Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italië maakt veeindustrie blij, gaat alternatief vlees verbieden

  •  
30-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3471 keer bekeken
  •  
5638560831_f91ab8eca0_o

© cc-foto: Riza Nugraha

De radicaal rechtse Italiaanse regering heeft een wetsvoorstel ingediend om de productie en verkoop van zogeheten kweekvlees te verbieden. Kweekvlees betekent het laten groeien van vleescellen in fabrieksomstandigheden zodat er stukken vlees ontstaan zonder dat er dieren bij aan te pas komen of voor gedood moeten worden. De wet is mede bijzonder omdat kweekvlees in Europa nog niet verkrijgbaar is. De Italiaanse regering wil zo voorkomen dat dat in de toekomst wel het geval zal zijn.

Het vlees wordt verboden onder het mom van "bescherming van de Italiaanse traditie en cultuur" maar de wet dient ook de belangen van de vee-industrie. Eerder voerde de regering al maatregelen door tegen voedselprodcuten gemaakt van insecten, ook een alternatief om de overmatige vleesconsumptie tegen te gaan.

De machtige boerenorganisatie Coldiretti is opgetogen over wat zij omschrijft als een verbod op ‘synthetisch’ voedsel. Het netwerk van voedselbedrijven Cellular Agriculture Europe zegt op zijn beurt tegen persbureau Reuters dat Italië de opties beperkt voor consumenten die geven om dierenwelzijn en de milieu-impact van hun voedselkeuzes. En de antivivisectieactiegroep LAV spreekt zelfs van een „ideologische en antiwetenschappelijke kruistocht tegen vooruitgang”.

Veeboeren pochen altijd op het inzetten van 'innovatie' als het gaat om het verminderen van de enorme problemen die de veeindustrie veroorzaakt maar snijden in het lucratieve eigen vlees blijkt ook voor Italiaanse sector taboe. Het voorstel is afkomstig van minister Francesco Lollobrigida (Landbouw), zwager van premier Meloni en een kopstuk van Meloni’s extreemrechtse regeringspartij Fratelli d’Italia (Broeders van Italië). Het voorstel moet nog wel goedgekeurd worden door het parlement.

cc-foto: Riza Nugraha 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.