Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israëlische ministers proberen illegale bezetting te legaliseren

  •  
14-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15186151971_e66d7caf12_k
Een Israëlische ministeriële commissie  heeft een controversieel wetsontwerp goedgekeurd waarmee illegale nederzettingen op privaat Palestijns land worden gelegaliseerd. Volgens Israëlische media is de wet er door enkele rechtse ministers doorgedrukt, tegen de zin van regeringsleider Benjamin Netanyahu.
Openbaar aanklager Avichai Mandelbilt had in een eerder stadium al gewaarschuwd dat zelfs een afgezwakte versie van deze wet een grove schending van het internationale recht is. Daarop had Netanyahu de ministers gevraagd om te wachten met stemmen over de wet, tot het hoogste gerechtshof in Jeruzalem zich erover had uitgesproken.
De nieuwe wet geldt onder andere voor Amona, nabij de stad Ramallah op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. In Amona hebben ongeveer 40 Israëlische gezinnen zich illegaal gevestigd op land, ingepikt van de rechtmatige Palestijnse eigenaren. De Palestijnen hebben de zaak voor het hooggerechtshof in Jeruzalem laten komen, die vervolgens bepaalde dat de kolonisten uiterlijk 25 december de gestolen grond terug moeten geven en de daarop gebouwde huizen moeten afbreken.
Door de omstreden wet die de illegale nederzettingen legaal moet maken er nu doorheen te drukken, hopen de ministers te voorkomen dat Amona moet worden teruggegeven aan de rechtmatige Palestijnse eigenaren. Het is nu aan het Israëlische parlement om de wet definitief aan te nemen.
Mocht de wet worden aangenomen, dan verandert dat overigens weinig voor het officiële standpunt van de internationale gemeenschap. Alle Israëlische nederzettingen in illegaal bezet Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever worden beschouwd als illegitiem. Of ze nou door de Israëlische overheid zijn goedgekeurd of niet.
Bron: Al Jazeera  / cc-foto: GUE/NGL
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.