Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italië bezuinigt de komende jaren 45 miljard

  •  
12-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Berlusconi_300_02.jpg
De Italianen gaan het de komende tijd heel zwaar krijgen. Zaterdag wordt duidelijk hoe zwaar
Premier Berlusconi heeft vrijdagavond vergaande bezuinigingsplannen aangekondigd. In 2012 moet 20 miljard euro bezuinigd worden en in 2013 nog eens 25 miljard euro. Aan het eind van 2013 moet de Italiaanse begroting op orde zijn.
Berlusconi riep de Parlementsleden vrijdag met spoed bijeen om de knoop door te hakken. Italië staat onder druk van de Europese Centrale Bank om de overheidsuitgaven op orde te brengen. De gevolgen van de bezuinigingen zullen de komende dagen duidelijk worden. NOS meldt dat de Italiaanse regio’s en gemeenten volgend jaar 6 miljard euro minder krijgen. Daarnaast gaan alle Italianen meer belasting betalen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

a.doorgeest
a.doorgeest12 aug. 2011 - 22:11

Het prachtige land Italië gaat de komende jaren 45 miljard Euro bezuinigen, en da's niet overdreven veel. Het land kent thans een kleine 60 miljoen inwoners. Omgezet naar de Nederlandse situatie zou dat een bezuiniging van circa 6 miljard Euro op jaarbasis betekenen. Absolute peanuts dus - een eitje. Even de tering naar de nering (leren) zetten en dan weer vol gas aan de pasta en de pizza.

doeidoei
doeidoei12 aug. 2011 - 22:11

Wat een onzin. Oorlog met een kleine o betekent oorlog. Als je rellen had bedoeld had je rellen moeten schrijven. Wat die belasting betreft: dit is weldegelijk een belastingverhoging en een fikse! "En ja, ik beschuldig Wilders ervan angst te zaaien met leugens. Behalve angstzaaien beschuldig ik hem ook van haatzaaien, oproepen tot discriminatie. Tevens is hij anti-democraat. Wil je nog meer? " Mag allemaal, maar je moet niet oorlog gaan roepen en vervolgens iemand anders kwalijk nemen dat ie angst zaait en leugens verspreid.

peterh2
peterh212 aug. 2011 - 22:11

Toch snap ik het niet zo goed meer: Eindelijk, onder extreme druk van de markt en de ECB, gaat italië wat dien aan de financiën. Het land heeft het hoogste schuldpercentage van heel de eurozone. Alternatieven waren: - land laten omvallen, niets doen dus vanuit de ECB - geld/ondersteuning geven zonder harde eisen Eerste had de euro laten barsten, tweede had tot onrust/woede geleid bij de noordelijke regeringen en burgers. Al met al denk ik dat dit de minst slechte optie was. Waarom dan toch zo'n felle reacties hier, wat hadden we dan moeten doen deze week?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos12 aug. 2011 - 22:11

Zou tijd worden. De praktijk zal wel zijn dat de zakkenvullers worden ontzien en de maffia gewoon geld blijft binnenharken.

CorHaan
CorHaan12 aug. 2011 - 22:11

Ondanks mn weerzin voor Berlust als mens, valt het me toch van hem mee dat hij in zn nadagen zich hard maakt voor Italie; alsof hij zich opmaakt voor een komende verkiezing ipv zich terug te trekken in het bejaardenhuis in Napels

ColorHugo949
ColorHugo94912 aug. 2011 - 22:11

Voornemens zijn nog geen resultaten in bezuiniging. De praktijk valt altijd tegen. Wat dan? Italië een boete opleggen? Italië uit de euro gooien? De praktijk zal zijn dat er nog veel meer geld van noord naar zuid Europa zal vloeien. Het wordt een grote en veelzijdige rekensom om de kosten en baten ( voor Nederland ) van de EU uit te rekenen. Gevoelig voor vele specialistische interpretaties en gegoochel met cijfers. Een middenweg lijkt er niet: of de euro voortzetten of eruit stappen. Is Zwitserland werkelijk een schrikbeeld? ( Zoals veel economen ons doen geloven ? )

[verwijderd]
[verwijderd]12 aug. 2011 - 22:11

"Italië bezuinigt de komende jaren 45 miljard" Moet zijn; Berslu wil de komende jaren 45 miljard bezuinigen... gaat niet lukken. 720 euro per persoon!!! Wordt niet gepikt. Tenzij hij het bij de rijken vandaan haalt...berlu niet..past niet in zijn straatje. oorlog

2 Reacties
kraai21
kraai2112 aug. 2011 - 22:11

Het zijn de Italianen die bij meerderheid Berlusconi aan de macht houden. 720 Euro per persoon? Eenmalig, dat is geen crisis waard, gewoon doen.

doeidoei
doeidoei12 aug. 2011 - 22:11

"oorlog" Jij bent een van die types die Wilders beschuldigd van angst zaaien om zelf vervolgens keihard "oorlog" te gaan roepen. Wellicht had je beter even de krant kunnen lezen. De belastingen gaan weldegelijk omhoog voor "de rijken". http://www.guardian.co.uk/business/2011/aug/12/berlusconi-italy-austerity-cuts-protest

leeuwenvanj
leeuwenvanj12 aug. 2011 - 22:11

Net op de radio, Italie moet de markt zijn werk laten doen, flexibiliseren van de arbeidsmarkt en ga maar zo door. Daar zullen ze in de arme streken heel blij mee zijn.

1 Reactie
boeie
boeie12 aug. 2011 - 22:11

Een flexibelere arbeidsmarkt is uiteindelijk beter voor iedereen, dus waarom zouden ze daar in de arme streken niet blij mee zijn?

Iskander2
Iskander212 aug. 2011 - 22:11

Wie zich afvraagt hoe het zo toevallig komt dat nu Griekenland voorlopig "gered" is, opeens de Italianen ook "lui" blijken te zijn, moet dit stuk over de achtergronden eens lezen : "Een J’accuse over de Vrije Markt; Roversbenden en Aasgieren ?" - http://sp.nl/9n1g5y

3 Reacties
doeidoei
doeidoei12 aug. 2011 - 22:11

Wat een onzin die column zeg. Je doet net alsof de financiele marketen een hekel hebben aan landen als Italie. Feit is: de financiele markten hebben 1,800 miljard aan Italie uitgeleend, dus je mag ervan uitgaan dat ze willen dat Italie het overleefd. Italie heeft gewoon een te hoge staatsschuld. Die hebben ze opgelopen door jaar in jaar uit meer uit te geven dan er als belasting inkomt. Eigen schuld, dikke bult.

boeie
boeie12 aug. 2011 - 22:11

Vooral je conclusie klopt volgens mij niet. Het probleem is voor een groot deel natuurlijk veroorzaakt door de landen zelf (als je je huis brandveilig bouwt, vliegt het ook niet in de brand). Daarnaast is het natuurlijk leuk om gelijk naar een ander "de hele rijken" te wijzen, maar de praktijk is dat die hele rijken (hedge funds) alleen maar hun werk doen voor de mensen die geld inleggen zoals belggingsfondsen en ook pensioenfondsen en daarmee voeren zit dit indirect uit in opdracht van ook de middenklasse van dit land die daarin beleggen middels fondsjes en beleggingshypotheken... We hebben allemaal boter op ons hoofd, nu betalen we de prijs... (en hoe erg is het nu helemaal als we weer een tijdje gaan bellen met zo'n ouderwetse nokia ipv met een iphone van 600 euro)

ColorHugo949
ColorHugo94912 aug. 2011 - 22:11

Heftig inzichtelijke link over de wanpraktijken van de "Haute Finance". Er wordt erg veel geld verdiend en gepokerd over schulden van anderen, waar weer erg veel belangen, manipulaties lobbiy's en risico's aan worden vastgeknoopt.