Joop

Italiaanse stad wil geen Stolpersteine voor slachtoffers nazi’s

  •  
03-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stolpersteine

© cc-foto: Gouwenaar

De gemeenteraad van het Italiaanse Schio heeft tegen een motie gestemd van de centrum-linkse Partito Democratico om veertien zogeheten Stolpersteine te leggen. Volgens het rechtse raadslid Alberto Bertoldo zouden de struikelstenen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de nazi’s, kunnen leiden tot ‘haat en verdeeldheid’. Ook burgemeester Valter Orsi zag niets in het plan voor de subtiele herdenkingsstenen: “We hebben in onze stad al een plaquette waarmee de kampslachtoffers worden herdacht.”
Het verzet tegen de Stolpersteine heeft tot verontwaardigde reacties geleid van andere Italiaanse politici en joodse organisaties. “Dat de gemeenteraad van Schio de Stolpersteine ziet als een provocatie is een beschamende poging om ervoor te zorgen dat de misdaden van het naziregime worden vergeten”, vindt Noemi Di Segni van de Unie van Italiaanse Joodse Gemeenschapsverenigingen. “Met dit besluit wordt Holocaust-ontkenning een officiële daad.”
In verscheidene andere Italiaanse plaatsen , zoals Rome, Milan en Genua, liggen wel struikelstenen. Ook in een groot aantal Nederlandse plaatsen zijn de stenen te vinden, meestal voor de woningen waar de slachtoffers van de nazi’s woonden. Het idee voor de Stolpersteine komt van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
cc-foto: Gouwenaar

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

JaapBo
JaapBo4 dec. 2019 - 9:47

Wel stuitend dat men tegen Stolpersteine is. Maar nog stuitender dat dat dan "Holocaustontkenning" wordt genoemd!

1 Reactie
ton14024
ton140244 dec. 2019 - 14:30

1 van de X-tal raadsleden is fout. Hoeveel raadsleden hebben ze daar, en hoe verhoudt dat zich met onze volksvertegenwoordiging?

quatsch
quatsch4 dec. 2019 - 2:17

Wanneer worden er 'stolpersteine' geplaatst in Jaruzalem? Zou dit erg waarderen, voor al de onschuldige Palestijnse slachtoffers die gevallen zijn! Immers, daarmee geeft men aan dat elk onschuldig slachtoffer er één teveel is.

3 Reacties
Astie
Astie4 dec. 2019 - 7:59

Plaatsen we er ook gelijk een paar in Ramallah

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten4 dec. 2019 - 8:16

As jij daartoe het initiatief neemt komt die datum misschien ietsje dichterbij.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof4 dec. 2019 - 9:55

Ik zou dat daar ook erg waarderen voor alle onschuldige Israëlische mensen die gevallen zijn door Palestijnse aanslagen en raketten.

OlavM
OlavM3 dec. 2019 - 20:39

Ook Italië heeft ten gevolge van haar eigen fascistische verleden en de opstelling van de RK Kerk (Vaticaanstad) ten opzichte van de Tweede Wereldoorlog -waarin die niets deed om de joden te redden en talloze oorlogsmisdadigers hielp ontkomen naar Zuid-Amerika- een slecht geweten, waaraan sommigen kennelijk liever niet herinnerd willen worden.

van Putten
van Putten3 dec. 2019 - 20:13

Mussolini was geen antisemiet en de joden waren tot de Duitse bezetting in 1943 veilig in Italie ofschoon er wel anti joodse wetten waren ingesteld. De vervolging en deportatie van joden uit Italie was een Duitse aangelegenheid.

1 Reactie
johannn2
johannn23 dec. 2019 - 21:58

van Putten, En dat gebeurde met medewerking van veel Italianen. .

dirkdirk
dirkdirk3 dec. 2019 - 16:58

Tja Democratie he.

madbako
madbako3 dec. 2019 - 15:47

Fascisme en Italie. Altijd al in één adem uitgesproken. De roots liggen daar dan ook.

1 Reactie
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof4 dec. 2019 - 9:58

@madbako, Dat klopt, de roots van het fascisme liggen in Italië. Vreemd genoeg was het fascisme niet antisemitisch, daarvoor moet je toch echt bij het nazisme zijn. Ik weet wel dat men die twee graag in 1 adem noemt maar, alhoewel beide onwenselijk, ze zijn toch erg verschillend.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos3 dec. 2019 - 15:16

Nu is in Amsterdam ook niet iedereen van deze steentjes gediend. Er zijn nogal wat Grachtenpanden die in de jaren na de oorlog leegstonden. In de jaren 60 en 70 verrommelden en begin jaren 80 gekraakt werden. De krakers van toen wonen er nog steeds. Zo'n steentje voor de deur geeft dan toch een wrange bijsmaak.

3 Reacties
madbako
madbako3 dec. 2019 - 15:48

Welke groep is er dan niet van gediend. Dat haal ik namelijk niet uit je bijdrage

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 dec. 2019 - 7:33

Wat is dan precies die wrange bijsmaak?

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten4 dec. 2019 - 8:19

Kun je hier bronnen bij geven, Lowieke? Van het verzet, en dat dat met krakers te maken heeft? En hoeveel precies is 'nogal wat'? Zo lijkt het toch een beetje op zwartmakerij.

Astie
Astie3 dec. 2019 - 14:02

Wat is het probleem? De bestuurders van de stad willen dit niet en hebben al een gedenkplaats. Omdat een Duitse kunstenaar zijn steentjes wil opdringen moet iedereen er maar mee in stemmen. Blij dat er iemand een keer niet mee werkt aan dit soort dingen. Alsof we de slachtoffers nog niet genoeg herdacht hebben.

9 Reacties
Zomaareenmening
Zomaareenmening3 dec. 2019 - 14:25

Helaas vriend! de slachtoffers kunnen nooit genoeg herdacht worden! Of zullen we zoals men uit jouw reactie kunt opmaken, ook maar de 2de wereldoorlog, de Nazi's en het afslachten van een groot deel van de bevolking van Joodse afkomst, vergeten?

kweenie2
kweenie23 dec. 2019 - 14:30

Dat is een ander argument dan wat die burgemeester gaf. Hoe kunnen die stenen leiden tot haat en verdeeldheid? Zelfs als je dat oprecht denkt, ben je toch gewoon aan het toegeven aan fascisten? Want wie anders zou die stenen zien als een bron van haat en verdeeldheid?

Astie
Astie3 dec. 2019 - 15:22

@Zomaareenmening: Wie heeft het over vergeten? Staat echt helemaal nergens in mijn tekst. Moeten we elke vorm van herdenken maar accepteren? De volgende kunstenaar wil graag de huizen blauw met wit geverfd hebben en de kunstenaar daarna wil graag een davidster op elke dakpan schilderen. Elk jaar de slachtoffers herdenken en voor degene die daar behoefte aan heeft een mooi rustig plekje dat elk moment toegankelijk is, is toch prima.

Astie
Astie3 dec. 2019 - 15:30

@kweenie: als een gemeenteraad tegen een motie stemt dan is er meer aan de hand dan deze redenering. Wat de burgemeester in mijn ogen doet is een reden verzinnen om tegen te zijn die gebaseerd is op handhaving van de openbare orde. Dat is de enige manier dat de burgemeester zo iets op eigen houtje tegen kan houden.

Nick the Stripper
Nick the Stripper3 dec. 2019 - 17:09

Fijn. Je onbehoorlijke mening is gehoord. En nou weer snel terug onder je steen.

kweenie2
kweenie23 dec. 2019 - 18:39

Waarom dekt die burgemeester de gemeenteraad? Zeker tegen dit soort monumenten is volgens mij weinig in te brengen. Het is een klein gebaar, neemt geen ruimte in en kost volgens mij zelfs de gemeente niks of vrijwel niks. Dan blijft er niks over aan argument, en je zet hiermee ook geen precedent om 'elke vorm van herdenken' te moeten accepteren. Deze vorm van herdenken is zo minimaal qua impact op de omgeving en herdenkt tegelijkertijd zo een vreselijk zwarte bladzijde uit de geschiedenis, wat kun je daar nu tegen hebben? Het zou zoiets zijn als het verbieden van het dragen van poppies ter nagedachtenis aan de 1e wereldoorlog in het VK, dat zou ook nergens op slaan.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 dec. 2019 - 19:41

'Moeten we elke vorm van herdenken maar accepteren? De volgende kunstenaar wil graag de huizen blauw met wit geverfd hebben' Dat verzin je er zelf bij. Niemand roept daartoe op.

Astie
Astie4 dec. 2019 - 7:55

@kweenie: Waarom dekt de burgemeester de gemeenteraad? Een burgemeester hoeft de gemeenteraad niet te dekken omdat de burgemeester in de pikorde van de besluitvorming onder de gemeenteraad komt. @Nick the Stripper: lastig he, als iemand een andere mening heeft. Dat schijnt in een democratie zonder problemen te kunnen. En je mag er zelfs ongestraft voor uitkomen ook nog. Dus nee, ik ga niet terug onder mijn steen (goede woordkeuze trouwens met dit onderwerp). @Joe Speedboot: Wie heeft er opgeroepen tot plaatsen van stenen voor gedenkwaardige huizen? Een duitse kunstenaar is hiermee begonnen en dit mooie gebaar is omarmt door meerdere gemeente. Nu is er een gemeente die het niet omarmt en dan is dat een probleem?

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 dec. 2019 - 14:48

Astie 4 december 2019 at 08:55 [ lastig he, als iemand een andere mening heeft. ] Nee hoor, alle meningen zijn welkom. Waar ik op aansla zijn leugens, drogredenen en stompzinnige opmerkingen. Jou postings hier vallen in de laatste categorie.

harmmeijer
harmmeijer3 dec. 2019 - 13:25

En Mussolini zag dat het goed was.

3 Reacties
Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser3 dec. 2019 - 15:23

Mussolini ziet helemaal niets meer.

madbako
madbako3 dec. 2019 - 15:49

@Mat C.H. Visser 3 december 2019 at 16:23 Mussolini ziet helemaal niets meer. Zou je niet zeggen als je zijn navolgers nog steeds in actie ziet. Hij is in ieder geval niet vergeten door zijn landgenoten.

harmmeijer
harmmeijer3 dec. 2019 - 16:58

@ Mat C.H. Fascisme is aan een comeback bezig en Mussolini wordt verheerlijkt https://www.groene.nl/artikel/de-mussolini-in-de-italianen