jun. 2018 - 6:29

@petervdb: welke van die partijen willen meer belasting heffen, of bezuinigingen op hun eigen stokpaardjes? Anders heeft Zapata gelijk: goed doen (of geeneens goeddoen maar je alleen moreel verheven voelen) op kosten van de ander.

gravin2
gravin211 jun. 2018 - 13:04

Spanje laat ze inmiddels toe.

spoorsloper
spoorsloper11 jun. 2018 - 12:55

D'r zijn voldoende veilige havens aan de zuidkant van de Middellandse zee, zijn ook veel dichterbij. Deze mensensmokkel moet worden gestopt.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen11 jun. 2018 - 13:58

Bedoelt u dat de mensen moeten worden gestopt? Wat er zitte geen 600 smokkelaars op die boot, of was u dat ontgaan? U bedoelt een uitreisverbod uit hun land? Want dat is eigenlijk wat u zegt. U mag lekker overal naartoe reizen, maar die anderen...... nee... die mogen hun land niet verlaten! Wellicht is eigenlijk een reisbureau en NL een mensensmokkelaarsbende, zeg ik maar even met heel veel cynisme. Dat zijn organisaties die flink geld verdienen aan u door u naar Afrikaanse landen brengen om in luxe resorts te gaan rondhangen. Ik zeg dit omdat ik de ontzettende stupide kort door de bocht redeneringen zó moe ben. Het helpt u niet en die vluchtelingen ook niet. Dat weet u best. En het roeptoeteren hier wordt echt niet gelezen in oorlogsgebieden en arme uitgebuite landen. Zou u eens willen denken aan een constructieve mening? Iets wat wel helpt?

spoorsloper
spoorsloper11 jun. 2018 - 15:18

Zoals je aan de overige reacties kunt zien wordt je mening niet echt gedeeld Alfred. De mensen op die bootjes zijn geen vluchtelingen volgens de definities die daar voor staan maar emigranten. Het overvaren van deze mensen is het medeplegen van mensensmokkel en zou derhalve als zodanig bestraft moeten worden.

Henriette3
Henriette311 jun. 2018 - 12:55

Stop die boten en zorg dat men alleen asiel kan aanvragen vanuit een vluchtelingenkamp buiten de EU of via de ambassade! Iedereen die ongevraagd voet aan wal zet terugbrengen naar een vluchtelingenkamp. Zo droogt die gevaarlijke reisroute en de daarbij behorende mensensmokkel vanzelf op!

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen11 jun. 2018 - 14:03

Ziet u het zich voor u? duizenden en duizenden mensen voor de deur van een ambassade? En wat denkt u.... Heeft het land waar ze zijn er ook iets over te zeggen? U pleit voor een uitreisverbod voor mensen uit een bepaald land. Ik geloof dat alle een Noord-Korea een uitreisverbod heeft. Als mensen een derde land willen verlaten, zullen ze een bepaald land verlaten. En de landen die 90% van de vluchtelingen opvangen gaan ze echt niet tegenhouden, omdat wij verwende rijke westerlingen dat willen. U weet wel, dat rijke westen dat 80% van de oorlogen is begonnen of voorziet van wapens.

JStokx
JStokx11 jun. 2018 - 17:32

Alfred Jij stuurt die mensen liever de zee op dan dat ze voor een ambassade staan? Juist.

Zapata
Zapata11 jun. 2018 - 17:46

@ Alfred, niemand pleit voor een uitreisverbod. Deze mensen moeten gewoon een visum aanvragen. Verder kan ik me niet herinneren ooit een oorlog te zijn gestart.

Hallahan2
Hallahan211 jun. 2018 - 12:53

[De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR sluit zich aan bij Bayer in een verklaring en roept Italië op de vluchtelingen op te nemen en dan te praten over een politieke oplossing.] Geen enkele land zit te wachten op economische vluchtelingen, er is simpelweg geen politieke oplossing. Eenmaal in Italië is het bijna onmogelijk om deze vluchtelingen weer terug te sturen omdat ze al hun papieren waarschijnlijk al overboord hebben gegooid. En dan?

Henri Zwols
Henri Zwols11 jun. 2018 - 12:53

Waarom varen die schepen dan ook op en neer tussen de kust van Libië en havens in Italië? Als je mensen uit zee redt (heel terecht) dan is de dichtstbijzijnde haven toch echt Tripoli.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen11 jun. 2018 - 14:06

Heeft u gemist dat deze schepen varen voor mensenrechtenorganisaties om mensen op te pikken en ze brengen naar veilige landen? Heeft u gemist dat er nog steeds burgeroorlog is in Libië? En waarom moet Libië mensen tegenhouden voor ons? Het zijn mensen die niet in Libíë willen zijn, dus waarom moeten ze dan daar blijven? Bent u voor een Noord Koreaans uitreisverbod?

Zapata
Zapata11 jun. 2018 - 17:44

@Alfred, natuurlijk is niemand voor een uitreisverbod. Nee hoor, deze mensen zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Natuurlijk wel eerst een visum aanvragen voor dat ze op reis gaan naar het land van bestemming. Daarin laten optekenen datum van aankomst duur van het verblijf en datum van vertrek. Moet ik ook doen bij de meeste landen waarnaar ik reis.