Joop

Italiaanse toestanden bij het CDA

  •  
02-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kee & Van Jole buigen zich over de positie van CDA-leider Wopke Hoekstra in de formatie, de verdere val van CDA-ideoloog Sywert van Lienden en zelfs de nieuwste voorspelling van rasoptimist Hugo de Jonge.
Hoe zit het met het ‘derde oog’ waarmee formateur Mariëtte Hamer de formatie wil redden? Volgens Kee betekent het dat ze af wil gaan op haar intuïtie om een kabinet van VVD-D66-CDA-PvdA-GroenLinks te vormen, volgens hem heeft ze daarbij meer aan een boos oog. Van Jole stelt dat je met een derde oog dingen ziet die er niet zijn en dat geldt ook voor die coalitie. Kee zegt dat de hoofdrolspelers elkaar niet goed liggen. Van Jole verzet zich daartegen en zegt dat CDA en VVD niet met de linkse partijen in zee willen omdat ze dan ander beleid moeten gaan voeren. Hij herhaalt dat de formatie er op uit zal draaien dat de huidige coalitie doorgaat. Kee is dat laatste wonderwel met hem eens.
Van Jole prijst Kee dan weer voor diens analyse van de positie van Sywert van Lienden. Kee bestudeerde de antwoorden van minister Tamara van Ark over de duistere mondkapjesdeal van de professionele talkshowgast: “Hij is mei vertrokken als ambtenaar bij de gemeente Amsterdam maar toen had hij die deals al gesloten. Vraag is of die combinatie wel is toegestaan. Dat moet nog uitgezocht worden.” Kee wijst er op dat er allemaal CDA’ers bij de deal betrokken zijn en vraagt zich of het appverkeer tussen hen openbaar gemaakt gaat worden. Daarna barst Van Jole los over het schandaal rond Van Lienden. “Als we dit soort taferelen in andere landen zien, als bijvoorbeeld Italië, dan noemen we dat corruptie. Het is wat dat betreft wel tekenend dat het juist de partij van Hoekstra betreft die zo tekeer is gegaan tegen Zuideuropese landen.”
Tot slot wil Natasja Gibbs nog van het duo weten wat ze denken van de jongste voorspelling van Hugo de Jonge dat in september alle regels worden losgelaten. Van Jole constateert dat iedereen denkt dat De Jonge te optimistisch is maar dat in de routeplanner die drie weken geleden werd gepresenteerd stond dat alle regels per 15 augustus opgeheven zouden worden. “Het echte nieuws is dus: waarom is dat plots een maand later?”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Uitgekleed
Uitgekleed4 jun. 2021 - 16:51

De politieke situatie in Israël doet me denken aan de politieke situatie hier. Daar zijn de oppositie partijen door Netanjahu in een tijdsduur van 12 jaar zodanig geminiseerd dat alleen nog het getal aan partijtjes samengeklonterd tegenwicht kan bieden aan de overheersing van de premier en zijn partij. Hier staan we er ook zo voor na de laatste verkiezingen. Oppositie partijen die langdurig niet meedoen, verliezen interne vitalisatie

Poeh, poeh
Poeh, poeh3 jun. 2021 - 19:24

Terecht dat Hoekstra de boot afhoudt. Nog beter zou zijn hem ver van zich af te duwen met de wetenschap dat je veroordeelt gaat worden als vijfde wiel aan de wagen. En dat zal hem en het CDA blijven achtervolgen, mocht hij mee gaan doen. Oppositie is het beste wat het CDA kan kiezen en van daar uit kijken wat je kunt bijdragen aan beleid. Vermijd de smeekbede van Ploumen/Klaver om samen met hun ten onder te gaan aan de arrogantie Rutte/Kaag.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 jun. 2021 - 10:38

Zowel PvdA als CDA proberen hun zwakke positie op te krikken. CDA wordt geholpen door VVD en PvdA door D66. Voor CDA is de buit al binnen en daarom gaat het nu eisen stellen. Het schrikbeeld van een uiterst rechtse regering dat via de Telegraaf wordt geventileerd is onderdeel van de strategie. Net doen alsof dit absurde scenario levensvatbaar is. Doel is de alliantie tussen PvdA en GL te breken. Dat zal ongetwijfeld lukken. En dat weten beide partijen. Het gaat er nu om die zwakke positie maximaal uit te buiten. Net zoals het CDA doet. Niet door anderen uit te sluiten want VVD zal CDA niet loslaten, maar door inhoudelijk punten te scoren. Of door inhoudelijk tot een vergelijk te komen. CDA en VVD weten dat de PvdA een betrouwbare en ervaren bestuurderspartij is en graag mee wil ondanks alle risico's. Met andere woorden: eenmaal op de stoel kun je ze scheren en knippen zoals je het zelf graag ziet. Dat geldt in mindere mate voor de CU. Bovendien sluiten D66 en CU elkaar uit.

Sonic2
Sonic23 jun. 2021 - 9:48

Ik ben blij dat Joop wel met realistisch nieuws komt. Ongehoord Nederland had het vanmorgen over een linkse machtsgreep. Nu weet ik wel dat ON een ultra rechts PVV/ FvD propaganda kanaal had, maar die hadden het over een linkse machtsgreep. Terwijl van Jole en Kee terecht opmerken dat zoiets lang niet zeker is. Dat een voorzetting van het huidige kabinet waarschijnlijker is. Daarna verzint (ultra) rechts en ook de Telegraaf dat er een rechtse voor de hand liggende meerderheid is. Daarvoor heb je ten eerste VVD/CDA/PVV/ FvD/Van Haga en Ja 21 nodig. En dan heb je 77 zetels. Met al die afsplitsingen heb je de SGP nog nodig om het werkbaar te maken. 7 partijen. Waarbij Baudet en Wilders CDA en VVD als links zien. Waarbij van Haga en Baudet overhoop lagen. Ja21 en Forum ook. Waarbij er onderlinge blokkades zijn. Totaal onwerkbaar. En CDA en PVV hebben verloren op 17 Maart. We moeten echt wat gaan doen aan die gigantische desinformatie bij onze "rechtse vrienden". Het is enorm. Het is nog niet Amerika, maar de leugens, sprookjes en propaganda gaan nu zover dat er net wordt gedaan alsof rechts enorm heeft gewonnen en alsof er een democratisch defect is dat nu links aan de macht komt. En alsof PVV en FvD daar zelf geen groot aandeel in hebben, want dat hebben ze wel. Jammer dat zelfs linkse reageerders met de grote (ultra) rechtse leugens mee gaan. En dat sommige al 40 jaar door gaan. Dat Nederland economisch door een dal ging kwam allemaal door Den Uyl. Terwijl CDA en VVD daar veel meer verantwoordelijk voor waren. En ook de crisis in 1979( 2e olie crisis) een grote rol spelen. Onze democratie loopt gevaar als we niet eens eindelijk al die rechtse sprookjes en leugens en dolkstootlegendes gaan door prikken. Die zelfs door een aantal rechtse reageerders op deze site worden overgenomen. Zeer, zeer zorgelijk.

2 Reacties
Sonic2
Sonic23 jun. 2021 - 9:52

Er is ook bij mij nog wat ruimte voor verbetering. En natuurlijk is een VVD/ CDA/D66/PvDA/Groenlinks kabinet absoluut geen linkse machtsgreep. CDA/VVD en D66 zijn helemaal niet links. PvdA en Groenlinks worden als rechts gezien in bepaalde linkse kringen. DDS had het over een extreem links kabinet. Heel zorgelijk dat dit soort dolkstootlegendes en verzinsels geloofd worden.

Déjà vu
Déjà vu4 jun. 2021 - 7:26

En wat te denken van de hypocriete media hier in NL. Indien de exteem rechtse Wilders wordt buitengesloten van meeregeren, dan roept men dat zijn kiezers geen stem hebben gekregen. En wanneer linkse partijen worden uitgesloten, dan blijft het stil in Medialand!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 jun. 2021 - 21:57

Ik wil best geloven dat een naadloze voortzetting van R3 het droombeeld van Wopke is, hoe verloren verkiezingen je toch tot een onmisbare schakel kunnen maken, Rutte wil premier van R4 worden, koste wat het kost, hoe vasthoudend Kaag is moeten we afwachten, het signaal dat Rutte heeft afgegeven, cda is voor hem onmisbaar is niet mis te verstaan, dat geeft Hoekstra een machtspositie, iets dergelijks zei hij niet over Kaag hoewel ze meer stemmen haalde dan het cda, Wopke vind ik typisch zo’n kleurloze christen democraat die ten onrechte de pvda en gl wil wegzetten als een gevaar voor z’n nobele politiek, bangelijk en prudent zou van Agt zeggen, ik vind het een benepen boekhoudertje, een dooie grijze muis, Rutte is het daarmee eens Kaag heeft volgens mij een ijzersterke positie mits ze va banque gaat, jullie doen wat ik wil anders trek ik me terug en dan zoek je het uit met andere partijen, ik ben wel ambivalent over deelname pvda/gl aan dit kabinet, hoeveel invloed kan je uitoefenen op grond van de verkiezingsuitslag, hoe ziet de hoofdlijn danwel een regeerakkoord eruit, anderzijds kan je Rutte volgens mij beter controleren vanuit de ministerraad dan de kamer, of het koudwatervrees voor Klaver is van de vvd (en cda) achterban is weet ik niet, datzelfde zou je kunnen zeggen van Samsom, toch gingen ze samen dus voel ik wel wat voor persoonlijke verhoudingen, de wil met elkaar te regeren, ik stel vast dat dhr. v. Jole ook bevangen is door beeldwerking, de pvda was ondergeschikt aan de vvd in R2, een populaire opvatting die iedere grond mist, ik heb ooit een uitzending van politieke junkies hier geplaatst waarin dat beeld aan flarden werd geschoten, helaas bestaat die niet meer maar deze opvatting is de reden dat de pvda niet eigenstandig de regering meer in durft, dit soort opvattingen hebben de pvda tot 9 zetels gereduceerd, als het waar was zou ik er vrede mee hebben, maar het is niet waar en zo zijn we waar we zijn, nergens.

Gualtero
Gualtero2 jun. 2021 - 19:00

Als je het zo stelt gaat het om de vraag wie het eerst door de knieën gaat. Segers of Rutte. Segers heeft feitelijk geen baat bij voortgaande deelname aan de coalitie. Zijn invloed op het beleid is toch al nul. Rutte aast op een plek in de geschiedenis als langstzittende premier. Hij moet nog even doorkrijgen dat de realiteit hem ertoe heeft genoopt zijn droom van een neoliberaal Nederland prijs te geven. Ik ga niet bij herhaling opsommen wat tien jaar Rutte en veertig jaar neoliberaal beleid Nederland hebben opgeleverd. Dat is hier op Joop in diverse opiniestukken overvloedig te vinden. Het is een mismoedig stemmende reeks. En dan is er Hoekstra. Die doet geweldig zijn best om Rutte rechts in te halen. Effe wachten tot Hamers faalt. Dan wordt het bruin-rechts. Kat in het bakkie. Ach, ja, Omtzigt ...

chwiedijk
chwiedijk2 jun. 2021 - 18:27

PvdA, doe niet mee aan Rutte 4. Denk aan Kok, Bos en Samsom!

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 jun. 2021 - 5:15

Dat smaakte blijkbaar naar meer, dus ze zullen er wel weer instappen.

Bert de Vries
Bert de Vries2 jun. 2021 - 15:35

Als de huidige coalitie wordt voortgezet, zal regelmatig een succesvol beroep worden gedaan op rechtse splinters. Die strategie zal het kabinet niet blijvend in het zadel houden, maar wel de levensduur ervan verlengen. Als het kabinet uiteindelijk valt, zullen VVD en CDA er vrijwel onbeschadigd uitkomen. Wat het totaalresultaat wordt, is voor 80 procent afhankelijk van de staat van de economie op dat moment.

3 Reacties
frankie48
frankie483 jun. 2021 - 7:22

Beste Bert, Ik verwacht -en zeker als het op milieueisen of -normen aankomt-, dat een rechtse regering met CU hier veel vaker tegen de grenzen gaat aanlopen van wat toelaatbaar zou zijn.

Bert de Vries
Bert de Vries3 jun. 2021 - 9:27

Frankie, wat bedoel je met -toelaatbaar-? Bedoel je moreel toelaatbaar, juridisch toelaatbaar (bv Parijsakkoord) of politiek toelaatbaar? Bedoel je moreel / juridisch: inderdaad. Rechts beschouwt zorg voor het milieu als een sta-in-de-weg. En terzake het milieu beschouw in de CU als rechts.

frankie48
frankie484 jun. 2021 - 8:07

Beste Bert, Het spanningsveld waarbij de regels misschien wel of niet aan hun kant zullen staan, maar waar veel maatschappelijke organisaties uit onbegrip een om juridische toetsing zullen gaan vragen.