Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italië: miljoen euro boete voor redden vluchtelingen uit zee

  •  
06-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
366 keer bekeken
  •  
vluchtelingenboot

© Cc-foto: Geralt / Pixabay

Na het Italiaanse parlement heeft maandagavond ook de senaat ingestemd met een controversiële wet waardoor organisaties die vluchtelingen uit zee redden, een boete kunnen krijgen van maximaal een miljoen euro. Door de wet kunnen de Italiaanse autoriteiten hulporganisaties verbieden de Italiaanse territoriale wateren in te varen. Doen ze dat toch, dan riskeren ze een hoge boete. Kapiteins van schepen die mensen uit zee oppikken, kunnen onder de nieuwe wet worden gearresteerd. Ook kunnen hun schepen in beslag worden genomen. De aanname van de wet betekent een overwinning voor Matteo Salvini, de minister van Binnenlandse Zaken.
Eind juni werd de kapitein van de reddingsboot de Sea-Watch 3, Carola Rackete, al gearresteerd in Italië. Zij had veertig vluchtelingen aan boord, toen ze tegen de zin van de Italiaanse autoriteiten aanmeerde in Lampedusa. De rechter besloot begin juli echter dat die arrestatie onterecht was. Salvini toonde zich daarover destijds hevig teleurgesteld. De leider van de extreemrechtse Lega noemde haar een ‘piraat’.
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is bezorgd over de nieuwe wet. “NGO’s spelen een onschatbare rol bij het redden van de levens van vluchtelingen en migranten die de gevaarlijke overtocht naar Europa proberen te maken. De inzet en de menselijkheid waardoor zij worden gedreven, mag niet worden gecriminaliseerd of gestigmatiseerd.” Ook Artsen zonder Grenzen Italië waarschuwt dat “de levens van kwetsbare mensen in gevaar zullen komen” door de nieuwe wet.
Cc-foto: Geralt / Pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.