Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Istanbul weer opgeschrikt door aanslag, nu op internationale luchthaven

  •  
28-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
TURKEY-BLAST/

© 2016-06-28 20:01:11 An ambulance arrives at the Ataturk airport, following a blast, in Istanbul, Turkey June 28, 2016. REUTERS/Osman Orsal TPX IMAGES OF THE DAY

Updates onderaan het artikel.
Dinsdag 21.30 uur: Op Istanbul’s internationale vliegveld, Ataturk, hebben dinsdagavond net na 21.00 uur zeker twee explosies plaatsgevonden. Volgens persbureau Reuters zouden er veertig gewonden zijn gevallen. Ook zou er op het vliegveld geschoten zijn.
Of er sprake is van een aanslag is nog niet bekend, ook niet wie er dan eventueel achter de explosies zou zitten. Recente aanslagen in Turkije werden gelinkt aan IS of Koerdische separatisten. Bij de meest recente aanslag eerder deze maand, vielen 11 doden, door een autobom in het centrum van Istanbul.
Explosies bevestigd Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de berichten over de explosies inmiddels bevestigd. Turkse media tonen beelden van een hal in de luchthaven, waar de plafondplaten naar beneden zijn gekomen. Naast ambulances rijden ook taxiwagens gewonden weg van het vliegveld.
Eén explosie vond volgens CNN Türk plaats in de internationale vertrekhal. Reuters haalt een Turkse overheidsfunctionaris aan die zegt dat de explosies mogelijk zijn veroorzaakt door twee zelfmoordterroristen. De verdachten zouden de explosieven hebben laten afgaan nog voordat ze door de veiligheidscontrole heen waren gegaan. De twee verdachten zouden bij de veiligheidscontrole zijn tegengehouden en door de politie zijn uitgeschakeld.
Op sociale media zijn tal van video’s te vinden van mensen die zich in de luchthaven bevonden op het moment van de explosies. Let op: sommige video’s kunnen als schokkend worden ervaren.
Update 22.00 Er zijn zeker tien doden gevallen. Inmiddels is de luchthaven volledig afgesloten. Ook heeft de Turkse premier, Binali Yildirim, opdracht gegeven tot het vormen van een crisisteam dat de situatie moet coördineren. Het aantal gewonden staat inmiddels op 60. Er is nog wat verwarring over het aantal daders. Media spreken van twee daders, terwijl de Turkse minister van Justitie het over één dader heeft.
De eerste beelden na de explosie:
De Turkse minister Bekir Bozdağ zegt te weten welke organisatie achter de aanslag zit, maar nog te wachten op bevestiging.
NOS-correspondent Lucas Waagmeester zegt in een reactie:
" Op beelden van bewakingscamera’s zie je mensen rennen en is er paniek. Het duidt erop dat er eerst is geschoten en daarna pas een bom is afgegaan. Ik ken die plek goed. Het lijkt er heel erg sterk op dat de dader door de veiligheidscontroles is weten te komen en een van die explosies in het gebouw van het vliegveld is geweest. Over het motief van de dader(s) is nog niets duidelijk. "
Zijn analyse sluit aan bij de verklaring van minister Bozdag. Die zei eerder dat er naar alle waarschijnlijkheid eerst is geschoten, waarna een explosie heeft plaatsgevonden.
Update 23.30 Over het aantal explosies is nog steeds onduidelijkheid: het waren er twee, of drie. Gesproken wordt over een explosie voor het vliegveld, in de vertrekhal en de aankomsthal.
 
Vooralsnog gaat de politie ervan uit dat Islamitische Staat achter de aanslag zit, zo meldt persbureau Dogan op basis van bronnen binnen de politie. Volgens een regeringsfunctionaris is het echter nog te vroeg om conclusies te trekken. Het aantal doden is inmiddels opgelopen naar 28.
Update 00.00 Inmiddels is in Turkije een mediaverbod van kracht. Men mag niet over de aanslag berichten. Dat schrijft Mehmet Cerit.
Over zo’n mediaverbod schreef de Volkskrant eerder deze avond al:
" Er komt vooralsnog weinig concrete informatie uit Turkije over de aanslag op het vliegveld in Istanbul. Het is een beproefd recept van de Turkse regering om bij aanslagen een mediaverbod in te stellen. Ook wordt de internet- en telefoonverbinding aan banden gelegd, om zo het nieuws over aanslagen te controleren. Tijdens de aanslagen in hoofdstad Ankara in oktober vorig jaar beperkten de Turkse autoriteiten bijvoorbeeld de toegang tot sociale media. "
Maandag 9.00 uur: Volgens de autoriteiten zijn er 36 mensen vermoord en 147 gewond geraakt bij de aanslagen op Atatürk international airport dinsdagavond. Drie mannen, gewapend met Kalashnikovs, zouden de luchthaven zijn binnengevallen en hebben rondgeschoten. Toen de politie de tegenaanval inzetten zouden zij hun bomgordels tot ontploffing hebben gebracht. De aanslag is nog niet opgeëist, maar volgens de eerste minister van Turkije, Binali Yildirim, zit terreurbeweging Islamitische Staat (IS) erachter. Dat meldt the Guardian.

Meer over:

turkije, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.