Joop

Italië en EU blokkeren export van lading AstraZeneca-vaccins naar Australië

  •  
04-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
In een niet eerder vertoonde actie heeft Italië de export van een kwart miljoen zogeheten Oxford-vaccins van AstraZeneca naar Australië geblokkeerd. De ingreep van de regering van de net aangetreden regering van Mario Draghi krijgt de steun van de Europese Commissie. AstraZeneca had om een exportvergunning gevraagd voor de verscheping van de vaccins vanuit de fabriek in Anagni, in de buurt van Rome.
De maatregel is een nieuwe escalatie in de moeizame relatie tussen AstraZeneca en de EU. In januari kondigde de farmaceut plots aan dat leveringstoezeggingen aan Europa niet nagekomen zouden worden. De Commissie rook onraad en vermoedde dat de bewuste vaccins voor veel meer geld aan landen buiten de EU werden gesleten. AstraZeneca heeft nog niet alle beloofde dosissen geleverd aan de EU. Daarom zijn er controles ingesteld om te voorkomen dat vaccins naar het buitenland wegvloeien.
"“Dit is een zeer drastische actie van de Europese Unie,” zegt Louise Hoon, politiek wetenschapper aan de VUB. in De Wereld Vandaag. “Dit wil zeggen dat de relatie tussen de EU en AstraZeneca behoorlijk verzuurd is.” (…) De EU wilde dus een duidelijk signaal sturen aan het farmabedrijf, en Hoon denkt dat dit ook is aangekomen: “Ik vermoed dat AstraZeneca nu toch wel zijn conclusies zal trekken. Als de export van het bedrijf geblokkeerd wordt – en ze exporteren vaccins naar een heel aantal landen buiten de EU – dan hebben zij wel een groot probleem. Ik vermoed dat er bij AstraZeneca vandaag ook wel paniek is uitgebroken.”"

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

EenMening
EenMening5 mrt. 2021 - 17:16

Landen als Israël, de VS en het VK hebben de inkoop van vaccins veel beter geregeld dan de EU-landen. De Europese bureaucratie heeft dan ook zo zijn nadelen. Mogelijk helpt deze nogal drastische EU-actie om sneller geleverd te krijgen. Nederland kan natuurlijk altijd nog zelf vaccins inkopen, buiten de EU om.

Dehnus
Dehnus5 mrt. 2021 - 14:59

Tja "Super Mario" staat bekend nogal hard in te willen grijpen. Vind het alleen sneu voor Australie, die hebben niks met dat klote AZ bedrijf nodig. AZ, dat een open source vaccin closed source heeft gemaakt en dan ook nog eens spelers voor heeft getrokken. Zolang de armere landen maar wel gevaccineerd blijven, en we niet op zijn Israëlisch een kweekschaaltje voor immuniteit krakende virus mutaties gaan maken.

Kwant2
Kwant25 mrt. 2021 - 10:29

Het spreekt boekdelen dat denemarken en oostenrijk met Isreal in zee gaan om de vaccin distributie op orde te krijgen. Isreal, waar een ruime meerderheid van de bevolking gevaccineerd is en het normale leven weer haar intreden kan vinden zonder slachtoffers, heeft haar vaccins door private bedrijven laten distribueren. Door bedrijven die de meeste competentie hebben met elkaar te laten concurreren wie het snelst en meest effectief mensen kunnen vaccineren wordt een groot deel van de verlammende bureaucratie waar o.a Nederland (maar ook zeker Frankrijk) door geplaagd wordt voorkomen. Ondertussen geven nederlandse ministers farmaceuten de schuld van hun eigen onkunde, bleven vaccins liggen omdat slechts de helft van de ouderen in tehuizen alleen maar gevaccineerd mochten worden als ze behandeld werden door de geriater en niet de huisarts. (ondertussen is met tot het briljante inzicht gekomen dat iedereen in het verzorgingstehuis gevaccineerd mag worden) De FDA heeft al een week geleden het Jannsen vaccin goedgekeurd, ontwikkeld in Leiden, maar de EU en daarmee Nederland laat nog even op zich wachten, het zijn maar mensen levens tenslotte. Dat iedereen in de organisatie er even zijn poepje overheen kan doen, eindeloze meetings, dat is veel belangrijker.. De data is al twee maanden beschikbaar, er is o.a getest in zuid-afrika, het hoeft niet gevroren bewaard te worden, wat wil je nog meer?! Keur dat kreng goed en doe er alles aan dit zsm op te lossen. De efficiëntie van onze overheid is echt om te huilen, je ziet het ook bij de GGD waar het bron en contact onderzoek letterlijk geen enkel inzicht biedt omdat de informatie voorziening, verzameling en verwerking compleet waardeloos is, terwijl de grote techbedrijven al een jaar een programma hebben liggen dat gratis het onderzoek veel beter en anoniemer doet (geen prive gegevens die op straat komen te liggen ter verkoop) en Duitsland al zeker 9 maanden een open source oplossing heeft gepubliceerd om hier gebruik van te maken. Je ziet hoeveel beter landen als Taiwan, Vietnam en dus ook Isreal het doen. Voor een kennisland zie je daar belabberd weinig van terug. Behalve farmaceuten de schuld geven, dat kan de Nederlandse politiek heeel erg goed.

4 Reacties
Jozias2
Jozias25 mrt. 2021 - 12:06

De reden dat Israel het beter doet komt niet zozeer door de logistiek in het land zelf. Israel heeft een deal met Pfizer waarmee ze onderdeel zijn van een test en ze de privacy van haar bewoners deelt. Een keuze die de EU niet maakt. Het klopt dat Janssen een weekje eerder in de VS is goedgekeurd (en AZ had 4 weken eerder goedgekeurd kunnen worden) maar die week van Janssen maakt geen verschil. Maar de logistiek in Nederland is nu niet de bottle neck, het is de beschikbaarheid van vaccins door de leverancier. Je kunt niet distribueren wat er niet is. Zodra deze er wel zijn vanaf volgende maand zou het sneller moeten gaan. Of dat lukt is natuurlijk maar de vraag maar bij de Mexicaanse griep kon dezelfde overheid het ook. Vergelijken met Israel heeft dus totaal geen zin want dat is een klein landje met een ander contract. De snelheid van Nederland kun je afmeten aan andere EU landen en daarin doet Nederland het nu behoorlijk goed. En een weekje eerder beginnen had inderdaad nauwelijks zin. Daar voorkom je niets mee.

Dehnus
Dehnus5 mrt. 2021 - 15:05

Oxford is ook nog niet goedgekeurd in de VS, en dat is ook AZ zijn schuld niet die van Oxford. Ik denk dat je toch echt bij AZ moet zijn over dit drama. Verder is Israel juist heel slecht bezig door de Palestijnse bevolking niet in te enten. Je krijgt dan namelijk een kweek vijfer van mutaties. Nu gaan ze het "werkvolk" (lees onderklasse van mensen) enten, die gaan dan terug de bezette gebieden in.. waarna het virus rustig de tijd krijgt om lekker een mutatie te vinden die destructief is en zo mensen weer veel zieker gaat maken. Verder doet Israël ook aan vaccine diplomatie, en moet zeker Denemarken zich schamen! De prijs van je ziel is kennelijk een spuitje daar, nou ja spuitje... ze pakken daar ook sieraden af van vluchtelingen... dus als Noor kijk je er niet meer van op. Vaan Oostenrijk had ik het wel verwacht, Kurtz heeft ook zo'n lekker strak kapseltje van een Führer. Ervaring met mensen kapot maken voor politieke winst hebben ze daar wel. Alleen van Israël valt het me tegen, zeker omdat die toch beter moeten weten (de kennis is daar zeker wel!) dat dit geen oplossing is en zelfs het virus in de hand kan werken.

Dehnus
Dehnus5 mrt. 2021 - 15:07

Oh en verder: Jansen word volgende week ergens goedgekeurd, maar het kan wel een AZ 2 worden. De VS heeft namelijk een export verbod op vaccines. En ja Jansen is van "Johnsson & Johnsson". Dus de vloeistof die gekweekt word in Nederland gaat eerst naar de VS voor het bottelen. Daar stond de pharma reus namelijk op! Dus het kan best wel zijn dat ook daar de leveringen dik achter gaan lopen. Ik hoop dus voor Nederland dat er niet teveel op gerekend word, en op meerdere paarden word gewed.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 mrt. 2021 - 21:44

Een kleine overheid kan niks. Dat is ook de bedoeling.

MaxMax2
MaxMax25 mrt. 2021 - 9:07

Ik ben benieuwd of iemand bij de EU zijn conclusies gaat trekken na het vaccinatie-debacle.

FromValue
FromValue5 mrt. 2021 - 7:56

De Europese Commissie lijkt toch vorig jaar iets minder scherp te zijn geweest dan de Britten m.b.t. de produktie van dit vaccin. Het geklungel van de Astra Zeneca CEO (die trouwens de likeability heeft van een kamparts) heeft zeker niet geholpen om deze escalatie te voorkomen. Lijkt mij een duidelijk signaal, maar toch mosterd na de maaltijd.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax25 mrt. 2021 - 10:05

Ho ho, de Brexit zal en moet falen.

EenMening
EenMening4 mrt. 2021 - 21:41

Nood breekt in dit geval wet. AZ heeft zich niet aan de afspraken gehouden, daarom is een exportverbod gerechtvaardigd. Maar dan moeten deze vaccins natuurlijk wel gebruikt worden.

Cees Schouten2
Cees Schouten24 mrt. 2021 - 20:31

Onder 'derde landen' valt ook het VK waarnaar ook vaccins vanuit de EU worden geëxporteerd. In Leiden wordt bij Halix n.l. ook het AstraZeneca geproduceerd, óók voor het VK! Ik zie e.e.a. als een verkapt dreigement naar het VK in het licht van de héél recente plannen van het VK om het N.I.akkoord wederom te frustreren. Boris Johnson zelf bestempelde het akkoord met de EU als 'Autralian deal'.

Jozias2
Jozias24 mrt. 2021 - 20:10

Als AZ problemen heeft met de productie waardoor de mondiale productie 10% achter blijft dan is dat vervelend maar dat kan natuurlijk. Het is dan logisch dat alle leveringen 10% minder zijn. Dat zijn dan de leveringen aan het VK, eu, Australië en alle andere landen. Maar als er alleen naar de eu 40% minder geleverd wordt en aan alle andere landen 100% dan snap ik dit wel.

JohnVKR
JohnVKR4 mrt. 2021 - 20:07

Nu we weten dat het AstraZeneca vaccin in Europa niet zo populair is en de meeste van deze vaccins daarom ergens zijn opgelagen, is het besluit om de export te blokkeren toch ook wel een beetje raar. Hoe meer mensen snel worden gevaccineerd hoe beter. Als dat bij ons niet gebeurt, dan maar elders.

2 Reacties
Jozias2
Jozias24 mrt. 2021 - 20:12

Die vaccins werden onverwacht eerder geleverd waardoor er nog geen afspraken waren ingepland dat is de reden dat ze tijdelijk werden opgeslagen. Duitsland wil nu juist ook de ouderen met AZ gaan vaccineren. Zolang er nog geen alternatieven zijn is elk vaccin er 1

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2021 - 23:43

Er is ook niets mis met het vaccin ook niet voor ouderen.

ton14024
ton140244 mrt. 2021 - 19:48

Ach, in Afrika zal niemand teleurgesteld zijn.

Frans Kwakman
Frans Kwakman4 mrt. 2021 - 19:44

Ik heb niet zoveel met politieke ruzies en ruik altijd een symbolisch smerig luchtje als die EU daarbij betrokken is. Maar het feit is dat aan de Australiers dus een groot aantal doses onthouden wordt. Dus ik denk dat daar ook wel de nodige boze stemmen zijn te horen, en terecht. Dat Draghi en z'n makkers bij die EU dit voor elkaar spelen, hoeft geen bewondering, lijkt mij.

5 Reacties
Jozias2
Jozias24 mrt. 2021 - 20:07

Die Australiërs hebben het virus toch onder controle?

itsme3
itsme34 mrt. 2021 - 20:37

Hoezo wordt de Australiërs doses onthouden? Vooralsnog is het vooralsnog Europa die vele doses niet geleverd krijgt. Doses die er blijkbaar wel zijn, anders had astrazeneca ze niet kunnen (proberen) exporteren

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 mrt. 2021 - 9:45

Daar maakt niemand in Australie zich erg druk over. Zoveel zijn het er niet, er zijn andere opties, uiteindelijk komen ze er wel, en intussen is in Australie het leven open en prima. Dit verhaal gaat over productie en EU organisatie. Er zal best een diplomaat een gesprekje hebben. Voor de rest who cares.

Dehnus
Dehnus5 mrt. 2021 - 15:11

Bij sommige mensen werkt de EU als een rode lap op een stier. En hoe goed denk je dat NL het zou doen als het niet Europees geregeld was? Een land dat niet eens haar eigen bevolking kan huisvesten en de verzorgingsstaat volledig heeft uitgekleed en nu bezig is met de politie aan het privatiseren? En nee.. als de USA een export verbod heeft (en die hebben ze) dan kan NL hoog en laag springen maar dan komen de Jansen potjes echt niet weer terug hoor.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 mrt. 2021 - 21:41

@Dehnus Het uitkleden van de verzorgingstaat is anders prima EU convergence. VVD is de facto een plaatselijke politiek kader voor de neoliberale technocraten van de EU. De regering van Nederland kan minder beslissen dan vroeger toen de EU nog niet zo'm factor van macht was. Bijvoorbeeld niet meer de grenzen reguleren zodat ze corona kunnen bestrijden en de interesses van het volk voor gezond en open en economisch leven kunnen vertegenwoordigen.

rvb2
rvb24 mrt. 2021 - 19:11

Volledig terecht natuurlijk. Als de vaccins al in de EU zijn en je moet nog leveren aan de EU krijg je daar natuurlijk geen exportvergunning voor.