Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italianen kunnen zich opmaken voor de volgende teleurstelling

  •  
18-09-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3802 keer bekeken
  •  
ANP-454758737

Naar verwachting wint de 45-jarige Giorgia Meloni van het radicaal-rechtse Fratelli d’Italia over een week de Italiaanse verkiezingen. Aangeduid als ‘de Trump van Italië' staat zij voor conservatieve (familie)waarden, ageert zij tegen migratie en bekritiseert zij ‘de hoge heren’ van de traditionele politieke elite die er een zooitje van zouden hebben gemaakt. Meloni zal het als ze aan de macht komt heel anders gaan doen. Maar zal zij haar beloften ook waar kunnen maken?

Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk nee. Dat ligt ten eerste aan het feit dat Italië net als veel Westerse democratieën een meerpartijensysteem is. Om te kunnen regeren zullen er coalitieafspraken gemaakt moeten worden die doorgaans het eigen politieke profiel zullen afzwakken. Bovendien is het altijd maar afwachten hoe stabiel zo’n samenwerkingsverband is, zeker in het Italië van na de Tweede Wereldoorlog waarin er zo ongeveer iedere twee jaar een nieuwe regering zit. Het feit dat aan deze nieuwe coalitie politieke mafklappers als oud-premier Berlusconi zullen deelnemen maakt de verwachtingen ook niet al te hoog gespannen.

Daarnaast is het een vast onderdeel van populistisch rechts (en links) om in te hakken op bestaande supranationale verbanden als de Europese Unie en andere internationale structuren en verdragen. Niet dat daar geen terechte kritiek op mogelijk is, het is echter ook een feit dat landen tegenwoordig dusdanig ingebed zijn in een internationaal systeem dat radicale terugtrekking uit dergelijke verbanden een individueel land meer kwaad dan goed zal doen.

Wellicht de belangrijkste reden waarom politieke nieuwelingen hun beloften zelden waarmaken is het feit dat wie regeert er niet aan ontkomt om vuile handen te maken. Vanuit de oppositie is het nog makkelijk roepen maar wie de verantwoordelijkheid heeft voor het besturen van een land heeft niet alleen te maken met de eigen politieke ideeën maar ook met de politieke werkelijkheid. Dat kan inhouden een sterk verslechterde economische situatie, een geopolitieke crisis, een pandemie, vluchtelingenstromen, politieke schandalen in de eigen gelederen. Noem het maar op. Regeren betekent indien nodig pijnlijke, impopulaire maatregelen nemen. Het betekent besluiten nemen waarvan men niet altijd de impact en het resultaat op voorhand kent. 

Daar komt nog bij algemene menselijke eigenschap dat de meeste mensen die eenmaal politieke macht bezitten moeite hebben om deze macht weer af te staan, zeker als het zou zijn vanwege falend beleid. Het is niet voor niets dat bestuurders de neiging hebben om het eigen beleidsresultaat af te schilderen als mooier dan dat het in werkelijkheid is. Of om zaken die krom zijn recht te praten. Een eigenschap die men ook niet zelden terugziet bij parlementsfracties van regeringspartijen. De vergeetachtigheid van Mark Rutte met betrekking tot zaken die hem onwelgevallig zijn is dan ook niet een ongewoon politiek verschijnsel. Al heeft hij het wel tot een kunst verheven.

De verwachte winst van Giorgia Meloni zal niet alles beter maken in haar land. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de recente winst van radicaal-rechts in Zweden. En ook als in Nederland de BoerBurgerBeweging aan de macht zou komen (welke ik overigens niet wil bestempelen als radicaal-rechts, wel als populistisch), dan zullen de beloften het altijd afleggen tegenover de werkelijkheid. In het beste geval doen de nieuwelingen het even goed (of slecht) als de zittende machthebbers. Pas daarom op voor politieke profeten. U zult nooit de hemel op aarde krijgen, ook al roepen zij zelf nog zo hard van wel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (54)

Mark Huysman
Mark Huysman20 sep. 2022 - 14:47

In Italië dreigt een aanhanger van Mussolini aan de macht te komen en de reactie van politiek historicus Bram Peters is dat dat 'niet alles beter zal maken in haar land'. Tsja..

1 Reactie
Paul250371
Paul25037121 sep. 2022 - 9:00

Inderdaad. Dan lul je toch niet meer.

Paul Spijkers
Paul Spijkers20 sep. 2022 - 9:12

Kortom, zeg je dus, de huidige politieke stelsels zijn decadente afleiding.

Kuifje3
Kuifje319 sep. 2022 - 8:56

Politiek is het altijd al een puinhoop geweest in Italië en dat zal wel altijd zo blijven. Toch hebben ze vreemd genoeg altijd best een grote stem in de EU gehad en ook dat zal wel zo blijven. Glas, plas, was?

1 Reactie
LaBou
LaBou 20 sep. 2022 - 6:32

Een puinhoop is het hier ook al weer bijna 40 jaar en toch hebben we het hoogste woord over anderen. Waarom zou Italie anders zijn?

Sam V
Sam V19 sep. 2022 - 8:00

Raar om dit op te schrijven in aanloop naar de Italiaanse verkiezingen. Alsof niet elke politicus in verkiezingstijd beloften doet die het in een coalitie niet kan waarmaken. Of zou de schrijver nog wel in een nieuwe bestuurscultuur geloven?

Kikkerts5
Kikkerts518 sep. 2022 - 19:56

''Pas daarom op voor politieke profeten. U zult nooit de hemel op aarde krijgen, ook al roepen zij zelf nog zo hard van wel.'' En dan met name de valse politieke profeten. Wie kent ze niet. De ''progressieve'' linkse valse profeten. Die al decennia links lullen voor verkiezing om daarna rechtse zakken te gaan vullen. Om toerbeurt, zo snel als de ''progressieve'' beentjes de elite dragen plaats nemen op het pluche in een rechts VVD/Rutte kabinet. En als de toerbeurt in de oppositie moet worden uitgezeten ook (onvoorwaardelijk) de rechtse regering gedogen. De Zweden hadden er in ieder geval tabak van. En waarom zou je jezelf ook al linkse burger nog een (1) keer gegarandeerd ''progressief'' in het pak laten naaien.

8 Reacties
MG1968-2
MG1968-219 sep. 2022 - 10:36

"De Zweden hadden er in ieder geval tabak van." Gevallen voor personen als jou. Die continue wijzen op de gevolgen die de versneden variant kent en je weet dat die gevolgen overwegend als negatief worden beoordeeld en als oplossing daartoe de real deal aanprijzen. Jij was altijd al voorstander van die onversneden variant daar jij er van overtuigd bent dat het jou persoonlijk voordeel op gaat leveren als je dat voordeel ten koste mag laten gaan ten opzichte van diegene die jij aanwijst. En je lijkt het tij mee te hebben. Maar vergeet niet dat er ook mensen zijn die je spelletje wel door hebben die dat ook niet vergeten.

Kikkerts5
Kikkerts519 sep. 2022 - 12:24

''Maar vergeet niet dat er ook mensen zijn die je spelletje wel door hebben die dat ook niet vergeten.'' Wat mij betreft heeft ieder recht op eigen mening MG. Liefst uiteraard gebaseerd op/onderbouwd met feiten. En bij voorkeur ook zonder persoonlijk te worden of welke vorm van ''progressieve'' cancelpraktijk dan ook. En natuurlijk helemaal zonder bedreigingen/oproepen tot geweld.

MG1968-2
MG1968-219 sep. 2022 - 13:16

@Kikkerts "En natuurlijk helemaal zonder bedreigingen/oproepen tot geweld." Je maakt een gedachtefout. Ik neem serieus wat jij schrijft en daarmee jou serieus. Als je wil dat ik vergeet wat jij betoogt en beoogt vraag je om niet serieus genomen te worden. Als jij denkt dat als ik schrijf dat ik niet vergeet je daar een bedreiging in leest zegt dat iets over jou. Wat is het? Neem je anderen niet serieus en vergeet je dus wat en wie ze zijn of impliceer jij juist als je schrijft niet te vergeten bedreiging en/of oproep tot geweld? Want als het laatste het geval is zijn al je bijdragen verkapte oproepen. Lees je eerste bericht in dit draadje dan nog maar eens. "En bij voorkeur ook zonder persoonlijk te worden of welke vorm van ''progressieve'' cancelpraktijk dan ook." Ik cancel je niet ik benoem je zoals ik je zie, als een gevaar. Natuurlijk is dat persoonlijk op jou. Ik reageer op wat jij schrijft (nu en in het verleden) en daarmee reageer ik op jou en niet op je buurman. Ik ga ervan uit dat je meent wat je schrijft. Als je wilt dat ik je niet serieus neem, zeg dat dan.

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 17:11

@mg1968 'Gevallen voor personen als jou.' Poh wat een goedkope jij-bakken.

MG1968-2
MG1968-219 sep. 2022 - 17:58

@geenprobleem Was je na die quote gestopt met lezen, want ik beargumenteer het wel. Jou reactie laat zien dat je inderdaad wil voorkomen dat mensen worden aangesproken op hun gedachtegoed. Een perfecte illustratie wat betreft onze discussie wat betreft woke.

GeenProbleem
GeenProbleem19 sep. 2022 - 19:06

@mg1968 'Was je na die quote gestopt met lezen, want ik beargumenteer het wel.' Als jij een vage woordenbrij 'beargumenteren' wil noemen, prima. 'Jou reactie laat zien dat je inderdaad wil voorkomen dat mensen worden aangesproken op hun gedachtegoed. ' Je mag iedereen aanspreken van mij, maar ik heb uiteraard ook de vrijheid om daar iets van te vinden. 'Een perfecte illustratie wat betreft onze discussie wat betreft woke.' Jij laat keer op keer zien dat je niks van woke snapt.

MG1968-2
MG1968-220 sep. 2022 - 9:48

@GeenProbleem "Jij laat keer op keer zien dat je niks van woke snapt." Zie je wel, andere variant op 'wordt niet gehoord/er wordt niet geluisterd'. Ik zal pas wat van woke snappen als ik jou inzicht, mening en duiding er in onverkort overneem hé. Het is de bekende techniek op rechts en mijn punt was (mede) om dit te duiden. Bedankt dat je het hier zo perfect demonstreert. Op de oorspronkelijke plaats van onze discussie zie ik geen reactie meer. Geen argumenten meer?

Paul250371
Paul25037121 sep. 2022 - 9:02

MG1968-2 Lekker bezig !!!!

Middenman
Middenman18 sep. 2022 - 19:11

Het gaat bij de vraag of een land stabiel is, uiteindelijk niet om links of rechts, hoe graag linkse of rechtse mensen dat zouden willen. En groot en stevig midden is de enige weg naar stabiliteit op de langere termijn. De huidige polarisatie staat ons in de weg en zal ons de das omdoen als het niet verandert. Dit is de reden waarom een land als Zwitserland bijvoorbeeld stabiel is. Duitsland doet het in dit opzicht ook beter. In een land waar links het alleen maar heeft over hoe slecht rechts is en rechts alleen maar wijst naar links als de bron van alle kwaad, wordt het nooit wat. Tenzij er één of meer stevige volkspartijen in het midden komen.

Karel Drenth
Karel Drenth18 sep. 2022 - 18:16

"Italianen kunnen zich opmaken voor de volgende teleurstelling." Ongetwijfeld. Met de geschiedenis van een breed gedeelde volkscultuur, ook breed politiek, van potverteren waardoor er zoals in meer Mediterrane EU-landen een herhaaldelijk een onhoudbare staatsschuld is opgebouwd die steevast tot crises leidden, eerst door instortingen van de eigen munt en economie gesaneerd, waar ze nu gesteund werden door enorme financiële injecties opgebracht door EU-bevolkingen met regeringen die wel spaarzaam zijn, zal met desondanks een frustratie dat dat met voorwaarden is, het drama alleen maar groter worden met een keuze voor populisten, of die nu uiterst rechts of uiterst links georiënteerd zijn.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman18 sep. 2022 - 17:43

Rechts links, het zet beide geen zoden aan de dijk. Kunnen we ook door het midden?

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje319 sep. 2022 - 8:57

@Doom: Niet in Italië. Nu niet, vroeger niet en in de toekomst ook niet.

Backtobasics
Backtobasics19 sep. 2022 - 9:32

Inderdaad, het midden is uiteindelijk het vruchtbaarst. Op droge grond groeit niets maar op te natte ook niet. Aristoteles (384 v Chr ) betoogde al dat de gulden middenweg uiteindelijk het beste is. Wel aangetekend dat het juiste "midden" elke keer weer opnieuw heroverwogen wordt met de context van de situatie. Dus in rechtse tijden meer bijsturen naar links en andersom.

Joop  den Uil
Joop den Uil18 sep. 2022 - 17:29

Migratie bepaalt de politiek in Europa.

3 Reacties
Zandb
Zandb19 sep. 2022 - 5:15

Joop Maar dan toch wel ten onrechte.

EricDonkaew
EricDonkaew19 sep. 2022 - 14:37

@Joop den Uil: Migratie bepaalt de politiek in Europa. ----------------------- Ik denk dat dat anno 2022 inderdaad het geval is. @Zandb: Maar dan toch wel ten onrechte. ----------------------- De vraag of iets ten rechte of ten onrechte is, is ondergeschikt aan het feit dat het gewoon zo is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 sep. 2022 - 9:07

Migratie alszodanig niet. Teveel migratie en het falen van regulatie en selectie wel. Wat dan weer verdeling, rotzooi en conflict maakt in de maatschappij. Liberalen willen regulatie en sociale verwovenheden afbreken voor corporaties. Prima voor de paar rijken en HUN economie. Slecht voor de algemene welvaart van het volk. De liberalen lachen zo in hun vuistje terwijl links tegen ze aanschurkt en maf rechts hun informele knokploegen worden.

Sonic2
Sonic218 sep. 2022 - 16:19

We zitten extreem vast in het frame dat links verliest en "rechts" wint. In Zweden wonnen de sociaal democraten. De Zweden Democraten boekte een kleine winst. https://dekanttekening.nl/nieuws/zweden-radicaal-rechtse-zweden-democraten-grootste-in-de-peilingen/ Het was ook een stuk minder als in de peilingen van een paar jaar geleden. En het leek me zo beetje het aantal zetels wat dit soort flauwekul partijen standaard halen. In Belgie daalt Vlaams Belang. In Denemarken daalt de Deense PVV. In Nederland daalt overigens de PVV al jaren. Forum is geimplodeerd. BVNL is een splinter. En JA21 is wat groter als de CU. BBB is wel gestegen, maar ook niet echt radicaal rechts. Meloni zal winnen en dan inderdaad tegen alle beperkingen aanlopen waar ultra rechts altijd tegen aanloopt. Er zal samengewerkt worden. En dat kan onfatsoenlijk "rechts" niet. Het zal na 1 of 2 jaar klappen En volgens de wappies, radicalen en de "kenners" zal het aan links en de elite liggen. Ook een aantal hier zullen dat betogen. En dan kunnen nieuwe partijen de voorspelbare rotzooi weer opruimen. Ultra rechtse ezels. Zucht

12 Reacties
KritischKijken
KritischKijken18 sep. 2022 - 16:34

Het is idd mogelijk om alles weg te redeneren, maar waar zelfs de sociaal democraten winnen zijn ze rechtser, lees; realistischer dan de hele linkerflank in NL. Maar de olifant in de kamer is: "Waarom wint links niet in een tijd dat armoede om zich heen slaat???". Want links heeft toch altijd de intelligente oplossingen, en blijkbaar moeten Kuiken en Klaver steeds voor de zoveelste keer door de NPO van stal worden gehaald om maar weer hun verhaal te mogen houden...

Thuiszitter
Thuiszitter18 sep. 2022 - 17:43

2010 had de PVV 24 zetels, 2012 15 waarna in 2017 weer 20 zetels , 2021 17 en nu in de peilingen weer 18 stuks. Je opmerking de PVV daalt al jaren valt dus wel mee . De echte dalingen vind je bij andere partijen , links , cda en nu eindelijk ook een beetje bij de vvd in de peilingen.

Deugkeizer
Deugkeizer18 sep. 2022 - 18:43

"Meloni zal winnen en dan inderdaad tegen alle beperkingen aanlopen waar ultra rechts altijd tegen aanloopt. Er zal samengewerkt worden. En dat kan onfatsoenlijk "rechts" niet. " Het is sowieso inherent aan rechts dat het altijd de pad van de sterkste zal volgen en dat de heersende klasse zal zijn die zich vervolgens tegen zichzelf keert. Links heeft ook zijn schoonheidsfoutjes, 1 daarvan is zelfs dat je weer uitkomt op rechts. Zeggen dat iedereen lid "moet" worden van je eigen overkoepelende scoutingclub verschilt inweze ook niet zoveel dan zeggen dat alleen rode mensen lid mogen worden van de scoutingclub. Een subtiel verschil wat vaak niet meespeelt in linkse overwegingen bij het bepalen van beleid. Hierdoor is links ook niet altijd de meest zuivere kant vergeleken met rechts en kan ik tot zover de rechtse mensen wel begrijpen, maar ze zouden verder moeten kunnen denken..

korheiden
korheiden18 sep. 2022 - 21:52

Sonic : De PVV is weliswaar wel groter geweest, maar zit nog altijd met 17 zetels in de Tweede Kamer. Het totale aantal zetels op rechts is aan het stijgen en het ziet ernaar uit dat dit na 15 maart doorgaat. De vraag zou veel meer moeten zijn waarom links toch maar geen aansprekend verhaal heeft. In mijn beleving komt dat vooral door de grote aandacht voor allerlei woke-zaken, LHBTQI-problematiek, excuses voor het slavernijverleden en dergelijke.

Kuifje3
Kuifje319 sep. 2022 - 9:13

Sonicje heeft een waas voor ogen als het gaat om de verhoudingen tussen links en rechts. Kijk naar het totale blok van kleine rechtse partijen en constateer dan dat daar inmiddels meer dan 50 zetels in de peiling worden opgehaald. Dat de PVV over het hoogtepunt is dat kan een kind (en dus zelfs ook Sonicje) wel zien, maar tegelijk bagatelliseert hij de opkomst van Ja21 en BBB. Vergeet daarbij Omtzigt niet die op heel veel onderwerpen allesbehalve in het linkse kamt zit en ook erg groot kan worden als hij een eigen partij op zal richten. Mijn inschatting is overigens dat hij wel aan zal gaan sluiten bij BBB waar hij erg vaak mee optrekt inmiddels. En ja, als een partij of stroming verliest dan ligt dat uitsluitend aan die partij of stroming zelf. Wijzen naar een ander is zinloos en kortzichtig. Zo heeft de PvdA het enorme verlies in 2012 volledig aan zichzelf te wijten en kunnen de huidige regeringspartijen de enorme terugval ook gewoon zichzelf verwijten. Om bij de toestand in Italië meteen weer onze eigen rechtse partijen te betrekken is natuurlijk weer grote domme kul. Italië is altijd een land van extremen geweest en zal dat altijd wel blijven. Denk aan de strijd tussen de fascisten en communisten of aan de partij van Berlusconi waar overigens deze lieden ook sterk mee gelieerd zijn.

Sonic2
Sonic219 sep. 2022 - 10:20

@ Kritisch kijken Onzin. Vooruit is niet rechtser. Om maar wat op te noemen. Ook in Nederland wint de PvDA en die is ook niet rechtser. Het is wat je wenst wat je wilt zien. Ik zie trouwens ook in Italie vooral verschuivingen binnen "rechts". Ook in Nederland trouwens. Rechts is absoluut niet realistisch. Neoliberalisme en nationalisme zijn onuitvoerbaar @ Thuiszitter De laatste verkiezing die de PVV echt won was in 2010. In 2011 wonnen ze omdat ze voor de eerste keer meededen. Net als de bij de GR verkiezingen. In 2017 was er 'winst", maar als je verder door redeneert dan was het 24-15-20. Halvering van verlies meer. En dat met de meeste slaafse en kritiekloze achterban van Nederland. Het is gewoon verlies. Erken het eens. @ Deugkeizer Links heeft schoonheidsfoutjes. Ultra rechts is fout en alles wat het neoliberalisme doet heeft fout uitgepakt. @ Kuifje Ik ga maar niet in op de pesterijen van u. Schaam u. Forum is uiteengevallen. Daarvan komt een deel bij de PVV terecht( dat is ook niet echte winst van de PVV) en Ja21 is overgebleven van de puinhopen van Forum. BBB is een luchtbel. En u vergeet er bij te melden dat dit allemaal te danken is aan de oppositie rol van al die partijen. Allemaal veroorzaakt door naïevelingen zoals u. Na de 2e wereldoorlog zijn alle "rechtse" partijen mislukt. De NSB trouwens ook. De LPF ging van 26 naar 8. De PVV van 24 naar 15. Er blijft niets over van "rechts" als ze al hun leugens/sprookjes in praktijk moeten brengen

Kuifje3
Kuifje319 sep. 2022 - 10:51

@Sonicje: Wint de PvdA? Volgens mij heeft de PvdA eenderde van wat ze tien jaar geleden hadden en nog geen kwart van wat Bos ooit had. bBB een luchtbel? Dat zou kunnen, maar voorlopig eten ze het CDA volledig leeg en dan heb ik het niet uitsluitend over de kiezers, maar ook over het kader. Verder bevestigt Sonicje mijn stelling volledig dat hij een waas voor ogen heeft inzake links-rechts verhoudingen. Niemand is volledig goed of volledig fout, maar de politieke verhoudingen schuiven met grote zekerheid al jarenlang de rechterkant op. Dat kan je leuk of juist vervelend vinden, maar steevast ontkennen en flink schelden op die foute mensen die zo slecht zijn is o zo zinloos en vooral ook o zo dom.

Thuiszitter
Thuiszitter19 sep. 2022 - 11:32

Sonic wat moet ik erkennen van mij mag de PVV afgeschaft worden alleen zo als jij voorhoudt is gewoon ( helaas) niet waar, zij blijven nog steeds een behoorlijke grote partij, dat zou jij eens moeten erkennen . Nogmaals zou het ook liever anders zien maar het zijn de cijfers die anders spreken.

Rene712
Rene71219 sep. 2022 - 13:39

@Sonic2 Ik heb heb het gevoel dat je wel erg makkelijk over bepaalde partijen in het midden en rechts van het midden denkt als je ze flauwekul partijen noemt. En dat geldt overigens op dit forum niet alleen voor jou. Ik denk dat het politieke spectrum aan het verschuiven is. Wat is nog echt links en wat is nog echt rechts. Wanneer is populisme - hier in het algemeen gebruikt voor rechtse partijen en standpunten maar in mijn beleving kun je dat ook op sommige linkse standpunten plakken. Ik denk persoonlijk dat we in Europa en zeker ook in Nederland te maken hebben met met een toegenomen individualisering. Men kijkt eerst naar hoe men het zelf heeft. Is dat rechts zoals hier vaak wordt gesuggereerd? Of maken ook linkse kiezers zich hieraan "schuldig". Het is toch een logisch gevolg van toegenomen welvaart lijkt mij? Ik denk dat traditioneel links en traditioneel rechts niet meer zo bestaat vanuit het standpunt van de meeste kiezers. En ik zeg de meeste: natuurlijk zijn er mensen die nog geloven in het traditionele sociale linkse cohesie denken. En natuurlijk zijn er mensen die nog puur rechts en rascistisch denken. Maar ik denk dat veel mensen ook "snacken". Zijn het eens met bepaalde linkse standpunten en ook met bepaalde rechtse standpunten. Is dat erg? Nee dat lijkt me niet. Het is hoe de maatschappij zich heeft ontwikkeld. Meloni zal inderdaad wel winnen en nee, ik ben er ook van overtuigd dat dat Italie niet zal redden. Noch linksom noch rechtsom

Sonic2
Sonic219 sep. 2022 - 14:53

@ Kuifje Als het over een waas gaat. BBB is ook nu zetels aan het afpakken van die leugenaars partij de PVV. Oh nee beweging. Die beweging die u steunt. En over dat schelden. Begin bij u zelf. U kunt niet eens mijn nickname goed schrijven. Dus begin eerst eens met normaal en fatsoenlijk en INHOUDELIJK te reageren. In plaats van je sneue persoonlijke strijd tegen mij. Ik vind het trouwens wel grappig hoe het bij "rechts" werkt. Als het in hun voordeel werkt is de VVD en het CDA opeens "rechts". De VVD was toch naar radicaal links opgeschoven? Het CDA was toch de bijwagen van D66? Sinds wanneer is Rutte dus "rechts"? Sinds het u uitkomt ofzo. Dat uw favoriete beweging de helft van het SP programma kaapt heet dan weer sociaal rechts ofzo. Dus u praat alles naar u zelf toe. En stop vooral zelf met schelden. En begin eens met mij met respect te behandelen. @ Thuiszitter U moet net als Kuifje uw excuus aan mij bieden. Omdat jullie mij elke keer verkeerd neerzetten en woorden verdraaien. Ik zeg niet dat de PVV geen grote partij is. Ik zeg dat de PVV in een dalende lijn zit. Bijna 90 procent van de kiezers stemt niet op de PVV. Ik noem gewoon feiten op. @ Rene Ik vind juist dat alles wat ik zeg respectloos wordt afgedaan. Ik wijs naar de statistiek dat alle "rechtse" partijen( echt een duidelijk patroon) na de 2e wereldoorlog mislukken. Ik verwijs ook naar de niet zulke goede prestaties van de coalitie van VVD-CDA en D66. Laat hun het tegendeel bewijzen.

Sonic2
Sonic219 sep. 2022 - 15:10

@ KritischKijken Los van al het bashen. De op de persoon gerichte aanvallen op mij, is het aan de "rechtse" politieke partijen om mijn ongelijk te bewijzen. Tot die tijd is alles wat mij toe komt hier pesterij, onfatsoen en dergelijke. Liz Truss doet in Engeland nu een paar goede dingen. Die geef ik haar na. Het prijsplafond voor burgers is prima. Als we in 2030 7 jaar succesvolle jaren premier Wilders hebben gehad dan is het tijd voor mij om te draaien. Met coalitie partners als BBB, Ja21 en Forum. Dan ben ik degene die op de blaren moet zitten en hebben al die negatieve reacties op mij ook nut en zal ik me moeten schamen. En ik zal dat doen tegen die tijd. Ze hebben niets gepresteerd. Ook VVD en CDA niet trouwens. In dat laatste sta ik hier niet alleen. Toon mij de resultaten van Balkenende 1. Toon mij de resultaten van Rutte 1. Ze zijn er niet. Je mag mij helemaal door midden zagen. Ik kan best tegen een stootje, maar de kabinetten Rutte richten schade aan. En het geval Forum staat niet op zichzelf. In de tijd dat u en vele anderen hier mij bashen kunnen jullie ook een mail naar Eerdmans sturen om te vragen of hij het beleid in den Haag bij stuurt. Stort alle modder over mij uit, maar niemand hier kan mij wijsmaken dat "rechts" ook maar een begin van het tegendeel van wat ik beweer brengt. Erken het gewoon eens. Net als Kuifje. Net als alle anderen hier. De resultaten zijn er niet. Punt uit. En Lega en 5 Sterren bakken er ook niets van. Erken het eens. Period

Rene712
Rene71219 sep. 2022 - 15:43

@Sonic2 @ Rene "Ik vind juist dat alles wat ik zeg respectloos wordt afgedaan. Ik wijs naar de statistiek dat alle "rechtse" partijen( echt een duidelijk patroon) na de 2e wereldoorlog mislukken. Ik verwijs ook naar de niet zulke goede prestaties van de coalitie van VVD-CDA en D66." Ik doe wat u zegt zeker niet respectloos af. Ik heb mijn reactie nog eens teruggelezen en zie ook niet waarin dat zou zijn. Sterker nog, hoewel ik wellicht anders denk en stem dan u, doen uw bijdragen mij altijd wel nadenken. De inhoudelijke kant van uw bijdragen dan. Waar ik wel een probleem mee heb is termen als flauwekul partijen en dom-rechts en het wegzetten van rechtste stemmers als rascisten en fascisten (wellicht termen die u maar gedeeltelijk bezigt, het gaat om bredere reacties dan alleen de uwe). Waarbij voor mij het gevoel nog steeds overheerst dat het gros van de kiezers niet 100% links of 100% rechts is maar "snackt", het eens is met bepaalde punten van partij maar het op andere punten met andere partijen eens is. Over mislukken van partijen: voor mij is de vraag wanneer het mislukt is. En de vervolg vraag is of dat niet geldt voor alle partijen na de 2e wereldoorlog (ter linkerzijde, ter rechterzijde en het midden). Het of en wanneer mislukken van een partij / kabinet lijkt mij vrij arbitrair. De samenleving in Nederland is niet meer zo transparant als ten tijde van de verzuiling waarbij je achtergrond (arbeider, christen, rooms-katholie, ondernemer etc.) alles bepaalde.

Bouwman2
Bouwman218 sep. 2022 - 15:54

The proof of the pudding is in the eating, dus laat Meloni maar regeren, dan wordt het wel duidelijk dat regeren pijn doet. Giorgia Meloni kan nog zo mooi haar woordje doen, ze zal ook moeten leveren. Italianen zijn niet snel tevreden, dus dat het een gelopen race voor (zeer) rechts wordt -wat iedereen vreest - is dubieus. Per slot van rekening zijn Salvini en Grillo er ook nooit in geslaagd regeringsleider te worden.

1 Reactie
LaBou
LaBou 19 sep. 2022 - 11:22

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine18 sep. 2022 - 15:45

Wanneer is een partij populistisch en wanneer niet, is daar een goede definitie van? Ik zie de BBB wellicht als een natuurlijke opvolger van de CDA, een partij voor het platteland, maar dan zonder religie, alleen maar goed. (mits de partij volwassen kan worden). Of is gewoon elke nieuwe partij populistisch? is bijvoorbeeld Volt populistisch, die willen ook flinke veranderingen. Of Bij? zijn die populistisch?

3 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté18 sep. 2022 - 20:42

Goede vraag! Jan-Werner Müller, hoogleraar politicologie aan de universiteit van Princeton, geeft er een duidelijk antwoord op in dit essay in De Groene: https://www.groene.nl/artikel/wij-zijn-de-honderd-procent

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand19 sep. 2022 - 10:30

Blijkbaar is er ruimte voor een partij als BBB. Nu kijk ik echter nog uit naar zoiets als een visie. Caroline laat zich wel erg makkelijk van de sokken lullen.

Rene712
Rene71219 sep. 2022 - 17:09

@A little bit of sunshine Exact dezefde vraag heb ik al enige tijd op dit forum. Wanneer is iets populistisch. Het lijkt erop dat als het links niet welgevallig is, het meteen populistisch is. Of nationalistisch. Of rascistisch. Of zelfs fascistisch. Als SP opkomt voor de vrachtwagen chauffeurs, omdat "de midden Europeanen" voor minder geld per uur werken, dan is het goed. Als rechts het zou opperen, dan is het opeens nationalistisch en populisme

Thuiszitter
Thuiszitter18 sep. 2022 - 15:43

Bram heeft gelijk indien er een democratie van toepassing is . Zag van de week een docu over de vrouw Giorgia Meloni, een fan van Mussolini, bij dat soort types gelden andere, enge, regels.

Gio Servas
Gio Servas18 sep. 2022 - 14:53

Hmmm toch wel grappig dat de BBB erbij gehaald wordt. Ik denk dat dit misschien nog wel de enige fatsoenlijke partij is in Nederland. Vooral omdat in dit geval een partij populistisch genoemd wordt omdat deze wel rekening houdt met de bevolking en al snel door extreem links als extreem rechts werd bestempeld en dat doen ze als snel als je goeie argumenten hebt.

1 Reactie
LaBou
LaBou 19 sep. 2022 - 11:23

"Ik denk dat dit misschien nog wel de enige fatsoenlijke partij is in Nederland." ROFLMAO

Juppé🎗
Juppé🎗18 sep. 2022 - 14:43

« En ook als in Nederland de BoerBurgerBeweging aan de macht zou komen (welke ik overigens niet wil bestempelen als radicaal-rechts, wel als populistisch)« ….mevrouw Van de Plas is wel degelijk extreem rechts. Ze doet wat redelijker en is daarom een nog gevaarlijkere populist. Ze ontkent nooit direct zaken maar doet dat in stapjes.

3 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem18 sep. 2022 - 19:12

'mevrouw Van de Plas is wel degelijk extreem rechts' Op basis van wat?

KritischKijken
KritischKijken18 sep. 2022 - 19:48

En waarom is mevr Van de Plas extreem rechts? Concrete voorbeelden aub, of is het weer de bekende doorzichtige truc om elke partij die niet in het linkse straatje past maar gewoon weg te zetten? Gek he dat links zo marginaal blijft in een tijd van crises..

Juppé🎗
Juppé🎗19 sep. 2022 - 19:27

@GeenProbleem & KritischKijken. Er zijn inderdaad geen onderscheidende criteria voor wat je extreem rechts kan of moet noemen. Ik heb de mijne en als jullie daar niet mee eens zijn kan dat uiteraard. De positie van Van der Plas op het gebied van natuur, klimaat en corona eindigt altijd gelijk met die van Wilders. Ze ontkent het probleem niet zoals hij, maar zet allemaal vraagtekens bij de wetenschap, die er echt niet zijn en probeert beslissingen waar we al te laat mee zijn uit te stellen. Ze geeft daarmee net als Wilders hoop dat het anders kan en denkt slim te oogsten op de ontevredenheid. Zo werken JA21 en Omtzigt ook, tegelijk beloven ze van alles aan iedereen. Bijna extreem links dus. Hier hebben we Mélenchon en LePen. Extreem links en rechts, allebei geen probleem met Poetin en dus niet rationeel voor een betere wereld

GeenProbleem
GeenProbleem18 sep. 2022 - 14:38

' (welke ik overigens niet wil bestempelen als radicaal-rechts, wel als populistisch)' Wat is mis met populisme? Is dat juist niet waarom ze daar zitten?

EUpiet
EUpiet18 sep. 2022 - 14:35

Nee natuurlijk zal extreem rechts niets verbeteren maar dat is het punt ook niet. Extreem rechts groeit als kool in de hele EU en niemand heeft daar vooralsnog een antwoord op. Maar het is wel funest voor de sociale cohesie. Dus laten we stoppen met vertellen dat extreem rechts niets bijdraagt, dat weten alle verstandige mensen wel, maar laten we gaan nadenken hoe ze te stoppen.

Juppé🎗
Juppé🎗18 sep. 2022 - 14:33

« maar wie de verantwoordelijkheid heeft voor het besturen van een land heeft niet alleen te maken met de eigen politieke ideeën maar ook met de politieke werkelijkheid. « ……de politieke werkelijkheid, daar kunnen ze vaak nog wel mee draaien, maar meer rationele werkelijkheden doen hen vaak de das om. Helaas na veel schade en tijdverlies.

EenMening3
EenMening318 sep. 2022 - 14:32

Ook in Nederland zullen de oppositiepartijen het in een regering gemiddeld niet beter doen dan wat er nu zit. Je kunt wel allerlei mooie plannen bedenken, maar al daardoor de economische situatie sterk verslechterd en de staatsschuld sterk stijgt, ben je verder van huis. "Tussen droom en daad zitten nu eenmaal wetten en praktische bezwaren." Het merendeel van de kiezers heeft in de gaten dat ze met een linkse of populistische regering niet beter af zijn dan met de huidige coalitie en stemt daarom meestal op het midden.