Joop

Israëlische bezetting en onderdrukking van de Palestijnen mogen niet ongestraft blijven

  •    •  
20-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
38794179861_1b9615bd77_k

© cc-foto: jbdodane

De geloofwaardigheid van ons land als het centrum van het internationaal recht staat op het spel
Het oplaaiende geweld in Israël en de bezette Palestijnse Gebieden, de gewelddadigheden duren nu al meer dan week en het einde lijkt nog niet in zicht. De beelden die ons bereiken zijn schokkend. Onophoudelijk worden steden en dorpen in Gaza door Israël gebombardeerd. De verwoestingen zijn enorm. Meer dan 200 Palestijnen, waaronder 63 kinderen, zijn op het moment van schrijven gedood. Ook in Israël zijn er 12 doden te betreuren, waaronder 2 kinderen. Het disproportionele geweld en bombarderen van dichtbevolkte gebieden door het Israëlische leger zijn mogelijk oorlogsmisdaden, aldus het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Wij veroordelen het geweld van beide kanten. Alleen zijn de militaire machtsverhoudingen op geen enkele wijze met elkaar te vergelijken. Israël is het vierde sterkste land van de wereld en heeft de beschikking over honderden kernwapens. Israël heeft dan ook een morele en internationaalrechtelijk verplichting om burgerslachtoffers en niet-militaire doelen te vermijden. Gezien het hoge aantal burgerslachtoffers en doelwitten van het Israëlische leger (waaronder gebouwen waar de internationale media gevestigd zijn), heeft Israël klaarblijkelijk geen boodschap aan deze verplichting.
Los van de huidige geweldsuitbarsting wordt Gaza nu al meer dan 14 jaar hermetisch afgesloten van de buitenwereld, met alle sociale, economische en maatschappelijke gevolgen van dien. Mensenrechten- en hulporganisaties spreken van een humanitaire ramp en luiden al jaren de noodklok. De situatie is onhoudbaar geworden en de wereld kan niet meer wegkijken. Ons land moet in internationaal en Europees verband een leidende rol gaan spelen om Israël te dwingen zich aan het internationaal recht te houden.
Meer dan 200 organisaties hebben de afgelopen week in een zogenaamde al-Quds Declaratie de Nederlandse regering opgeroepen om Israël meer onder druk te zetten het geweld en de bezetting te stoppen. Bezorgd zijn over de situatie of oproepen tot dialoog gaan voorbij aan de kern van het ‘conflict’, namelijk bezetting, kolonisatie en onrecht die decennia voortduren.
Nederland heeft het bevorderen van democratie, mensenrechten en de internationale rechtsorde hoog in het vaandel staan en dient daar ook naar te handelen. Ons buitenlandbeleid is daarop geijkt. Alleen wanneer het Israël betreft, lijken deze beginselen niet te gelden. Bij de bezetting van de Krim door Rusland, de actuele onderdrukking in Myanmar en de genocide op de Oeigoeren door China, is het optreden van ons land veel doortastender. Politieke, economische en diplomatieke middelen worden ingezet om duidelijk te maken dat de gebeurtenissen in de betreffende landen ontoelaatbaar zijn. Nederland ziet zich graag als vriend van Israël. Juist vrienden dienen elkaar aan te spreken op onacceptabel gedrag en consequenties daaraan te verbinden. Door te zwijgen bewijst Nederland Israël geen dienst.
Wij roepen de Tweede Kamer en de regering op om in woord en daad een einde te maken aan het Palestijnse lijden. Het geweld en bezetting mogen niet ongestraft blijven. De geloofwaardigheid van ons land als het centrum van het internationaal recht staat op het spel.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (92)

Balgehakt
Balgehakt21 mei 2021 - 13:17

De superlatieven in het hele verhaal zijn weer niet van de lucht de slachtoffers zijn door Hamas in de wereld geholpen of het waar is of niet ik weet het niet maar ik zou het zeker niet zomaar als waarheid aannemen. " Het disproportionele geweld en bombarderen van dichtbevolkte gebieden door het Israëlische leger zijn mogelijk oorlogsmisdaden " Het zijn precisie bombardementen en vaak komt er nog een waarschuwing vooraf. Ik heb meer problemen hebben met de ongeleide raketten om die als oorlogsmisdaden te bestempelen een beetje zoals de V1 en later de V2 op Londen in de tweede wereldoorlog. Het enige geluk wat Israël heeft is dat de verdediging op een zeer hoog niveau is. " Morele en internationaalrechtelijk verplichting om burgerslachtoffers en niet-militaire doelen te vermijden." Heb je ook een briefje naar Hamas gestuurd dat ze dan maar geen militaire installaties in bewoonde gebieden neerzetten en vandaar raketten afschieten? " Gezien het hoge aantal burgerslachtoffers en doelwitten van het Israëlische leger (waaronder gebouwen waar de internationale media gevestigd zijn), " Om deze opmerking even in perspectief te plaatsen toen de geallieerden Dresden in twee nachten bombardeerde vielen er naar schatting minimaal 25.000 doden burgerslachtoffers in twee nachten. Kan je het voorstellen wat een modern leger kan aanrichten in twee nachten ? " Bij de bezetting van de Krim door Rusland, " De echte rede was natuurlijk dat het westen de basis van de Russische Zwarte Zee-vloot wilde afsnoepen en ook economische belangen voor de Russen zoals gas- en olieleveranties. Dus een vergelijking die het eigenlijk helemaal niet is. Waar ik mij altijd een beetje aan ergert is het uit zijn verband rukken van de situatie ik vind namelijk wel dat Israël zich militair gezien erg inhoudt en probeert burgerslachtoffers te vermijden. Dat het haast onmogelijk is omdat Hamas zich juist expres in bewoonde gebieden ophoudt en wie is daar dan schuldig aan. En als je je eigen een beetje verdiept in kernwapens dan zal je ook inzien dat Israël deze wapens nooit zou kunnen gebruiken zo dicht bij de eigen grenzen. Dus het argument " ze hebben kernwapens" speelt in dit conflict helemaal geen rol. Waar ik het wel mee eens bent is dat zowel Hamas en de Israëlisch de morele plicht hebben om dit conflict te beëindigen. En toch krijg ik vaak het gevoel dat en dat geldt voor beide kanten dat dit conflict nodig is om de eigen machtspositie van de zittende macht te consolideren.

1 Reactie
Balgehakt
Balgehakt21 mei 2021 - 13:24

Sorry iets te snel geklikt .. De ongeleide raketten van Hamas ik zou deze meer als oorlogsmisdaden bestempelen. Het is vergelijkbaar met de V1 en later de V2 op Londen in de tweede wereldoorlog.

Jan Man
Jan Man21 mei 2021 - 11:13

Genuanceerde uitleg over het conflict door een soort Israelische Arjen Lubach: https://m.youtube.com/watch?v=D81jhypLzUc

Leontrotsky
Leontrotsky21 mei 2021 - 11:00

Dit moet echt in Europees verband gebeuren. Als alleen Nederland maatregelen neemt (bijv. een totale importboycot) dan zal dit geen zoden aan de dijk zetten. Hoogstens zal dit (dan hopelijk) als voorbeeld dienen ter navolging van andere landen. Maar we hebben bij veel eenzijdige boycots door landen in het verleden gezien dat dit dan juist geen navolging ondervind (andere landen zien hun kans schoon om dan het importgat van dat land te gaan vullen zodat ze ook meer kunnen gaan exporteren). Dus in Europees verband moet er een totale exportboycot voor Israel komen, dat zal pijn gaan doen.

1 Reactie
Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 mei 2021 - 14:43

@Leon: Een EU boycot zal de Israëliërs jeuken....Ze doen zaken met de VS, die graag in het gat springen dat de EU dan laat vallen. De EU is vanuit Israëlisch perspectief een wormvormig aanhangsel waar ze weinig van te verwachten hebben. En niet ten onrechte.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2021 - 10:37

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/17/de-palestijnse-burgers-blijven-alle-rekeningen-betalen-a4043769

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2021 - 10:42

Citaat uit bovengenoemd artikel in NRC. "Gaza is een oorlogsgrafveld. De laatste uitbarsting was in 2014 (2.205 Palestijnen gedood van wie 1.400 burgers, en 71 Israëliërs, van wie 5 burgers); na die van 2012 (177 Palestijnse doden en 5 Israëlische); die van december 2008 en januari 2009 (circa 1.500 Palestijnse doden en 13 Israëlische); die van februari 2008 (112 Palestijnse doden en 3 Israëlische) en die van 2006-2007 (circa 500 Palestijnse doden), die eindigde met de Israëlische blokkade van de daardoor inmiddels onleefbare Gazastrook. Er zal ook weer een volgende confrontatie zijn, en een volgende."

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 mei 2021 - 9:47

Geachte heer Bouzzit, Op het moment dat er meer dan 4000 (!) raketten op burgers worden afgevuurd, met het enkele doel om zoveel mogelijk Joden te doden, heeft Israël meer dan het volle recht om zichzelf te verdedigen. En dat heeft Israël met bewonderenswaardige terughoudendheid gedaan. Burgerslachtoffers zijn in een dergelijke situatie helaas niet te vermijden. Maar, Hamas schiet bewust op burgers; Israël doet er alles aan om burgerdoden te voorkomen. Hamas positioneert haar lanceerplaatsen tussen burgerdoelen. Dat is een bewust gekozen strategie zodat Hamas daarna kan zwaaien met de claim dat Israël het op Palestijnse burgers heeft gemunt. Bizarre claims als 'genocide' worden daarbij niet geschuwd en u doet daar vrolijk aan mee. Een vergelijk; hadden de VS of Rusland met een dergelijke aanval te maken gehad, dan zou de Gazastrook zijn veranderd in een maanlandschap, en niet ten onrechte. De Gazastrook is al jaren 'judenrein', nota bene ingezet door de Israëlische regering zelf. De Gazanen hebben alle gelegenheid gehad er iets van te maken. De internationale gemeenschap heeft miljarden in de een strook land gestoken ter grote van Texel. Het resultaat? Niets, behalve de komst van een extreem religieuze semi-regering die met harde hand (en grote steun van de bevolking) regeert en de miljarden gebruikt voor aanschaffen van wapens, het trainen van terroristen, het graven van tunnels en persoonlijke verrijking. Enkele honderden Gazanen dood en een tiental Joden. Het is bizar om te lezen dat deze 'bodycount' wordt uitgelegd als een disproportionele reactie van Israël. Stelt u zich eens voor dat de 'iron dome' niet had gewerkt. Hoe was uw vergelijk dan geweest? Bij hoeveel dode Joden is er in uw visie sprake van een proportionele reactie van Israël?

7 Reacties
Cageman2
Cageman221 mei 2021 - 11:13

Heel scherp verwoord, applaus. Er zal alleen geen verdere reactie komen op uw schrijven ben ik bang. Feiten zijn maar saai als je ze tegenover emotionele uitbarstingen van “genocide” of “apartheid” zet.

Mark Huysman
Mark Huysman21 mei 2021 - 11:17

[Op het moment dat er meer dan 4000 (!) raketten op burgers worden afgevuurd….] Die raketten waren een reactie op etnische zuiveringen en gewelddadige acties van Israël in Oost-Jeruzalem. Bovendien in een context van jarenlange verdrijving, illegale bezetting, kolonisatie, blokkades. [Burgerslachtoffers zijn in een dergelijke situatie helaas niet te vermijden.] Dat is ook niet de bedoeling van Israël. Lees deze verklaring van Amnesty International: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2021/05/israelopt-pattern-of-israeli-attacks-on-residential-homes-in-gaza-must-be-investigated-as-war-crimes/ Mogelijke oorlogsmisdaden volgens Amnesty [De Gazastrook is al jaren ‘judenrein’, nota bene ingezet door de Israëlische regering zelf.] De term ‘judenrein’ is een nazi-term die je kennelijk aanspreekt. Het ging bij de ontruiming van de nederzettingen niet om het feit dat het joden waren maar illegale kolonisten. En Israël haalde mensen niet terug omdat het tegen de illegale kolonisatie was of is (kijk naar de Westoever en Oost-Jeruzalem) maar omdat de aanwezigheid van 8000 illegale kolonisten in Gaza te veel kostte. Die zijn ondertussen voor een groot deel in andere illegale kolonies ondergebracht. [De Gazanen hebben alle gelegenheid gehad er iets van te maken.] Zelfs de meest extreme zionist zou toch moeten begrijpen dat de illegale, wurgende blokkade die nu al veertien jaar gehandhaafd wordt, niet bepaald helpt. Twee miljoen Palestijnen (waarvan 70% vluchteling uit het gebied wat nu Israël heet) leven op een gebied ter grootte van twee keer Texel. Mensen mogen er alleen bij hoge uitzondering uit. Israël bepaalt wat er binnen komt en uitgaat. Israël controleert de grenzen, de zee, het luchtruim, al het electronische verkeer. Als je te dicht bij de grens komt wordt je doodgeschoten. Niet echt een situatie ‘om er iets van te maken’. Nog afgezien van de totale afsluiting van de rest van bezet Palestina (Westoever, Oost-Jeruzalem). [De internationale gemeenschap heeft miljarden in de een strook land gestoken ter grote van Texel.] Ja, en als er weer eens iets gebouwd is dan schiet Israël het kapot, zoals het vliegveld.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen21 mei 2021 - 13:23

Beste Mark, Hamas heeft maar één doel: de Joden moeten dood. Daar wordt alles voor opgeofferd, inclusief de eigen welvaart en de eigen burgers. Israël heeft de Gaza strook geblokkeerd als reactie op de enorme wapensmokkel richting Gaza. Daarom is ook de haven vernietigd; Iran stuurde letterlijk scheepsladingen met wapens. Dat dit geen verzonnen argument is blijkt wel uit de gebeurtenissen van de laatste dagen. Of denkt u dat de duizenden raketten, anti-tank wapens, drones, munitie en al het andere oorlogstuig als manna uit de luchten boven Gaza is komen vallen? Stelt u zich eens voor dat al dat geld dat nu aan wapens is besteed ten goede was gekomen aan de Gazanen. Dan had de wereld er heel anders uit gezien. De Israëliërs hebben één ding geleerd vanuit hun historie: elke dreiging, hoe klein ook, wordt geneutraliseerd. Ik heb daar alle begrip voor.

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 mei 2021 - 14:44

tweekeerbellen - ik zou mij die kromme mening kunnen voorstellen als jij de Palestijnen waarvan je het huis en hof hent ingepikt wil doden. Omdat je bang bent voor represaille. Maar dat jij in mijn land, Nederland, zou wonen gaat er bij mij niet in. Jouw verhaal zit zo vol met leugens dat het stinkt. Neem die haven, Iran was in die tijd nog niet in de picture. De vernietiging was nodig omdat net buiten de kust een gas- en olieveld ontdekt was waar Israel absoluut geen Palestijnen bij wilde hebben. Dus ook geen vissersschepen die gezond voedsel konden aanleveren. Geen vrijhaven Gaza wat de economie had kunnen opvijzelen. Verder erg veel fantasie, maar je dikke duim zal nu wel dun zijn. Ajuu.

Mark Huysman
Mark Huysman21 mei 2021 - 14:58

[Hamas heeft maar één doel: de Joden moeten dood.] Bullshit. Hamas accepteert twee staten langs de grenzen van 1967 (de internationale consensus). Israël wil dat niet. Daarvoor hoef je niet eens de partijprogramma’s door te ploegen of naar uitspraken van prominente politici te luisteren (hoewel dat veel zegt) maar gewoon te kijken naar wat het land in de praktijk doet: kolonisatie en annexatie van Palestijns land. [Israël heeft de Gaza strook geblokkeerd als reactie op de enorme wapensmokkel richting Gaza.] Als Israël de bezetting en kolonisatie op zou geven dan zou het zich ook niet druk hoeven te maken over het verzet van de Palestijnen. Elk volk dat van haar land getrapt wordt en wier overgebleven stukjes land militair bezet en gekoloniseerd worden zal naar middelen zoeken om zich te verzetten. Zeker als die situatie al 73 jaar cq 54 jaar lang bestaat. Wist je dat in openluchtgevangenis Gaza 2 miljoen Palestijnen op elkaar gedrukt zitten? En dat 70% van die mensen vluchtelingen zijn uit het gebied dat nu Israël heet? [Stelt u zich eens voor dat al dat geld dat nu aan wapens is besteed ten goede was gekomen aan de Gazanen. Dan had de wereld er heel anders uit gezien.] Als de Palestijnen hun verzet opgeven dan zou de wereld er anders uitzien. Dat zou zo maar kunnen. Maar de Palestijnen zullen dat niet doen omdat ze mensen zijn. En mensen willen nu eenmaal als mensen behandeld worden en dat betekent dat ze soevereiniteit willen en gelijke rechten als alle anderen. Ooit was het idee dat de Palestijnen een eigen staat zouden krijgen op 22% van historisch Palestina. De Palestijnen (inclusief Hamas) hebben dat geaccepteerd (een enorme concessie, 22% van het oorspronkelijk gebied) maar Israël ging gewoon door met het bebouwen van die 22% Palestijns land met illegale kolonies. Daarom rest er nu nog maar één oplossing: gelijke rechten, democratie. Natuurlijk wil Israël geen democratie en daarom zal het land gedwongen moeten worden. Net als ooit apartheid Zuid-Afrika gedwongen is. En je verontwaardiging over dat de Palestijnen wat (tamelijk primitieve) wapens hebben is tamelijk triest gezien het feit dat de bezetter voor bijna vier miljard jaarlijks aan super-geavanceerde wapens krijgt van de VS. Waarmee ze ook deze ronde weer enkele honderden mensen gedood hebben waaronder zo'n 65 kinderen.

GHS
GHS21 mei 2021 - 16:23

De Gazastrook was dun bevolkt, maar door "stimulatie"zijn daar veel kinderen geboren. Met als gevolg, dat Gaza heeeel veel jonge mensen heeft, die geen werk kunnen vinden. En dat speelt ook mee.

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 mei 2021 - 15:16

GHS - je vergeet gemakshalve de Palestijnen die hebben moeten vluchten vanwege de etnische zuivering? Lijkt mij de belangrijkste oorzaak van de toename. Eenvoudig op te lossen door de kaamphekken weg te halen toch. Maar ikdenk dat Netanyahu cs. het wel prettig vinden zo'n massa mensen op een onleefbaar kluitje. Nu de moordpartijen met dezelfde regelmaat als de El Nino terugkeren, dan hoeven ze niet te zoeken naar hun doelen.

pJansen2
pJansen221 mei 2021 - 9:07

Israël heeft ongeveer1.400 luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen in de Gaza. Hamas: 3000 raketten.Op burgerdoelen welteverstaan. Inderdaad: buitenproportioneel.

5 Reacties
rvb2
rvb221 mei 2021 - 9:19

Palestijnen hebben het recht zich te verdedigen tegen Israelische agressie. Israel heeft niet het recht om Palestijnen collectief te straffen voor verzet tegen de bezetting, onderdrukking en apartheid.

DaanOuwens
DaanOuwens21 mei 2021 - 10:38

@ pJansen Jij schrijft: Inderdaad: buitenproportioneel. Buiten proportioneel. Honderden doden in Gaza ongeveer een derde kinderen en 12 in Israël. Dat is een vergelijking die er toe doet. De vergelijking die jij hier maakt is niet buitenproportioneel maar krankzinnig.

Tony Soprano
Tony Soprano21 mei 2021 - 11:20

@Daan Ouwens Dus eigenlijk neem je het Israël kwalijk dat hun militaire arsenaal veel geavanceerder is? Als ik Bard Hari op straat te lijf ga, heb je ook kans dat ik op de eerste hulp terechtkom.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 23:26

Tony Soprano Als 'Bard Hari' steeds de huizen van je dochters steelt, zul je toch iets moeten, als hij niet stopt en niemand iets doet. Dat dan Bard Hari je meer leed doet dan je eigen verzet veroorzaakt onschadelijk schiet, het dan niet gedaan is om ook nog een nekschot te geven, en zijn familie aftemaken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 23:49

[Edit] Dat dan Bard Hari je meer leed doet dan je eigen verzet veroorzaakt *maakt het nog niet rechtvaardig. Zo weet men ook dat als de politie een schutter* onschadelijk schiet, het dan niet gedaan is om ook nog een nekschot te geven, en zijn familie af te maken.

Bernie2
Bernie221 mei 2021 - 8:30

Complexe kwestie. Ik beschouw Israël onder roverhoofdman Netanyahu als een pariastaat. De man (en een aantal voorgangers) is een oorlogsmisdadiger die moeiteloos duizenden Palestijnen uit hun huizen en van hun grond jaagt om er zijn extreem activistische 'kolonisten' te laten wonen. En ze bij honderden over de kling jaagt in een ongelijke 'strijd' met ongelijke wapens. Inderdaad zou Nederland en Europa de grootste afstand van dit foute regime moeten nemen, hun daden veroordelen en naleving van alle VN resoluties moeten eisen. Ik ben groot voorstander van een algehele boycot tot dit geregeld is. Het kan niet zo zijn dat mijn land dit zieke en moorddadige regime dat een ellendig Apartheidssysteem heeft opgetuigd blijft steunen. Politiek, sta op en doe wat.

Jaco38
Jaco3821 mei 2021 - 7:38

Kan een eind met u meekomen, maar deze vind ik lastig: “Gezien het hoge aantal burgerslachtoffers en doelwitten van het Israëlische leger (waaronder gebouwen waar de internationale media gevestigd zijn), heeft Israël klaarblijkelijk geen boodschap aan deze verplichting” Maar hoe dan? Dat lijkt mij een vrijwel onmogelijk opgave in een guerrilla oorlog. Eens dat het machtsverschil groot is en dit een extra verantwoordelijk voor Israël meebrengt, maar ingewikkeld als vanuit Palestijnse zijde raketten vanuit woonwijken worden geschoten, dit is geen “gewone” oorlog waar burgerdoelen en militairedoelen eenvoudig te onderscheiden zijn. Er zijn de afgelopen weken letterlijk duizenden raketten afschoten op Israël die dankzij afweergeschut grotendeels onschadelijk gemaakt konden worden, het aantal doden aan Israëlische zijde zou natuurlijk zeer groot zijn geweest als zij zich niet zou verdedigen. Als het dagelijks raketten regent kan je van mij ook niet de meest genuanceerde, zalvende reactie verwachten.!Buitengewoon complex met alleen verliezers.

1 Reactie
JaapBo
JaapBo21 mei 2021 - 8:16

@Jaco: het is helemaal niet zo complex: Israël is de kolonisator; het geweld van Hamas is een reactie op de Israëlische kolonisatie; die kolonisatie moet stoppen, en er moet volledige gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen komen, een einde aan apartheid!

Cageman2
Cageman221 mei 2021 - 7:21

Onacceptabel! Er is trouwens een groter statenloos volk. De Koerden. Er is ook een groter land ingenomen. West Sahara door Marokko. Ik neem aan dat deze dan prioriteit krijgen om het eerste met sancties etc. “op te lossen” voordat de palestijnse zaak behandeld wordt? Zo niet, waarom dan die speciale behandeling tegen de joden? Hmmm?

3 Reacties
Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 8:28

Ja, en waarom horen we niemand over die oorlog in Jemen. 200 duizend doden, las ik ergens. Burgeroorlog in Syrië ruim 400 duizend doden.

Cageman2
Cageman221 mei 2021 - 9:33

Dat zijn moslims onderling. Niemand hoorde je over de genocide uitgevoerd door pakistan in wat nu bangladesh is bijvoorbeeld. Vergeleken met die honderdduizenden tot miljoenen doden is het onwerkelijk te zien hoe sommigen zitten te schuimbekken rond dit conflict met een hondertal slachtoffers om de paar jaar en een palestijnse bevolking met een bevolkingsexplosie en betere standards of living dan vele omliggende arabische landen... Rara wat is er zo “anders” is aan het israelische conflict.....en extreem links gaat er helemaal in mee....walgelijk.

Mini2
Mini221 mei 2021 - 12:38

@Cageman En als er een aanslag op een Afghaanse school wordt gepleegd hoor je ze ook niet, want Sjiieten.

Klein zonnetje
Klein zonnetje21 mei 2021 - 6:35

Ik vind de discussie lastig, beide partijen gedragen zich niet volgens de internationale afspraken. Wel heb ik het idee dat Israël juist wel terughoudend is en probeert alleen militaire doelen te raken. Als ze voor elke raket die Hamas heeft afgeschoten er eentje terug hadden geschoten dan was Gaza inmiddels plat geweest.

16 Reacties
rvb2
rvb221 mei 2021 - 7:05

Dat idee heb ik juist niet, Israel schiet opzettelijk op burgerdoelen. Vandaar dat het woonhuis van hamas kopstukken bestookt werd. Ook het aantal vermoorde palestijnen wijst niet op terughoudendheid. Niets wijst er op dat Israel ooit vrede wil, vandaar de al 70 jaar voortdurende bezetting en onderdrukking.

Klein zonnetje
Klein zonnetje21 mei 2021 - 7:14

@rvb, Hamas heeft 3500 rakketten afgeschoten op burgerdoelen? Israël 20? (als je het woonhuis van een Hamas leider een burgerdoel noemt)

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 8:04

Kan je niet tellen of zo? Vergelijk de doden en vernielingen wederzijds.

Kuifje3
Kuifje321 mei 2021 - 8:10

@RVB: Dat woonhuis was een uitzondering. Dat weet u ook natuurlijk. Bij veel aanvallen wordt door Israel juist gewaarschuwd dat er een aanval komt. Er wordt dan precies aangegeven hoe laat en waar de inslag plaats zal zinden. Overigens is iedere dode er één te veel natuurlijk. Ik ben trouwens benieuwd hoeveel doden er zijn gevallen doordat er bijna 500 raketten van Hamas in het eigen zeer dichtbevolkte gebied terecht zijn gekomen. Wil Israel geen vrede? Onzin natuurlijk. De burgers snakken naar vrede, net als de meeste Palestijnen. Echter... In Israel wil men een herhaling van 2005 voorkomen. In dat jaar werd de Gaza-strook vrijgegeven en werden de Israëlische dorpen daar hardhandig ontruimd. Vanaf dat jaar werden met een steeds grotere heftigheid raketten afgeschoten op Israel. Als Hamas dit niet had gedaan dan was waarschijnlijk zo’n tien jaar geleden ook de West-Bank al grotendeels overgedragen. Israel kan het zich inmiddels niet meer veroorloven de bezetting van dit stuk land op te geven.

JaapBo
JaapBo21 mei 2021 - 8:14

@Zonnetje: vreemd idee dat Israël terughoudend zou zijn, terwijl ze veel meer mensen doden dan Hamas. Dat komt doordat er in die Israëlische bommen veel meer explosieven zitten da in die raketten van Hamas. Het komt ook doordat Israël veel verder gaat dan zelfverdediging. Het buitenproportionele geweld is er op gericht de Palestijnen in een ondergeschikte positie te houden (en het liefst kwijt te zijn), en Joden de baas te laten zijn en Palestina verder te laten koloniseren. Er moet zo snel mogelijk ee einde komen aan het Israëlische apartheidsregime!

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 8:17

@Kuifje Onzin. Als Israel vrede zou willen dan zou het de bezetting en de kolonisatie stoppen. Ze willen geen vrede want ze stelen en koloniseren van de Palestijnen steeds meer. Dat kan iedereen op de land kaarten van de West Bank zien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2021 - 8:19

Kuifje Dat woonhuis was een uitzondering acht gut. Israel heeft geen enkele boodschap aan burgers. Ook niet aan die in een vluchtelingenkamp. Niet aan ziekenhuizen noch aan verzorgingshuizen etc... https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/18/meer-dan-52-000-palestijnen-dakloos-door-luchtaanvallen-op-gaza-a4043936

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2021 - 8:21

Aanvulling Citaat uit door mij genoemd artikel in de NRC "Meer dan 52.000 Palestijnen zijn tot nu toe dakloos geraakt door de raketaanvallen van Israël in de Gazastrook. Dat meldt het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (OCHA) dinsdag. Zo’n 47.000 mensen zijn opgevangen in door de VN geleide scholen. Volgens de organisatie zijn 132 gebouwen compleet verwoest en 316 flink beschadigd, waaronder zes ziekenhuizen en negen zorgcentra. Ook is een waterzuiveringsinstallatie geraakt, waardoor 250.000 mensen geen toegang hebben tot drinkwater.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 8:29

Ik zag een vreselijke video op internet. Een Palestijnse 'verrader' werd door Hamas-troepen geëxecuteerd en vervolgens werd zijn lichaam achter een auto door de straten gesleept. Dit soort gruweldaden heb ik de Israëliërs niet zien uithalen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 mei 2021 - 8:35

@kuifje - ga jij naar Palestina om de inwoners van Palestijnse afkomst te leren hoe ze beleefd moeten buigen en aan de kant gaan als een Israeli langs komt? Want daar gaat het om, er is daar een spel van meesters en horigen en eens in de zoveel tijd moeten de horigen op hun nummer gezet worden. Iets terug doen is ongehoord, vandaar dat de IsraProp met steeds heftiger verhalen komt, zoals de vuurpijlen cq raketten die de hekken van het kamp niet haalden, een hoge telling van het totaal aantal. Mijn enige gegeven is het aantal slachtoffers in deze moordpartij, ver over de 200 aan Palestijnse kant, zeker 10 keer meer dan de andere kant. Allemaal mensen. Wat je zegt kuifje, Israel kan het zich niet veroorloven om de Palestijnen een leven in vrijheid te geven. Ik vind dat de wereld zich niet kan veroorloven deze wantoestand te laten voortbestaan.

Klein zonnetje
Klein zonnetje21 mei 2021 - 9:05

@JaapBo, als Israël niet terughoudend zou en als vergelding 3500 raketten had afgeschoten richting Gaza waren er nog veel meer slachtoffers gevallen. (juist omdat ze militair veel geavanceerder zijn) Nogmaals, beide partijen zijn schuldig. Alleen ik vind de stelling dat Israël niet terughoudend is gewoon niet accuraat.

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 mei 2021 - 10:04

klein - terughoudend? Elk mensenleven is er een. Ga je nu de vuurpijlen van Gaza vergelijken met de superieure geleide wapens van de strijdkrachten van Netanyahu? Man, man je bent verblind.

Klein zonnetje
Klein zonnetje21 mei 2021 - 12:04

@Frans, ik denk dat jij verblind bent. Als Hamas meer had dan vuurpijlen dan hadden ze die ook afgeschoten. En ja, elk mensenleven is er 1 (aan beide kanten). Alleen ik leg de schuld gewoon bij beide partijen. Blijkbaar is dat voor sommigen niet meer mogelijk.

Kuifje3
Kuifje321 mei 2021 - 19:07

@Frans: Heeft u al ergens gelezen hoeveel van de doden in Gaza veroorzaakt zijn doordat 15% van hun eigen raketten neer vallen in het eigen dichtbevolkte gebied?

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 mei 2021 - 21:31

kuifje - dat soort info krijg je natuurlijk alleen als je nauw geassocieerd bent met de Israeische propagandadienst. Ik neem aan dat je dat daar je oor te luisteren legt. Bedank wel dat pijlen richting Israel de meeste kans hebben dicht bij het hek neer te komen en iedereen in Gaza weet dat het daar levensgevaarlijk is, denk o.a. aan de demonstraties van een paar jaar terug toen een aantal ongewapende demonstranten de dood vonden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 23:56

@Kuifje Je doet net alsof je dat nog niet hebt gelezen. De verhouding blijft gewoon dat er bijna 20x zo veel door Israelische wapens gedood zijn. Wat het punt weer helder maakt. Israel steelt en heeft de macht. Palestijnen reageren een beetje maar verliezen uiteindelijk. Israel steelt. Palestijenen verzetten zich. Israel slaat ze neer met meer geweld. Israel steelt. Palestijenen verzetten zich. Israel slaat ze neer met meer geweld. Israel steelt. Palestijenen verzetten zich. Israel slaat ze neer met meer geweld. Het process gaat gewoon door. Israel stop niet met haar kolonisatie. Stopt niet met haar bezetting.

Rick Hofland
Rick Hofland21 mei 2021 - 6:13

Er zijn helaas ontzettend veel trieste conflicten in de wereld en dit is er 1 van. Het verbaast mij wel steeds weer dat juist dit conflict zo veel meer de aandacht trekt dan sommige andere conflicten die misschien nog wel mensonterender zijn, zoals bijvoorbeeld die van de Oeigoeren. In het geval Israël en de Palestijnen zijn er meerdere partijen die er niet fraai op staan. Naast de Israëlische en Palestijnse leiders zou je ook naar de rol van VS en Europa kunnen kijken, maar vergeet ook de Arabische landen niet. Die laatste lijken al decennia lang te teren op het voortbestaan van dit conflict terwijl er dichtbij op het Arabische schiereiland meer dan genoeg ruimte en geld is om Palestijnse gezinnen een huis en toekomst te bieden aan hen die liever een vredig bestaan hebben dan hun huidige leven in Gaza. Al dat gedweep over welk volk er duizenden jaren terug als eerste woonde en daarover dan nog een religieus sausje gegoten heeft alleen maar tot doel om dat conflict in stand te houden. Voor de duidelijkheid, ik vind het een schande dat Israëlische rechters legitimeren dat kolonisten landje pik mogen doen daar. Maar ik geloof er geen snars van dat er geen Palestijnen zijn die dolgraag opvang en een huis zouden willen krijgen in SA, of 1 van de Emiraten waar ze een toekomst op kunnen bouwen, maar hiervoor is totaal geen animo bij die rijke Arabische landen in de regio. En tot slot zou ik graag zien dat er ook zo massaal geprotesteerd zou worden tegen China over wat die met de Oeigoeren doen. Maar dat wordt door Chinezen gedaan en niet door Joden, zal er wel iets mee te maken hebben.

3 Reacties
Cageman2
Cageman221 mei 2021 - 7:30

@rick. Dat is beleid. De Arabische buurlanden integreren hun arabische broeders bewust niet, want door ze in kampen te dumpen (of gewoon het land uit te schoppen waar dan weer niemand naar kraait zoals koeweit), blijft de droom in stand “van de rivier tot de zee” Je zou immers maar 0,5% van het midden oosten aan de joden moeten gunnen. De VN werkt hier aan mee doordat per uitzondering de kinderen van vluchtelingen ook de vluchteling status krijgen. Eeuwige vluchtelingen met “recht op terugkeer” ... Het is theoretisch vergelijkbaar met als de Duitsers na de 2e wereldoorlog de pruisische vluchtelingen juist niet opnamen. Maar dan opstookten om vooral generaties lang terug te willen naar Pruisen en maar wat Russische schoolbussen op te blazen. In de media worden deze figuren dan natuurlijk wel weggezet als de “slachtoffers” tegenover dat “slechte rusland”

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 mei 2021 - 8:24

En hier gaan we weer en komen de Chinezen op de proppen als afleidingsmanoeuvre en om aan te tonen dat we toch vooral iets tegen 'de joden' hebben. Het Cidi is actief.

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 9:27

@ Minoes Waarom horen we Erdogan niet over China?

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok21 mei 2021 - 6:11

Kan iemand mij uitleggen hoe de armlastige Palestijnen aan al dat wapentuig komen?

6 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 8:05

Gekocht, geleend, gegeven. Kun jij mij vertellen hoe de Israeliers 100.000 zo veel hebben?

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 8:31

@ Spijkers Israël is een welvarend land.

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 mei 2021 - 18:15

Paul - de VS stuurt regelmatig grote voorraden wapens naar Israel. Het mag dan wel een welvarend land zijn maar ja, de Amerikanen hebben groot belang bij de overmacht van Israel over haar buurlanden.

Mini2
Mini221 mei 2021 - 18:20

@Paul 'Kun jij mij vertellen hoe de Israeliers 100.000 zo veel hebben?' Kennis.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 23:41

Frans, Ja, vooral de VS. Hoewel niet alleen de VS. De Israel krijgt militaire kennis, diensten, geld en materieel uit de EU en tot Australia toe. Dat mag, maar niet als dat gebruikt word voor het project van bezetting en kolonisatie in stand te houden. Mijn punt is dat ze allebei wapens hebben, maar dat een kant die gebruiken voor het verdrijven van Palestijnen uit hun land of de West Bank, de bezetting van de Wet Bank, de kolonisatie van de West Bank, en stukje bij beetje de annexering van de West Bank. Echt niet gek dat er af een toe wat vrij hopeloos verzet is. Hopeloos, omdat de VS en anderen Israel in het project steunen, in plaats van voor vrede en recht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2021 - 9:33

Frans Kwakman Plus flinke financiële steun heb ik gelezen.

Ch0k3r
Ch0k3r21 mei 2021 - 5:33

"Israël heeft dan ook een morele en internationaalrechtelijk verplichting om burgerslachtoffers en niet-militaire doelen te vermijden" En Hamas heeft dat ook. Net zo goed als Hamas ook de morele verplichting heeft om hun militaire locaties niet naast scholen te plaatsen. Zo gaat dat al decennia. Menselijke schilden gebruiken. Maar goed, Israel dit, Hamas dat. Beide partijen zijn shit. Ik ga het dan ook niet opnemen voor 1 van de 2. Beide moeten kappen met hun kinderachtige gedoe. Wordt volwassen ofzo.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 8:08

Het verschil is dat de een veel meer doodt, en de andere veel meer steelt. Doe nou niet alsof het gelijke partijen zijn. De een is de bezetter, de andere de kolonist. Een beetje zoals de oosterlijke staten van de VS de westerlijke staten innamen en de naties die daar al woonden en het bezaten langzaam maar zeker verdreven.

P Haan
P Haan21 mei 2021 - 5:32

Dus het conflict zou geen probleem zijn als beide partijen even sterk waren? Dat is een hele bizarre manier om er tegen aan te kijken. Omdat we alleen tijdens dit soort festiviteiten door de pers geinformeerd worden, zijn er niet veel mensen die weten hoe het dagelijkse leven daar is. Dat de ene partij klein en de andere rustig gehouden wordt is een goede zaak, want afstand nemen van de geweld optie zit er niet in. Ze zitten lekker raketten te knutselen als naschoolse activiteit en dagbesteding, en Israel heeft een heel systeem opgetuigd om die dingen dan weer uit de lucht te schieten. Leuk man, zulke buren. Dit soort oprispingen eisen slachtoffers, zeker. Maar zo weinig dat ook wel duidelijk is dat geen van beide partijen interesse heeft in een grootschalige grondinzet. Burgers als bescherming en als mediahype inzetten is al jaren een standaard truc, maar waarom lenen die burgers zich daar eigenlijk voor? Of zouden ze het stiekum wel stoer vinden?

5 Reacties
Kuifje3
Kuifje321 mei 2021 - 7:47

@P.Haan: Hamas liquideert eigen bewoners als het vermoeden bestaat dat ze collaboreren met Israel. Hoe denkt u dat het overkomt als een burger niet wil meewerken aan dit morbide spelletje? Nee, het is geen stoerheid om mee te werken

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 8:09

Als ze allebei even sterk waren, dan was er grond voor een bestand. Zoals het nu is, blijft een kant koloniseren, en de andere kant steeds een beetje weerstand en verzet bieden.

Cageman2
Cageman221 mei 2021 - 8:51

@paul spijkers “Verzet” noem je het De palestijnen hebben democratisch een terreurpartij die schoolbussen opblaast verkozen. Hamas. Die nu ook weer 3000 terreuraanvallen pleegt met het afvuren van raketten op bevolkingscentra. De arabieren hebben herhaaldelijk vernietigingsoorlogen begonnen en verloren om dit gebied. Sorry dus dat ik niet in je “arme slachtoffertjes” frame meega. Krokodillentranen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 23:33

Wat er met andere landen ooit gebeurde en de verhaaltjes daarover is iets anders. Er is nooit verzet geweest die lief was, uiteraard. Dat is niet mooi nee. De machtsverhouding tussen Israel en de Palestijnen, en het process waarbij een de bezetter en koloniseerder is, en de andere de slachtoffers zijn wiens land steeds gestolen word en wie af en toe reageren in verdediging, is zoals het is. Tranen mogen, maar zijn bijzaak.

Kuifje3
Kuifje322 mei 2021 - 9:42

@Cageman: het zijn er inmiddels 4.000, maar Paul vindt het net als velen hier het prima. WO2 is vergeten geloof ik.

Borre Krol
Borre Krol21 mei 2021 - 0:12

Als je niet vooral het voor Palestijnse slachtoffers veel meer verantwoordelijke terroristische Hamas-regime, Islamitische Jihad, nog andere dergelijke clubs, én zeker ook het regime van Iran in die gewenste internationale aanpak onderscheidt van het daarnaast op zaken aan te pakken Israël bij dit conflict dan is je betrokkenheid bij de Palestijnen niet meer dan een schijnvertoning om je exclusief geichte haat te verbergen.

JJP2
JJP220 mei 2021 - 22:28

Het gezegde "wie wind zaait, zal storm oogsten", gaat hier dubbel en dwars op voor Hamas. Als Israël niet de beschikking had van de zg "Iron Dome", die schijnbaar 90% van de 3000 (!) raketten die door Hamas afgeschoten zijn, uit de lucht haalt, dan vraag ik me af hoe het aantal slachtoffers aan Israëlische kant eruit zou zien. Daarnaast natuurlijk verwerpelijk dat Hamas de raketten vanuit woonwijken afschiet, omdat ze weten dat bij de Israëlische vergelding (die er gegarandeerd komt) burgerslachtoffers vallen. Mooi staaltje politiek om met levens van andere mensen in de slachtofferrol te kruipen en de media te bespelen.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje321 mei 2021 - 7:51

@JJP: “Gelukkig” vallen er van die 3.000 afgeschoten raketten er bijna 500 in Gaza zelf neer. De doden die dit veroorzaakt heeft worden in de statistieken voor het gemak geteld bij de slachtoffers in Gaza die door Israel zijn veroorzaakt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 8:14

Oh, het is de schuld van de Palestijnen wiens land weer een stukje gestolen word dat ze zich verzetten? En hoe komt het dan dat de storm die door de kolonisten gezaait word een storm over Gaza word? Omdat de ene de zwakken zijn en de kolonisten de sterken. Hadden ze geen iron dome gehad dan hadden ze Gaza anders kunnen vernietigen, net als vorige keer.

JaapBo
JaapBo20 mei 2021 - 21:57

Precies, een apartheidsregime hoor je niet te steunen, maar te boycotten! Maak een einde aan apartheid en streef naar gerechtigheid en gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje321 mei 2021 - 7:58

@Jaap: Mooi zo, goed gesproken. We gaan dan voor het gemak ook meteen alle andere landen waar soortgelijke zaken spelen ook meteen boycotten. China, Rusland, Turkije, Iran, India, Pakistan. Ik vergeet er vast nog een paar. Help me even? De keerzijde van de meeste boycots is dat ze juist de zwakken in zo’n samenleving treffen. Zo werken er veel Palestijnen voor hun dagelijkse brood in Israëlische bedrijven. De economische gevolgen op de West-Bank zullen enorm zijn. Nou ja, dat geeft niet.

Willem D2
Willem D220 mei 2021 - 21:26

Wie raketten zaait zal bommen oogsten.

Rutger Groot
Rutger Groot20 mei 2021 - 20:01

Eens dat de machtsverhoudingen zoek zijn in het conflict tussen Israel en de Palestijnen, maar dit is wel een heel eenzijdige kijk op de zaak. En overdrijven is een vak. Ja er is ellende in Palestina door de boycot, maar het is beslist niet "hermetisch afgesloten", hulp convooien gaan ook in deze tijd gelukkig door. Helaas beschiet Hamas deze...want dit past niet in het plaatje. Hamas has fired rockets at the crossing where its own humanitarian aid convoy was travelling after Israel approved the aid convoy to cross into Gaza, according to Jerusalem Post columnist Emily Schrader. https://www.youtube.com/watch?v=bx0cepcmpu4

Thuiszitter
Thuiszitter20 mei 2021 - 19:44

Israël is het vierde sterkste land van de wereld . Welnee twintigste plek staan ze , https://www.globalfirepower.com/countries-listing.php

6 Reacties
LaBou
LaBou 21 mei 2021 - 5:01

Ze zijn daar dan wel de kernwapens van Israel "vergeten".

Kuifje3
Kuifje321 mei 2021 - 7:43

@Labou: Ik kan me niet herinneren dat Israel ooit kernwapens heeft gebruikt tegen Hamas of Hezbollah.

LaBou
LaBou 21 mei 2021 - 10:37

Tja, tegen zo'n argument kan ik natuurlijk niet op. Maar als verontschuldiging: ik wist niet dat kernwapens pas tellen als je ze daadwerkelijk gebruikt. Overigens is dan alleen de VS een kernmacht aangezien die als enigen kernwapens hebben gebruikt (en dat nog steeds min of meer doen door het gebruik van verarmd uranium in hun munitie)

Cageman2
Cageman221 mei 2021 - 11:21

@LaBou India, frankrijk en Uk hebben alle ook kernwapens. Israel hoort dus zelfs met meenemen kernwapens lager op de lijst

LaBou
LaBou 21 mei 2021 - 16:16

Nee meneertje kooiman. Er is me duidelijk gemaakt dat kernwapens pas tellen als je ze daadwerkelijk gebruikt. Tenzij dat alleen voor Israel geldt natuurlijk maar dan moet er wel vgezegd worden dat voor Israel aparte regels gelden. Overigens, Israel heeft die wapens inderdaad officieel niet en dus worden ze ook niet meegeteld, dat in tegenstelling tot de nu genoemde landen die wél toegeven dat ze die wapens hebben. Je moet dus geen onzin vertellen.

Kuifje3
Kuifje321 mei 2021 - 19:25

Ach LaBou, natuurlijk kan je ze meetellen. Het zijn dan ook wat rare lijstjes. Wellicht is uw lijst “beter” dan die andere. Met kernwapens meegeteld verliest iedereen. Ik denk alleen niet dat Israel ze tegen Hamas zal gaan gebruiken. Tegen Iran is een ander hoofdstuk. Ik vrees echt dat er een confrontatie tussen die twee nagenoeg onvermijdelijk zal leiden tot het gebruik van kernbommen. Geen prettig vooruitzicht.

Kuifje3
Kuifje320 mei 2021 - 19:42

Ruim 3.000 raketten zijn door Hamas op stedelijk gebied afgeschoten. Dat is natuurlijk prima? Hamas heeft Israel gedwongen om zich te verdedigen tegen een regen van raketten. Terugschieten gebeurt vrijwel steeds na een waarschuwing aan Hamas waar raketten neer gaan komen. Als Israel dat niet zou doen zouden we het hebben over compleet andere aantallen doden aan Palestijnse zijde.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 2:11

En Israel heeft eerst Palestijnen gedwongen om zich te verdedigen. De oorzaak van dit en bijna elke nieuwe verhoging van conflict conflict is steeds weer een nieuwe stap in de bezetting en kolonisatie. Ook schijn je nog steeds niet te kunnen zien of tellen. De vernietiging en doden aan de ene kant zijn belachelijk veel groter dan die aan de andere kant.

Kuifje3
Kuifje321 mei 2021 - 7:40

@Paul: van de ruim 3.000 (!!!!) raketten die Hamas heeft afgeschoten op stedelijk gebied zijn er bijna 500 terecht gekomen in de Gaza-strook. Je hoort nergens hoeveel slachtoffers dit gekost heeft. Dan is het lastig tellen. Ga er maar ook vanuit dat zo’n raket vaak slachtoffers kost. Is dat ook de schuld van Israel? De cijfers zijn ook in vorige conflicten nooit helemaal duidelijk geworden. Hamas liquideerde in 2014 iedereen zonder enige vorm van proces waarvan een vermoeden bestond dat ze collaboreerde met Israel. Dat was dan zeker ook zelfverdediging? Die doden werden gewoon opgeteld bij de overige slachtoffers in Gaza. Ik zal geen fanclub oprichten voor de huidige regering in Israel, maar het is toch echt Hamas die opnieuw is begonnen met schieten. Hamas schiet haar raketten vanuit dichtbevolkt gebied. Je kan het Israel niet verwijten dat ze probeert de raketinstallaties te vernietigen. Als daar dan slachtoffers bij vallen is dat vooral Hamas te verwijten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 8:40

Wat ben je nu aan het zwammen. De cijfers blijven vrijwel hetzelfde met die gevallen Hamas raketten bijgerekend. 20 of zo. En nogmaals, het 'geweld' was in reactie tot weer een nieuwe incidenten van het geweld van bezetting en diefstal van Palestijns land en bezit. Ik stel me voor dat je het verzet tegen de Duitsers nadat die het land bezet hielden en het verder overnamen ook maar niks vond.

Mokker
Mokker20 mei 2021 - 19:33

Omdat Israel machtiger is mogen palestijnen ongestraft raketten schieten? Dit soort eenzijdige slachtofferclaims zijn onderdeel van het probleem.

Ragnar Lothbrok
Ragnar Lothbrok20 mei 2021 - 19:26

We hebben toch een Internationaal Strafhof...

2 Reacties
Kilted
Kilted20 mei 2021 - 23:51

Klopt, maar die kan/mag alleen iets als dat land het Strafhof ook erkent. Israel doet dat niet i.v.m. "eenzijdige focus"

LaBou
LaBou 21 mei 2021 - 5:02

Dat door Israel niet wordt erkend.

Mini2
Mini220 mei 2021 - 19:19

'Alleen zijn de militaire machtsverhoudingen op geen enkele wijze met elkaar te vergelijken. Israël is het vierde sterkste land van de wereld en heeft de beschikking over honderden kernwapens.' Dat lijkt me (zoals ik al eerder zei) geen valide argument, er is geen wet of ongeschreven regel waarin staat dat oorlog 'eerlijk' moet zijn.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 2:14

Jawel hoor. https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_war#:~:text=Proportionality%20is%20a%20principle%20under,by%20an%20attack%20on%20a

Exkraker
Exkraker21 mei 2021 - 8:34

Honderden kernwapens? Dat lijkt me nogal veel.

Mini2
Mini221 mei 2021 - 9:10

@Paul ' must make sure that the harm caused to civilians or civilian property is not excessive' Civilians. Hamas = geen civilian.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 mei 2021 - 23:47

Kan best dat Hamas vechters geen burgers zijn. Maar de burgers dus wel. Eveneens de burgelijke gebouwen. Ook werd het al snel een straf expeditie. Enfin, je weet nu dus dat er natuurlijke wetten hierover zijn.