Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italianen behandelen zwarte niet als gelijke

  •  
06-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
pap_khounma_300.jpg
Schrijver doet boekje open over alledaags racisme
De Italiaanse zwarte schrijver Pap Khouma beschrijft in de krant La Reppublica wat hij dagelijks over zich heen krijgt. Italië reageert geschokt.
De uit Senegal afkomstige Khouma (52) woont sinds 1984 in Italië en is Italiaans staatsburger. Hij beschrijft in het artikel onder meer zijn ervaringen met de overheid.
‘Als ik op het stadhuis van Milaan moet zijn, bijvoorbeeld om een officieel document op te halen, en ik mijn Italiaans paspoort of mijn identiteitskaart bovenhaal, dan gebeurt het dat de beambte me om mijn verblijfsvergunning vraagt – een papier dat werkelijk geen enkele Italiaanse staatsburger bezit. En als ik dan zeg dat ik een Italiaanse identiteitskaart heb, dan krijg ik de vraag hoe ik die dan in hemelsnaam wist te bekomen – zonder verblijfsvergunning. “Hoe ben je aan deze identiteitskaart geraakt? En versta jij wel Italiaans?, is me ook al gevraagd.’
De Belgische krant De Standaard bericht over de kwestie:
Pap Khouma voegt eraan toe dat wie 25 jaar lang zulke vernederende opmerkingen hoort, twee dingen kan doen: ‘Ofwel ga je het gewoon negeren, om niet helemaal gek te worden. Ofwel ga je overal een racistische opmerking in zien, en word jij degene met de vooroordelen.’
Minister voor Gelijke Kansen Mara Carfagna reageert geschokt op Pap Khouma’s verhaal in La Repubblica. Ze tilt vooral zwaar aan het incident op het stadhuis van Milaan, omdat zich daar overheidsambtenaren aan racisme schuldig hebben gemaakt.
 cc-foto: Daniela Benelli

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.