Joop

Italiaanse arts waarschuwt: zo erg is de corona-uitbraak

  •    •  
09-03-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
Macchini
In een lang bericht op Facebook vertelt de Italiaanse intensive care arts Daniele Macchini van het ziekenhuis Humanitas Gavazzeni in Bergamo nabij Milaan, in het hart van de uitbraak, over hoe het is om in de frontlinie het coronavirus te bestrijden. Sinds de uitbraak van het virus zijn in Italië al honderden mensen aan COVID-19 overleden. Zestien miljoen mensen in het noorden van Italië zijn in quarantaine geplaatst.
Het bericht van Macchini maakt duidelijk dat de vele relativerende berichten over de corona-uitbraak, met name in Italië, grotendeels onterecht sussend zijn. Hij roept zijn medeburgers op de uitbraak serieus te nemen en smeekt hen de maatregelen op te volgen die genomen worden om de ziekte te bestrijden. Hij spreekt van een oorlog tegen het virus.
Epidemioloog Silvia Stringhini plaatste de posting in een Engelstalige samenvatting op Twitter. Joop vertaalde die weer naar het Nederlands. Dit is de dramatische oproep die Macchini met zijn landgenoten en de wereld wil delen:
“Na lang nadenken over of ik wel moest schrijven wat ons overkomt en zo ja wat, voelde ik dat blijven zwijgen onverantwoord is. Ik zal daarom proberen om mensen die ver van onze realiteit staan, te vertellen hoe we in Bergamo in deze dagen van COVID-19-pandemie leven. Ik begrijp de noodzaak om geen paniek te veroorzaken, maar ik vrees dat de boodschap van hoe gevaarlijk deze uitbraak is, de mensen anders niet bereikt.
Ik heb zelf met enige verbazing de voorbije week de reorganisatie van het hele ziekenhuis gezien, toen deze vijand zich nog in de schaduw bevond: de afdelingen werden ‘leeggemaakt’, op basis van een zorgvuldige selectie werden  activiteiten gestaakt, evenals de opnames op de intensive care om zoveel mogelijk bedden vrij te maken.
Deze snelle transformatie zorgde voor een sfeer van stilte en een surrealistische leegte op de gangen van het ziekenhuis die we eerst niet begrepen, alsof we wachtten op een oorlog die nog moest beginnen en waarvan velen (waaronder ik) niet zeker waren of die ooit wel zou uitbarsten, helemaal in deze hevigheid. 
Ik herinner me nog een nachtelijk gesprek, een week geleden toen ik wachtte op de resultaten van een test. Als ik er nu over nadenk, lijkt mijn bezorgdheid van toen over één mogelijk geval bijna belachelijk en ongerechtvaardigd, nu ik heb gezien wat er gebeurt. Welnu, de situatie is thans op zijn zachtst gezegd dramatisch.
De oorlog is letterlijk uitgebarsten en er wordt dag en nacht ononderbroken gevochten. De grote behoefte aan bedden is in alle hevigheid werkelijkheid geworden. Het een na het andere bed wordt leeggemaakt, in een indrukwekkend tempo.
De borden met de namen van de patiënten, in verschillende kleuren afhankelijk van de operatie-afdeling, zijn nu allemaal rood en in plaats van aan te geven welke operatie er uitgevoerd moet worden, tonen ze nu de diagnose, die altijd hetzelfde luidt: dubbele longontsteking (bilateral interstitial pneumonia, red. Joop).
Laat me nu uitleggen welk griepvirus zo’n enorm drama veroorzaakt. [het bericht blijft COVID-19 vergelijken met griep, red. Joop]. Terwijl er nog steeds mensen zijn die opscheppen dat ze niet bang zijn en daarom maatregelen negeren, of die protesteren omdat hun dagelijkse routine tijdelijk onderbroken wordt, vindt er een epidemiologische ramp plaats. Er zijn geen chirurgen, urologen of orthopedisten meer, we zijn allemaal nog slechts artsen die plotseling deel uitmaken van één enkel team om deze tsunami die ons heeft overweldigd te bedwingen.
Gevallen vermenigvuldigen, we komen op een aantal van 15 tot 20 opnames per dag, allemaal om dezelfde reden. De resultaten van de tests volgen elkaar snel op: positief, positief, positief. Plots is de spoedeisende hulp volledig overlopen.
De redenen voor opname zijn steeds hetzelfde: koorts en ademhalingsmoeilijkheden, koorts en hoest, gestokte ademhaling. Radiologie rapporteert altijd hetzelfde: dubbele longontsteking, dubbele longontsteking, dubbele longontsteking. Allemaal in het ziekenhuis.
De een wordt geïntubeerd en naar de intensive care gebracht. Voor anderen is het al te laat … Beademingsapparatuur is plots goud waard: operatiekamers die niet worden gebruikt omdat de operaties zijn gestaakt, worden ingericht als intensive care-zalen.
Het personeel is uitgeput. Ik zag de vermoeidheid op gezichten van mensen die normaal gesproken onvermoeibaar zijn, ondanks het uitputtende werk dat ze altijd al doen. Ik zie solidariteit bij ons allemaal, niemand die ooit stopt met onze collega’s internisten te vragen: “Wat kan ik nu voor je doen?”
Artsen die bedden verplaatsen en patiënten overbrengen, die medicatie toedienen in plaats van verpleegkundigen. Verpleegkundigen met tranen in hun ogen omdat we niet iedereen kunnen redden, terwijl bij verschillende patiënten tegelijkertijd te zien is dat hun lot al bezegeld is.
Er zijn geen diensten meer, geen uren meer. Het sociale leven is voor ons opgeschort. We zien onze families niet meer uit angst ze te besmetten. Sommigen van ons zijn al geïnfecteerd, ondanks de protocollen.
Sommigen van onze geïnfecteerde collega’s hebben ook geïnfecteerde familieleden en sommigen van hun familieleden verkeren al tussen leven en dood. Dus wees geduldig, je kunt niet naar het theater, niet naar musea of niet naar de sportschool. Probeer medelijden te hebben met de talloze oude mensen die je zou kunnen uitroeien.
We proberen onszelf hier alleen maar nuttig te maken. Je zou hetzelfde moeten doen: wij hebben allen invloed op het leven en de dood van tientallen mensen. Jij met het jouwe nog veel meer. Deel dit bericht alsjeblieft. We moeten het verspreiden om te voorkomen dat wat nu hier plaatsvindt, straks in heel Italië gebeurt. 
Ik eindig met te zeggen dat ik de strijd om paniek te voorkomen niet echt begrijp. De enige reden die ik kan bedenken is dat er een tekort aan maskers is, maar er is al geen masker meer te koop. Er is niet veel onderzoek naar, maar is paniek nou echt erger dan de verwaarlozing en de onzorgvuldigheid tijdens een epidemie als deze?”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

Tafelpoot
Tafelpoot14 mrt. 2020 - 18:43

Ongelofelijk hoe Nederland heeft gereageerd op de corona-uitbraak in Wuhan (China) en verspreiding van het virus naar Daegu (Zuid-Korea) en Milaan (Italië). Men had net als in Afrika temperatuurscanners moeten installeren, zodat er gemeten kan worden op koortsverschijnselen. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/14/ook-voor-corona-waren-veel-afrikaanse-landen-al-alert-op-virussen-a3993803 Verder had men de werkgevers gerichter moeten aanspreken. Ook de werkgevers van mensen die als vertegenwoordiger werken of als (pakket)bezorger dan wel maaltijdbezorger. De 24-uurs-economie kan letterlijk levensbedreigend zijn. Brieven en pakketten hoeven echt niet 5 dagen per week bezorgd te worden. Dat kan ook best een keer in de week. Zeker nu er veel digitaal gaat. Een tijdschrift kan ook enkele dagen wachten. Hetzelfde geldt voor boeken, die online besteld worden. Of het in deze tijd verstandig is om pakketjes te bestellen, die aan de deur afgeleverd moeten worden is maar de grote vraag. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor winkeliers, waar pakketjes afgeleverd dienen te worden. Alleen de broodnodige post dan wel pakketjes elke dag bezorgen. Zoals medische post en pakketjes. De rest is van minder groot belang op dit moment. Voor bedrijven geldt, verspreid pauzes nemen is ook een goede oplossing. En verspreide werktijden eveneens. Dit om te voorkomen, dat te veel mensen op een kluitje zitten. Verder duidelijkere richtlijnen naar werkgevers toe. Vaak staan individuele werknemers machtloos tegenover werkgevers. Werkgevers hebben nog al gauw de neiging om het coronavirus te bagatelliseren. En het te vergelijken met een huis-tuin-en keuken griepje. Werkgevers denken vaak aan het economische belang en veel minder aan het volksgezondheidsbelang.

1 Reactie
Tafelpoot
Tafelpoot14 mrt. 2020 - 19:19

En dan het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven. Hoe gezond is dat bij een slecht binnenklimaat? Zeker als de ventilatie niet goed op orde is. https://www.installatie.nl/nieuws/ventilatie-in-nieuwbouw-vaak-niet-op-orde/ Ook kan het helpen om de kamer goed stofvrij te maken en goed te ventileren. Wat kunnen mensen het beste doen? Zodat ze geen andere mensen besmetten met het nieuwe coronavirus en toch nog gezonde lucht inademen en niet de hele tijd zitten in de stof??

Phil2
Phil213 mrt. 2020 - 16:01

Kan iemand eens uitleggen waarom Corona het land Italië zo zwaar heeft getroffen verhoudingsgewijs? Met al het gebep en vele expert commentaar, heb ik daar nog geen zinnig woord over gehoord.

1 Reactie
Phil2
Phil214 mrt. 2020 - 10:30

Hier worden wat factoren genoemd. https://abcnews.go.com/Health/number-coronavirus-cases-rises-italy-hit-hard/story?id=69513697

Izzy2
Izzy211 mrt. 2020 - 16:29

Ik begrijp de mensen die in de Italiaanse zorg werken wel. Op een goed moment is de koek op, de vermoeidheid slaat toe en is het dweilen met de kraan open.

Phil2
Phil211 mrt. 2020 - 7:05

Hm, ik was van plan om toch gewoon boodschappies te doen, naar de fitness te gaan e.d.

Uitgekleed
Uitgekleed10 mrt. 2020 - 14:59

Schokkend. Laat iedereen A.U.B. stoppen met reizen en bezoekjes afleggen.

TigressApril
TigressApril10 mrt. 2020 - 10:56

"Verpleegkundigen met tranen in hun ogen omdat we niet iedereen kunnen redden, terwijl bij verschillende patiënten tegelijkertijd te zien is dat hun lot al bezegeld is." Wat een onzin mijn moeder werkt op een longafdeling en er gaan dagelijks mensen dood. Dat is al lang niet meer schokkend voor haar. Dat was al zo voor de Corona 'uitbraak' en zal daarna ook blijven. Wel heeft ze (alsook meerdere collegas) kinkhoest opgelopen op diezelfde long afdeling iets wat een stuk vervelender is dan Covid-19. Een Nederlandse expert (NOS journaal) gaf aan dat we niet moeten meegaan in het paniekerige sfeertje terwijl deze italiaan helemaal los gaat. "Sommigen van ons zijn al geïnfecteerd, ondanks de protocollen." Zelfs de beste graad filters (ipa-3?) filteren maar 99.97% (mits goed afgesloten langs neus en gezicht) als je absolute veiligheid eist moet je in een plastic pak gaan zitten met een gasfles en rebreather.

1 Reactie
Whesky Scope Viewmedia
Whesky Scope Viewmedia11 mrt. 2020 - 12:25

Door deze reactie wint u een volledig door u zelf betaalde reis naar het hart van de getroffen zone in Noord Italië. Gefeliciteerd. U gaat ondervinden wat het is. U word rondgeleid langs de mooie lege straten. U word rondgeleid door de overvolle ziekenhuizen. En dit alles in uw ondergoed zonder mondkapje. Hier verblijft u 2 nachten. Waarop u weer naar Nederland word gestuurd en verplicht bij uw geliefden in de buurt moet zijn. U moet hen verplicht begroeten door middel van hoesten in het gezicht. U kunt contact opnemen met de Nederlandse overheid om uw prijs te ontvangen. M.v.g Mark Rutten M.P. Nederland.

Bert de Vries
Bert de Vries10 mrt. 2020 - 9:57

De reactie uit Italië is interessant. Met kracht en argumenten wordt betoogd dat het beleid preventief moet zijn. Bijna overal is het beleid reactief. Reactief betekent, dat je achter de feiten aanholt. Alleen dwazen zullen zeggen dat je niet voor de troepen aan moet gaan. Ieder normaal mens begrijpt dat je dat juist wèl moet doen bij de dreiging van een calamiteit. Behalve mensen als Rutte en de leden van zijn entourage. Hun slogan: We moeten paniek voorkomen. Hoezo? De beste manier om paniek te voorkomen, is de kans op een ramp zo klein mogelijk maken. Dat doe je niet met verhaaltjes voor het slapen gaan maar door radicaal proactief beleid. Ook als daar een paar gevoelige leden van de samenleving van uit de bocht gaan. Want dat de epidemie enorme gevolgen gaat krijgen, is een zekerheid. En last but not least: Het aantal ic-bedden is dankzij de marktwerking in de zorg sterk gedaald. Dus de opvangcapacilteit van zwaar zieken is ontoereikend. Bij 12.000 patiënten is er geen ic-ruimte meer. Ga er maar van uit dat er een patiëntenpiek komt van meer dan 20.000. Dat betekent meer dan 2.000 ic-patiënten waarvan er per definitie zo'n 800 de pijp uit moeten. Dat levert vast een schitterende kwinkslag op van onze minister-president.

2 Reacties
Verdulleme
Verdulleme10 mrt. 2020 - 18:04

+1

Whesky Scope Viewmedia
Whesky Scope Viewmedia11 mrt. 2020 - 12:33

Waren er maar meer mensen zoals u, die het wel begrijpen, maar nee, Nederland is arrogant, kiest het land en zijn geld boven de mensen,

Audio
Audio10 mrt. 2020 - 9:24

Uiteindelijk zijn we maar nietige mensjes als we geconfronteerd worden met natuurrampen, pandemieën, terrorisme en oorlog. Dat ontslaat ons natuurlijk niet van onze verantwoordelijkheid om alles te doen wat in ons vermogen ligt en dat we ons niet moedwillig in gevaar begeven, door naar besmette gebieden af te reizen. Het is te hopen dat het RIVM en de andere verantwoordelijke instanties de juiste maatregelen nemen. Maar vooral dat onze bestuurders het hoofd koel houden.

Frank van der Laar
Frank van der Laar10 mrt. 2020 - 6:26

Maar bij ons kan niets gebeuren want het RIVM heeft procedures opgesteld! Als je geen symptomen hebt hoef je niet eens getest te worden.

2 Reacties
Elsadrana
Elsadrana10 mrt. 2020 - 20:51

Als je wel symptomen hebt wordt je ook niet getest. Binnen blijven, op twee meter afstand van mensen blijven. Heb twee familieleden met meer dan 39° koorts en ademhalings problemen. Thuis met 8 paracetamol per dag. Boodschappen voor de deur zetten en weer gaan. Is het advies. Niemand in Nederland weet zo het aantal patiënten of met wie ze in contact zijn geweest.

Izzy2
Izzy211 mrt. 2020 - 16:32

@frankvanlaar Testen van mensen zonder symptomen is zinloos omdat het virus dan niet wordt herkend. Daarnaast zijn er beperkte mogelijkheden tot testen gezien het vervolg, de laboratoria, de opnamecapaciteit, het aantal ic-bedden en zeker gezien het personeel dat voor corona al overbelast was.

EricDonkaew
EricDonkaew10 mrt. 2020 - 1:33

@Daniele Macchini: Ik eindig met te zeggen dat ik de strijd om paniek te voorkomen niet echt begrijp. ------------------------------------ Een imponerend betoog, maar hier raakt hij mij toch echt even kwijt. Ik vind het uiterst begrijpelijk dat men van hogerhand probeert onnodige paniek tegen te gaan. We dreigen namelijk door die paniek, dus niet door het virus wat mij betreft, in een slepende en slopende wereldwijde recessie te geraken. Dat is gelijk ook een beetje paniek van mijn kant, maar wel realistisch. Begrijp goed wat een wereldwijde recessie betekent. Tientallen miljoenen werklozen in de hele wereld. Schrijnende armoede in juist die landen die zich de laatste decennia redelijk hebben ontwikkeld. Misschien zelfs hongersnoden. Oorlogen, want armoede is daar vaak de drijfveer van. En voor mensen die denken: nu hebben we eindelijk de rijken te pakken... vergeet het maar. Die hebben zich allang ingedekt met onroerend goed, levensmiddelenbedrijven, goud en desnoods bitcoins. Wereldwijd vallen de klappen juist onder de arme bevolking en de middengroepen. Vooral ook die middengroepen die zich in een generatie omhoog gewerkt hebben. Als dat allemaal het gevolg is van Coronapaniek, dan geeft dat toch wel te denken. Hopelijk komt er een wereldwijde evaluatie als dit allemaal voorbij is. Hoe een en ander beter aangepakt kan worden en welke prioriteiten er eventueel gesteld moeten worden. Maar het wachten is op de lente, hooguit de zomer. Bij stijgende temperaturen dooft het virus immers als vanzelf uit. Je ziet het in de tropen, een uitbraak van het virus is daar totaal niet aan de orde. Totdat de warmte komt is het beredderen in landen met koude winters.

2 Reacties
4Vier!
4Vier!10 mrt. 2020 - 18:39

Er zijn er toch ook aardig wat in Singapore. Nu is dat een nogal georganiseerd land met prima zorg; dus er is ook een kans dat het in andere landen simpelweg niet als zodanig (h)erkent wordt. Enfin, we gaan het zien.

EricDonkaew
EricDonkaew11 mrt. 2020 - 3:20

@4Vier!: Er zijn er toch ook aardig wat in Singapore. ---------------------------------------------- De besmetten in Singapore hebben hun besmettingen opgelopen in China en Zuid-Korea. Als je met een virus in je lijf Singapore binnenkomt, ben je dat virus natuurlijk niet meteen kwijt. In Singapore zelf hebben mensen elkaar nauwelijks of niet besmet. Het zou misschien wel kunnen in sterk gekoelde ruimtes, maar dat weet ik niet want ik ben geen viroloog. Het virus lijkt in Singapore sowieso op zijn retour. @4Vier!: Nu is dat een nogal georganiseerd land met prima zorg; dus er is ook een kans dat het in andere landen simpelweg niet als zodanig (h)erkent wordt. ---------------------------- Hier in Thailand is de zorg uitstekend georganiseerd, wellicht beter dan in Nederland. Het virus zet hier gewoon niet door. De besmettingen die er zijn/waren komen/kwamen uitsluitend (of bijna uitsluitend, daar wil ik van af zijn) uit het buitenland. Er werd op een gegeven moment wel een dode gemeld, maar tot verdriet van paniekzaaiers bleek deze persoon niet aan Covid maar aan dengue gestorven te zijn. En dat terwijl de plaats waar ik woon tot voor kort door tienduizenden vakantie vierende Chinezen per maand bezocht werd. Met een klimaat als in Lombardije was ik al honderd keer door Covid besmet geraakt. Maar ik merk niets en niemand merkt iets. Ik moet het wel afkloppen natuurlijk, uche uche. Mensen die bang zijn voor het Covid-virus kunnen het beste vluchten naar de tropen.

JanB2
JanB210 mrt. 2020 - 0:47

Dit zegt alles.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2020 - 10:40

Zodra de artsen moeten gaan kiezen wie er wel of niet aan de beademing mag bij longontsteking kan het hard gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2020 - 10:46

De pestepidemie kostte in de 14de eeuw de Noren hun schrijftaal. Het medisch personeel, vnl geestelijken, was extra kwetsbaar en stierf en-masse. Zij waren ook degenen die konden lezen en schrijven. Pas in de 19de eeuw werd een nieuwe schrijftaal bedacht.

dirkdirk
dirkdirk9 mrt. 2020 - 22:19

Als het warmer wordt dan verspreid het zich langzamer, zo las ik ergens. Is de opwarming van de aarde toch nog ergens goed voor.

2 Reacties
Peter Schenk
Peter Schenk10 mrt. 2020 - 12:13

Hoe kom jij daar nu bij? En in Iran dan bijvoorbeeld, waar het altijd snikheet is? Kijk naar het volgende: Het coronavirus grijpt flink om zich heen in Iran. Vandaag maakte het ministerie van Gezondheid nieuwe cijfers bekend: ruim 5800 Iraniërs zijn besmet, 145 mensen zijn overleden aan het virus. Daarmee is Iran na China en Zuid-Korea het land met het hoogste aantal besmettingen.

itsme3
itsme310 mrt. 2020 - 19:56

@peter schenk. Integendeel. In deze tijd kan het er bitter koud zijn en veel sneeuwen.

Lucas2000
Lucas20009 mrt. 2020 - 21:43

En hoeveel mensen zijn er inmiddels dood gegaan aan de gewone griep? Veel meer.

2 Reacties
Peter Schenk
Peter Schenk10 mrt. 2020 - 12:16

Jaarlijks wereldwijd tussen de 600.000 en 800.000 mensen. Maar de kans dat deze uitbraak nog dodelijker is, is niet uit te sluiten, Hoop van niet natuurlijk.

Marinus C.
Marinus C.10 mrt. 2020 - 15:06

De mortaliteit van corona lijkt uit te komen op 3,4%, dit is veel hoger dan zelfs de Spaanse Griep, met 2%, die in 1917-18 een catastrofale epidemie veroorzaakte met tientallen miljoenen doden tot gevolg Daar boven op komt dat dit een nieuw virus is waar mensen geen weerstand tegen zullen hebben, waardoor het relatief aantal besmettingen veel hoger zou kunnen komen te liggen als met griep. Meer besmettingen is meer doden. Dit gaat griep inhalen, en als het echt op wereldtournee gaat zullen er tientallen miljoenen mensen sterven.

Martin108
Martin1089 mrt. 2020 - 21:37

Nu loopt half Nederland te zeiken over overdreven paniek. Als je te vroeg stevige maatregelen neemt is er geen draagvlak en "ja maar de economie ". Straks loopt iedereen te klagen dat de overheid weer eens veels te laat in actie is gekomen.

1 Reactie
Paulus3
Paulus311 mrt. 2020 - 10:06

Zo is het.

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 mrt. 2020 - 21:03

Heftig... Wat de mens voor ogen heeft, kan niet op deze aarde

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon10 mrt. 2020 - 1:34

[ Wat de mens voor ogen heeft, kan niet op deze aarde ] Wet markets bedoel je?

RealistischLinks
RealistischLinks9 mrt. 2020 - 20:52

Het is ook beangstigend, in mijn eigen kring ken ik nu al 9 mensen die (positief getest) met corona zijn besmet. Gelukkig zitten daar geen ouderen of kwetsbaren tussen, maar dat had zomaar anders kunnen zijn. Ze hebben gelukkig hun verantwoordelijkheid genomen en zijn nu in quarantaine gegaan. Allemaal als gevolg van een reis naar Italië.

2 Reacties
JanB2
JanB210 mrt. 2020 - 0:51

Goede vrienden van mij in Griekenland zitten in quarantaine. In een bus met israelische toeristen zaten 2 besmettingsgevallen die aanvankelijk niet waren onderkent maar steeds hevigere klachten kregen. Uiteindelijk zijn ze in het ziekenhuis opgenomen en daar werd COVID-19 vastgesteld. Inmiddels zijn ongeveer 40 inzittenden van de bus positief getest. Patienten werden behandeld in het lokale unisversiteitsziekenhuis: ziekenhuis in quarantaine, universiteit gesloten en uiteindelijk de hele omgeving in quarantaine.

JanB2
JanB210 mrt. 2020 - 0:53

onderkent => onderkend

Audio
Audio9 mrt. 2020 - 20:45

Het is een zeer ernstige pandemie. De Italiaanse virusvariant lijkt gemener te zijn dan de Aziatische. Wat @JanB elders al zei: als het doorzet wordt het een slachting onder 80-plussers. De ziekenhuizen in Europa en de VS zijn niet voorbereid op een ramp van deze omvang: "De ongekende quarantaine-maatregelen in het noorden van Italië zijn mede het gevolg van de situatie in de ziekenhuizen daar: het aantal (ernstig) zieken is zo groot dat het zorgsysteem deze mensen niet meer kan opvangen. Dat roept de vraag op: hoeveel coronapatiënten kunnen de ­Nederlandse ziekenhuizen aan?" https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoeveel-coronapatienten-kan-nederland-aan~b04981a5/

3 Reacties
Audio
Audio9 mrt. 2020 - 21:18

In heel Italië wordt nu het reizen vanwege besmettingen beperkt. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/live-italie-beperkt-reizen-in-heel-het-land-vanwege-besmettingen~b63e83f8/

wegmetons
wegmetons9 mrt. 2020 - 21:23

Niet zo schokkend veel waarschijnlijk, bijna geen enkel land is voorbereid op grote epidemieën. Ook China niet overigens, die bouwen dan wel in een weekje een heel ziekenhuis maar ze hebben het daarvoor wel aardig laten afweten en ook daar kan lang niet iedereen naar het ziekenhuis. En een echte oplossing is er ook niet voor. We kunnen het halve land volbouwen met ziekenhuizen maar daar heb je de mankracht helemaal niet voor.

Paulus3
Paulus311 mrt. 2020 - 10:08

Het is amper variant. De organisatie en diensten hebben het slecht gedaan.