Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Italiaanse bende verkocht vijf jaar lang nep-biovoedsel

  •  
06-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
biovoedsel_300.jpg
Megafraude met biologische voedsel ontdekt. Italiaanse ambtenaar gaf onterecht biologische certificaten af aan agrarische producenten
In Italië heeft een bende in vijf jaar 700.000 ton voedsel als nep-biologisch voedsel verkocht. De Italiaanse politie arresteerde vandaag zeven mensen en nam 2500 ton nep-biovoedsel in beslag.
Het nep-biologisch voedsel dat sinds 2007 de handel is opgekomen had met de biologische stempel bijna een waarde van 300 miljoen euro. Uit onderzoek blijkt nu achteraf dat het om normaal geteeld voedsel gaat. De export ging niet alleen naar Nederland, maar ook naar België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije.
Italië heeft van alle Europese landen het grootste aantal biobedrijven. De sector heeft een jaaromzet van zo’n 3 miljard euro. De politie arresteerde vandaag onder andere bestuurders van agrarische producenten waaronder Bioecoitalia, Sona en Sunny Land, en een medewerker van een overheidsinstantie die certificaten uitgeeft voor biologisch voedsel.
Kun je biologische voedsel nog wel vertrouwen: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Hermanbakker
Hermanbakker6 dec. 2011 - 21:23

Niet biologisch voedsel bestaat (nog ?) niet.

[verwijderd]
[verwijderd]6 dec. 2011 - 21:23

Er is zoveel nep, dat we niet eens meer weten hoe echt er uit ziet.

1 Reactie
Joeri2
Joeri26 dec. 2011 - 21:23

Ja lieve mensen, de graaiers zitten niet alleen bij de banken.

Nossie2
Nossie26 dec. 2011 - 21:23

Ik vind dit geen criminaliteit. Ik vind het slim om van de domheid van anderen rijk te worden. Ik hoor het die sukkels nog zeggen dat ze het proeven dat dit veel lekkerder is. Ik hoorde ze dat ook zeggen van het kraanwater dat hier op de terrassen als bronwater verkocht werd of de eieren die van scharrelkippen komen die veel lekkerder zijn. Over groene stroom nog maar de zwijgen. De mens wil besodemietert worden. Oh ja, ik eet chocolade en drink koffie die utz certified zijn. Maar niet echt hahahah

1 Reactie
Qizilbash020
Qizilbash0206 dec. 2011 - 21:23

Meneer Multatuli, van u had ik toch echt beter verwacht. Die mensen betalen meer geld vanuit hun morele verantwoordelijkheidsgevoel. De smaak is eigenlijk ondergeschikt. Dat sommige mensen toch niet de verfijning in smaak hebben die ze denken te hebben om biologische en normale producten te onderscheiden, geeft oplichters niet het recht om hun gang te gaan. Wat betreft die scharreleieren kan ik zeggen dat er wel zeker verschil in smaak is tussen dagverse eieren van echte loslopende scharrelkippen op een boerderij en gewone eieren. Ik kan me de smaak van de omeletten in roomboter op onze boerderij in Turkije nog heel goed herinneren. Kan ook zijn dat Turkse kippen lekkerdere eieren leggen.