Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Israëlische lente brengt Netanyahu van zijn stuk

  •  
02-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Tienduizenden Israëli's demonstreren tegen torenhoge 'leefkosten'
Duizenden Israëli’s zijn de afgelopen dagen de straten opgegaan om te demonstreren tegen de torenhoge kosten van levensonderhoud in het land, waaronder de hoge huizenprijzen en tegen sociale ongelijkheid. Opmerkelijk in deze is dat internationale media vrijwel zwijgen over de ‘Arabische lente’ die lijkt te zijn overgeslagen naar Israël. Terwijl de regering Netanyahu eenheid probeert te creëren in het land, om te voorkomen dat de Algemene Vergadering van de VN een Palestijnse staat volgens de grenzen van 1967 zal erkennen, heeft de regering te maken met een ongekende onrust.
Demonstranten in Israël verwijten internationale media ‘de koppen in het zand te steken’. Terwijl de ogen van de wereld gericht zijn op de gebeurtenissen in de Arabische wereld, wordt er nauwelijks melding gemaakt van de demonstraties in Israël. Dit terwijl regering Netanyahu te maken heeft met de grootste demonstraties in jaren. Israëli’s protesteren tegen de te hoge kosten voor levensonderhoud en sociale ongelijkheid.
Voor de overheidsgebouwen in Tel Aviv dragen demonstranten hooibalen en borden met leuzen als ‘Bibi het is over, mijn rug is gebroken’. In Jeruzalem is een groep gehandicapten bijeen gekomen om hun rechten op te eisen en in Tel Hashomer, een ziekenhuis nabij Tel Aviv, hebben de verplegers hun werk stil gelegd uit solidariteit met de dokters die al weken in hongerstaking zijn.
Netanyahu heeft aangekondigd een team van ministers en deskundigen te zullen samenstellen, om naar de demonstranten te luisteren en met een plan van aanpak te komen. De protestbeweging pleit voor vermindering van de kosten van bijna alle goederen, van kaas tot benzine, maar is dinsdag begonnen met een lijst samenstellen met alle eisen waaraan voldaan moet worden.
De Israëlische premier lijkt in een hoekje gedrukt te zijn en de eenheid in het land niet langer te kunnen bewaren. Dinsdag verklaarde een hooggeplaatste Israëlische functionaris zelfs dat Netanyahu bereid zou zijn de grenzen van 1967 te erkennen om het vredesproces te bevorderen. Kanttekening daarbij is dat de premier niet bereid is de Westoever in zijn geheel terug te geven aan de Palestijnen.
Ondanks alle omstandigheden wordt er, tot frustratie van de demonstranten, nauwelijks melding gemaakt van de demonstraties. Amir Mizroch, Yisrael Hayom daily redacteur, verklaart waarom:
Misschien is het niet zo interessant voor redacteuren in de studio’s. Ok, er is een protest gaande, maar wat is een protest precies? Een sociaal protest? Een revolutie? Het is niet hetzelfde verhaal – even groot en dramatisch als sommige van de andere huidige grote revoluties rond het Midden Oosten. […] Internationale media hebben Israël in een hokje geplaatst, eveneens het Israël-Palestina conflict. Dat geldt ook voor Israël-Libanon en Israël-Syrië. Alles wat daar niet direct aan gekoppeld kan worden, is geen nieuws item.
Eén van de demonstranten die al dagenlang op de tot ‘Tahrir Corner’ omgedoopte straat in Tel Aviv bivakkeert:
Het maakt me boos dat toen Egypte besloot om op te staan en te zeggen ‘we hebben genoeg gehad’ en toen ze in Libanon besloten om te zeggen ‘we hebben genoeg gehad’ alle media daar waren. Ik heb hier niemand van CNN of FOX News of van één van de andere grote nieuwszenders hier gezien. Het is echt triest. Wij verdienen ook een kans om gehoord te worden.
Lees hier meer reacties van demonstranten

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 14:26

In het buitenland zijn ze de rijken in eigen land zijn zij de armen?

doeidoei
doeidoei2 aug. 2011 - 14:26

Zo verwonderlijk is het ook weer niet. Er is namelijk wel wat ander nieuws geweest in de afgelopen weken: * Noorse moorden * Eurocrisis * Schuldplafond in de VS * Burgeroorlog in Libie * Opstanden in Syrie In de Arabische wereld vechten ze voor democratie. Israel is geen perfecte democratie, maar ze hebben het toch een stuk beter voor elkaar dan in de Arabische wereld.

DikkieDik3
DikkieDik32 aug. 2011 - 14:26

Iedere demonstratie tegen een gevestigde orde is een 'lente'?

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr2 aug. 2011 - 14:26

toen ik daar was, een paar decennia geleden, was alles al erg duur. Ik neem aan, dat een ZEER actief leger op de been houden ook veel geld kost, muren, prikkeldraad.....en ... een samenleving gesch(r)oeid op USA-leest, is per definitie asociaal. Net als in Europa is gebeurd. Gefeliciteerd allemaal

Dehnus
Dehnus2 aug. 2011 - 14:26

Er is in dat land ook een hele hoop stille armoede, maar dat zien mensen niet die alleen maar in de kolonies komen of op de vluchthavens. Alles moet wijken voor het beeld naar buiten, het leger en de kolonies.

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 14:26

Lees Haaretz, Netanyahu wil meer concurrentie , meer vrije markt etc etc. Het grote probleem is ook dat mensen het zat zijn dat de orthodoxe bewoners van Israel en de kolonisten alle voordelen krijgen, goedkoop wonen, goedkoop vervoer en voor de orthodoxe joodse mensen, die mogen blijven bidden en studeren op kosten van de staat. En ja, velen koppelen dit niet aan vrede of gelijke rechten.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 14:26

Wil je vrij zijn volg de Arabier! Heerlijk om zo iets mee te kunnen maken,als halve Arabier. Ik dacht altijd dat je niets hebt aan de Arabier.Nu schijnt dat de Arabier een les te zijn voor anderen ook voor Israel. Het is net algebra!

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 14:26

http://www.haaretz.com/ Sommige ministers stellen voor om huizen te bouwen op de West Bank, zo serieus neemt men de vrede. Ook het CIDI maakt geen melding over de demonstraties.

Nog1web
Nog1web2 aug. 2011 - 14:26

Vredesonderhandelingen zijn één mogelijkheid. Een kleine oorlog (zoals Olmerts verkiezingsstunt in Gaza) behoort, vanuit Bibi's positie, ook nog tot de mogelijkheden. De demonstranten hebben overigens al laten weten dat ze een afleidingsmanoeuvre in de buitenlandse politiek niet zullen accepteren. Nu maar hopen dat ze hetzelfde bedoelen met buitenland als Bibi. Zonder grenzen ligt spraakverwarring al snel om de hoek. Het is wel een beetje een wonderlijk protest. Ze stellen geen duidelijke eisen, waardoor de regering niet zo goed weet wat ze ermee moeten. Het is vooral de seculiere middenklasse die nu in opstand komt tegen beleid dat men jaren lang zelf aan de macht heeft geholpen. En de oplossing die door de Knesset nu wordt aangedragen, klinkt al even bekend; bouw tienduizenden huizen in Judea, Samaria en Jeruzalem. Maak van het Israëlische huizenprobleem een Palestijns huizenprobleem. http://www.haaretz.com/news/national/dozens-of-mks-to-netanyhu-solve-israel-housing-crisis-by-building-in-west-bank-1.376604

abusheetan
abusheetan2 aug. 2011 - 14:26

tja nu moeten de prijzen omhoog nu de landen als tunisie en egypte een democratische landen worden, eerst gebruiken ze een smoes van deze landen zijn tegen ons, maar kregen wel olie en andere produkten maar nu zullen alle arabische landen samen werken om palesteinen terug geven wat van hun was dan moeten ze maar andere middelen vinden, op amerika kunnen ze ook niet meer rekenen, misschien over paar jaar is china een machtige land die de wereld uitmaakt. down with israel free palestina

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 14:26

Nee, juist het Joodse volk in Israel heeft geen media aandacht voor demonstreren nodig, zoals Egypte of Tunesie..Waarom? Natanyahou zal nooit het groene licht geven om zijn eigen volk te terroriseren en te vermoorden en dat weet ik zeker, niet omdat Natanhyahou democraat is,absoluut niet, maar het is een Joodse principe en staat vast: Arabieren doen alleen maar dat, kijk naar Ghaddafi en Assad! Nee, ga zo maar door, geachte Joodse volk! en vraag mooi bestaan voor jullie als Joodse volk in Israel en voor de Palestijnen in een Palestina, leef naast elkaar zoals iedereen het doet en laat zien dat het echte liefde en vrede door het volk zelf komt, door de mensen zelf en niet door de bebaarde of baardenloos politici en zakken vullers. Ik ruik vrede door deze mooie demonstraties in Israel, u niet?

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 14:26

Het CIDI schrijft niets op zijn website over de protesten maar twitteren daar wel over, http://twitter.com/#!/CIDI_nieuws

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 14:26

http://missingpeace.eu/nl/2011/05/over-olijftakken-en-bruggen-bouwen-kerk-in-actie-tegen-israel/ Een organisatie die gevoed wordt door Joachim Visser, blogger op Volkskrant die zogenaamde leugens openbaar maakt wat betreft Palestina en het conflict. VVD lid Stefan de Bruijn,werkzaam in een deelraad van Adam heeft de bijeenkomst bij gewoond en vond het zeer zinnig. Jishai Evers, zoon van Rabbijn Evers? zit in de hasbara commissie die de zogenaamde fouten wat betreft handel en wandel van de Palestijnen weerlegd. Hoe zou het komen dat de VVD zo voor Israel is?

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 14:26

http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=410466 EU wil onderzoek naar de dood van 2 inwoners van een vluchtelingenkamp.

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 14:26

http://www.palestinecampaign.org/images/factsheets/Israels%20weapons%20of%20mass%20destruction.pdf Misschien toch maar bezuinigen op alle wapens die het produceert en of koopt?

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 14:26

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-14344515 Achtergrond voor likoudlezers

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 14:26

He he, Cidi plaatst eindelijk een stuk op zijn site, zeer interessant , http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/De-oorzaken-van-Israels-woningcrisis.html

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 14:26

Geweldig nieuws ! Eerst beslist het Israëlisch Hooggerechtshof dat een illegale buitenpost moet worden afgebroken en nu dit. De haviken worden door de duiven verslagen.

2 Reacties
Berthold2
Berthold22 aug. 2011 - 14:26

Jaja, dit is spekkie voor Joop Schouten z'n bekkie.

JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 14:26

Ik was ook geïndoctrineerd door de 'Israël reclame'. Ik liep toen der tijd zelfs met een zilveren Davidster om mijn hals. Wát een deceptie was het toen me duidelijk werd welke inhumane methodes Israëli gebruikten en nog gebruiken (...) en welke politiek daar achter steekt. De slachtoffers werden daders. Om voor een ieder nog even duidelijk te maken: ik ben NIET tegen een Israëlische staat maar WEL tegen de huidige. Israelische regeringen stelen liegen, bedriegen, moorden en koloniseren. (Ook hier is hier 'reptielenbrein' erg actief zal ik maar zeggen.) ... Het gestolen land moet worden teruggegeven. ... Palestijnen gaan vanzelfsprekend ook niet vrijuit. ... Nog vragen? Maar dat is een ander verhaal.

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 14:26

Realiteitszin is klaarblijkelijk grensverleggend. Zal de meerderheid dan toch in de gaten gaan krijgen dat de planeet (t.b.v.) in de aanbieding gooien niet zo'n bijster goed idee is? Welke erfplicht daarbij aangehaald wordt doet er duidelijk niet toe.

1 Reactie
doeidoei
doeidoei2 aug. 2011 - 14:26

Oh, weer die erfplicht... Wat is die erfplicht nou eigenlijk? Is geen Nederlands woord hoor.

Bakoe
Bakoe2 aug. 2011 - 14:26

Hmm, alhoewel de volledige Amerikaanse en Europese economie op springen staat verwacht ik dat er zeer ruime fondsen aangeboord gaan worden om daar de rust te bewaren.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten2 aug. 2011 - 14:26

'...verwacht ik dat er zeer ruime fondsen aangeboord gaan worden...' Er is geen geld meer van enige echte waarde.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort2 aug. 2011 - 14:26

Is dit niet een beetje wensdenken van Joop? Het protest van israeli's direct te linken aan het vredesproces? Vooralsnog lijken de demonstraten hier juist NIET over te protesteren. Ik lees niets anders dan 'sociale ongelijkheid', en wat Joop er verder bij verzonnen heeft. ZEG JOURNALISTEN, GA EENS POLSHOOGTE NEMEN DAN!

1 Reactie
bobbono
bobbono2 aug. 2011 - 14:26

Journalisten geven al decennialang het sociaal wenselijke beeld zoals de vs, israel en het westen het midden oosten graag zien !!! Dit beeld is aan alle kanten gemanipuleerd en schots & scheef !!!! Decennialang is israel de hand boven het hoofd gehouden door de vs en de vn die zijzelf gijzelen door resolutie na resolutie te kapen. Beide landen gaan nu aan hun eigen financiele hoogmoed ten gronde !!!! In september a.s zal eindelijk gerechtigheid zegevieren over de lange tereur van israel (langer dan 5 jaar showa) !!! Ik hoop dat de Palestijnse staat zal herrijzen zoals de grenzen van 1948 aangeven, niet meer & niet minder want zo was het afgesproken !!!! Het is een menselijke schande dat bv in Hebron 100.000-den Palestijnen door een handje vol orthodoxe joden worden geteroriseerd dag in dag uit en dat al veel te lang !!!! Gerechtigheid nu !!!!!

Yggdrasil
Yggdrasil2 aug. 2011 - 14:26

Ja om het concentratiekamp Gaza in stand te houden en al die wapens aanschaffen waarmee je de Palestijnen aan flarden kunt schieten dat kost het een en ander. En iemand moet dat toch betalen. Net als in Nederland, we hebben liever kekke gevechtsvliegtuigen dan gehandicaptenzorg.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs2 aug. 2011 - 14:26

"Ja om het concentratiekamp Gaza in stand te houden en al die wapens aanschaffen waarmee je de Palestijnen aan flarden kunt schieten dat kost het een en ander." Dat is peanuts. Vooral de scrupules kosten geld. Als je kijkt waar de echte kosten zitten moet je je richten op de schurkenstaten in de omgeving.

[verwijderd]
[verwijderd]2 aug. 2011 - 14:26

En zo blijkt or Israël niet het land van melk en honing te zijn. Ze zijn net zoals de rest van de wereld onderhevig aan aan een grotere kloof tussen arm en rijk, de aftakelende welvaartsstaat, eeuwige bezuinigingen en toenemende armoe. Helaas voor de demonstranten heeft moedertje staat een ander probleem wat de aandacht afleidt.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 14:26

Het rommelt aan de Libanese grens en men is flink bezig op de West Bank. Er komt een onderzoek naar de stijging in het aantal dodelijke slachtoffers op de West Bank.

TheoJ2
TheoJ22 aug. 2011 - 14:26

Vanwaar toch de gewoonte om volksopstanden met het begrip lente te associëren?

1 Reactie
kraai21
kraai212 aug. 2011 - 14:26

Dit keer is het omdat het in de lente is begonnen, destijds in Praag ook.

LikoedNederland
LikoedNederland2 aug. 2011 - 14:26

Waarom zo weinig aandacht voor de protesten in Israel? Zou het wellicht komen omdat het tot nu toe voeral ging over de hoge prijs van huttenkase? Dat is toch echt wat anders dan dictaturen die hun eigen bevolkingen door tanks laten beschieten.

3 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 14:26

Bedoelde jij met je eigen bevolking ook de Israelische Arabieren die geen rechten hebben in hun eigen land Israel?

kraai21
kraai212 aug. 2011 - 14:26

"Zou het wellicht komen omdat het tot nu toe voeral ging over de hoge prijs van huttenkase? " Jij vindt, neem ik aan, dat de protesten in Israël geridiculiseerd dienen te worden. Dat lijkt mij onverstandig. Dat er regeringen zijn die hun bevolking met tanks beschieten dat klopt, maar wat dat met deze protesten te maken heeft, moet je toch even uitleggen. Bedoel je wellicht dat de protesterende Israëli blij mogen zijn dat hun regering dat niet doet, en dat ze dus verder hun mond moeten houden? Is dat de opvatting van democratie bij Likoed? Het zou mij niet verbazen gezien andere anti-democratische incidenten bij die partij.

leeuwenvanj
leeuwenvanj2 aug. 2011 - 14:26

hahaha Likoud, je laat je wel kennen hoor. Hoelang zijn de artsen al aan staken, hoelang werken de studenten al in de ziekenhuizen? 2 maanden ofzo? Of produceren de artsen ook kaas?

ErnsTT2
ErnsTT22 aug. 2011 - 14:26

Tsja, nu Europa even gene geld heeft om Israel te foerneren, en ook de handel in wapens beperkt word naar schurkenstaten, zit Netenyahoo met ene groot economisch tekort op de handelsbalans. Kun je gelijk zien dat die staat niet zelfstandig kan bestaan zonder enorme bakken geld van buitenaf...

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa2 aug. 2011 - 14:26

Zij hebben daar genoeg Palestijnse tomaatjes en olijven. De ene zaait en de andere met een geweer plukt. ach, geentje!!