Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Italië en Spanje lopen miljarden mis door belastingparadijs Nederland

  •  
09-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
Wekelijkse ministerraad
Nee, voor Jan met de pet is Nederland geen belastingparadijs. Maar voor buitenlandse multinationals wel. Alleen de Britse Maagdeneilanden, Bermuda en de Kaaimaneilanden zijn aantrekkelijker voor bedrijven die zo min mogelijk willen afdragen aan de fiscus. Het gevolg van het gunstige Nederlandse belastingklimaat is dat buitenlandse overheden miljarden aan inkomsten mislopen. Inkomsten die ze nu bijvoorbeeld zouden hebben kunnen gebruiken voor de bestrijding van de Covid-19-crisis.
Binnen de Europese Unie lopen Frankrijk en Italië jaarlijks het meeste geld mis omdat bedrijven via Nederland de belastingen ontwijken, zo heeft het Tax Justice Network becijferd. De analyse van het Tax Justice Network spitst zich toe op Amerikaanse multinationals die overal in Europa actief zijn, maar officieel zijn gevestigd in Nederland.
Frankrijk, waar inmiddels meer dan tienduizend doden zijn gevallen door de epidemie, loopt zo jaarlijks ruim 2,7 miljard euro aan vennootschapsbelasting mis, terwijl Italië (meer dan 17.000 doden ) voor anderhalf miljard euro het schip in gaat. Het eveneens zwaar getroffen Spanje (zo’n 15.000 doden ) mist jaarlijks bijna een miljard aan belastinginkomsten, terwijl Duitsland, dat op dit moment Nederlandse patiënten opvangt, anderhalf miljard euro door zijn vingers ziet glippen.
Al met al lopen alle EU-lidstaten als gevolg van belastingparadijs Nederland meer dan 10 miljard euro aan inkomsten mis van Amerikaanse multinationals. “Al jarenlang zorgt Nederland ervoor dat de grootste bedrijven minder hoeven af te dragen”, constateert Alex Cobham van het Tax Justice Network. “Zo blijft er minder over voor de verpleegkundigen die nu in heel Europa hun levens in de waagschaal stellen om onze levens te redden.”
Minister van Financiën Wopke Hoekstra hamerde er deze week weer op dat Zuid-Europese landen die aanspraak willen maken op geld uit het Europees noodfonds, eerst moeten beloven dat ze hun economieën gaan hervormen. Hoewel Hoekstra daarbij kan rekenen op de steun van Arjen Lubach , staat hij in Europa volledig alleen. Zelfs zijn Duitse collega Olaf Scholz noemt Hoekstra’s eis ‘ ongepast ’.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (180)

Koos De Koning
Koos De Koning13 apr. 2020 - 14:08

Hallo mevrouw, meneer, Mag ik u een paar vragen stellen over de cijfers die u gebruikt van het “Tax Justice Network”. Onder deze link kan je het rapport “Time for the EU to close its own tax havens” van Alex Cobham and Javier Garcia-Bernardo vinden. Op bladzijde 8 van dit rapport kan je een overzicht vinden met de EU-landen die te lijden hebben van de door Nederlandse belastingpolitiek veroorzaakte belasting verschuiving naar Nederland. Ik kan helaas het overzicht niet uploaden. • Moet de kolom “Profit shifted to NL” niet per saldo nul zijn? Er is mijns inziens een verschil van 8 miljard dat teveel ten gunste van Nederland wordt aangemerkt. • In de kolom “Revenu Loss” staat bijv. bij Italië 1,5 miljard verlies belastinginkomsten door de belasting verschuiving. Als we dit relativeren aan het geschatte begrotingstekort van Italië (naar schatting 60 miljard in 2019) dan is die 1,5 miljard echt niet de veroorzaker van het probleem. • Met onderstaande link kan je het beschikbaar inkomen per inwoner (disposable Income) van Italië vinden in 2019. Volgens mij is dit aanmerkelijk hoger dan in Nederland met name in het noordelijke deel van Italië. Wie zijn nu de rijken, ik begrijp er niets meer van !!! https://ec.europa.eu/eurostat/statistical-atlas/gis/viewer/?config=config.json&mids=BKGCNT,C06M02,CNTOVL&o=1,1,0.7&ch=ECF,C06,C02&center=49.12717,13.91698,4&lcis=C06M02&) • Zou het niet correct en rechtvaardig zijn in dit betoog ook Luxemburg en Ierland ook onder de loop te nemen? Veel mensen kunnen hierdoor een vertekend beeld krijgen over Nederland. Al met al ben ik het met de schrijver eens dat de belastingpolitiek in Nederland voor verbetering vatbaar is, maar ik denk niet dat, dit de root-cause van de problematiek is in de zuidelijke landen. Ps. Als ik een en ander verkeert begrepen heb. Dan bij deze mijn excuses. Met vriendelijke groet, Koos

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 apr. 2020 - 6:38

Dat gold voor Griekenland destijds ook! En Spanje loopt ik weet niet hoeveel mis door de grote omvang van de zwarte economie die daar in grote getale nog altijd aanwezig is. Dat gaat ze opbreken beng ik bang! Dan heb ik het nog niet gehad over de corruptie, ook onder politici. Alhoewel daar tegenover staat dat nog altijd iedereen collectief verzekerd is voor de gezondheidszorg. Dan moet ik er wel bij vertellen dat het evenals Griekenland, dat ook lang nog onder een dictatuur geleefd heeft, nog steeds in 'democratische' ontwikkeling is. Ik vrees eveneens voor Griekenland.

Bouwman2
Bouwman211 apr. 2020 - 7:58

Toch nog even over Nederland, waar DV 2021 verkiezingen worden gehouden en de Overheid opnieuw wordt samengesteld uit de gegadigden. Daarover wordt het duidelijk: het wordt Rutte IV. Rutte wordt nu alom geprezen en niet meer schuchter door ik, zei de gek. Er zit niets anders op, hij is in de bloei van zijn leven. Zijn ambities zijn beperkt, een leider in Europa als Merkel en Macron of een andere Portugees of Luxemburger zit er niet in. En de reden heet Hoekstra die ambities van Rutte in de knop heeft gebroken. Het wordt dus zijn vierde kabinet, met het CDA dus. En zeer behoudend van aard, dus zonder D66. Maar met de PvdA, want de leider daar toont zich weinig principieel. Dat is meer voor de SP, een familie met een partijapparaat. Bij elkaar haalt die coalitie wel zo'n 77 zetels en gebben de partij van die gezellige Krol en die assertieve Arzakan alle rust om verder met mekaar te ruziën. Eigenlijk zijn nieuwe verkiezingen helemaal niet nodig. De democratie is vastgelopen en voltrekt voorspelbaar geworden.

EmmaG
EmmaG10 apr. 2020 - 14:00

Sorry ik bedoelde 30 urige werkweek Daar wil ik aan toevoegen dat de pensioen leeftijd voor hen die geboren zijn in 1956 of later 67 jaar is vol volledig pensioen, men kan weg met 62 maar onder de conditie 42 werkjaren erop te hebben zitten, anders gaat het vertrek gepaard met een flinke malus die door blijft gaan tot de dood.

1 Reactie
wegmetons
wegmetons11 apr. 2020 - 14:37

Dan ben je wel de uitzondering, de gemiddelde Franse werkdag is een stuk korter als die in Nederland of Duitsland. Vrijdagmiddag is zowat elk bedrijf in Frankrijk ook nog is dicht...

EmmaG
EmmaG10 apr. 2020 - 13:55

Ik heb 52 jaar in Frankrijk gewoond en gewerkt ik heb nog nooit van een 30 jarige werkweek kunnen profiteren, wie slingert dit soort onzin de natuur in ? Is de Nederlandse journalistiek zo slecht geïnformeerd?

Buitenstaander
Buitenstaander10 apr. 2020 - 10:31

Tegenvraagje: Als je -zoals in Z-Europa niet ongebruikelijk, we weten wie we bedoelen- een belangrijk deel van je economie 'onder de tafel' laat gebeuren, waardoor het niet in je BNP komt, op basis waarvan mede je afdracht aan Brussel wordt bepaald, loopt N-Europa dan misschien ook miljarden mis?

1 Reactie
LaBou
LaBou 10 apr. 2020 - 16:14

Ik zou zeggen: zoek het eens uit en laat ons het resultaat weten. Doe je voor jouw gevoel ook nog wat nuttigs.

Fritzz Grieser
Fritzz Grieser10 apr. 2020 - 6:19

En Alex gelooft dat als die landen het geld niet mis zouden lopen, de verpleegstertjes miljonair zouden zijn?? Stop toch met dat naïeve linkse radicale denken... ik mag tot mijn 68 ste werken... (met 50 uur in de week) in Frankrijk hebben ze een werkweek van 30 uur... in Italië hebben ze vorige maand een wet aangenomen waarmee mensen op hun 56 ste met pensioen kunnen gaan.... Nu corona en ons geld gebruiken om hun gaten te vullen??? Echt niet.... Het is voor meneer Alex ook lekker makkelijk om geld van hard werkende uit te geven...is hij een overgebleven ouderwets communistje misschien???

4 Reacties
LaBou
LaBou 10 apr. 2020 - 9:49

Dan had je maar op een andere partij moeten stemmen. Je staat achter deze regering en dan moet je niet zeuren als je krijgt waar je om vraagt.

Libertain
Libertain10 apr. 2020 - 12:12

@Fritzz, het is veel erger dat je denkt,( “ in Frankrijk hebben ze een werkweek van 30 uren”), mogelijk omdat ze effectiever dan ons werken? Maar het punt is dat ze met 62 met pensioen gaan en bovenop schijnt dat ze In de huidige situatie Italië steunen in hun finaciele verlangen.

adriek
adriek10 apr. 2020 - 14:03

Gelukkig gaan Thierry en Geert ons redden van de euro, de belastingen halveren, de pensioenleeftijd terugbrengen naar 60 jaar, de minimumlonen verdubbelen, het leraren- en zorgtekort oplossen, alle moslims spontaan en vrijwillig laten remigreren, het ziekenfonds terug invoeren en nog veel meer, kortom stem op Thierry, en Nederland wordt vanzelf een luilekkerland.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout10 apr. 2020 - 14:31

Fritzz Gieser. ` Stop toch met dat naïeve linkse radicale denken' en: `is hij een overgebleven ouderwets communistje misschien???' Alweer een splinternieuwe rechtse brallerd. Met nog een dubieus godwinpseudo ook. Je herkent ze altijd meteen aan hun intro in gebiedende wijs . Tijd voor een trolfilter hier hoop ik.

J. Mekkes
J. Mekkes10 apr. 2020 - 5:24

Hoekstra heeft gelijk, het is tijd voor hervorming, alleen niet van de Zuid-Europese maar van de Noord-Europese economieën. Op naar een rechtvaardige verdeling van de rijkdom.

2 Reacties
I am Legion
I am Legion10 apr. 2020 - 11:17

Je bedoelt dan dat we honderden miljarden onder onze eigen bevolking moeten gaan verdelen die ze dan kunnen gebruiken voor aflossing van de in ons land veel hoger persoonlijke schulden waaronder hypotheken maar ook andere schulden tot een staatsschuld van ±110% van ons BNP zoals die zuidelijke EU-landen veroorzaakten met hun structurele way of life allang voor de Corona-crisis? Is het dan niet gek dat die zuidelijke EU-landen onder leiding van Macron nu juist helemaal niet bepleiten dat wij als noordelijke EU-landen zoiets doen maar willen dat er een herverdeling komt van de verschillende staatsschulden? Dat dat dus inhoudt dat de door noordelijke EU-bevolkingen beperkt gehouden staatsschulden bereikt door hervormingen en bezuinigingen als opbrengst herverdeeld worden naar hen die dergelijke hervormingen en bezuinigingen weigeren op te brengen? Ik wil er best in mee dat zaken die in ons land nu kapot bezuinigd zijn of te sterk afgeslankt weer meer lucht moeten krijgen, desalniettemin niet weer naar een potverterende manier als eerder bij veel publieke en semi-publieke diensten, ook als dat een wat hogere staatsschuld veroorzaakt. Maar dan wel uitsluitend ten goed komend aan onze bevolking die dat opgebracht heeft en niet aan andere bevolkingen die daar structureel cultuurbepaald niet bereid toe zijn.

Folkert2
Folkert211 apr. 2020 - 20:34

Jups, ik zeg staatsschuld op laten lopen tot 140% Dan betalen de Italianen ineens onze schulden af. En voor NL beloof ik de aankomende 10 jaar gratis bier voor iedereen.

MountEverest
MountEverest9 apr. 2020 - 20:45

Er wordt de laatste weken minder hard uitgehaald door extreemlinks, uitdrukkingen zoals bruine smurrie lijken uit het vocabulaire verdwenen en ook "neoliberalisme" wordt minder vaak gebruikt. CO2- en stikstof-uitstoot zijn van de agenda verdwenen. Greta is inmiddels ook uit beeld. Het linkse verhaal is door deze crisis min of meer omgevallen. Wat tot voor kort extreemrechts werd genoemd, blijkt nu gezond verstand. De wereld is niet maakbaar gebleken. De wereld is ook geen dorp. Een wereld zonder grenzen bestaat niet: een grenzeloze wereld is net als een grenzeloos mens. Globalisering blijkt ook grote nadelen te hebben, we zijn voor essentiële goederen veel te afhankelijk geworden van het verre buitenland. De kracht van de EU is tegengevallen, de lidstaten gaan uiteindelijk voor zichzelf. De coronacrisis heeft de zwakte van de eurozone en de dreigende financiële ondergang van Italië en Spanje genadeloos blootgelegd. Het is te hopen dat Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zweden en Finland en Nederland niet ingaan op de eisen van Italië (en Spanje). Hulp is prima, maar wel op onze voorwaarden. Een variant op de wet van Gresham: slechte leningen verdrijven goede leningen.

3 Reacties
LaBou
LaBou 10 apr. 2020 - 9:52

Ik moet toegeven: je bent een volhouder. Maar helaas voor jou, continue onzin herhalen maakt het verhaal nog steeds niet waar.

J. Mekkes
J. Mekkes11 apr. 2020 - 8:43

Het proberen te verkopen van het ESM fonds aan een land als Italië, dat een veel grotere economie heeft dan Nederland, is een manier om op ondemocratische wijze rechtse begrotingspolitiek op te dringen aan een land waar links aan de macht is. Het heeft ook niets te maken met ‘afspraken maken als je iemand iets leent’, het heeft te maken met een gebrek aan visie en daadkracht. Een land middenin een crisis van deze omvang dwingen dubbeltjes te gaan tellen met het ESM is een onverantwoord Grieks recept voor afbraak, van mensen, burgers, die niets te maken hebben met de ideologische waanbeelden van neoliberale politici.

Folkert2
Folkert211 apr. 2020 - 20:48

Het verkopen van Eurobonds is dan weer een manier om ondemocratisch verdere federalisering van de EU door de strot te duwen, of was dat u ontgaan heer Mekkes? Men dwingt Italië niet om tijdens de crisis dubbeltjes te gaan tellen, men wil echter na de crisis dat men een beetje gaat hervormen.

Jonathan2
Jonathan29 apr. 2020 - 19:32

Nederland is 1 van de leidende landen waardoor de EU in het geheel honderden miljarden aan belastinginkomsten misloopt. Wat Nederland weer tientallen miljarden per jaar kan kosten. Voor een stuiver laten we ons oplichten door wat gluiperige hebzuchtmonsters, en dan zijn we nog slim bezig volgens sommige, en hebben onze zaakjes goed voorelkaar. Deze gelegaliseerde georganiseerde misdaad waarin triljarden worden gestolen van landen die daar recht op hebben, wordt U aangeboden door de neoliberalen en conservatieven, van de Democraten en Republikeinen in Amerika,als leidende kracht hierachter, tot geheel conservatief en liberaal Europa plus vele nepsocialisten in Europa.

3 Reacties
Starter2
Starter29 apr. 2020 - 20:43

Triljarden nog wel. Dat kan je dan zeker even voor rekenen.........

Paul250371
Paul2503719 apr. 2020 - 20:59

Boomshakkalakka. Zo is het.

Nancy Diaz
Nancy Diaz11 apr. 2020 - 11:20

Het gaat bij lange na niet om zulke bedragen, in theorie zou italie bijvoorbeeld 1,5 miljard mislopen en frankrijk 2,7 miljard en dat zijn dan grotere economieen en gebaseerd op een eenzijdig verhaal. Over het geheel van de EU, in theorie, minder dan 20 miljard. Stel dat Nederland niet zo een belastingparadijs zou zijn dan zouden ze waarschijnlijk in een ander belastingparadijs zitten, of wellicht gewoon veel minder activiteit in Europa, met mogelijk een effect op de werkgelegenheid.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub9 apr. 2020 - 19:20

Italië heeft de 3e grootste goudvoorraad van de wereld (2452 ton). Dat is ruim 4 x zoveel als Nederland heeft (600 ton).

1 Reactie
Asega
Asega9 apr. 2020 - 21:34

Ja en Vaticaan is nog rijker dus

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub9 apr. 2020 - 19:16

In Italië en Spanje blijft kwart economie buiten het zicht van de overheid en belasting. In Italië spreek je dan over bijna 400 miljard euro, ruim 7000 euro per Italiaan. In Zuid-Italie is besteedbaar inkomen lager, maar is zwart werk ook alomtegenwoordig. Bron: Financial Times https://www.ft.com/content/4a04096e-5ef9-11ea-ac5e-df00963c20e6

1 Reactie
Asega
Asega9 apr. 2020 - 21:36

We hebben het over duizenden miljarden die door Ned gaan . Hie is het in gogsnasm mogelijk dat we daar geen 1% op heffen enig idee??ik wel maar das een ander verhaal

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub9 apr. 2020 - 19:08

Op Twitter heeft iemand een goed idee: de NL staatsschuld is 49% van ‘t BNP van ca. € 820 mld. Als we € 664 miljard aan de belastingbetalende Nederlanders uitkeren, bedraagt onze staatsschuld 130% van het BBP, net als Italië. Vervolgens verlagen we de belastingen flink en verlagen we de pensioenleeftijd. Daarna gaan we akkoord met Eurobonds.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503719 apr. 2020 - 21:32

Prima plan. En de economie krijgt ook een push als een ieder een lekker poetje kan uitgeven. Het zal wel een droom blijven want die rechtse potverteerders laten zich liever een hazenlip aanmeten dan dat ze het geld dat voor de aandeelhouders etc bedoeld is verdelen over de belastingbetaler.

tinus1969
tinus19699 apr. 2020 - 18:30

Inderdaad, Nederland moet stoppen met belasting paradijs zijn. Dat heeft namelijk een interessant bij-effect; het BNP gast flink omlaag. Nederland heeft net als Ierland een kunstmatig opgeklopt BNP. Dan zal blijken dat Nederland niet 10% rijker is dan Italië, maar eigenlijk een stukje armer.

2 Reacties
Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub9 apr. 2020 - 19:09

Je houdt dan geen rekening met de 130% x BBP staatsschuld van Italië.

OOF
OOF9 apr. 2020 - 20:39

Zelfblijven nadenkenaub En wie ziin de houders van de Italian bonds? A key, and often misunderstood, debt holder is the Banca d'Italia. Most of the about €400 billion of BTPs held by the Italian central bank were acquired under the quantitative easing programme of the ECB, known officially as the Public Sector Purchase Programme or PSPP.

GMatth52
GMatth529 apr. 2020 - 18:03

Naar aanleiding van het gestelde in bovenstaand artikel: “Binnen de Europese Unie lopen Frankrijk en Italië jaarlijks het meeste geld mis omdat bedrijven via Nederland de belastingen ontwijken, zo heeft het Tax Justice Network becijferd. De analyse van het Tax Justice Network spitst zich toe op Amerikaanse multinationals die overal in Europa actief zijn, maar officieel zijn gevestigd in Nederland.” De heer W. Hoekstra is, even als zijn voorganger J. Dijsselbloem, PvdA-minister in het vorige struikrovers- of piratenkabinet Rutte-II, een spreekbuis van het aasgierkapitalisme, dat Italië, Spanje en Frankrijk over de rand van de afgrond dreigt te kieperen, zoals dat eerder met Griekenland is gebeurd. In het geval van Italië, Spanje en Frankrijk gaat dat ook nog ten koste van duizenden Corona virus-slachtoffers. Hoekstra zou, tegelijk met zijn voorganger, voor een internationaal tribunaal moeten worden gebracht: inderdaad, het Strafhof in Den Haag, Nederland. Het voordeel is, dat er geen invasie door Amerikaanse troepen zal plaats vinden, omdat het geen Amerikaanse staatsburgers zijn, die voor hun misdaden ter verantwoording zouden worden geroepen. Dijsselbloem en Hoekstra zouden ter verantwoording kunnen worden geroepen wegens -vermoede- schending van de belastingwetgeving van de genoemde Europese lidstaten: Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk. Vanwege de overleden Corona-slachtoffers, en de sterfgevallen bij mensen die in Griekenland zijn overleden als gevolg van het draconische beleid, door de Eurogroep opgelegd in 2015, zou tegen hen beiden de doodstraf kunnen worden geëist. Echter in tegenstelling tot het proces van Neurenberg 1945-1946, met het toenmalig geldende oorlogsrecht, kan heden ten dage, met de nu geldende wetgeving, de doodstraf niet meer worden geëist. De rechters moeten roeien met de riemen die zij nu hebben. Overigens mag opperschurk Rutte, aanstichter van het kapot bezuinigen van -o.a.- de Nederlandse gezondheidszorg, niet in de beklaagdenbank ontbreken.

Jacob2
Jacob29 apr. 2020 - 17:36

Je zou bijna denken dat er in Nederland geen corona crises is. Alle eurootjes die onze overheid gaat inbrengen, zijn allemaal geleend hoor. We zijn niet rijk, we kunnen makkelijker lenen.

Mostafa
Mostafa9 apr. 2020 - 17:20

Iedereen Op aard denkt dat de wereld na Corona gaat veranderen maar niemand zegt hoe en wat . Iedereen ziet nu dat China en Rusland hun voeten op de Italiaanse grond hebben gezet namens het helpen tegen Corona bestrijding ? Nou, geef mij duizenden Trump dan China of Rusland.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty9 apr. 2020 - 17:13

Hoekstra staat hierin geenzins alleen, grosso modo gaat het om de nettobetalers versus de ontvangers. Mind you, ook Duitsland is tegen een transferunie en geen voorstander van Eurobonds of Coronabonds. Bovendien steunt een ruime meerderheid in de TK dit beleid evenals een ruime meerderheid van onze landgenoten. Ik vind het juist wel mooi dat Nederland een keer voet bij stuk houdt. Op enige dankbaarheid hoeven we toch al niet te rekenen, dat zagen we ook niet na de kostbare en "onwettige" bailout van de Grieken. Het argument dat de zuidelijke lidstaten nadeel hebben van oor Nederland gefaciliteerde belasting-ontwijking is niet bijster sterk. Gevalletje whataboutism, bovendien is Nederland voornemens om dit te gaan aanpakken.

2 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty9 apr. 2020 - 17:14

door nederland

Edjeraketje
Edjeraketje10 apr. 2020 - 5:53

Gevalletje whataboutism, bovendien is Nederland voornemens om dit te gaan aanpakken. Dat was toch enkel verkiezings retoriek of heb ik iets gemist...immers er gebeurt op dat gebied helemaal niets... grootkapitaal wordt na xovod19 op handen en voeten gedragen. Na corona verandert er,...........niks wake up en smell the coffee...alles bij het oude let maar op.

Carbonarius
Carbonarius9 apr. 2020 - 17:04

Het artikel is op deze wijze wel een beetje misleidend. Zelfs als we er voor het gemak even vanuit gaan dat Italië 1,5 miljard vennootschapsbelasting misloopt door Nederland. Stel ze hadden dit geld wel kunnen krijgen, dan nog steeds is dit bedrag een druppel op de gloeiende plaat, vandaag in het FD: "De eurolanden raakten het er eerder over eens dat landen tot 2% van hun bruto binnenlands product zouden kunnen lenen van het ESM om coronaschade op te vangen. Dat is voor Italië een kleine €40 mrd. Maar het land zou daar maar een paar maanden zijn financieringsbehoefte mee kunnen dekken [...]" Bron: https://fd.nl/economie-politiek/1340989/een-gids-door-de-jungle-van-eurobonds-en-andere-coronacrisismedicatie Op deze wijze vind ik het neigen naar een artikel om de mening van het publiek te duwen naar Eurobonds/Coronabons en ontkennen we dat de problemen in Italië echt groot zijn, en niet alleen zozeer door Corona. Maar hee, wie ben ik?

ton14024
ton140249 apr. 2020 - 16:50

Kruideniersmentaliteit? Nee joh, ben je gek. Ik hoor net Rutte: We hebben niet eens 2400 bedden nodig. 1425 was echt ruim voldoende geweest.

Dongen2
Dongen29 apr. 2020 - 16:42

Tja, als Federer niet zo goed was geweest dan had Nadal meer Grand slams gewonnen. Als er geen mooie mensen zouden bestaan zouden lelijke mensen zich niet zo lelijk voelen. Moet het Nederland nou kwalijk genomen worden dat zij hun zaakjes wel op orde hebben? Mag een land er niet voor zorgen dat zij aantrekkelijk is voor het bedrijfsleven. Nederland is naar haar bevolking toch echt socialer dan Italië hoor. Belastingontduiking moet aangepakt worden, maar dat Nederland een strategie bepaald die gunstig voor het land zelf is niet meer dan normaal.

I am Legion
I am Legion9 apr. 2020 - 16:37

Zuidelijke EU-landen als Griekenland, Spanje,Italië, e.a. hebben sterk onderscheidend van noordelijke EU-landen structurele schaduwecomomieën waar jaarlijks honderden miljarden rouleren en de elders opgebrachte belasting dus buiten collectieve middelen blijven. D.i. zowel de eigen nationale als de Europese collectieve middelen. Begin dus niet over die op zich te bekritiseren mogelijkheden tot belastingontwijking in ons land waar structurele belastingontduiking op een gigantische schaal nationaal van hoog tot laag beoefend wordt in die zuidelijke EU-landen wat vooral die bevolkingen zelf zoveel profijt oplevert.

RealistischLinks
RealistischLinks9 apr. 2020 - 16:23

Waarom wordt ik als ik in Italië ben elke keer weer aan hun nationale sport herinnerd? Voetbal zegt u?.. Nee, belastingontduiking. Het zit overal in, bijvoorbeeld in het verzoek om niet te pinnen maar contant af te rekenen. Italië heeft een enorme grijze en zwarte economie. Laten ze daar eerst maar wat aan doen.

Thuru
Thuru9 apr. 2020 - 16:20

Nederland betaald hoogste netto bijdrage cq contributie. Dus ik vind het wel mooi zo. Dat Nederland belasting paradijs is betekent dat er belasting van die kant binnen komt, en dat hoeft de burger niet meer op te hoesten. Dus laat maar fijn zo.

Starter2
Starter29 apr. 2020 - 16:19

Er zit ruim 400 miljard in het steunfonds. Kan zo gebruikt worden. Het enige dat gevraagd wordt is afspraken na te komen. Niets maar dan ook helemaal niets houdt Italië en Spanje tegen.

Frits Jansen
Frits Jansen9 apr. 2020 - 16:09

De logische stap is dat de Italianen eisen dat de Nederlanders drastisch hervormen - vooral hun belastingsysteem,

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander9 apr. 2020 - 16:07

Het land van morgen is het land van de beknelde (witte) middenklasse Dit sluit mooi aan op wat Han eerder schreef over het acteren Wopke en Jeroen. Zo werkt het (systeem). Landen als Italië en Griekenland en dan vooral de gewone man en vrouw hebben het nakijken. En die Wopke dat is een echte vlot babbelende rechtse CDA rakker. Zoveel is wel duidelijk na zijn HJ Schoo lezing: 'Het land van morgen.' Het land van de beknelde middenklasse vooral.Lees : 'Hoe krijgen we weer wat stemmen en als dat niet lukt toch maar met de FvD regeren'. Mijn God wat zielig allemaal. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/cda-kroonprins-hoekstra-treedt-met-rechts-geluid-in-buma-s-voetsporen~b2b48bf5/

dickser
dickser9 apr. 2020 - 15:32

Als we de cijfers per land wat betreft de Corona besmettingen en doden nu eens niet in absolute aantallen weergeven maar in percentage van de bevolking, dan blijkt wel dat misschien noord Europa net zonzwaar geraakt wordt, en als we de economische schade dan ook in percentage neerzetten krijgen we een ander beeld

JaapBo
JaapBo9 apr. 2020 - 15:21

Het is echt beschamend dat NL zo'n belastingparadijs is. We zijn een parasitair land, en hebben dan ook nog eens een grote mond omdat we vinden dat anderen het zo slecht doen en wij zo goed!

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen9 apr. 2020 - 16:11

Met een ethisch beleid kunnen we ons misschien niet meer driemaal per jaar een vakantie naar een tropisch paradijs veroorloven. Uh, tropisch paradijs? Ik wacht met smart op het moment dat ik de wijk uit mag. En de stad misschien.

manaandezijlijn
manaandezijlijn9 apr. 2020 - 17:23

Gezien de situatie waar Italië zich in bevindt , kan je inderdaad stellen dat 'wij' het goed doen. Wat stel je voor? Italiaanse toestanden bij ons? Ga toch fietsen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 15:06

Volgens mij is er in heel Europa een tekort aan artsen en verpleegkundigen. Dat is in Spanje al heel lang bekend. De gezondheidszorg in Spanje is niet geprivatiseerd al sluiten velen ( degenen die het kunnen) er een extra verzekering bij vanwege de wachtlijsten. De aardbeien worden goedkoop geplukt, daar hebben ze geen moeite mee.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 15:22

Aanvulling: https://inspanje.nl/zorg-welzijn/13016/spanje-contracteert-50000-extra-zorgprofessionals-vanwege-coronacrisis/ https://inspanje.nl/zorg-welzijn/13129/splinternieuw-ziekenhuis-in-estepona-ligt-er-nutteloos-bij-in-coronatijden/ https://inspanje.nl/algemeen/13132/dagloners-in-spaanse-landbouw-onbeschermd-door-coronacrisis-en-voor-het-virus/ Verder is ook daar het verschil tussen arm en rijk steeds meer zichtbaar. Veel mensen zijn na de bankencrisis gewoon uit hun huizen gezet. Terwijl er ik weet niet hoeveel nieuwbouw nog niet bewoond was, soms niet afgebouwd werd en de corruptiezaken niet van de lucht waren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 15:25

Dan vraag ik me nog iets af m.b.t. Nederland. Hoe kan het zo zijn dat eenieder die in Nederland aankomt eerst 2 weken in quarantaine moet gaan en dat aspergestekers aangevoerd via Eindhoven rechtstreeks naar de aspergeboeren gaan om aan het werk te gaan. Europa is wat dat betreft een beetje ziek, alhoewel niet zieker dan de rest van de financiële wereld. Het is overal hetzelfde.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 apr. 2020 - 16:21

Ook Duitsland kampt al jaren met een steeds groter artsentekort met name op het platteland. Vanwege de gunstigere arbeidsvoorwaarden zijn er ook Duitse artsen in Nederland werkzaam. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/duits-artsentekort-door-uittocht.htm

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 apr. 2020 - 6:41

DanielleDefoe Dat is ook lange tijd het geval geweest voor Belgische artsen. De verdiensten waren hier beter.

Break on through
Break on through9 apr. 2020 - 14:44

Typisch iets voor een CDAer of VVDer om uit deze corona ellende een ideologisch slaatje te willen slaan middels de reeds grijs gedraaide plaat "hervormingen". Doe even normaal en help die landen gewoon, is goed voor de Europa draagkracht aldaar. En je neemt China, Rusland en Cuba ook een beetje de wind uit de zeilen....

3 Reacties
JanB2
JanB29 apr. 2020 - 15:01

Precies.

Bert de Vries
Bert de Vries9 apr. 2020 - 18:49

Breakon, het gaat niet om even helpen. Het gaat om overnemen van een deel van de staatsschuld. En dat is krankzinnig.

Bert de Vries
Bert de Vries9 apr. 2020 - 19:16

De Italiaanse staatsschuld bedraag zo'n €2.700 .000.000.000

Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 14:41

Misschien een opstekertje voor al diegenen die nu zoveel begrip hebben voor Italie, en verwijten dat anderen een bord voor hun kop hebben, maar normalier altijd zo tergen rijke inwoners zijn: * Miljonairs Italie: "terwijl de bankensector wankelt is het aantal miljonairs het afgelopen jaar met 4% toegenomen. * "Anders dan in NL heft Italie GEEN vermogensbelasting" Grappig he, en links NL maar pleiten voor 'geen voorwaarden' en / of Eurobonds. Mooi die solidariteit.

4 Reacties
LaBou
LaBou 9 apr. 2020 - 16:48

Je hebt duidelijk het stuk niet gelezen of je probeert er weer de bekende norm-draai aan te geven.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout9 apr. 2020 - 17:21

Wat men thans kan observeren is ras afkalvend neoconservatisme, ten gunste van een nieuw soort morele herbewapening. De actueel geworden economische wet van van de communicerende vaten gebiedt een nakende nivellering, spijts amechtig schokschouderende grootkapitaalhouders en frenetisch sidderende renteliberalen, wild tastend naar hun goud dat reeds rap zinkende is in moerassige gronden.

Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 18:36

@LaBou Dat dacht je maar, ik trap alleen niet in zo'n wederom opzichtige poging om NL in de richting van schuldgevoel, makkelijke leningen of Eurobonds te duwen. Zal t je nog een keer uitleggen, maar waarom ook eigenlijk….: Als Italie zoveel moeite heeft met het mislopen van een 'beetje' VPB -als dat al de redding zou zijn- dan moeten ze het lek daar dichten aan de bron. Maar wellicht is het lucratiever om eerst te janken over anderen, dan je eigen zwarte en grijze economie aan te pakken of belasting ontduiking ( = geen ontwijking, he) om nog maar niet te praten over een deugdelijke belastinghervorming ten nadele van vermogenden.

LaBou
LaBou 9 apr. 2020 - 21:19

Doe maar niet Norm. Dan moet je voor de zoveelste keer het sprookje vertellen van de brave Nederlander en spilzieke Italiaan, want volgens jou is het slachtoffer schuldig. Hadden ze maar beter op moeten letten. Het stuk zelf heb je dus niet echt gelezen zoals uit je reactie blijkt want dat gaat over de belastingrover Nederland en de slachtoffers Italië en Spanje, inclusief het cijfermateriaal waar je zo gek op bent.

Vogel ????
Vogel ????9 apr. 2020 - 14:39

De bedragen waarom het gaat zijn klein bier. Nederland met 17 miljoen inwoners heeft een begroting van 300 miljard, bij de landen die worden genoemd zijn het veelvouden. Dus het verlies aan belasting is minder dan een half procent van hun begroting. Niet leuk maar ook niet dramatisch. Wat wel ongepast is, is om de aantallen doden in deze context te noemen, alsof Nederland daaraan medeschuldig zou zijn. Wanneer houden we op met deze weg met ons cultuur? Is het iets uit het protestantse geloof, schuldig per definitie? Ik vind het jammer en onproductief.

manaandezijlijn
manaandezijlijn9 apr. 2020 - 13:50

Wij zijn niet het lachertje van Europa. Waar baseer je dat op?

Pater
Pater9 apr. 2020 - 13:49

Wat een onzin; de winsten van de grote bedrijven zijn hoger dan ooit.

ton14024
ton140249 apr. 2020 - 13:25

Als Nederland in verhouding evenveel IC-bedden had gehad als Italië waren we nu niet het lachertje van Europa.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 14:34

@Ton Als Italie in verhouding evenveel staatschuld had gehad als NL waren ze nu niet het jankertje van Europa

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker9 apr. 2020 - 13:25

Realiseren de tegenstanders van een 'transferunie' zich niet dat die eigenlijk allang bestaat? Alleen gaat het geld niet van 'land naar land' maar van arm naar rijk? Als het overgrote deel van de Nederlanders net zoals het overgrote deel van de Italianen, Grieken, Spanjaarden, Duitsers, Fransen etc. die meebetalen aan die transfer zich realiseren dat niet 'Italië' de profiteur en 'Nederland' de krent zijn maar de rijkste 0,1% waar die ook woont, dan ontstaat er een mogelijkheid om dit te veranderen. Dan biedt Europese samenwerking een prachtige kans om die transferunie om te draaien en geld van rijk naar arm te laten stromen. Van rijk naar arm te laten stromen door een stevig progressieve Europese vermogensbelasting en een stevige Europese belasting op bedrijfswinsten. https://ballonnendoorprikker.nl/2020/04/04/grootste-europeaan-ooit/ https://ballonnendoorprikker.nl/2020/03/29/corona-heffing/

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 14:48

Balonnendoorprikker Mee eens!

JanB2
JanB29 apr. 2020 - 15:00

Deze kant zal het wel op moeten als we deze crisis financieel willen overwinnen. Dat wil zeggen: er zal behoorlijk van de platgetreden paden afgeweken moeten worden. Van hogere vermogensbelasting, het kaltstellen van de financiele markten tot zelf een komplete monetaire reform zijn niet langer linkse luchtkastelen maar reële (en wellicht ook de enige) mogelijkheden om uit het financiele moeras te komen waar ook Nederland ongewtijfeld in terecht gaat komen. Velen hier weten dat nog niet, willen dat niet zien, of kunnen het, gehersenspoeld als ze zijn door jarenlange neolib propaganda, simpelweg niet begrijpen. Maar het wordt of dít, of de bedelstaf.

Uitgekleed
Uitgekleed9 apr. 2020 - 15:03

U begrijpt niet dat grote banken in Italië en Duitsland op omvallen staan na deze wereld lock down omdat ze reeds lang in grote schuldproblemen zaten.na de kredietcrisis. Nu tracht de financiële top deze crisis aan te grijpen om het reeds lang bestaande probleem de weigering van lidstaten hun financiële soevereiniteit over te dragen aan een EU, met solidariteit oproepen het goedwillende volk zover te krijgen. Als voorbeeld kan Griekenland dienen, hier niet mee in te stemmen.

JanB2
JanB29 apr. 2020 - 16:05

"U begrijpt niet dat grote banken in Italië en Duitsland op omvallen staan na deze wereld lock down omdat ze reeds lang in grote schuldproblemen zaten.na de kredietcrisis" Gewoon om laten flikkeren*. Dan nationaliseren (heroprichten in feite) en herkapitaliseren. Tijd om eindelijk schoon schip te maken (2008 is immers al 12 jaar geleden dus één en ander komt in wezen geen jaar te vroeg). * De schulden verdampen dan want niemand staat voor deze kneuzen garant (pech voor andere schurken die het spelletje meespeelden, het zij ze gegunt).

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker10 apr. 2020 - 9:03

Beste Uitgekleed, Ik ben er al lang van op de hoogte dat er een paar jaar geleden geen landen en 'luie inwoners' zijn gered, maar banken. Dezelfde 'banken' die nu schreeuwen dat ze een 'deel van de oplossing' zijn. Een oplossing die eruit moet bestaan om hun uitstaande leningen veilig te stellen. Hier het bewijs daarvan: https://ballonnendoorprikker.nl/2015/10/26/griekse-vakantie-voor-minima/ en https://ballonnendoorprikker.nl/2016/03/07/ελλάδα-συγγνώμη-griekenland-sorry/. Nee, die landen met hun 'luie inwoners' zijn uitgemolken. De werkloosheid nam schrikbarende vormen aan. Alles wat er aan sociale voorzieningen was, is wegbezuinigend. Er is flink bezuinigd op de gezondheidszorg en het onderwijs. Staatsbezit moest worden verkocht. En even later hebben we diezelfde landen ook nog opgezadeld met het vluchtelingenprobleem door onze grenzen gesloten te houden. Gered zijn de banken grote investeerders. Hun slechte leningen zijn met dat 'reddingsgeld' afbetaald. Het geld vloog, om het in een metafoor te gieten, van 'Brussel naar de Zuidas'. Geen Griek, Spanjaard of Italiaan heeft het ooit aangeraakt. En achter die banken zit de 1% of beter gezegd de 0,1% rijksten van deze wereld. Dat is waarom ik pleit voor een sterk progressieve belasting op vermogen. Dan kan dat geld via de overheid naar de mensen vloeien die het echt nodig hebben. Naar de verpleegster, de onderwijzer, de politie-agent, de medewerker in de Amazon-loods. Naar deze mensen waar in ze Europa ook wonen. Met hen ben ik solidair, niet met die 1 en 0,1% want die zijn het ook niet met de 99%.

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub9 apr. 2020 - 13:13

Nederland staat niet alleen, ook Duitsland, Finland en Oostenrijk zijn tegen. En terecht.

2 Reacties
JanB2
JanB29 apr. 2020 - 15:03

Dit is wat we noemen een leugen. Of op z'n minst een halve waarheid. Niet al te snugger ook. Het staat immers letterlijk onderaan het artikel: "Zelfs zijn Duitse collega Olaf Scholz noemt Hoekstra’s eis ‘ongepast’"

Mickeymouse2
Mickeymouse29 apr. 2020 - 18:36

Ik denk dat het artikel wat selectief geshopt heeft in het nieuws. Merkel heeft zich tegen de bonds uitgesproken.

Michiel Bijlsma
Michiel Bijlsma9 apr. 2020 - 12:55

"What if" gezeur om niet-bestaand geld, dit. Een hoop van die bedrijven en gedroomde belastingopbrengsten zouden waarschijnlijk niet eens bestaan als die bedrijven in thuislanden het volle belastingpond moesten betalen.

Wilhelm Carton
Wilhelm Carton9 apr. 2020 - 12:23

Minister Hoekstra heeft gelijk om voet bij stuk te houden met zijn bod: "wel miljarden hulp, maar geen ongedekte check zonder voorwaarden omtrent tijdsduur en plafondbedrag". Zo'n open-einde-regeling zou de centraal-europese staten voorgoed tot trekpaard maken van de zuideuropese niet-budgetterende regeringen, en zo alsnog het Verdrag van Maastricht onderuit halen. Minister Hoekstra is thans mikpunt van emotionele chantage. Ik verwijs naar de inhoudelijke argumenten in het beknopte artikel "Hoe Hoekstra zijn blazoen kan zuiveren" van oudminister Bert de Vries in de Volkskrant van heden 9 april 2020. De Italiaanse argumenten thans met "miljoenen doden" zijn pure stemmingmakerij en moddergooien naar het Nederlandse kabinet. Ik voeg toe: al sinds de bankencrisis van 2008 heeft Italië de meevaller gehad dat hun voorzitter Draghi van de Europese Centrale Bank een inflatiebevorderend beleid heeft gevoerd met een naar nul gedecreteerde rente. Dit beperkte de zuideuropese staatsschulden, maar beroofde van 2010 tot 2020 de centraaleuropese pensioenfondsen van opgestapeld 20 procent koopkracht, o.a. afgepakt van de Nederlandse gepensioneerden door nul indexering voor inflatoir gestegen prijzen. Italië en andere zuideuropeanen hadden allang hun pensioenstelsel moeten hervormen van alleen-omslagstelsel naar aanvullende-kapitaaldekking. Nu ze dat niet hebben, liften ze dankzij Draghi mee met wat de nederlandse werknemers al decennia hebben gespaard aan aanvullend pensioen.

2 Reacties
Pater
Pater9 apr. 2020 - 13:59

Aanvullende kapitaaldekking is bij uitstek onverstandig in een tijd van lage rente. Als je het hebt moet je het niet afschaffen, maar je moet het zeker niet invoeren. "...door nul indexering voor inflatoir gestegen prijzen.... inflatiebevorderend beleid... ": waar heb je het over ? NL heeft al 20 jaar een heel lage inflatie van rond de 2 %; de BTW-verhoging van de regering heeft dat natuurlijk verslechterd. Het EMS-fonds ter beschikking stellen, zonder voorwaarden over bezuinigingen in de toekomst maar wel met voorwaarden over een nuttige besteding om de crisis op te vangen, als noodhulp voor nu, is wel het allerminste.

Thuru
Thuru9 apr. 2020 - 16:26

Laat Italië eerst maar flink bezuinigen. Ofwel uitkeringen omlaag, stoppen met ontwikkeling hulp (enige wat pijnloos is) Italianen door laten werken tot hun 69e jaar. Btw omhoog te gooien en andere belasting ook omhoog, pensioen omlaag. Dan kom je al een heel eind. Okee de hap is zuur, maar dat moet dan maar.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai9 apr. 2020 - 12:05

Ach bijna een derde van de Italiaanse economie is zwart. Waardoor de EU miljarden misloopt en dientengevolge de Italiaanse overheid die corrupt is weinig heeft te verdelen. En wat ze verdelen daar komt een flinke hoeveelheid bij de maffia terecht. De Italiaanse politiek is een schertsvertoning en de banken overleven door de belachelijk lage rente die voor een deel gefinancierd is door onze pensioenfondsen, en de belasting's moraal is erbarmelijk. Nee sorry helpen ok. schulden overnemen geen sprake van. Misschien is het beter als we afscheidt van elkaar nemen, gewoon weer de lire kunnen ze naar hartenlust devalueren. Je kunt moeilijk verwachten dat het land tot lengte van dagen aan de tiet van de noordelijke landen blijft sabbelen.

Staart2
Staart29 apr. 2020 - 11:32

Wij lopen al heel wat geld mis door de Brusselse regels. Woon zelf in Spanje en verbaasde me over de enorme aantallen sinaasappel plantage waar de sinaasappels nooit worden geplukt maar weet sinds kort de reden. Plukken kost te veel en Brussel betaald toch wel.

2 Reacties
Vogel ????
Vogel ????9 apr. 2020 - 14:33

Vreemd dat je dat pas sinds kort zegt te weten. Dan weet je je ook nog wel te herinneren hoe je dat te weten bent gekomen en kun je ons gelukkige deelgenoot van je wijsheid maken. Hoe komt het dat jij in Spanje mag wonen? Komt het omdat je Europeaan bent? Fijn hè, dat dat bestaat. Ben er maar zuinig op.

Folkert2
Folkert29 apr. 2020 - 15:44

"Hoe komt het dat jij in Spanje mag wonen? Komt het omdat je Europeaan bent? Fijn hè, dat dat bestaat. Ben er maar zuinig op." Wellicht ben je er niet zo bekend mee, maar als je kan voorzien in je eigen levensonderhoud en onderdak ben je over de hele wereld welkom. Heeft weinig te maken met Europa te maken.

FredvD71
FredvD719 apr. 2020 - 11:18

Als Nederland iets illegaals doet, dan moet Nederland aangepakt worden. Als Nederland niets illegaals doet echter is hetgeen niet wenselijk, dan moet Europa de regels gaan veranderen. Veranderen de regels niet, dan kan er ook niet gezeurd worden. Dat is hetzelfde als 2 hotels die hetzelfde bieden, maar de 1 is 2x zo goedkoop dan de ander en dat de dure dan gaat zeuren over inkomstenderving omdat de ander goedkoper is. En dan ook nog een keer de klanten uitschelden die naar het goedkopere hotel gaan.

Blauwe regen
Blauwe regen9 apr. 2020 - 11:14

Een hypocriet verwijt om meerdere redenen: 1. Italië heeft een zwarte economie ter omvang van de legale economie van heel Portugal. 2. Als ze niet in Nederland zouden zitten dan zaten die bedrijven wel in een ander belastingparadijs, maar niet in Spanje of Italië.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 14:51

Spanje heeft ook een grote zwarte economie.

Uitgekleed
Uitgekleed9 apr. 2020 - 10:50

Lang geleden was ik voorstander van de EU. Op vakantie in de jaren 70 in Engeland bij de boer in Dorset vroeg de boer of ze lid moesten worden van de EU, zeker natuurlijk was mijn antwoord. Dit duurde tot 2009 omdat ik een uitzending zag in buitenhof met Clairy Polak en Herman van Rompuy. Die schetste al vaste voorzitter van de EU hoe de EU toekomst zou worden langs de uitgezette lijnen van de EU. Met grote verbazing en ongeloof zag ik het daarna niet meer zo zitten. Uitgesproken een Belg die al taalstrijd voerden in het kleine Belgie zag de EU als vervanger van alle lidstaten. Daarna zag ik het belang van de EU ter bestrijding van multinationals die belastingen konden ontwijken. Dit voornemen, was voor mij de lakmoesproef in het belang van de EU. Na 10 jaar bleek het nog steeds niet opgelost was en later bleek dat ons eigen belastingdienst alle mogelijke faciliteiten te verschaffen om dit vooral zo te houden. Toen besefte ik pas dat het nooit zou veranderen. Voor mij was daarmee de EU afgedaan. .

3 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland9 apr. 2020 - 11:41

Voor mij is dit ook een proces geweest van jaren waarin ik voorstander was tot ik middels aangetrouwde zuid europesche familie de verschillen van inzicht zag over financieel beleid en tot de conclusie ben gekomen dat het echt nooit gaat werken om er 1 unie van te maken, laat staan dat de euro nog een lang leven zal hebben. Helaas, het is niet anders, we verschillen te veel om een politieke eenheid te worden.

Phil2
Phil29 apr. 2020 - 11:44

België is HET land dat profiteert van meer macht naar Brussel. Meer geregel, meer landen in het oosten in de EU recruteren, meer gedoe, meer werkgelegenheid bij onze zuiderburen. NL moet subiet ophouden met belastingparadijs spelen, anders verliest het zijn moreel beroep om 'Corona bonds' te kunnen blijven weigeren. Maar er zou zo zoetjes aan ook een opsplitsing van de EU moeten komen. Liefst in drie delen: Zuid-Europa, het ademocratische O. Europa, en NW Europa waar het VK misschien beter lid van kan worden. Aan de basis is economische samenwerking en een common market waar mogelijk, en niet langer een politieke eenwording.

Pater
Pater9 apr. 2020 - 14:03

@Uitgekleed "...Daarna zag ik het belang van de EU ter bestrijding van multinationals die belastingen konden ontwijken.": waar heb je het over? De EU is de club die NL dringend verzoekt om iets aan de brievenbusfirma's te doen. Het is heel logisch dat België een sterkere EU wil, dat is voor hen een manier om van hun nationale staat af te komen. België maakt natuurlijk niet de dienst uit.

JanB2
JanB29 apr. 2020 - 10:36

Dit hele gedoe gaat Nederland zwaar opbreken.

3 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot9 apr. 2020 - 13:23

En terecht. Schurken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 15:28

Dat noemt het CDA rentmeesterschap!

Mickeymouse2
Mickeymouse29 apr. 2020 - 18:38

ik denk dat we hier prima uikomen, maar dat is ook maar een mening van iemand die er geen vestand van heeft.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal49 apr. 2020 - 10:18

Nederland is van principe opportunistisch gezien het feit dat we havens zijn en hub naar de rest vd wereld in combi met overstromingen, water en weinig landbouwgrond. Dat zien we al vanaf de VOC tijden. Grote groepen personen hebben daar momenteel baat van , zoals niet-productieven. Daarom ook logisch dat we als land ook in de financiele wereld een belangrijke rol spelen (en … let wel … de bonusstructuur is hier zeer mild in verg met Dubai, Wallstreet en London)

Sarajlija
Sarajlija9 apr. 2020 - 9:51

Waar ik geboren ben hebben wij een gezegde: Wij zijn broers maar onze portemonnees niet. Stel eens voor: Ik klop bij jou aan en zeg ik: Omdat ik 30 euro te kort kom voor fles whisky heb ik besloten dat jij moet 200 dokken.

6 Reacties
Dehnus
Dehnus9 apr. 2020 - 11:28

Gezien de austerity die opgelegd is aan het zuiden is het eerder. "Ik klop bij je aan, waarna jij me eens goed onderhanden neemt en predikt dat alles mijn schuld is inclusief dat mijn opa dood aan het gaan is en mijn kinderen honger lijden. Daarna ga je lopen schelden dat ik schulden heb bij jouw die jij goedkoper kon lenen en mij 10 keer hogere rente voor vraagt want "Dat heeft Jeebus de space hippie zo gewild!". Daarna pak je mij pensioen af, en installeer je een tentenkamp in mijn woonkamer waarin je 50 mensen propt die gevlucht zijn voor huiselijk geweld maar jij niet wilt hebben. Waarna je nog verder op mij gaat staan schelden en gieren. Waarna je je gezin er bij roept, nadat je ze eventjes flink hebt opgejut in het gezins vergader uurtje jegens die "broer die maar niet wil deugen!", waarna jullie allemaal lekker gaan schreeuwen in koor.... etc... etc...etc.. Ook moet ik eten bij jouw winkel kopen en alle schulden die ik bij jouw heb worden gebruikt om niet alleen de rente aan jouw terug te betalen, maar ook nog eens bij jouw winkel te kopen. Hierdoor betaal ik dus niet alleen schuld + rente terug maar : Schuld + rente + alle kosten die jij maakt + winst voor jouw winkel. En als ik wat terug durf te zeggen? Roep je de Evangelische buurman (die een Internet Radio stationnetje heeft voor de buurt) er bij die het verhaal van de Jozef, de Farao en de koeien eventjes volledig uit zijn verband rukt. En nu de hele buurt tegen mij ophitst. Want CALVINISME! Tijdens dit hele gebeuren is de huisjesmelker waar jullie allemaal bij huren, lekker aan het innen van jullie, maakt woeker winsten, betaalt geen belasting en onderhoud de huizen niet want:"Infrastructuur en woningbouw is een maatschappelijk probleem! Niet een privaat probleem!". Hij buit jullie allemaal uit, maar daar zijn jullie dan weer blind voor want jullie hebben jouw broer om op neer te kijken." Kijk dat zit dichter bij de werkelijkheid!

Freek3
Freek39 apr. 2020 - 13:05

["Wij zijn broers maar onze portemonnees niet” is geen linkse of socialistische, maar rechtse gedachte.] Klopt. De linkse gedachte is "Mijn hypotheek staat vanaf morgen op mijn broers naam".

Sarajlija
Sarajlija9 apr. 2020 - 13:47

Boze witte man, Nooit geweten dat gedachtes en gezegdes links of rechts waren. Sorry maar dat slaat nergens op.

Pater
Pater9 apr. 2020 - 14:05

Italië is een netto betaler aan de EU ...

Sarajlija
Sarajlija9 apr. 2020 - 14:43

@ Dehus, Als ik mijn kasboek niet in orde heb dan is dat niet jouw schuld. Als ik van jou geld vraagt om geld te kopen dan moet ik aan jouw voorwaarden aanpassen omdat ik jouw geld nodig heb. Jij kan eenmalig dat doen zonder iets terug te vragen maar als ik dat voor de tweede keer doe dan ga jij toch nadenken neem ik aan.

Sarajlija
Sarajlija10 apr. 2020 - 9:03

@ Boze witte man, Wat is gastcultuur? Nooit van gehoord

Kaas2
Kaas29 apr. 2020 - 9:49

“Zo blijft er minder over voor de verpleegkundigen die nu in heel Europa hun levens in de waagschaal stellen om onze levens te redden.” Lijkt me nogal een aanname deze stelling. Met het zelfde gemak zou je kunnen dat die miljarden gebruikt zouden worden om de pensioenen laag te houden. Of om bvb nog meer ambtenaren aan te nemen.

1 Reactie
korheiden2
korheiden29 apr. 2020 - 10:16

@Kaas: ik vind de opmerking over verpleegkundigen pure demagogie. Nederland is een belastingparadijs, dat klopt. Er zijn er wel meer. We geven 11 miljard uit aan biomassa. We subsidiëren wat af. Frankrijk krijgt de AOW-leeftijd maar niet omhoog. Italianen betalen veel minder belasting. Enzovoorts. Hulp mbt corona is goed. Eurobonds niet.

kweenie2
kweenie29 apr. 2020 - 9:48

1. Italië loopt jaarlijks 190 miljard ofzo mis door binnenlandse belastingontduiking. 2. Als Nederland deze rol niet zou hebben zou een ander land het wel doen. Belastingparadijzen genoeg. Desondanks is het goed om hiermee te stoppen als Nederland, maar meer uit principe. Dit gezeur van Italië is alleen maar omdat ze een stok zoeken om ons mee te slaan, de invloed ervan op hun problemen is vrijwel nihil.

2 Reacties
Thuru
Thuru9 apr. 2020 - 16:31

Jij vergeet als we daarmee stoppen ze dit elders wel overnemen. En de inkomsten die je hebt, heb je niet meer, dus kost de burger meer geld, dus doe maar niet, dan maar niet het liefste jongetje van de klas.

LaBou
LaBou 10 apr. 2020 - 5:49

Eigenlijk, zegt Thuru, offeren we ons op door als belastingparadijs te fungeren. Want dan hoeven anderen die schuld niet op zich te nemen. En nee, het liefste jongetje van de klas zijn we niet. Nooit geweest ook trouwens.

Pater
Pater9 apr. 2020 - 9:42

De doorsluisfunctie van NL bij de vennootschapsbelasting levert bedrijven ca. 25 mld per jaar op aldus een Tilburgs hoogleraar. Wat Nederland m.i. makkelijk kan invoeren: vennootschapsbelasting wordt betaald in het land waar de concrete economische activiteit wordt verricht, dat sluit brievenbusbedrijven uit. Nl doet er in de praktijk weinig tegen. Natuurlijk is er geen causaal verband met de crisissteun voor Italië, maar nu NL het heilige boontje uithangt is het volstrekt logisch dat dit op tafel komt: Kijk naar je eige !

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 10:16

@Pater Ontwijken en doorsluizen start bij de bron, m'n beste Pater. Net zo goed als ontduiking en corruptie. Italie: of ze nou voetballen of trachten te boekhouden, het is altijd op de grond liggen en janken over de ander.

LaBou
LaBou 9 apr. 2020 - 10:31

Als ik bij Norm inbreek is het zijn schuld: had hij maar geen spullen moeten hebben die gejat kunnen worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 apr. 2020 - 14:51

Daar waren ze toch mee bezig, brievenbusfirma's opdoeken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 apr. 2020 - 6:46

Wat overigens een doekje is voor het bloeden en het zicht op de werkelijkheid ook verbloemd zolang er individueel geheime afspraken worden gemaakt met afzonderlijke bedrijven, de beruchte belastingdeals die afgesloten worden. Niet voor niets geheim. Het is rookgordijn na rookgordijn.

Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 9:39

Ach …. belastingparadijs NL.... Ach ….. corrupt Italie en eigen belastingcollecte moraal…… Kijk in NL is het belasting ontwijken. In Italie is het belasting ontduiking. Ik vraag me wel eens af of de kritiek die sommigen hier op NLs beleid menen te moeten hebben, ook in Italie gebeurt door eigen critici. Het is altijd 'wij' die iets fout doen; Schrijf eens een kritisch stuk over Italie.

TRAXX2
TRAXX29 apr. 2020 - 9:31

Ja, het begin van het einde van "de unie" zoals we die nu kennen. En is dat erg? Ik vind van niet. Gewoon lekker terug naar een EEG-achtige constructie. Dat was goed zoals het was. Maken we van Straatsburg een EU-museum. Beetje hetzelfde idee als de restanten van Checkpoint Charlie en De Muur. Brussel slanken we af tot een productieve situatie. En dan verder.

JasDon
JasDon9 apr. 2020 - 9:25

Feit is dat Frankrijk, Spanje en Italië hun zaken niet goed op orde hebben. Mensen daar werken minder, gaan vroeger met pensioen en hebben vaak geen dure hypotheek voor het huis. Daarnaast is corruptie nog wel een dingetje in die landen: https://www.transparency.org/cpi2019?/news/feature/cpi-2019 En ze subsidiëren ook nog eens falende bedrijven bij de vleet. Die paar miljard zijn peanuts met de honderden miljarden die ze zelf niet zouden hoeven uit te geven als ze hun zaken op orde hadden. Ik zeg niet dat het goed is wat NL doet, maar ik ben niet echt geneigd in deze frame mee te gaan.

3 Reacties
Paul250371
Paul2503719 apr. 2020 - 9:36

Frame? Pikken we hun belastinggeld niet met een smerige (legaal) constructie?

Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 10:19

@Paul Hou nou toch op met je 'pikken'. Ze ontduiken zelf massaal belasting en collecteren beroerd, en dan ga jij over legaal ( is morel weliswaar aanvechtbaar) ontwijken praten. Dan lossen ze dat ontwijken toch op bij de bron, iIalie, ipv dat gejank over anderen

Bert VanDuren
Bert VanDuren9 apr. 2020 - 14:09

@Paul ' Pikken we hun belastinggeld niet ' Een mooi stukje zelfhaat Paul!

Gi Raf
Gi Raf9 apr. 2020 - 9:16

Nederland profiteert dik van de EU dankzij maximaal lenen tegen praktisch 0%. Dat is al zo sinds EU profiteur PvdA Dijsselbloem. En dat wil profiteur CDA Hoekstra graag zo houden. Mooi weer spelen over de rug van die ander. https://nos.nl/op3/artikel/2299685-waarom-nederland-er-geld-bij-krijgt-als-het-geld-leent.html https://www.nu.nl/economie/2877167/nederland-leent-weer-negatieve-rente.html Dat Nederland tegen lage of zelfs negatieve rente kan lenen komt door de benarde positie van landen als Griekenland, Italie, Spanje etc. waar ze door de EU in terecht zijn gekomen sinds de villahypotheekcrisis. Niet dat zij barsten van de villahypotheken. Nederland is juist kampioen villahypotheken met subsidie voor een bedrag van ruim 600 miljard, veel hoger dan de staatsschuld.

7 Reacties
JasDon
JasDon9 apr. 2020 - 9:26

"Nederland profiteert dik van de EU dankzij maximaal lenen tegen praktisch 0%. " Nederland profiteert vooral van het feit dat ze de zaken goed op orde heeft en dat partijen geen risico zien bij het lenen van geld aan dit land. Heeft niets met de EU te maken.

Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 9:34

@GiRaf De enige reden dat NL goedkoop kan lenen, meneer de boekhouder, is omdat NL een solide financieel beleid voert, itt tot de zuidelijke landen (vanaf Walonie). Als Italie een behoorlijke staatsschuld had was de rente ook laag. Kwestie van risico en terugbetaling incalculeren.

Pater
Pater9 apr. 2020 - 9:44

Raf wordt steeds komischer. Het idee dat NL nauwelijks rente betaalt dankzij de EU kan toch alleen maar een grap zijn ?

LaBou
LaBou 9 apr. 2020 - 10:29

Jammer dat je het weer niet kon laten met die villa's. Daarmee haal je het hele betoog onderuit. En je begon zo goed.

Freek3
Freek39 apr. 2020 - 13:10

[Nederland profiteert dik van de EU dankzij maximaal lenen tegen praktisch 0%. Dat is al zo sinds EU profiteur PvdA Dijsselbloem.] Het geblaat van de ongeïnformeerdheid. Nederland leent niet van de EU. Nederland leent op de kapitaalmarkt. De bijna 0% ontstaat doordat de geldverstrekkers op de kapitaalmarkt bijna zeker menen te weten dat Nederland terugbetaald op het moment dat het moet. Waar geprofiteerd wordt van tegen 0% lenen bij de EU (centrale bank) is in Griekenland, daar werden de leningen op de kapitaalmarkt die men niet terug kon/wenste te betalen overgenomen door de EU tegen 0% en eeuwige looptijd, wat een eufemisme is voor kwijtschelden.

Gi Raf
Gi Raf9 apr. 2020 - 14:30

''Nederland leent niet van de EU'' Bijna 1/3 van de door Nederlands uitgebrachte staatsobligaties wordt opgekocht door de ECB. Die bovengrens telt voor alle lidstaten. je hoeft er geen gebruik van te maken, Nederland doet dat wel, lekker profiteren en vooral ook blijven profiteren in de toekomst. 1 miljard gratis medische hulp aan Italie is in dat licht bezien een schijntje voor EU profiteur CDA Hoekstra. Het discussiepunt was moet die bovengrens van 1/3 vanwege coronavirus verhoogd? Uiteindelijk zijn landen als Italie beter af zonder Euro. De lire herinvoeren en devalueren, de economieën van noordelijke en zuidelijk lidstaten lopen te ver uiteen voor een gemeenschappelijke munt. Of anders toch maar eurobonds. Dat alle lidstaten voor hetzelfde rentepercentage kunnen lenen. Dan zijn de rollen omgedraaid, dan profiteert CDA Hoekstra minder en zijn Italiaanse college meer.

Gi Raf
Gi Raf9 apr. 2020 - 14:32

https://nos.nl/artikel/2328593-grenzeloos-schulden-opkopen-wat-maakt-het-uit.html

Pensionada2
Pensionada29 apr. 2020 - 8:56

Volgens berekeningen hebben Italië en Spanje beiden ongeveer 140 miljard voordeel gehad door het opkoopbeleid van Draghi van hun staatsobligaties waardoor hun rente kunstmatig laag werd gehouden. Dit is ten koste gegaan van de Nederlandse pensioenfondsen en spaarders. Daar lees je weinig over. Hoekstra moet nu zijn poot stijf houden. Genoeg is genoeg.

7 Reacties
mariamaria2
mariamaria29 apr. 2020 - 9:09

Nooit een bedankje voor gehad, wel een paginagroot artikel in de Duitse krant dat we zo gierig zijn. Laat ze in hun sop gaarkoken.

Paul250371
Paul2503719 apr. 2020 - 9:37

mariamaria "Laat ze in hun sop gaarkoken." Aaaahhh, Rechts in optima forma. Ikke, ikke, ikke en de rest kan verrekken.

denk eens na
denk eens na9 apr. 2020 - 10:12

kom je 1x per week mijn huis gratis schoon maken, want ik moet tijd besteden aan vrije tijd.....dat is eigelijk wat Italië van ons vraagt

MarcoG
MarcoG9 apr. 2020 - 10:14

Nee Paul, hulp aan zij die het verdienen en niet aan diegenen die altijd hun hand ophouden en anderen de schuld geven van hun eigen falen.

Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 10:22

@Paul ach 'rechts' we zaten er al op te wachten. Voel je vrij naieve man, open je chequeboekje, of moet het weer van echte belastingbetalers komen?

Bert VanDuren
Bert VanDuren9 apr. 2020 - 14:10

@Norm Waarschijnlijk geniet Paul al enkele jaren van zijn pensioen, Paul hoeft zich nergens druk over te maken.

jandebakker
jandebakker9 apr. 2020 - 14:46

@Paul, Het zijn in dit geval de Italianen die een ikke, ikke , ikke mentaliteit hebben. meewillen profiteren terwijl je wel kan maar niet wilt bijdragen is net zo egoistisch als niet delen met anderen die wel willen maar niet kunnen. De Italianen zijn als de huisgenoot die bewust zijn spaargeld er doorheen heeft gejaagd omdat hij weet dat zijn andere huisgenoten wel voor de huur opdraaien als hij een keer door pech zijn baan verliest. En dat hij hierdoor niks kan bijdragen als een van zijn andere huisgenoten zijn baan verliest kan hem geen zak schelen.

Bert de Vries
Bert de Vries9 apr. 2020 - 8:50

Er is geen enkel verband tussen de coronacrisis en de facilitering van belastingontwijking. Dat is punt één. De hoofdschuldige aan belastingontwijking is niet Nederland maar het bedrijf dat de mogelijkheid gebruikt. Medeschuldig is het land waar het bedrijf is gevestigd. Lubach heeft gelijk. Het is volstrekt immoreel om zaken die nul komma niks met elkaar hebben te maken, aan elkaar te lijmen middels groot leed, en daaruit extreme morele oordelen af te leiden.

7 Reacties
Rode druppel
Rode druppel9 apr. 2020 - 9:04

Wat denk je van belasting ontduiking faciliteren ?

Paul250371
Paul2503719 apr. 2020 - 9:26

Middels het faciliteren van brievenbussen geld die voor andere landen bestemd zou zijn wegkapen en dan tegen die andere landen zeggen dat ze hun boekhouding en financien op orde moeten hebben om in aanmerking voor hulp te komen. "Het is volstrekt immoreel om zaken die nul komma niks met elkaar hebben te maken." Het is stuitend en wellicht immoreel dat jij dat verband niet ziet.

Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 9:41

@Druppel Blijft moeilijk: ONTWIJKING (NL) vs Italie ONTDUIKING. een woord, groot verschil.

LaBou
LaBou 9 apr. 2020 - 10:34

Moreel gezien is ontwijking zoals grote bedrijven dat doen niets zo heel veel anders dan ontduiking. Maar inderdaad, het mag van de wet (waar je zelf aan meegwerkt hebt via je lobby). Toch best makkelijk als je mee mag praten over de spelregels.

Bert de Vries
Bert de Vries9 apr. 2020 - 12:41

Rode Druppel, ik vind het faciliteren van belastingontwijking weerzinwekkend. Ik vind dat ontwijken en ontduiken als één en hetzelfde zouden moeten worden beoordeeld, mamelijk als stelen van de samenleving. Mensen als Rutte zien dat anders. Hem vind ik ook weerzinwekkend. q Maar dat zijn morele oordelen. In dit geval leggen de Zuidelijke landen een bijna oorzakelijk verband tussen de pandemie en hun rampzalige finaciële situatie. En vervolgens gebruiken ze dat (fictieve) verband als argument voor een loyaliteit waarmee ze tot voor kort hun billen veegden. En bedenk wel: wat die landen eisen is per saldo, dat wij mede garant staan voor hùn staatsschuld. Een schuld die voor 100% het gevolg is van eigen onophoudelijk falen en schenden van afspraken met ons.

Rode druppel
Rode druppel9 apr. 2020 - 13:45

Bert. Ik begrijp je wel. Maar potverdrie, denk eens zelfstandig. We gaan dit niet oplossen met 500 miljard, geen 1000 miljard. Zo enorm is deze ramp, dat vraagt om drastische maatregelen. Dat krijg je niet in dit systeem gefinancierd. Absoluut geen Eurobonds, maar hoe dan wel ? Die vraag heb ik in andere items beantwoord. Daar kan men het oneens mee zijn, maar ik heb nog geen werkbare alternatieven gehoord of gelezen. Dit gaat niet over Italie versus Nederland. Dit gaat niet om Noord tegen zuid. Er ligt de vraag hoe komen wij hier uit en dan ook nog betaalbaar ( met de gehele EU ).

Mohawk2
Mohawk29 apr. 2020 - 14:54

"ONTWIJKING (NL) vs Italie ONTDUIKING. een woord, groot verschil." Ja, we weten het nu wel, Norm... je laat al heel lang niet na ons dat telkens in te wrijven. Toch blijf ik ontwijking ontduiking vinden, hoe groot de kapitalen ook zullen worden die je hier nog gaat gebruiken om het ons in te prenten. Het is een semantische discussie en Nederland speelt een verwerpelijke rol in het globale belastingspel. Nederland is een grote spil in de internationale race naar bodem, een grote speler in het verachtelijk wegsluizen van krankzinnige hoeveelheden geld dat ontrokken is aan bevolkingen en economieën van landen over de gehele wereld ten bate van de happy few. De doodstraf is ook geen moord... maar voor de geëxecuteerde maakt het allemaal geen bal uit hoe het beestje genoemd wordt. Ik ben tegen gelegaliseerde (internationale) belastingontduiking net als dat ik tegen moord door de staat ben.

Freek3
Freek39 apr. 2020 - 8:49

Het is algemeen bekend hoe je belastingvlucht moet stoppen. Dat is door het met wetgeving in het land van waaruit gevlucht wordt de verschillende gaten te dichten en zo de constructies onmogelijk te maken. Zo deed Nederland ook toen er nog constructies legaal waren die belastingvlucht naar de kanaaleilanden mogelijk maakte, de eilanden zelf deden daar niets voor.

Dehnus
Dehnus9 apr. 2020 - 8:33

Aan de reacties hieronder te zien, kun je wel weer voorspellen hoe Nederland gaat reageren straks als Afrika aan de covid gaat: Lekker egoïstisch, waarom zouden we ventilatoren sturen en wij moesten dat ook betalen. Plus natuurlijk veel memes die ze belachelijk maken. Jongens het gaat erom dat Nederland helpt de belasting te ontduiken via constructies die het legale ontwijking maken. Belasting van bevriende landen! Dit is gewoon aan te pakken met Europees beleid. En ja dan kan je nog steeds kritiek hebben op de begroting van Italië, maar Nederland mag ook wel eens naar zichzelf kijken. Europese regels waarin staat dat als ze vluchten en niet de belasting afdragen, ze gewoon geen zaken in de EU kunnen doen. Afdragen waar je je winst maakt! Dus ja in de gebieden waar je verkoopt, de belastingbetaler heeft ook de infrastructuur betaalt waar je gebruik van maakt!

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 9:44

@Dehnus Prima, gaan we Europese regels zetten voor ontWIJKINg, en dan gaat Italie zich ook houden aan diezelfde (reeds afgesproken!) EU regels tav begroting. Kijken wat sneller lukt.

LaBou
LaBou 10 apr. 2020 - 5:57

Hint voor Norm: door schreeuwen krijg je nog steeds geen gelijk.

Middenman
Middenman9 apr. 2020 - 8:29

Wat een onzin. De EU landen mogen nog steeds binnen bepaalde regels hun eigen belastingen bepalen en innen, gelukkig wel zeg! Dat Nederland dat beter doet dan, pak hem beet Italië, Griekenland en Spanje, betekent dat wij onze financiën ook beter op orde hebben. Dat is niet de reden dat de zuidelijke landen geld mislopen, dat moeten ze toch echt bij zichzelf zoeken. Die andere landen mogen zelf ook belastingen bedenken en heffen. Daar is Frankrijk al mee bezig met de gafa-taks voor grote tech bedrijven zoals Google, Amazon en Facebook. Moeten ze ook vooral doen.

Proletarier
Proletarier9 apr. 2020 - 8:29

Wat een geouwehoer, ja natuurlijk moet Nederland eens stoppen met het uithangen van het belastingparadijs. Dat betekend nog niet dat ze in Italie geen belasting hoeven te betalen want de belastingmoraal is daar buitengewoon laag. Ook kiezen ze consequent voor PANNENKOEKEN als premier die vervolgens de pot verteren. Hoezo is dat onze verantwoordelijkheid. Italianen kiezen daar zelf voor omdat ze dat blijkbaar oke vinden. Prima maar dan nu ook niet huilen en gewoon die eigen verantwoordelijkheid pakken in plaats van het afschuiven op ons... Jullie slaan hier echt in door. Dit is waarom sommige mensen op rechts naar linkse mensen verwijzen als gekkies... Want met jullie logica ga ik morgen ook al mijn spaargeld uitgeven en schulden aangaan. Gaan jullie dan ook 10k naar mij overmaken? Dacht het niet dus even normaal nadenken graag,,,

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet9 apr. 2020 - 9:20

Niks aan toe te voegen. Spijker-->Kop

Paul250371
Paul2503719 apr. 2020 - 9:29

Wat een halfslappe aannamen waar je een haflslappe argumentatie omheen breit.

tinekea2
tinekea29 apr. 2020 - 8:24

Ja hoor, daar gaan we weer. Het is weer onze schuld dat Italie en Spanje een waardeloze begroting hebben. Zelfhaat is een mooi iets.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman9 apr. 2020 - 8:50

Ja vind dat wel mooi dat Nederland buitenlandse multinationals helpt om belastingen te ontduiken? Dat is zelfliefde?

tinekea2
tinekea29 apr. 2020 - 8:59

Dat heeft helemaal niets te maken met de begrotingsdiscipline van Italie en Spanje.

Paul250371
Paul2503719 apr. 2020 - 9:30

Zelfhaat?? Heeft jouw leider daar geen mooier woord voor bedacht?

Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 9:46

@Mark Weet je nog: verschil tussen ontduiken en ontwijken? Kijk in Italie ontduiken ze de (eigen) belasting, in NL/EU is blijkbaar ontwijken nog steeds legaal. Regel dat dan en zeur niet, of haal niet expres twee zaken door elkaar.

tinekea2
tinekea29 apr. 2020 - 13:54

@Paul250371. Denk je nu echt dat je opeens wel gelijk hebt omdat je het op de man gaat spelen?

Mark Huysman
Mark Huysman9 apr. 2020 - 16:06

[Regel dat dan en zeur niet] Ik zou dat graag regelen maar helaas zijn jouw neoliberale vriendjes aan de macht en die gaan dat natuurlijk niet regelen.

wegmetons
wegmetons9 apr. 2020 - 8:15

Te makkelijk. Het is overigens vrij logisch dat er voorwaarden zitten aan het helpen van spanje en Italië. Hoe ga je aan een Nederlander van 60 verkopen dat zijn belastingafdracht omhoog gaat om Spanje en Italië te helpen terwijl zijn leeftijdsgenoten daar al met pensioen zijn en nauwelijks belasting betalen? We mogen wel betalen aan Italië maar we mogen niet verlangen dat ze dan hun best doen dat ze de volgende crisis sterker tegemoet kunnen treden?

3 Reacties
Pater
Pater9 apr. 2020 - 9:12

Pensioenleeftijd Spanje: 65, 67 in 2027. Italië: 66, 62 voor vrouwen, 67 in 2022.

JasDon
JasDon9 apr. 2020 - 9:41

Pater, Zie de uitzonderingen voor Italie: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1116&langId=en&intPageId=4625 Daar wordt dan ook massaal gebruik van gemaakt, als het geen misbruik betreft. De officiële leeftijd is er vooral een voor de boeken. Over Spanje kan ik (nog) niets zeggen.

wegmetons
wegmetons9 apr. 2020 - 10:02

Dan valt het in Spanje nog mee. Italie heeft een lijst met uitzonderingen die zo lang is dat praktisch niemand tot 67 werkt. Verder is de belasting moraal in Italië zo dramatisch dat je er een roman over zou kunnen schrijven.

Rode druppel
Rode druppel9 apr. 2020 - 8:12

Wil je samen een munt, dan zul je ook alle regels hetzelfde moeten hebben. Anders werkt een gezamenlijke munt niet. Dan drijven lidstaten uit elkaar ( economisch ).

Max6
Max69 apr. 2020 - 8:04

De Italiaanse maffia maakt een netto winst van meer dan 100Miljard, hoeveel vennootschapsbelasting loopt Italië hier op mis? Als iedereen in Italië tot zijn 67 zou werken zouden ze veel meer omzet kunnen maken, hoeveel vennootschapsbelasting loopt Italië hier op mis? Focus op 1,5Miljard via Nederland is een beetje hypocriet vind ik, zeker omdat als dit soort constructies niet via Nederland zouden lopen, ze wel via een ander land zouden lopen. (even los van wat we vinden van de Nederlandse constructies)

1 Reactie
mariamaria2
mariamaria29 apr. 2020 - 9:11

En ze hebben een goudvoorraad van meer dan 100 miljard.

Bert VanDuren
Bert VanDuren9 apr. 2020 - 8:01

“Zo blijft er minder over voor de verpleegkundigen die nu in heel Europa hun levens in de waagschaal stellen om onze levens te redden.” Past in het rijtje: 'Het geld wat we besparen met Brexit steken we in de NHS...'

Bert VanDuren
Bert VanDuren9 apr. 2020 - 7:57

Gelukkig maar dat de Italiaanse en Spaanse burgers wél lekker belasting betalen..

FrankN2
FrankN29 apr. 2020 - 7:54

De UK staat te popelen om het laatste restje bedrijven van ons over te nemen. Kost "slechts" 3000 banen als dat lukt. Overigens is het vermogen per capita in Duitsland 8% lager (!) dan in Italië. En dan hebben we het nog niet over het verscholen vermogen bij de maffia.

Roel2
Roel29 apr. 2020 - 7:51

Misschien moeten ze in Italië de maffia maar eens gaan belasten dan... Er is zat aan te merken op Nederlands beleid, maar dit is allemaal wel erg kort door de bocht.

4 Reacties
Jorah
Jorah9 apr. 2020 - 8:02

Deze minister is schijnbaar een bedreiging voor progressief links de komende verkiezingen en dus doen ze er hier alles aan om hem te besmeuren.

Paul250371
Paul2503719 apr. 2020 - 9:33

Jorah Hij besmeurt zichzelf en de Nederlandse waarden zoals die zouden moeten zijn. Deze man is een onfatsoenlijk egoïstische slager. Een typerende rechtse rover.

Buitenstaander
Buitenstaander9 apr. 2020 - 10:29

@Paul En... wat zijn die NLse waarden dan? Geld achter anderen aangooien die het bespottelijk vinden dat geld voor hen niet gratis is? Hulp mnbt Corona, is een mooie NLse waarde, doen! Maar dat gaat het onze zuidelijke vrienden niet om. Italianen en politiek. Kom op. Eurobonds.... Geld uit een pot zonder voorwaarden….

Folkert2
Folkert29 apr. 2020 - 11:18

"Jorah 9 april 2020 at 10:02 Deze minister is schijnbaar een bedreiging voor progressief links de komende verkiezingen en dus doen ze er hier alles aan om hem te besmeuren." Dat komt omdat progressief links al lang niet meer rationeel nadenkt maar op empathie (oftewel, emotie) drijft. In plaats van te bedenken wat het voor de NL burger gaat betekenen als we aan Eurobonds beginnen zijn ze bang om voor boeman uitgemaakt te worden door andere Europeanen. Maar wat ze niet begrijpen is dat als ze de Eurobonds er doorheen drukken dat ze straks in eigen land de boeman zullen zijn waar geen meerderheid voor is te vinden. Het resultaat zal zijn dat er straks gewoon een Rutte 4 kabinet komt zonder noodzakelijke investeringen in de vitale sectoren. En allemaal maar omdat de Italianen nare woorden naar ons hoofd slingeren. Schijnbaar zien progressieve partijen zichzelf liever tot de eeuwige oppositie gereduceerd worden.

MarcoG
MarcoG9 apr. 2020 - 7:37

Die andere landen lopen niets mis want als de bedrijven zich niet via Nederland aan een belastingvoordeel kunnen komen gaan ze naar een ander land waar dat het geval is. Dus ook dan zal Italie, Frankrijk enzovoort er niet van kunnen profiteren (wat niet wil zeggen dat het goed is wat Nederland doet). En verder gaat het natuurlijk om bedragen die er op het moment niets om doen. Een miljard is een druppel op de gloeiende plaat.

2 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r9 apr. 2020 - 7:41

Idd. En dan deze zin uit het artikel: " “Zo blijft er minder over voor de verpleegkundigen die nu in heel Europa hun levens in de waagschaal stellen om onze levens te redden.”" Net alsof dat geld bij de verpleegkundigen zou zijn terechtgekomen. Dat geld zou in Italië en Spanje naar o.a. de voetbalclubs zijn gegaan.

JanB2
JanB29 apr. 2020 - 13:22

Die andere landen lopen niets mis want als de bedrijven zich niet via Nederland aan een belastingvoordeel kunnen komen gaan ze naar een ander land waar dat het geval is. Je spreekt jezelf al in één enkele zin tegen.