Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italiaanse stad wil geen Stolpersteine voor slachtoffers nazi’s

  •  
03-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
stolpersteine

© cc-foto: Gouwenaar

De gemeenteraad van het Italiaanse Schio heeft tegen een motie gestemd van de centrum-linkse Partito Democratico om veertien zogeheten Stolpersteine te leggen. Volgens het rechtse raadslid Alberto Bertoldo zouden de struikelstenen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de nazi’s, kunnen leiden tot ‘haat en verdeeldheid’. Ook burgemeester Valter Orsi zag niets in het plan voor de subtiele herdenkingsstenen: “We hebben in onze stad al een plaquette waarmee de kampslachtoffers worden herdacht.”
Het verzet tegen de Stolpersteine heeft tot verontwaardigde reacties geleid van andere Italiaanse politici en joodse organisaties. “Dat de gemeenteraad van Schio de Stolpersteine ziet als een provocatie is een beschamende poging om ervoor te zorgen dat de misdaden van het naziregime worden vergeten”, vindt Noemi Di Segni van de Unie van Italiaanse Joodse Gemeenschapsverenigingen. “Met dit besluit wordt Holocaust-ontkenning een officiële daad.”
In verscheidene andere Italiaanse plaatsen , zoals Rome, Milan en Genua, liggen wel struikelstenen. Ook in een groot aantal Nederlandse plaatsen zijn de stenen te vinden, meestal voor de woningen waar de slachtoffers van de nazi’s woonden. Het idee voor de Stolpersteine komt van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.
cc-foto: Gouwenaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.