Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italiaanse Lega-burgemeester weert migrantenkinderen bij schoollunches

  •  
15-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-10-15 om 17.23.09
Kinderen van migranten worden in de Noord-Italiaanse stad Lodi op last van de burgemeester geweerd bij schoollunches en uit schoolbussen. Pas wanneer beide niet in Italië geboren ouders bewijzen overleggen dat zij zowel in Italië als in het land van herkomst niet over voldoende financiële middelen beschikken, komen de kinderen in aanmerking voor de (deels) gesubsidieerde lunches of de busrit naar school.
De uitsluiting is het gevolg van een nieuw beleid ingesteld door burgemeester Sara Casanova van de extreemrechtse Lega partij. Ondanks dat zowel vanuit het ministerie van Onderwijs en kinderrechtenorganisaties felle kritiek komt, houdt Casanova vast aan haar maatregel, waar zo’n twee- tot driehonderd kinderen door worden getroffen. Voor hen is door sympathisanten een crowdfundactie opgestart, waar zo’n tweeduizend mensen inmiddels hebben gedoneerd. Daarmee is nu 60.000 euro opgehaald, waardoor de kinderen in elk geval tot het eind van het jaar lunch en vervoer hebben.
Ouders die de gevraagde bewijzen niet kunnen overleggen, omdat die documenten simpelweg niet bestaan of omdat ze er geen toegang tot hebben in het land van herkomst – bijvoorbeeld omdat ze gevlucht zijn – krijgen automatisch het hoogste tarief doorberekend voor de schoollunches. Kinderen van migranten die om die reden lunchpakketten van huis meekrijgen, moeten verplicht buiten de kantine eten.
Minister van Onderwijs Marco Bussetti heeft Casanova op de vingers getikt en gezegd dat ‘kinderen nooit de dupe’ mogen worden. De minister grijpt echter niet in en heeft de gemeenteraad van Lodi laten weten dat zij op zoek moeten gaan naar een andere oplossing. De Italiaanse kinderombudsman Filomena Albano was tegenover de krant Repubblica een stuk stelliger. Volgens haar worden met de maatregel kinderrechten geschonden: ‘Het is ondenkbaar dat jonge kinderen worden gedwongen alleen te eten, gescheiden van hun klasgenootjes, omdat hun ouders het niet kunnen betalen.’
Ook vicepremier Luigi Di Maoi van de Vijfsterrenbeweging heeft laten weten dat hij de maatregel van Casanova afkeurt. Op sociale media schreef hij zondag: ‘Wanneer bepaalde ouders zich niet aan de regels houden, straf je hen, niet hun kinderen. De staat hoort altijd aan de kant van de kinderen te staan.’ De andere vicepremier, Matteo Salvini, partijleider van Lega, schaart zich echter achter zijn burgemeester. Hij liet direct weten dat ‘ouders die niet betalen een schande zijn voor zowel Italiaanse als buitenlandse ouders.’
Kinderrechtenorganisaties hebben laten weten het beleid van burgemeester Casanova aan te willen vechten in de rechtszaal. Volgens hen wordt niet alleen de Italiaanse wet overtreden, maar ook de Europese mensenrechtenwetten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.