Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italiaanse Wikipedia uit protest op zwart

  •  
05-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Regering Berlusconi wil meer controle over inhoud webpagina's... wetsvoorstel verplicht rectificaties binnen 48 uur
De Italiaanse pagina’s van Wikipedia staan op zwart. Wie de pagina’s bezoekt krijgt in plaats van de opgevraagde informatie een protestpamflet te zien, tegen een wetsvoorstel van regering Berlusconi. Het wetsvoorstel vereist dat websites binnen 48 uur een rectificatie of een weerwoord plaatsen bij een artikel, als iemand zich beledigd voelt. Dat meldt het AD.
Wikipedia protesteert tegen het voorstel omdat er geen derde partij te pas komt die controleert of een website daadwerkelijk over de schreef is gegaan. De organisatie schrijft: “De mening van een persoon is het enige wat nodig is voor een correctie.” Wie verzuimt binnen 48 een weerwoord of rectificatie te plaatsen kan een boete van 12.000 euro krijgen. Voor Wikipedia is dit met name een heikel punt, omdat de website geen redactie heeft, maar door eenieder kan worden aangevuld. 
Volgens Wikipedia wordt de neutraliteit, de vrijheid en de controleerbaarheid van zijn teksten aangepast als het wetsvoorstel wordt aangenomen.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.