Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Italiaans dorp verklaart zich onafhankelijk

  •  
04-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
ANP-filettino_300.jpg
Protest tegen het beleid van de regering Berlusconi
Het Italiaanse dorpje Filettino heeft zich onafhankelijk verklaard en is zijn eigen bankbiljetten gaan drukken.
Het land is samengesteld uit ontelbare stadsstaatjes die trots zijn op hun eigen tradities en dialecten, en de gemeenten vrezen hun identiteit te verliezen als ze moeten fuseren. Sommigen hebben gezegd asielzoekers uit Libië binnen te halen, om maar over de grens van 1000 inwoners te komen.  
Blijf onafhankelijk: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

dezwarteamsterdammer
dezwarteamsterdammer4 sep. 2011 - 8:36

Wanneer Amsterdam? Van de Laan afzetten, een linkse burgemeester zoeken en het asociale Limburgse kabinet de middelvinger opsteken. De Republiek Amsterdam.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa4 sep. 2011 - 8:36

Het Nederlandse woord ''basta'' is Italiaans hoor! Het enige verschil is dat daar basta een echte basta is!

JoopSchouten
JoopSchouten4 sep. 2011 - 8:36

Dat zijn Kelten.

Heileeuw
Heileeuw4 sep. 2011 - 8:36

Rare jongens die Romeinen....:)

HenkNek
HenkNek4 sep. 2011 - 8:36

Heel goed. Burgers willen zich niet langer identificeren met ver-van-hun-bed-gemeenschappen. De tijd van centralisatie is voorbij. Neem nou zo'n Verhofstad, die voor een machtig Europa pleit, terwijl zijn eigen land geeneens een regering kan vormen. Socialistische folklore dat is het en niet meer van deze tijd.

1 Reactie
maclofty
maclofty4 sep. 2011 - 8:36

Laat Verhofstad nu een fanatieke neo-liberaal zijn !!!!: Guy Maurice Marie Louise Verhofstadt ( uitspraak (info·uitleg)) (Dendermonde, 11 april 1953) is een Belgische politicus voor de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld). ==== Je bent ook lekker op de hoogte van zaken. Zou in het vervolg maar me wat matigen.

Joeri2
Joeri24 sep. 2011 - 8:36

Dat heeft die Berlusconi mooi voor elkaar. Zijn voeling met zijn volk is blijkbaar verre van aanwezig. In Nederland kan zoiets natuurlijk niet, daar hebben we veel te veel splinter ideetjes voor. Maar als de vvd nog even door polariseert dan krijgen we hier ook wel een klimaat rijp voor dit soort acties. Toch flauw van Italie om elk dorpje als "eigen identiteit" te zien, maar wel bakken met geld uit Europa te accepteren.

1 Reactie
HenkNek
HenkNek4 sep. 2011 - 8:36

De VVD polariseert....? Waartussen?

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2011 - 8:36

Super!!! Als iedereen in het dorp het er tenminste mee eens is dat de burgemeester staatshoofd is en hij een echte democraat is. Small is the new big. Er is een leider nodig in een gemeenschap zolang mensen nog niet uit zichzelf vreedzaam kunnen samenleven. Want die leiders die geen echte leiders zijn en anderen nodig hebben die influisteren hoe ze moeten regeren maar in werkelijkheid de maatschappij om zeep helpen, die hebben we nu wel genoeg gezien.

1 Reactie
Linden19
Linden194 sep. 2011 - 8:36

Helemaal met je eens ! En nu nog 1000den van andere Dorpen en sSeden en we kunnen de Euro in de vuilnisbak flikkeren, waar hij heen gehoort !

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2011 - 8:36

Lang leve de kleinschaligheid! Aansprakelijkheid en verantwoording begint bij aanspreekbaarheid.

1 Reactie
HenkNek
HenkNek4 sep. 2011 - 8:36

Grootschaligheid leidt tot vervreemding. Dat je dat aan marxisten e.d. moet uitleggen is een gotspe.

[verwijderd]
[verwijderd]4 sep. 2011 - 8:36

Nu nog in elk land ter wereld een ambassade openen... Vooropgesteld dat er voldoende (542) inwoners zijn om dat doel te bereiken. "Dames en heren, wij naderen Filettino International Airport... Prins Luca I"... We wachten even tot de koeien verdreven zijn alvorens we de landing echt in kunnen zetten. Voor de katholieken onder ons: bidt vooral to god dat we die bergkam niet raken"

1 Reactie
Latok
Latok4 sep. 2011 - 8:36

Dit is wel een beproefd concept, google het maar eens ("own currency"). Communities flourish. Ik vind het eerlijk gezegd geweldig. http://articles.cnn.com/2009-04-22/living/printing.own.currency_1_currency-ithaca-hours-berkshares?_s=PM:LIVING