Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italiaanse tv-kok raakt baan kwijt vanwege 'multiculturele recepten'

  •  
31-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
maxresdefault
Culinair journalist en chefkok Vittorio Castellani is weggestuurd bij de Italiaanse versie van het populaire kookprogramma Ready Steady Cook. Castellani was er verantwoordelijk voor het leveren van recepten, maar heeft van de staatszender RAI te horen gekregen geen ‘multiculturele recepten’ meer te mogen gebruiken.
Castellani, in de show ook wel bekend als Chef Kumalé, kreeg vorige week telefonisch te horen dat de producenten van het programma hem tijdelijk niet meer bij de show zouden betrekken. In het programma, sinds kort gepresenteerd door Elena Isoardi, de vriendin van de extreemrechtse vicepremier Matteo Salvini, moest meer ruimte komen voor Italiaans eten.
‘Ze vertelden me dat mijn afleveringen niet meer worden gebruikt, mogelijk later wel weer, omdat kijkers niet van buitenlandse recepten houden,’ aldus Castellani. In de afleveringen waar hij aan meewerkte moesten de deelnemers onder meer Mexicaanse tortilla en Keralaanse curry maken.
TV-zender Rai ontkent dat het buitenspel zetten van Castellani iets te maken heeft met het verwijderen van multiculturele elementen uit het programma. Volgens de producenten zijn er simpelweg sinds de start van het programma op 10 september ‘veel niet-traditionele Italiaanse recepten gebruikt’.
Castellani maakte zijn schorsing bekend via Facebook en schreef daarbij dat de “Italianen eerst” slogan van Salvini’s Lega-partij zich nu ook uitstrekte tot de keuken. Dat leidde ertoe dat Italiaanse kranten presentatrice Isoardi verantwoordelijk hielden, iets wat Castellani zelf ontkent:
"Het had niets met haar te maken. Maar ik ben wel bezorgd dat andere culturen minder ruimte krijgen. Niet alleen in deze show, maar in het algemeen op tv en in kranten. Het is alsof leren van andere culturen iets is om bang voor te zijn. Ik denk dat we gegijzeld worden door de xenofobe haat die wordt opgewekt door bepaalde politieke partijen, die Italianen ervan overtuigt dat problemen in het land het gevolg zijn van buitenlanders."
Afgelopen september werd Marcello Foa benoemd tot nieuwe president van Rai. Foa is journalist met een uitgesproken anti-immigratiemening en is meerdere malen op zijn vingers getikt wegen het verspreiden van nepnieuws. Lega en coalitiepartner Vijfsterrenbeweging drongen aan op de benoeming van Foa tot president van de staatszender. Foa’s zoon Leonardo is een naaste medewerker van Salvini. Tegen Foa zelf loopt een aanklacht ingediend door de centrumlinkse Democratische partij. Dit omdat Foa in de Israëlische krant Haaretz had beweerd dat de Democratische partij gefinancierd wordt door George Soros.
Eerder deze maand werd Rai er door Amnesty International, het VN-vluchtelingenagentschap, Artsen Zonder Grenzen en journalistenvakbonden van beschuldigd uitzending van een documentaire te hebben tegengehouden. De documentaire van journalist Valerio Cataldi ging over migranten die onder erbarmelijke omstandigheden vastzaten in het Griekse vluchtelingenkamp Moria, waar zij ook te maken kregen met politiegeweld. Een ander tv-programma over Riace, een stad in Calabrië die wereldwijd wordt geprezen als model voor integratie van migranten, werd ook geschrapt. Dit gebeurde enkele weken voor burgemeester van Riace Domenico Lucano onder huisarrest werd geplaatst op verdenking van assisteren bij illegale immigratie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 nov. 2018 - 21:53

Laten we consequent zijn. Buiten Italië geen pasta en pizza meer.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 nov. 2018 - 18:16

Volgens sommige onderzoekers komt de pasta oorspronkelijk uit China.

omaoeverloos
omaoeverloos1 nov. 2018 - 13:01

Kijken naar kokende mensen, ik zou wel erg wanhopig moeten zijn eer ik daar aan begon.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot1 nov. 2018 - 17:03

Hangt er vanaf wie die kokende mens is. Naar bijvoorbeeld Nigella Lawson wordt echt niet alleen maar gekeken vanwege haar kookkunsten.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 nov. 2018 - 21:53

Ha ha Joe dat klopt als een bus, altijd prettig om naar te kijken...

JohnVKR
JohnVKR31 okt. 2018 - 12:43

Als FvD, PVV en LR het in Nederland voor het zeggen krijgen, wordt de gehele NPO waarschijnlijk overgenomen door Omroep WNL.

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut21 nov. 2018 - 19:11

Dan zie je eens de andere kant van het verhaal.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 nov. 2018 - 21:55

@koffileut. Je bedoelt dat de NOS dan stopt met het publiceren van anti-semitische stukjes en ander rechts gebral?

kweenie2
kweenie231 okt. 2018 - 10:08

Wat mij elke keer weer opvalt is de kleinzieligheid van sommige mensen. Wat doet dit er nou helemaal toe? Alsof ik opeens vriendelijker wordt tegen Marokkanen omdat ik Marokkaans eten zo lekker vind. Of het tegenovergestelde, alsof ik een hekel zou krijgen aan ze omdat ik hun eten smerig zou vinden. Alsof het een zier uitmaakt of mensen een keertje geen Merry Christmas zeggen, maar Happy Holidays. Mensen mogen van mij alle meningen hebben die ze willen, maar als je je al druk gaat maken over 'teveel buitenlandse recepten op TV', dan zie je toch een ontzettend klein, zielig ventje de volgende keer dat je in de spiegel kijkt?

1 Reactie
koffieleut2
koffieleut231 okt. 2018 - 21:47

Wie is er kleinzerig. Is dat diegene die wel komt bij de , na de Germaanse tijd, fijne kerstdagen of diegene die wegblijft i.v.m fijne kerstdagen. Dat bijt een beetje met "Mensen mogen van mij alle meningen hebben die ze willen". Dan kunnen we net zo goed kerstfeest kerstfeest noemen en zwarte piet zwart laten. Immers , die het zo willen vieren leef je uit. Als de rest dat niet wil, dan blijven ze toch lekker weg. Wanneer is onverschilligheid een knieval? Wanneer is een punt maken een statement?. En soms koester je belachelijke kleine successen om grote "verliezen" te kunnen verwerken. Ik weet werkelijk niet wat de achterliggende gedachten en gevoelens zijn om deze kok te ontslaan, maar het basis recept hiervan zal wel niet het gebruik van exotische kruiden alleen zijn.

Rechtse Bal
Rechtse Bal31 okt. 2018 - 10:03

als het format van het programma veranderd is in een format met alleen Italiaanse gerechten, lijkt het me duidelijk dat alleen Italiaanse gerechten gepresenteerd worden. Dat zijn beslissingen waar de kok buiten staat.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 okt. 2018 - 17:37

Als je gewijzigde formats gaat fantaseren zodat iets niet meer xenofobisch lijkt, wat ben je dan? Hint: Het begint met een X

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 okt. 2018 - 23:22

Als het format van het programma is veranderd om politieke redenen is dat een ontoelaatbare inmenging in de redactionele vrijheid. Alleen kleingeestige types kunnen zoiets verzinnen / verdedigen.

Sonic2
Sonic231 okt. 2018 - 9:57

Het is precies hetzelfde als in Nederland waar Baudet van Gerrit Hiemstra af wilt omdat hij te pro wetenschappelijk zou zijn. En dat mag van Baudet niet en was de lavendel prinses op zijn teentjes getrapt. Voor de zoveelste keer. Salvini is dan ook een rechts radicale idioot die ver van het pluche af had moeten blijven. Salvini volgt echter ook maar de rechts radicale ideologie en die zorgt overal waar ze komt voor rampen. Of het nu in Amerika is of in Brazilië. Ook hier had de kiezer zich veel problemen kunnen besparen.

M7
M731 okt. 2018 - 9:28

Er gaat ook niets boven een mooie Agnello ai Finocchietti selvatici alla Nuorese. Mooi glas Brunello de Montalcino erbij , de maaltijd afronden met een espresso en een limoncello.....

1 Reactie
Bernie2
Bernie231 okt. 2018 - 9:58

:-)

JvanDeventer
JvanDeventer31 okt. 2018 - 9:21

Ik kan er niets verstandigs van zeggen, maar ik zou willen dat er bij ons een verzamelpunt (TV-programma, kookboek) zou zijn waar je de echt Hollandse keuken kunt leren. Iets van lever met niertjes en spek, hachee of zuurkoolstamp. Onderschat eten.

7 Reacties
Robbels
Robbels31 okt. 2018 - 10:41

We leven in een vrije maatschappij. Waar wacht u op om te beginnen? Als dit een daadwerkelijk gat in de markt is, dan moeten er voldoende koks staan te springen om hier in de springen. Maar indien niemand dit doet vraag ik mij werkelijk af: waar wacht u op?

Hans Idem
Hans Idem31 okt. 2018 - 16:15

Het internet staat vol recepten, ook traditioneel Nederlandse.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 okt. 2018 - 17:40

@Robbels geen verantwoordelijkheid vragen van jvand, hij is al zo lang bezig te laten zien dat hij dat niet aankan.

JvanDeventer
JvanDeventer31 okt. 2018 - 18:28

@Robbels Nou, ik zeg niet dat ik zélf zo'n keukenprins ben. Ook heb ik niet veel commerciële aanleg. Het zou wèl erg leuk zijn als het inderdaad een gat in de markt was.

Nick the Stripper
Nick the Stripper31 okt. 2018 - 23:21

Er zijn hele stapels Nederlandse kookboeken (en Friese, Twentse, Limburgse....) En wat Hans Idem zegt. Dus wat u zou willen is al lang een feit. Overigens is het maar de vraag wat er zo 'echt Hollands' is aan de door u genoemde gerechten: hachee heeft Franse wortels, zuurkool is van origine Duits en die "lever met niertjes en spek" is geen gerecht, maar een boodschappenlijstje van Hannibal Lecter.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 nov. 2018 - 9:52

Ik heb mijzelf leren koken op mijn 12de uit een oude editie van het Electro kookboek (1938). Nu we van het gas af moeten weer helemaal modern. Antiquarisch/tweedehands nog wel te krijgen.

DonDonaldSucks
DonDonaldSucks1 nov. 2018 - 21:57

Wat is er Hollands aan lever met niertjes en spek? Dat at men overal.

Appi Mohamud
Appi Mohamud31 okt. 2018 - 9:20

Castellani........... was dat niet een zeer berucht wijngaard familie? Wist niet dat ze ook een beroemd kok in de familie hadden. Hoe dan ook, het is geen verrassing dat Italië terug is naar facisme, ze wilden al sinds de jaren 90 terug naar de Mosellini tijdperk terug.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 okt. 2018 - 17:40

met de verwijzingen naar wijnen is de Moselini verschrijving prachtig

Sam V
Sam V31 okt. 2018 - 9:14

Hij is niet weggestuurd. Hij is zellf weggegaan nadat de RAI heeft aangegeven even geen gebruik van zijn recepten te willen maken om ruimte te maken voor meer traditionele Italiaanse recepten. Dit roept inderdaad de verdenking op van "Italië eerst", maar je kan het niet als een feit poneren. Dat hij dat wel doet, maakt hem natuurlijk onmogelijk voor zijn werk.

Robbels
Robbels31 okt. 2018 - 9:05

Een bekrompen, naargeestig en kleinzielig besluit. Meer kan ik er niet van maken.

Bernie2
Bernie231 okt. 2018 - 8:38

Een zieke meerderheid van de Italianen koos bewust voor een stel ouderwetse Mussolini's om hun land op nationalistische wijze te besturen. Dit is een van de resultaten. Turkse, Ethiopische en Marokkaanse eethuisjes (en andere middenstanders met een andere huidskleur dan roze) kunnen zich hooguit nog het vege lijf redden. Zolang fascisten daar de macht hebben voor mij geen reisbestemming. Evenmin als Hongarije, Polen etc.

2 Reacties
Sonic2
Sonic231 okt. 2018 - 16:37

Italie, Amerika en Hongarije zijn inderdaad voorbeelden van als de balans van centrum rechts naar radicaal rechts verschuift. Al was Berlusconi natuurlijk ook al uiterst rechts. Het is geen spelletje. Het is geen verfrissend experiment. Enfin. De meerderheid kiest er voor he. En maar afgeven op links. Zucht.

JvanDeventer
JvanDeventer1 nov. 2018 - 22:53

Wat dacht u van lekker weg in eigen land? Er is één maar: wat doe je als rechtgeaarde linksdenker als Baudet in de regering komt? Kun je dan nog wel met goed fatsoen naar Texel op vakantie of naar het Geuldal? Mijn geestverwanten willen geen van allen meer naar Amsterdam. Maar dat heeft ook met de parkeertarieven te maken.

Mostafa
Mostafa31 okt. 2018 - 8:34

Geen vreemde recepten, maar gratis vreemde olie en gas uit Libië ( tijdens jaren lang bezetting van Libië door Italië en nog steeds ) dat mag weer wel ?!