Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Italië stuurt leger naar nieuw coronagebied na geweld tegen migranten

  •  
27-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De Italiaanse autoriteiten hebben militairen naar de regio Campania gestuurd om de politie te assisteren bij opgelopen spanningen. In Mondragone, 60 kilometer ten noorden van Napels is, in een wijk met flatgebouwen waar voornamelijk arbeidsmigranten in wonen, het coronavirus opnieuw gedoken. Er zijn 43 besmettingsgevallen geregistreerd. Daarop zijn vijf gebouwen voor een periode van 15 dagen afgegrendeld. De bewoners, veelal Roma afkomstig uit Bulgarije, mogen hun huizen niet verlaten.
Enkele van hen wisten de afsluiting te doorbreken om naar hun werk op de omliggende boerderijen te kunnen gaan. Dat baarde de autoriteiten zorgen omdat onder hen ook besmette personen waren. Donderdag verliet een deel van de bewoners het complex om te demonstreren tegen de quarantaine en zich te beklagen oer racisme maar ze werden door de politie overreed terug naar binnen te gaan. De migranten werden daarop belaagd door andere inwoners die racistische kreten naar hen schreeuwden, stenen gooiden en auto’s met Bulgaarse nummerborden sloopten.
De militairen worden ook ingezet om de woonblokken af te grendelen en te voorkomen dat bewoners ontsnappen. Het Palazzi Cirio complex is een van de duizenden getto’s in Italië waar arbeidsmigranten leven onder min of meer erbarmelijke omstandigheden. Ze worden volgens critici tot zondebok gemaakt. In het gebied wordt vooral buffelmozzarella geproduceerd maar de arbeidsmigranten worden ook ingezet bij de fruitpluk.
De autoriteiten bieden inwoners de mogelijkheid zich te laten testen. Mochten er meer dan 100 besmettingsgevallen worden gedetecteerd dan wordt de hele stad in quarantaine geplaatst. De afgelopen week zijn op zo’n tien plaatsen verspreid over het land nieuwe uitbraken geconstateerd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jun. 2020 - 7:07

Voor Bulgaarse begrippen zijn die lonen niet laag en ook de sociale uitkeringen niet en dat is precies wat de EU beoogt heeft. Geld in de rijke landen verdiend moet vloeien en uitgegeven worden in het land van oorsprong zodat zowel prijzen als lonen op een gegeven moment in heel Europa in de pas lopen. Nu denk ik persoonlijk dat uitbuiting ook voor een deel van de eigen bevolking in Italië niet vreemd is en zoals overal huisvesting een probleem. Het probleem zijn de louche 'bedrijven' die hier rondom heen ontstaan zijn en de louche bedrijven die daar gebruik van maken, waarvan eerstgenoemden de uitbuitende tussenschakel vormen, die worden echter door de EU blijkbaar nog steeds niet aangepakt. Als je vroeger in een ander land ging werken moest je zelf voor woonruimte zorgen. Zolang die louche bedrijven, die uitzendbureau's die alles voor je 'regelen' en ook vaak juist afkomstig uit het land van herkomst niet aangepakt worden gebeurt er niets. Ik weet overigens niet hoe de arbeidswetten in Italië eruit zien. Zijn die in heel de EU hetzelfde? Overal in Italië zijn overigens de zogenaamde getto's waar ook vele Italianen toe verdoemd zijn, de armoede en werkeloosheid zijn in Italië groot. Maar dit alles heeft m.i. weinig met corona-maatregelen te maken, die gelden voor eenieder. Waar zijn al die individuele landen in Europa, die kunnen er zo bij algemene stemmen een einde aan maken. Ik vraag me zo langzamerhand af of ze dat wel echt willen of dat ze het 'gedogen'. Daar zou ik dan graag de argumentatie bij willen hebben. Het is nl. al jaren hetzelfde liedje en er verandert niets. Ik wil er ook op wijzen dat in Nederland ook de mensen die uitgebuit worden zelf uitbuiten zoals we pas gezien hebben door 3 maanden naar het land van herkomst te gaan, zogenaamd ziek of werkeloos, met doorbetaling van uitkering in Nederland. Dit zelfs in samenspraak met diezelfde 'uitbuitende' bedrijven. Ik ben er dan ook huiverig voor geworden teveel te veralgemeniseren.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jun. 2020 - 7:09

......,met doorbetaling van uitkering in Nederland, om vervolgens weer 3 maanden te werken....

Pensionada2
Pensionada227 jun. 2020 - 16:02

Dit artikel rept over racisme. Ik vind dat hier geen racisme maar uitbuiting had moeten staan. Net zoals in Duitsland, Nederland en andere Europesche landen zie je dat oost Europesche arbeiders onder slechte omstandigheden wonen, vervoerd worden en moeten werken. Daardoor zijn ze vatbaar voor het Corona virus. Omdat de migranten zich ook mengen in het lokale leven vinden de lokale bevolking ook het gevaar om besmet te worden. Logisch dus dat men vindt dat de migranten zich aan de quarantaine moeten houden en ze woedend zijn wanneer dit niet gebeurd. Wat dit met racisme te maken heeft is mij raadsel. Enige oplossing is goede huisvestiging voor de migranten met goed vervoer en werkomstandigheden.

NoahAmber
NoahAmber27 jun. 2020 - 14:55

Wat een stel druktemakers bij elkaar.

frankie48
frankie4827 jun. 2020 - 13:26

Dit is ook echt in elk land van de Europese Unie ondertussen vaste prik geworden, je maakt de arbeidsvoorwaarden en de salariëring zo onaantrekkelijk mogelijk voor de arbeiders in de regio zelf, en je gaat op grote schaal door het vrije verkeer van werknemers in de EU arbeiders van elders halen die je onderdrukt en uitbuit en als ratten bij elkaar laat wonen. En als die arbeidsmigranten uit de EU na een tijdje afgedankt worden door het tuig, dan krijg je het verzoek zoals LTO Nederland laatst deed. https://www.europa-nu.nl/id/vl9a7p02r9wl/nieuws/lto_nederland_zet_grenzen_open_voor?ctx=vim2bzqlxcsy&s0e=vifdkm1d06kk

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen27 jun. 2020 - 17:00

Voor arbeiders van elders gelden dezelfde arbeidswetten. Het probleem is de handhaving daarvan.

frankie48
frankie4828 jun. 2020 - 11:26

Beste Frits, Inderdaad, alles klopt wat wij op papier hebben staan.

Phantom3
Phantom327 jun. 2020 - 12:52

Je kunt overal wel racisme gaan roepen. Quarantaine als je corona hebt is logisch. Zeker in Italië gaan ze echt geen risico's meer nemen. Ik snap dat het vervelend is, maar gelijk "racisme" roepen holt die term alleen maar uit.

1 Reactie
rvb2
rvb227 jun. 2020 - 20:46

racistische kreten, stenen gooien en bulgaarse auto's slopen. Hoe kan dat anders dan racisme zijn?

AGM-65E
AGM-65E27 jun. 2020 - 12:40

Ik heb iets vergelijkbaars gezien in Duitsland, waar een complete flat is afgegrendeld omdat er heel veel mensen besmet zijn met COVID. Ik snap eigenlijk wel waarom de Duitse en Italiaanse regering zo reageren, volksgezondheid heeft gewoon prioriteit.

Joop den Uil
Joop den Uil27 jun. 2020 - 12:38

toch vind ik het opmerkelijk dat de clusters met arbeidsmigranten en vluchtelingen en asielzoekers zo weinig corona uitbarstingen hebben laten zien (behalve -bty all places- in het moderne slacht/duitsland). Tenzij de pers daar geen mededelinge over heeft gedaan natuurlijk

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jun. 2020 - 7:16

Nee ook in de slachthuizen in Nederland en ook buiten de slachthuizen in andere sectoren,ook hier. Ook al zijn in de slachthuizen de grootste uitbraken te zien.